Apple's ARKit op de iPad.

Alles over ARKit, Apple’s eigen augmented reality in iOS 11

Dankij ARKit kunnen ontwikkelaars eenvoudig augmented reality toevoegen in hun iPhone- en iPad-apps. Maar wat is Apple's ARKit precies, op welke toestellen werkt het en in welke apps is het beschikbaar? Je leest het in deze gids.

Apple's ARKit op de iPad.

Augmented reality zie je steeds meer en sinds iOS 11 maakt Apple het voor ontwikkelaars nog veel makkelijker om augmented reality in hun apps in te bouwen. Dankzij ARKit kunnen appmakers gebruikmaken van Apple’s hulpmiddelen voor augmented reality. Maar wat is ARKit dan precies, op welke toestellen is het beschikbaar en in welke apps werken ermee? In deze uitleg praten we je bij.

ARKit voor augmented reality

ARKit werd tijdens de WWDC van 2017 aangekondigd en is sinds iOS 11 beschikbaar voor de iPhone en iPad. AR staat voor augmented reality, oftewel toegevoegde realiteit. Augmented reality zie je steeds meer in apps. Denk bijvoorbeeld aan het vangen van Pokémon in Pokémon Go of het virtueel plaatsen van meubels in je eigen woning. Met augmented reality voeg je een digitaal object toe aan de realiteit, dankzij de camera van je iPhone. Het lijkt daardoor net alsof het object, bijvoorbeeld een meubelstuk, in je eigen huis staat. Meer over wat augmented reality precies is, lees je in onderstaande gids.

Wat is ARKit?

ARKit is Apple’s eigen tool voor ontwikkelaars, zodat augmented reality in te bouwen is in apps voor de iPhone en iPad. Dankzij deze tool hoeven ontwikkelaars niet zelf ingewikkelde systemen te maken om augmented reality in te bouwen, want ze kunnen gewoon gebruikmaken van de middelen die Apple beschikbaar gesteld heeft. Het was al veel eerder mogelijk om AR in te bouwen in apps voor de iPhone en iPad, maar dankzij ARKit moet dit voor ontwikkelaars een stuk eenvoudiger zijn. Bovendien moet het effect veel beter zijn dan bij andere augmented reality-systemen.

ARKit tijdens WWDC

Voor ARKit maakt Apple gebruik van een aantal technieken. Zo wordt gebruikgemaakt van een techniek genaamd Visual Inertial Odometry (VIO). Met deze techniek kan de omgeving gescand worden. VIO wordt gecombineerd met Core Motion, de gegevens die verzameld worden door alle sensoren in je iPhone en iPad. Hierdoor weet het toestel hoe het door een ruimte bewogen wordt en is er geen calibratie nodig, bijvoorbeeld met een markering.

Met de camera van je iPhone en iPad worden er horizontale vlakken gesignaleerd, zoals tafels en vloeren. Hierdoor kunnen er virtuele objecten op deze plekken geplaatst worden. ARKit benut ook de sensor van de camera voor het vaststellen van de hoeveelheid licht in de omgeving. Aan de hand hiervan kan de juiste hoeveelheid belichting op het virtuele object weergegeven worden, zodat er een realistischer resultaat van augmented reality ontstaat. Apple’s AR-tool werkt ook samen met Metal, SceneKit en third-party tools zoals Unity en Unreal Engine, twee middelen die vaak bij het ontwikkelen van games gebruikt worden.

Op welke toestellen werkt ARKit?

ARKit vereist de nodige kracht en werkt daarom niet op elke iPhone, iPad en iPod touch. Voor deze augmented reality-functie is een iOS-toestel met minimaal de A9-processor nodig. Dat betekent dat het beschikbaar is in toestellen vanaf de iPhone 6s en de 9,7-inch iPad Pro.

Kortgezegd werkt ARKit met onderstaande modellen:

ARKit werkt dus niet op de iPad mini en iPod touch. Zowel de meest recente iPad mini 4 als de zesde generatie iPod touch gebruiken een A8-chip.

Wanneer en in welke apps werkt ARKit?

ARKit is onderdeel van iOS 11 en is sinds september 2017 beschikbaar op geschikte toestellen. Apps moeten wel aangepast worden om er gebruik van te maken. Pokémon Go heeft een update aangekondigd waarin ze aangeven het te zullen ondersteunen. Hierdoor is er een realistischere weergave van augmented reality mogelijk.

Pokémon Go met augmented reality dankzij ARKit.

IKEA heeft de app IKEA Place, waar ze samen met Apple aan gewerkt hebben. Met deze app kun je IKEA-meubels dankzij augmented reality in je eigen huis plaatsen. De app werkt met ARKit, zodat er geen markeringen nodig zijn om de meubels op realistische wijze in je eigen omgeving te plaatsen. Meer over de nieuwe augmented reality-app van IKEA lees je hieronder.

Apps met ARKit

Ontwikkelaars hebben al een hele reeks aan apps uitgebracht die gebruikmaken van ARKit. Van apps waarmee je een plattegrond van je woning maakt, tot grappige games waarin je een vliegtuigje bestuurt. In onderstaande gids hebben we een lijst van augmented reality-apps opgesteld die gebruikmaken van ARKit, zodat je zelf kunt ervaren hoe ARKit precies werkt.

Voorbeelden van ARKit

Al voordat ARKit beschikbaar kwam, waren er diverse voorbeelden te vinden waarin te zien is hoe ARKit zorgt voor een realistischere weergave van augmented reality. Op YouTube hadden ontwikkelaars hun eerste bevindingen gepost, waardoor goed te zien is hoe ARKit in de praktijk werkt. Wat opvalt is dat de belichting vaak goed is en het object op exact dezelfde plek staat, zelfs als je met de camera van je iPhone of iPad wegkijkt.

Bekijk hieronder nog meer voorbeelden van het gebruik van ARKit in allerlei techdemo’s. Je vindt hier ook voorbeelden die nog niet in apps verwerkt zijn, waardoor het een goed beeld geeft wat er allemaal mogelijk is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Software iOS 11