Dictafoon-app op iPhone tijdens opname.

Dictafoon-app gebruiken op de iPhone, Apple Watch, iPad en Mac

Met de Dictafoon-app kun je gesproken memo's opnemen op de iPhone, Apple Watch, iPad en Mac. Hoe werkt de Dictafoon-app? Dat lees je in deze tip.

Dictafoon-app: alles over de spraakmemo-app

Op de iPhone vind je een voicememo-recorder, die in het Nederlands Dictafoon heet. Met deze Dictafoon-app kun je gesprekken opnemen, gesproken memo’s inspreken en andere geluiden vastleggen, bijvoorbeeld muziekrepetities. Je vindt de app ook op de Apple Watch, iPad en Mac.

Dictafoon-app gebruiken op de iPhone en iPad

De meeste mensen zullen spraakmemo’s willen maken op hun iPhone of iPad. De kwaliteit van de ingebouwde microfoons wordt steeds beter, maar je kunt ook een externe microfoon koppelen mits deze de juiste verbindingsmogelijkheden heeft. Het werkt ook met AirPods, mocht je wat onopvallender willen opnemen.

Dictafoon iPhone

Zodra je de app opent, zie je een lijst met alle opnames. Een nieuwe opname is snel gemaakt: tik gewoon op de rode knop onderin en de opname begint. Je ziet een geluidsmeter (of VU-meter) op je scherm verschijnen. Hiermee kun je een beetje in de gaten houden of het geluid wel luid genoeg wordt opgenomen. Veeg de VU-meter omhoog om meer controle te krijgen. Je kunt zo een opname pauzeren en hervatten en eventueel direct bewerken.

Als je de app toegang hebt gegeven tot je locatie wordt een opname automatisch vernoemd naar de opnameplek. Je kan een opname hernoemen door eenmaal op de opname te tikken en vervolgens op de naam te tikken. Je ziet dat er ook andere opties verschijnen, zoals afspeelknoppen, een prullenbak en een knop met extra opties. Hier kun je bijvoorbeeld de geluidskwaliteit laten verbeteren.

Dictafoon op iPad

Heb je te veel opgenomen? Dan kun je het begin of einde eraf trimmen. Tik daarvoor op een opname en kies de drie puntjes. Tik dan op Wijzig opname, tik rechtsboven op het trim-symbool en pas het begin- en eindpunt naar wens aan. Je wijzigingen zijn permanent, dus pas goed op wat je doet.

Ga je helemaal terug naar het hoofdmenu, dan kun je ook mapjes aanmaken. Je kunt vanuit een map opnames maken om ze meteen te sorteren, maar je kunt bestaande opnames ook vastpakken door je vinger erop ingedrukt te houden. Navigeer met een andere vinger naar de map en laat daar de opname weer los. Mappen worden net als opnames in iCloud gesynchroniseerd. Dictafoon opnames delen met anderen? Dat doe je met de drie puntjes die verschijnen zodra je op een opname tikt.

Bekijk ook

Gesproken memo's van de iPhone exporteren en delen met anderen

Maak je spraakmemo's met de Dictafoon-app en wil je deze ook op andere plekken beluisteren? Deze tip legt uit hoe je spraakmemo's kunt exporteren en delen met anderen via AirDrop en apps.

Geluidsopnames maken met Dictafoon op de Apple Watch

Maak je graag snelle opnames van bijvoorbeeld hersenspinsels, dan is het goed om te weten dat de Apple Watch ook een Dictafoon-app heeft. Hij is uiteraard wat minder geavanceerd dan op de iPhone, maar het werkt prima. Open de app en tik op het rode bolletje om een opname te starten. Klaar? Tik dan op het rode vierkantje. Je kunt opnames niet pauzeren op je horloge.

Dictafoon op Apple Watch

Opnames worden automatisch gesynchroniseerd met je andere apparaten. Je kunt ze terugluisteren op je horloge en eventueel ook verwijderen. Om dat te doen tik je op de opname en kies je voor afspelen of je tikt op de drie puntjes onderin. Daarmee kun je de opname wissen.

Ben je van plan om regelmatig opnames te maken vanaf je Apple Watch? Zet dan de Dictafoon complicatie op je wijzerplaat. Deze opent de app razendsnel zodra je erop tikt. Meer weten over Apple Watch complicaties op de wijzerplaat? Bekijk dan onze gids.

Bekijk ook

Complicaties voor je Apple Watch wijzerplaat, zo werkt het

Apple Watch complicaties zijn kleine widgets op de wijzerplaat van de Apple Watch. In deze gids lees je hoe ze werken, wat je ermee kunt en hoe je ze instelt.

De Dictafoon gebruiken met je Mac

Ten slotte bekijken we de Mac, want ook daar zit een spraakrecorder app op. Deze werkt nagenoeg hetzelfde als op de iPhone en iPad, maar de knoppen zitten hier en daar wat anders. Het voordeel van het gebruiken van je Mac is dat je een groot scala aan microfoons kunt gebruiken. De enige voorwaarde is dat je de microfoon als input-apparaat kan kiezen in de Systeemvoorkeuren.

Spraakrecorder op de Mac

We adviseren om een microfoon te gebruiken als de geluidskwaliteit belangrijk is. Zeker op een MacBook kan de ventilator nogal wat roet in het eten gooien en de kwaliteit verprutsen. Vanuit Dictafoon voor Mac kun je opnames naar andere locaties slepen, waaronder montageprogramma’s zoals Adobe Audition en iMovie. Sommige programma’s bieden hulp voor het verminderen van ruis.