App Store op Mac en iOS.

Apple brengt iOS 12.4.1 en meer uit, lost beveiligingslek op

Ook bugfixes voor Apple Watch, Apple TV en Mac

Apple heeft zojuist iOS 12.4.1 uitgebracht. De update lost het beveiligingslek op die eerder aan het licht gekomen was. Er zijn ook nieuwe bugfixes uitgebracht voor de Apple Watch, Apple TV en de Mac.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Het afgelopen half jaar heeft Apple relatief weinig bugfix-updates uitgebracht. Waar er voorgaande jaren regelmatig kleine updates uitgebracht werden, zijn van de recente updates alleen iOS 12.3.1 en iOS 12.3.2 voorbeelden van dergelijke updates. Eerder is er toch een belangrijke bug opgedoken waar Apple niet langer op kon wachten en daarom is nu iOS 12.4.1 uitgebracht.

iOS 12.4.1 beschikbaar

De bugfixupdate heeft te maken met een bug die terugkeerde in iOS 12.4. Apple wist de bug eerder op te lossen in iOS 12.3, maar onlangs is ontdekt dat dit beveiligingslek in iOS 12.4 teruggekeerd is. Hierdoor is het mogelijk om binnen te dringen op een iPhone en data te stelen. Een malafide app kan zo gegevens uit andere apps uitlezen en zo doorspelen naar een kwaadwillende. Bijkomend voordeel was dat het voor jailbreakers mogelijk werd om hun toestel met iOS 12.4 te jailbreaken. Apple heeft dit probleem in iOS 12.4.1 opnieuw opgelost en daarmee ook de jailbreak geblokkeerd.

iOS 12.4.1 bevat geen nieuwe functies. In iOS 12.4 voegde Apple de nieuwe iPhone-migratie toe, waarmee je makkelijker je gegevens over kan zetten naar een iPhone.

Beveiligingsaspecten iOS 12.4.1

De beveiligingsaspecten van de update zijn nu ook beschikbaar. Daarin staat inderdaad vermeld dat de eerder het eerder genoemde beveiligingslek (opnieuw) gedicht is.

iOS 12.4.1
Released August 26, 2019

Kernel
Available for: iPhone 5s and later, iPad Air and later, and iPod touch 6th generation
Impact: A malicious application may be able to execute arbitrary code with system privileges
Description: A use after free issue was addressed with improved memory management.
CVE-2019-8605: Ned Williamson working with Google Project Zero

Additional recognition
Kernel
We would like to acknowledge @Pwn20wnd for their assistance.

Apple raadt alle gebruikers aan om de update snel te installeren. Dit meldt Apple over iOS 12.4.1:

iOS 12.4.1
iOS 12.4.1 biedt belangrijke beveiligings- en stabiliteitsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze webpagina:
https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

Zit je meer te springen om nieuwe functies, dan moet je wachten tot iOS 13. De releasedatum van iOS 13 is in september en voegt tientallen nieuwe functies toe. In ons artikel met ontdekkingen in iOS 13 lees je welke verborgen functies er allemaal in de beta’s toegevoegd zijn.

iOS 12.4.1 downloaden
Om iOS 12.4.1 te downloaden, doe je het volgende:

 1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Wacht tot de update in beeld verschijnt.
 2. Tik op Download en installeer.
 3. Wacht tot je toestel opnieuw is opgestart en de installatie voltooid is.

Je kunt de update ook uitvoeren via iTunes. Sluit daarvoor je iPhone of iPad met een kabel aan aan je Mac of pc en open iTunes. Klik linksboven op je aangesloten apparaat en kies voor Zoek naar update. De update wordt vervolgens gedownload en daarna op je toestel geïnstalleerd.

watchOS 5.3.1 beschikbaar

Apple heeft ook een bugfix uitgebracht voor de Apple Watch. Net als bij iOS meldt Apple dat hier belangrijke beveiligingsupdates doorgevoerd worden. De releasenotes melden het volgende:

watchOS 5.3.1
watchOS 5.3.1 biedt belangrijke beveiligingsupdates en wordt aanbevolen voor alle gebruikers.

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze pagina: https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

watchOS 5.3.1 is te downloaden voor de Apple Watch Series 1 en nieuwer, dus niet voor de originele Apple Watch Series 0 uit 2015. Weet je niet welke Apple Watch je hebt, check dan ons artikel met Apple Watch-modellen. Om de update uit te voeren, doe je het volgende op de gekoppelde iPhone:

 1. Ga naar Mijn Watch > Algemeen.
 2. Tik op Software-update en wacht tot de update is gedownload.
 3. Hang de Apple Watch aan de lader en wacht geduldig af tot de update is geïnstalleerd.

Terwijl de Apple Watch aan het updaten is, hou je de gekoppelde iPhone in de buurt om het updateproces niet te verstoren. Het updaten van de Apple Watch kan langer dan een uur duren, dus wees vooral geduldig. Zorg er in ieder geval voor dat de verbinding met de oplader niet verbroken wordt. Om de installatie af te ronden is het verplicht om de Apple Watch aan de lader te hangen, dus hou daar rekening mee.

tvOS 12.4.1 beschikbaar

Voor zowel de Apple TV HD als de Apple TV 4K is er ook een update beschikbaar. Hoewel Apple geen releasenotes geeft voor tvOS-updates, vermoeden wij dat ook hier belangrijke bugfixes doorgevoerd zijn voor de Apple TV.

tvOS 12.4.1 is alleen beschikbaar op de Apple TV 4 en Apple TV 4K. Weet je niet welke Apple TV je hebt? Check dan ons artikel met alle Apple TV-modellen. Daarin vind je precies hoe je de modellen kunt herkennen.

Je downloadt tvOS 12.4.1 als volgt:

 1. Ga op de Apple TV naar de Instellingen-app.
 2. Kies voor Systeem, helemaal onderaan.
 3. Selecteer Software-update en check of de nieuwe update geïnstalleerd kan worden.
 4. De update wordt gedownload en de Apple TV start opnieuw op als de installatie voltooid is.

Aanvullende update macOS 10.14.6

Tot slot is ook de Mac aan de beurt. Het gaat daarbij niet om een geheel nieuw versienummer, maar om een aanvullende update voor macOS 10.14.6. De aanvullende update bevat hoogstwaarschijnlijk dezelfde belangrijke bugfix als in de andere updates.

Je downloadt de aanvullende update van macOS Mojave 10.14.6 niet uit de Mac App Store zoals je voorheen gewend was. Sinds macOS Mojave vind je de updates gewoon in de systeemvoorkeuren, net als bij iOS. Je downloadt deze update daarom als volgt:

 1. Ga naar Systeemvoorkeuren.
 2. Klik op Software-update. Deze knop staat tussen Internetaccounts en Netwerk.
 3. De Mac zoekt nu automatisch naar de nieuwste versie. Klik op Download en installeren om de update binnen te halen.

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

Revisiegeschiedenis:

 • 2019 - 26 augustus: Artikel bijgewerkt met informatie over het beveiligingsaspect van deze update. Zoals verwacht lost iOS 12.4.1 inderdaad het eerder genoemde beveiligingslek op.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 augustus 2019, 14:14
Categorie iOS
Onderwerpen firmware, ios 12, ios-stable, macOS-stable, tvOS-stable, watchOS-stable
Software iOS 12

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd opgevolgd door iOS 13.

iOS 12
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.