Dictafoon-app iPhone

Dictafoon-app op de iPhone gebruiken

Met de Dictafoon-app op de iPhone en iPod touch kun je gesproken memo's opnemen. Wat kun je met deze Dictafoon-app zoal doen?

Update juni 2018: de Dictafoon-app komt in het najaar van 2018 ook beschikbaar op de iPad en Mac als onderdeel van iOS 12 en macOS Mojave.

Dictafoon-apps gebruiken

Op de iPhone vind je een voicememo-recorder, die in het Nederlands Dictafoon heet. Met deze Dictafoon-app kun je gesprekken opnemen, gesproken memo’s inspreken en andere geluiden vastleggen, bijvoorbeeld muziekrepetities. Deze tip legt uit hoe je het maximale uit de Dictafoon-app haalt.

Dictafoon-app in iOS 12

In iOS 12 krijgt de Dictafoon-app er enkele nieuwe functies bij. Zo wordt het mogelijk om je opnames te synchroniseren met iCloud en kun je de audiokwaliteit instellen. Dit zijn de belangrijkste veranderingen.

#1 Nieuw design
De Dictafoon-app bestaat al sinds iPhone OS 3 en is sindsdien grotendeels hetzelfde gebleven. In iOS 12 krijgt de Dictafoon een nieuw uiterlijk en zal ook beschikbaar zijn op de iPad en Mac.

#2 Audiokwaliteit instellen
Je kunt in de vernieuwde Dictafoon-app de kwaliteit van de audio instellen. De mogelijkheden hiervoor zijn wel beperkt:

  1. Ga naar Instellingen > Gesproken memo’s.
  2. Kies uit Gecomprimeerd of Zonder verlies.

Voor gesproken memo’s zal gecomprimeerd meestal prima zijn. Wil je een podcast of muziek opnemen, dan kan het handig zijn om in maximale kwaliteit op te nemen. Dit neemt echter meer opslagruimte op iCloud in beslag.

#3 Prullenbak legen
Je kunt in de instellingen voor gesproken memo’s ook aangeven hoe lang de opnames moeten worden bewaard. Je kunt de prullenbak onmiddellijk, na 1 dag, 7 dagen, 30 dagen of nooit leegmaken.

#4 Standaard naamgeving
In de Dictafoon-app kun je aangeven welke naam de opname moet krijgen. Standaard is de naam van de huidige locatie, waarbij de straatnaam wordt gebruikt. Je kunt ook kiezen voor een opnamenummer.

Dictafoon-app iPhone

Dictafoon-app op iPhone en iPod touch

De Dictafoon-app komt in allerlei situaties van pas, bijvoorbeeld voor het opnemen van een gesprek, vergadering of college. Je kunt er ook plotselinge ideeën mee inspreken als je in de auto zit (gebruik hiervoor het handsfree Siri-commando ‘Open Dictafoon-app’ of “Start opname Dictafoon”). De Dictafoon-app is overigens niet geschikt voor het opnemen van telefoongesprekken. En als je van plan bent om een privégesprek op te nemen is het wel zo verstandig om je gesprekspartner daarvan op de hoogte te brengen.

De Dictafoon-app is aanwezig op de iPhone en iPod touch, maar niet op de iPad. Wil je op de iPad geluiden opnemen dan kun je daarvoor het beste apps van derden gebruiken, zoals Just Press Record (link).

Bij het opstarten van de Dictafoon-app zie je een zwarte interface met een geluidsmeter (een zogenaamde VU-meter).

Je kunt de memo’s op drie manieren inspreken:

  • Via de ingebouwde microfoon van je toestel;
  • Via een externe microfoon, bijvoorbeeld een dasspeld- of reversmicrofoon;
  • Via een headset met ingebouwde microfoon.

Gesproken memo opnemen met Dictafoon-app

Druk op de rode knop in het midden van het scherm en de opname begint meteen. Tijdens de opname zie je een spectrumweergave. Hoe breder de band, hoe luider het volume.

Dictafoon gebruiken op iPhone

Je kunt tussentijds pauzeren door op de rode knop te drukken. Ook kun je wisselen naar andere apps. Een rode balk bovenin het scherm maakt duidelijk dat de opname nog steeds aan de gang is. Je kunt via deze rode balk ook weer snel teruggaan naar de Dictafoon-app.

Ben je klaar, dan tik je op Gereed om de opname op te slaan en een naam te geven. Daarna kun je de gesproken memo bewerken, bijknippen of verwijderen. Bij elke opname is te zien wanneer je deze gemaakt hebt en hoe lang de opname is.

Gesproken memo afspelen

Tik je op een eerder opgenomen voicememo, dan kun je deze afspelen met de blauwe afspeelknop. Hierbij is een voortgangsbalk zichtbaar, zodat je snel door de opname kunt spoelen door je vinger over het scherm te slepen. Wil je ook het geluidsvolume zien, dan tik op je de blauwe tekst Wijzig. De opname wordt dan bovenin het scherm in groter formaat afgespeeld.

Dictafoon-app: gesproken memo's afspelen

Voicememo delen en exporteren

Wil je de gemaakte gesproken memo exporteren of met iemand anders delen, dan hebben we daarover een aparte tip:

Gesproken memo inkorten in de Dictafoon-app

Zo kun je een eerder gemaakte voicememo inkorten:

  1. Tik op de gesproken memo die je wilt wijzigen en vervolgens op Wijzig.
  2. Je kunt nu naar links of rechts vegen over de blauwe lijn om het punt te vinden waar de voicememo moet beginnen.
  3. Tik op het blauwe vierkantje met twee pijltjes rechtsonder.
  4. Tik op Kort in om de audio meteen in te korten.

Dictafoon: voicememos inkorten

Helaas kun je de opname niet in meerdere stukken knippen of een ongewenst stuk er tussenuit knippen. Het enige wat je kunt doen, is het afknippen van een fragment aan de voor- of achterzijde.

Wil je meer mogelijkheden, dan kun je het beste een losse app voor voicememo’s installeren zoals Just Press Record (link).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen opname, spraak, voicememo