Filters voor foto's in iMessage.

Deze 5 vernieuwingen zitten in iMessage in iOS 12

Apple blijft iMessage maar uitbreiden, ook in iOS 12. De belangrijkste toevoegingen zijn camera-effecten, maar er zijn nog meer vernieuwingen in de Berichten-app, die we in dit artikel met je langslopen.

iMessage-vernieuwingen in iOS 12

Apple heeft de afgelopen jaren flink wat nieuwe functies in iMessage toegevoegd. In iOS 10 kwamen nieuwe effecten en apps toegevoegd en met de komst van de iPhone X werden Animoji geïntroduceerd. Met iOS 12 komen er weer nieuwe mogelijkheden bij om je chatgesprekken nog leuker te maken. Een overzicht met 5 vernieuwingen.

  1. Foto’s in de camerarol
  2. Camera-effecten
  3. Verbeterde Animoji
  4. Foto-app voor iMessage
  5. Sneller FaceTimen
  6. Binnenkort: FaceTime voor groepen


#1 Foto’s komen in de camerarol terecht
In iOS 12 zit een kleine verandering voor iMessage: als je een foto in de Berichten-app maakt, dan wordt deze ook in de camerarol opgeslagen. De afgelopen twee jaar was dat niet het geval. Sinds iOS 10 was het zo dat foto’s die je vanuit de Berichten-app maakte uitsluitend in die app terug te vinden waren. Dat is in iOS 12 weer teruggedraaid. Ongeacht of je de foto met de Camera- of Berichten-app hebt gemaakt: je vindt ze altijd terug in je fotocollectie. Handig of niet? Daar zijn de meningen over verdeeld.

Selfie met Angela Ahrendts

#2 Nieuwe camera-effecten
Als je een foto of video maakt vanuit de Berichten-app op je iPhone of iPad, dan vind je nu links onderin een speciale effecten-knop. Hiermee kun je de foto’s op allerlei manieren bewerken. Je kunt een artistiek filter toevoegen of een tekstlabel in je foto op video plakken. Ook tekenen of stickers toevoegen aan de camera is mogelijk in de nieuwe effecten-module. Daarbij kun je een sticker vastplakken zodat hij bewegingen volgt bij een video-opname.

De functionaliteit lijkt afgekeken van Snapchat en Instagram en heeft ook wel wat weg van wat Apple doet met Clips. Het leuke is dat ontwikkelaars dus functies aan de camera kunnen toevoegen via de App Store in iMessage. Ze kunnen bijvoorbeeld stickers maken die je, net als gewone iMessage-apps, kunt installeren binnen de Berichten-app en dan kunt gebruiken binnen de effecten-omgeving. Lees er meer over in onze tip over iMessage-effecten en -filters.

Bekijk ook

Zo gebruik je iMessage fotofilters op iPhone en iPad

Je kunt in iMessage foto's bewerken en mooier maken met allerlei filters, effectjes en zelfs stickers. In deze tip lees je hoe dit werkt en welke mogelijkheden er zijn.

De effecten-module is alleen te bereiken als je de camera opent vanuit de Berichten-app en dus niet terug te vinden in de Camera-app op je iPhone. Je kunt de effecten echter wel gebruiken in FaceTime.

Camera effecten in iMessage

#3 Verbeterde Animoji
Met de iPhone X introduceerde Apple Animoji: emoji die bewegen zoals jij je hoofd beweegt en die je stem opnemen. In iOS 12 zijn de figuurtjes nog beter in het nabootsen van de bewegingen van je gezicht: als je bijvoorbeeld knipoogt of je tong uitsteekt dan doet de Animoji hetzelfde. De opnames die je maakt kunnen voortaan maximaal 30 seconden duren in plaats van 10 seconden.

Daarnaast heeft Apple enkele nieuwe Animoji toegevoegd: je kunt voortaan een praten als een tijger, een panda, een t-rex of een spookje. Allemaal dus met de mogelijkheid om je tong uit te steken of te knipogen. Daarnaast kun je een Memoji maken; dat is een Animoji van jezelf.

iOS 12 Apple Memoji

#4 Foto-app in iMessage
Apple heeft een nieuwe app ontwikkeld voor iMessage: Foto’s. Hiermee kun je binnen een gesprek naar foto’s zoeken en deze delen. De app geeft suggesties op basis van degene met wie je praat, waar jullie het over hebben en op basis van plekken waar jullie allebei tegelijkertijd zijn geweest.

iOS 12 foto's in iMessage

#5 Sneller FaceTimen
Heel eerlijk: dit is een minimale verbetering, maar wel een heel handige. Als je bovenin een chatgesprek op de naam van je gesprekspartner klikt schuift er een menuutje openen waarmee je diegene kunt FaceTimen (audio of video). Eerder moest je daarvoor het info-scherm van het chatgesprek open klikken om daarmee de contactinformatie van diegene te openen. Dit werkt net even wat makkelijker en sneller.

Ook de regel met de apps is trouwens opnieuw ontworpen; die is compacter als je typt.

Sneller Facetimen

Binnenkort: groepsgesprekken in FaceTime
Tijdens WWDC 2018 kondigde Apple FaceTime voor groepen aan, maar deze nieuwe functie heeft iOS 12 niet gehaald. Je zult hiervoor moeten wachten tot iOS 12.1 verschijnt, want in de iOS 12.1 beta zit de groepsfunctie voor FaceTime er weer in. Je kunt met maximaal 32 mensen deelnemen aan een gesprek. Het handige is dat je vanuit een groepschat in iMessage met één klik een gesprek start met alle leden van die groep. Dit is veruit de snelste manier om een groepsgesprek te initiëren.

iOS 12 FaceTime met groepen

Revisiegeschiedenis:

  • 2018 - 25 september: We hebben dit artikel bijgewerkt met de nieuwste informatie en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Animoji

Animoji zijn bewegende gezichtjes van bekende emoji. Ze zien eruit als een hond, varken, draak of robot. Je gebruikt ze in iMessage en in de Berichtenapp, in FaceTime-gesprekken en als stilstaande sticker. Ook kun je een Animoji maken die op jou lijkt in de vorm van een Memoji.

Animoji
11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.