Apple brengt iOS 12.3 uit: dit is er nieuw

Apple heeft iOS 12.3 uitgebracht. De update brengt onder andere de nieuwe TV-app naar Nederland en België. In dit artikel praten we je bij over alle verbeteringen in iOS 12.3.

iOS 12.3 beschikbaar

De iOS 12.3-update werd eigenlijk al tijdens Apple’s maart 2019-event aangekondigd. Apple beloofde namelijk dat in mei de vernieuwde TV-app beschikbaar zou komen. Nu iOS 12.3 uit is, is de nieuwe TV-app voor iedereen beschikbaar. Ook voor Nederland en België, want de app breidt uit naar een groot aantal landen.


De TV-app is de vervanging van de vroegere Video’s-app. Zodra je de iOS 12.3-update geïnstalleerd hebt, zul je merken dat de Video’s-app niet meer op je toestel staat. Een deel van de functies komt wel overeen. In de TV-app vind je namelijk al je video’s die met je Apple ID gekocht of gehuurd zijn via de iTunes-Store.

TV-app in het Nederlands

Maar de TV-app biedt nog veel meer, want je bladert ook door het hele aanbod van de iTunes Store. In andere landen, zoals de Verenigde Staten, zijn ook de Channels toegevoegd. Met de TV Channels kun je een lidmaatschap afsluiten op bundels van verschillende netwerken. Je betaalt deze via de app en alle content is ook in de app te bekijken. In Nederland en België ontbreken deze diensten, omdat er geen Nederlandse partij mee doet. Wel gebruik je de app later dit jaar om te kijken naar TV Plus, Apple’s eigen streamingdienst. Dit verschijnt dus pas in het najaar.

Bekijk ook

Apple TV+: alles over de films en series van Apple's videodienst

Apple TV+ is Apple's eigen streaming videodienst. Wat is zoal het aanbod van Apple TV Plus en welke films en series kun je kijken? Lees hier alles over Apple TV+, de streamingdienst van Apple.

Meer over de TV-app op Apple-apparaten lees je in onze uitleg. De app is ook beschikbaar op de Apple TV met ingang van tvOS 12.3.

Bekijk ook

Apple TV-app: dit moet je weten over Apple's TV-app

De TV-app is een app waarmee je naar films en series kunt kijken. Je vindt er de Originals van Apple TV+ de eigen streaming videodienst van Apple. Daarnaast vind je er iTunes-films en content van andere diensten. Welke opties heeft de TV-app en wat kun je ermee?

Nieuw in iOS 12.3 (changelog)

iOS 12.3 bevat ondersteuning voor AirPlay 2-tv’s en introduceert een herontworpen Apple TV-app. Deze update bevat ook probleemoplossingen en verbeteringen.

AirPlay 2

 • AirPlay 2 ondersteunt nu het rechtstreeks delen van onder andere video’s, foto’s, muziek via je iPhone en iPad met je voor AirPlay 2 geschikte smart-tv
 • Met afspelen met één keer tikken wordt je geselecteerde tv-programma of film automatisch afgespeeld op het laatst gebruikte scherm op basis van tijd en locatie
 • Siri-suggesties om films en tv-programma’s te kijken bevatten nu een optie om AirPlay te gebruiken
  Intelligente suggesties worden allemaal op een apparaat gedaan, zodat je persoonlijke gegevens privé blijven

Apple TV-app

 • In de Apple TV-app met een geheel nieuw ontwerp worden door experts geselecteerde verzamelingen en gepersonaliseerde aanbevelingen uitgelicht
 • Abonnementen op Apple TV-kanalen kunnen worden gedeeld met maximaal zes gezinsleden zonder dat er nieuwe apps, accounts of wachtwoorden vereist zijn
 • In de Apple TV-app kun je de nieuwste films kopen of huren en je vindt er de volledige catalogus van meer dan 100.000 films en de grootste selectie films in 4K HDR
 • De Apple TV-app kan nu intelligente suggesties doen voor het afspelen op Apple-tv’s of op AirPlay 2-tv’s in de buurt

Deze update bevat ook andere verbeteringen en probleemoplossingen:

 • Het tabblad ‘Voor jou’ in Apple Music wordt nu meerdere keren per dag bijgewerkt, waardoor je meer suggesties voor muziek krijgt op basis van thema’s zoals je favoriete genres, artiesten en sferen
 • Oplossing voor een probleem dat ervoor kon zorgen dat Apple TV Remote op ondersteunde ontvangers geen video kon pauzeren of besturen en het volume niet kon wijzigen
 • Oplossing voor een probleem dat ervoor kon zorgen dat oproepen via ‘Bellen via wifi’ werden onderbroken
 • Oplossing voor een probleem waarbij informatie over een nummer op een gekoppelde iPhone niet werd weergegeven op scherm in een auto

Informatie over de beveiligingsaspecten van Apple software-updates vind je op deze pagina:
https://support.apple.com/nl-nl/HT201222

De update heeft hoogstwaarschijnlijk niets met de aanstaande komst van Apple Pay in Nederland te maken. ING heeft Apple Pay aangekondigd, maar heeft nog geen datum bekendgemaakt. Voor de start is echter geen software-update nodig, dus de komst van iOS 12.3 is niet per se een aanwijzing dat Apple Pay deze week nog komt. In ons artikel over de ING-datum van Apple Pay, speculeren we wanneer de update dan wel beschikbaar komt.

Bekijk ook

Apple Pay in Nederland lijkt nu echt aanstaande

Nu het hoge woord eruit is, kan de volgende speculatie beginnen: wanneer gaat de ING écht van start met Apple Pay? Het lijkt er nu echt snel aan te komen!

HomePod update iOS 12.3

In de Woning-app staat ook een update voor de HomePod voor je klaar. Het gaat om iOS 12.3 voor de HomePod van bijna 200MB groot. Volgens de omschrijving biedt de update ondersteuning voor bedrijfsnetwerken waarvoor unieke inloggegevens nodig zijn om verbinding te kunnen maken. In iOS 12.2 voegde Apple al een soortgelijke ondersteuning toe, waardoor de HomePod beter geschikt is in bedrijven en universiteiten.

HomePod update iOS 12.3.

Heb je al een HomePod staan? Je installeert de update nadat je iOS 12.2 op je iPhone geïnstalleerd hebt via de Woning-app. Tik in het Woning-tabblad op het huisje linksboven, gevolgd door Woninginstellingen > Software-update.

Bekijk ook

Zo kun je de HomePod (mini) updaten en de software automatisch bijwerken

Wil je je HomePod of HomePod mini updaten, dan kan dat op twee manieren: handmatig of automatisch. Welke methode voor jou het handigst is, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. In deze tip leggen we uit hoe het handmatig HomePod updaten werkt en hoe je het automatisch updaten kunt in- en uitschakelen.

iOS 12.3 downloaden
Om iOS 12.3 te downloaden, doe je het volgende:

 1. Ga op je iPhone of iPad naar Instellingen > Algemeen > Software-update. Wacht tot de update in beeld verschijnt.
 2. Tik op Download en installeer.
 3. Wacht tot je toestel opnieuw is opgestart en de installatie voltooid is.

Je kunt de update ook uitvoeren via iTunes. Sluit daarvoor je iPhone of iPad met een kabel aan aan je Mac of pc en open iTunes. Klik linksboven op je aangesloten apparaat en kies voor Zoek naar update. De update wordt vervolgens gedownload en daarna op je toestel geïnstalleerd.

https://www.iculture.nl/tips/over-the-air-updaten-ota-iphone-ipad/

Let op: houd de reacties on-topic, concreet en overzichtelijk voor anderen. Persoonlijke statusupdates of je download gestart/gelukt is, voegen niets toe aan de discussie. Ook kan het iets langer duren voordat de update zichtbaar is. Ook dit hoef je niet te melden. Deze reacties worden verwijderd.

iOS 12

iOS 12 is de grote software-update voor de iPhone en iPad in 2018, als opvolger van iOS 11. Het verscheen in september 2018 voor iedereen met een geschikt toestel. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen deze grote update. De update werd een jaar later opgevolgd door iOS 13.

iOS 12

Reacties: 32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.