Deze nieuwe Siri-functies vind je in iOS 12 en watchOS 5

Er zitten in iOS 12 en watchOS 5 allerlei nieuwe Siri-functies die de virtuele assistent nét iets handiger maken. In dit artikel zetten we de belangrijkste verbeteringen op een rijtje.

Siri vernieuwingen in iOS 12

Ook al loopt Siri soms wat achter op de concurrentie, bij elke iOS-update wordt de digitale assistent toch weer iets slimmer. Dat geldt ook voor iOS 12 en watchOS 5, waarin Apple diverse verbeteringen heeft toegevoegd. De grootste verbeteringen bespreken we hier:


Dit artikel verscheen eerder op iCulture. We hebben de inhoud bijgewerkt met de nieuwste informatie.

#1 Siri Shortcuts

Siri Shortcuts maakt het mogelijk om taken te automatiseren met Siri-commando’s. Daardoor kunnen veel meer apps samenwerken met Siri, zonder dat Apple ze officieel hoeft te ondersteunen.

Dit alles werkt via de Shortcuts-app, die inmiddels beschikbaar is gesteld. Deze app lijkt sterk op de Workflow-app die Apple in 2017 overnam. Je maakt hierin een serie taken die je kunt activeren met een spraakopdracht. Zeg je tegen Siri “Ik ga naar huis” dan kan Siri je locatie opvragen, je partner een berichtje sturen over je aankomsttijd en je HomeKit-thermostaat alvast op 20 graden zetten. Ook krijg je te horen hoe laat je thuis bent en gaat de muziek spelen zodat je onderweg iets te luisteren hebt. Je leest meer over Siri Shortcuts in ons aparte uitlegartikel. Groot minpunt: het werkt vooralsnog alleen op iOS, niet op de Mac.

Bekijk ook

Siri Shortcuts (Opdrachten): zo werkt het automatiseren van taken

Met Siri Shortcuts (Opdrachten) kun je allerlei taken automatiseren. Je kunt meerdere acties achter elkaar laten uitvoeren met een spraakopdracht via Siri. Ook zijn sommige taken te automatiseren. In deze gids leggen we uit hoe het werkt op de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch.

#2 Siri Suggesties

Siri helpt je in iOS 12 bij dingen die je vaak doet. De assistent leert van je dagelijkse gewoontes en routines en geeft suggesties om daarvan shortcuts te maken. Dit gebeurt op een geschikt moment, op je toegangsscherm of tijdens een zoekopdracht. Siri Suggesties bouwt voort op een functie die al langer in iOS zat, namelijk dat je soms een suggestie kreeg om iemand toe te voegen aan de Contacten-app. In iOS 12 gaat Siri nog meer suggesties geven en nog meer leren van je gedrag. Je krijgt bijvoorbeeld de suggestie om je oma te feliciteren als ze bijna jarig is, of om je collega’s een bericht te sturen als je te laat op een afspraak dreigt te komen. Dit gaat veel verder dan een herinnering die je handmatig via de Herinneringen-app instelt.

#3 Siri heeft meer kennis

Siri kan in iOS 12 meepraten over meer onderwerpen: voedsel, motorsport en bekende artiesten. Zo kun je opvragen welke motorraces gepland staan en hoe de ranglijst eruit ziet. Ook kun je vragen naar de nieuwste film van een bekende acteur of waar een zanger, boekauteur of politicus is geboren. Wil je weten hoeveel calorieën er in een wortel zitten, of hoeveel cafeïne in een blikje cola, dan kan Siri je dat (in het Engels) vertellen en maakt daarbij gebruik van Wolfram Alpha. In het Nederlands geeft Siri het bekende antwoord: “Dit heb ik op het web gevonden”.

Siri weet meer over voeding en bekende mensen

#4 Interactie met meer apps
Voorheen was Siri beperkt tot een aantal categorieën zoals taxidiensten en chatapps. In iOS 12 is het aanbod veel breder geworden. Zo kan Siri (althans in theorie) de interactie aangaan met streaming media-apps zoals Spotify. Het houdt in dat je Spotify kunt bedienen met Siri door stemcommando’s te geven. Spotify moet de app dan wel geschikt maken voor Siri Shortcuts door gebruik te maken van de Shortcuts API. Dit is op het moment van schrijven (september 2018) nog niet gebeurd.

Bekijk ook

Spotify kan in iOS 12 samenwerken met Siri

Muziekdiensten zoals Spotify kunnen in iOS 12 Siri gebruiken voor het afspelen van apps. Het werkt via Siri Shortcuts, zo legde uit tijdens een sessie voor ontwikkelaars op WWDC.

Misschien vraag je je af wat dat betekent voor je privacy. De apps die met Siri samenwerken krijgen informatie over de vragen die je stelt en de commando’s die je gebruikt, maar ze krijgen niet je persoonlijke data.

#5 Siri kan meer vertalen

In iOS 12 zijn er nieuwe opties bijgekomen om teksten met spraak te vertalen. Zo kon je eerder al in het Engels vragen hoe je bepaalde woorden in het Chinees of Frans moet zeggen. Dit werkt in iOS 12 met maar liefst 40 taalcombinaties. Nederlands zit er helaas nog niet bij.

#6 Zoeken in terugblikken
In iOS 12 kun je met Siri zoeken in terugblikken. Zo krijg je snel terugblikken te zien op basis van mensen, plaatsen, evenementen, tijd of trefwoorden. Ook kun je zoeken op objecten of bepaalde scenes op de foto’s.

#7 Wachtwoorden opvragen met Siri

Siri kan je helpen om een wachtwoord op te zoeken. Vraag aan Siri “Wat is mijn wachtwoord van Wehkamp?” en je krijgt het juiste item uit de Sleutelhanger te zien. Siri leest dus niet hardop je wachtwoord voor, maar door op het scherm te tikken kun je het wachtwoord zien en dit kopiëren.

#8 Hé Siri is niet meer nodig
Deze functie geldt voor watchOS 5: als je je pols optilt en begint te praten begrijpt Siri dat je een vraag wilt stellen. Je hoeft daarom geen Hé Siri meer te zeggen. Dat gebeurt in het dagelijks leven ook niet: als je tegenover iemand staat om te praten, dan zeg je ook niet: “Hee, luister eens?” om de aandacht te trekken, maar begin je meteen te praten.

Siri wijzerplaat watchOS 5

#9 Verbeterde Siri-wijzerplaat
Goed nieuws voor mensen die de Siri-wijzerplaat gebruiken. Er zitten meer opties in en je kunt nu ook gebruik maken van apps van derden. Ook is Siri dankzij machine learning veel slimmer geworden. Hoe meer je je Apple Watch gebruikt, hoe beter Siri je kent. Als je ‘s ochtends naar de trein loopt staat je ochtend-afspeellijst voor je klaar en als je in de auto stopt krijg je verkeersinfo te zien. Zo slaat het beter aan op je dagelijkse routines, een toverwoord dat we in iOS 12 ook regelmatig zien. Verder heeft deze wijzerplaat een nieuwe kleuroptie: grijs.

Bekijk ook

Siri-wijzerplaat op de Apple Watch: aanpassen en gebruiken doe je zo

Op de Apple Watch heeft Siri een eigen wijzerplaat. Hoe werkt de Siri-wijzerplaat op de Apple Watch en hoe kun je hem aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren? Kies zelf de items op de wijzerplaat en de gegevensbronnen van de informatiekaarten die in beeld verschijnen. Deze tip legt uit hoe je dat kunt doen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 24 september: We hebben dit artikel bijgewerkt met de nieuwste info, nu iOS 12 officieel beschikbaar is.

Siri

Siri is Apple's eigen spraakassistent en hier lees je er alles over. Siri kan informatie voor je opzoeken, taken uitvoeren en apparaten bedienen. Veel apps werken ook samen met Siri en je kunt met de Opdrachten-app je eigen Siri-opdrachten maken. Je vindt hier onze belangrijkste artikelen.

Siri

Reacties: 9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.