Siri suggesties en Siri Shortcuts

Deze Siri-functies komen naar iOS 12

Er zitten in iOS 12 en watchOS 5 allerlei nieuwe Siri-functies die de virtuele assistent nét iets handiger maken. In dit artikel zetten we de belangrijkste verbeteringen op een rijtje.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Siri vernieuwingen in iOS 12

Ook al loopt Siri soms wat achter op de concurrentie, bij elke iOS-update wordt de digitale assistent toch weer iets slimmer. Dat geldt ook voor iOS 12 en watchOS 5, waarin Apple diverse verbeteringen heeft toegevoegd. De grootste verbeteringen bespreken we hier:

#1 Siri Shortcuts

Siri Shortcuts maakt het mogelijk om taken te automatiseren met Siri-commando’s. Daardoor kunnen straks veel meer apps samenwerken met Siri, zonder dat Apple ze officieel hoeft te ondersteunen.

Dit alles werkt via de Shortcuts-app, die in de loop van de zomer 2018 beschikbaar komt. Deze app lijkt sterk op de Workflow-app die Apple in 2017 overnam. Je maakt hierin een serie taken die je kunt activeren met een spraakopdracht. Zeg je tegen Siri “Ik ga naar huis” dan kan Siri je locatie opvragen, je partner een berichtje sturen over je aankomsttijd en je HomeKit-thermostaat alvast op 20 graden zetten. Ook krijg je te horen hoe laat je thuis bent en gaat de muziek spelen zodat je onderweg iets te luisteren hebt. Je leest meer over Siri Shortcuts in ons aparte uitlegartikel. Groot minpunt: het lijkt vooralsnog alleen op iOS te werken, niet op macOS.

#2 Siri Suggesties

Siri gaat je in iOS 12 helpen bij dingen die je vaak doet. De assistent leert van je dagelijkse gewoontes en routines en geeft suggesties om daarvan shortcuts te maken. Dit gebeurt op een geschikt moment, op je toegangsscherm of tijdens een zoekopdracht. Siri Suggesties bouwt voort op een functie die al langer in iOS zat, namelijk dat je soms een suggestie kreeg om iemand toe te voegen aan de Contacten-app. In iOS 12 gaat Siri nog meer suggesties geven en nog meer leren van je gedrag. Je krijgt bijvoorbeeld de suggestie om je oma te feliciteren als ze bijna jarig is, of om je collega’s een bericht te sturen als je te laat op een afspraak dreigt te komen. Dit gaat veel verder dan een herinnering die je handmatig via de Herinneringen-app instelt.

#3 Siri heeft meer kennis

Siri kan in iOS 12 meepraten over meer onderwerpen: voedsel, motorsport en bekende artiesten. Zo kun je opvragen welke motorraces gepland staan en hoe de ranglijst eruit ziet. Ook kun je vragen naar de nieuwste film van een bekende acteur of waar een zanger, boekauteur of politicus is geboren. Wil je weten hoeveel calorieën er in een wortel zitten, of hoeveel cafeïne in een blikje cola, dan kan Siri je dat vertellen en maakt daarbij gebruik van Wolfram Alpha. In de beta’s die we hebben geïnstalleerd blijkt dat nog alleen in het Engels te werken. In het Nederlands geeft Siri het bekende antwoord: “Dit heb ik op het web gevonden”.

Siri weet meer over voeding en bekende mensen

#4 Interactie met meer apps
Tot nu toe is Siri beperkt tot een aantal categorieën zoals taxidiensten en chatapps. In iOS 12 wordt het aanbod veel breder. Zo kan Siri de interactie aangaan met streaming media-apps zoals Spotify. Het houdt in dat je Spotify kunt bedienen met Siri door stemcommando’s te geven. Spotify moet de app dan wel geschikt maken voor Siri Shortcuts door gebruik te maken van de Shortcuts API.

Misschien vraag je je af wat dat betekent voor je privacy. De apps die met Siri samenwerken krijgen informatie over de vragen die je stelt en de commando’s die je gebruikt, maar ze krijgen niet je persoonlijke data.

#5 Siri kan meer vertalen

In iOS 12 komen er nieuwe opties bij om teksten met spraak te vertalen. Zo kon je eerder al in het Engels vragen hoe je bepaalde woorden in het Chinees of Frans moet zeggen. Dit werkt in iOS 12 met maar liefst 40 taalcombinaties. In de beta lukte het nog niet om dit vanuit het Nederlands te gebruiken.

#6 Zoeken in terugblikken
In iOS 12 kun je met Siri zoeken in terugblikken. Zo krijg je snel terugblikken te zien op basis van mensen, plaatsen, evenementen, tijd of trefwoorden. Ook kun je zoeken op objecten of bepaalde scenes op de foto’s.

#7 Wachtwoorden opvragen met Siri

Siri kan je helpen om een wachtwoord op te zoeken. Hoe dat werkt is nog even een vraag, want we kregen het nog niet werkend in de eerste beta.

#8 Hé Siri is niet meer nodig
Deze functie geldt voor watchOS 5: als je je pols optilt en begint te praten begrijpt Siri dat je een vraag wilt stellen. Je hoeft daarom geen Hé Siri meer te zeggen. Dat gebeurt in het dagelijks leven ook niet: als je tegenover iemand staat om te praten, dan zeg je ook niet: “Hee, luister eens?” om de aandacht te trekken, maar begin je meteen te praten.

Siri wijzerplaat watchOS 5

#9 Verbeterde Siri-wijzerplaat
Goed nieuws voor mensen die de Siri-wijzerplaat gebruiken. Er zitten meer opties in en je kunt nu ook gebruik maken van apps van derden. Ook is Siri dankzij machine learning veel slimmer geworden. Hoe meer je je Apple Watch gebruikt, hoe beter Siri je kent. Als je ‘s ochtends naar de trein loopt staat je ochtend-afspeellijst voor je klaar en als je in de auto stopt krijg je verkeersinfo te zien. Zo slaat het beter aan op je dagelijkse routines, een toverwoord dat we in iOS 12 ook regelmatig zien.

Verder krijgt deze wijzerplaat een nieuwe kleuroptie: grijs.

Beschikbaarheid
Deze functies komen in het najaar van 2018 beschikbaar in iOS 12. Een exacte iOS 12 datum is nog niet bekend. Ontwikkelaars en publieke testers kunnen nu alvast de iOS 12 beta downloaden. Wil je meer weten over de vernieuwingen in iOS 12, bekijk dan onze lijst met kleine en minder bekende iOS 12 functies die pas na de keynote bekend werden of in de beta’s zijn ontdekt. Of bekijk onze iOS 12 review.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juni 2018, 11:25
Categorie Diensten
Onderwerpen ios 12, siri, watchOS 5
Software iOS 12, watchOS 5

Plaats een reactie

Als je een eigen afbeelding bij je reactie wil, moet je je aanmelden bij Gravatar. Daar kun je jouw e-mailadres koppelen aan een afbeelding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren?
Laat het ons weten!

    Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Respecteer onze algemene gedragsregels. Gebruik voor eventuele spelfouten of andere opmerkingen met betrekking tot het artikel s.v.p. onze artikelrapportage. Voor opmerkingen over ons moderatiebeleid kun je ons contactformulier gebruiken. Reacties met betrekking hierover worden als off-topic beschouwd.
    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactiegegevens worden verwerkt.