FaceTime: alles over videobellen met iPhone, iPad en Mac

Wat is FaceTime? Met FaceTime kun je gratis videochatten en gesprekken voeren op iPhone, iPad, iPod touch en Mac. Ook audiogesprekken!

Facetime AudioFaceTime is een videochatdienst van Apple. Met FaceTime kun je via Wi-Fi en 3G/4G gratis video- en audiogesprekken voeren met andere gebruikers die een iPhone, iPad, iPod touch of Mac hebben. Het is vergelijkbaar met de manier waarop Skype, Viber en andere VoiP-alternatieven werken, maar het werkt alleen op apparaten die door Apple zijn gemaakt.

FaceTime is sinds iOS 5.0 beschikbaar op iPhone, iPad en iPod touch. Een camera aan de voorzijde van je iOS-apparaat is vereist om te kunnen videochatten. De persoon waarmee je videochat verschijnt op jouw scherm en andersom. Je kunt dus gewoon samen bellen, maar met beeld. De iPhone 4 was het eerste toestel dat het ondersteunde. In oktober 2010 volgde FaceTime voor de Mac. Onderstaand promofilmpje van Apple legt de mogelijkheden uit:

FaceTime activeren

Via Instellingen > FaceTime kun je de functie inschakelen. Het is gekoppeld aan de telefoonnummers en e-mailadressen die in jouw Apple ID staan geregistreerd. Als je iemand via FaceTime wilt bellen, heb je dus het telefoonnummer of e-mailadres van die persoon nodig. De meest handige manier hangt af van het apparaat waar je naartoe belt. Bij bellen naar een iPhone kun je het beste het telefoonnummer proberen dat is toegewezen. Bij bellen naar een iPad, iPod touch of Mac kun je het aan FaceTime toegewezen e-mailadres gebruiken (omdat daar immers geen telefoonfunctie op zit).

FaceTime aanmeldenOm te controleren of vrienden en familieleden FaceTime gebruiken kun je het beste even in je adresboek kijken: mensen die het hebben geactiveerd, hebben een knop ‘FaceTime’ in hun adresboekprofiel staan. Bij anderen ontbreekt deze knop.

Bij het activeren van de dienst wordt eenmalig een sms gestuurd naar een registratieserver van Apple. Hier voor worden kosten in rekening gebracht, die de meeste operators later met de factuur verrekenen, zodat je uiteindelijk niets betaalt.

Lees voor meer informatie onze uitgebreide tip: FaceTime instellen op iPhone en iPad.

FaceTime-gesprek voeren

Je kunt een gesprek op vier manieren starten:

 • Open de FaceTime-app op je iPhone, iPad, iPod touch of Mac, kies de gewenste contactpersoon en tik erop.
 • Ga naar het adresboek op de iPhone (of ander iOS-apparaat). Tik op de FaceTime-knop in het adresboekprofiel van de persoon die je wilt bellen. Ontbreekt de knop? Dan is deze persoon niet via FaceTime bereikbaar.
 • Open de Berichten-app op de iPhone (of ander iOS-apparaat). Open een conversatie met de persoon die je wilt bellen. Helemaal bovenin het scherm zie je een knop om de persoon via FaceTime te bellen.
 • Tijdens het bellen (via de telefoonapp) kun je op het FaceTime-symbool tikken om over te gaan naar een FaceTime-gesprek.

FaceTime Audio

Facetime AudioSinds iOS 7 is FaceTime Audio mogelijk. Dit houdt in dat je kunt bellen via FaceTime, dus zonder videobeelden. FaceTime Audio is gunstig voor gebruikers: je kunt gratis onderling bellen met andere Apple-gebruikers. Een gesprek van twee minuten kost ongeveer 1 MB aan dataverkeer. In Nederland kun je FaceTime Audio via 3G of 4G gebruiken; providers mogen het niet blokkeren. Apple heeft FaceTime-audio via een update voor OS X Mavericks ook voor Mac-gebruikers geactiveerd.

Lees meer over FaceTime Audio in ons artikel iOS 7 uitgelicht: FaceTime Audio.

Dilemma: bellen of FaceTime gebruiken?

Er wordt voorspeld dat mensen steeds minder zullen bellen en steeds vaker gebruik gaan maken van apps. In welke situaties gebruik je FaceTime en in welke situaties is gewoon bellen handiger? Dat hangt ervan af. Bij felicitaties en contact met de (klein)kinderen is videochatten waarschijnlijk leuker, omdat het persoonlijker is. Je ziet het gezicht van de andere persoon en je ziet ook de non-verbale reactie. Bij snel overleg met collega’s zul je eerder voor een gewoon audiogesprek kiezen. Met FaceTime op iOS 7 en hoger kun je ook audiogesprekken voeren. Een reden om voor FaceTime te kiezen, is dat het onderling bellen gratis is als je op een Wi-Fi-netwerk zit (zoals bij de meeste chat- en belapps). Buiten het bereik van je Wi-Fi-netwerk kost het dataverkeer.

Een paar situaties waarin FaceTime van pas komt:

 • Je bent zwanger of hebt een diploma behaald en wilt dit vertellen aan vrienden en familie.
 • Je wilt je kinderen een verhaaltje voorlezen voor het slapengaan, maar bent op zakenreis.
 • Je bent in een winkel en wilt een nieuwe broek kopen, maar zou graag advies hebben van een vriendin.

Techniek achter FaceTime

Er is minimaal iOS 5.0 en een Wi-Fi- of 3G-verbinding nodig om FaceTime te kunnen gebruiken. Op de Mac is FaceTime sinds OS X 10.7 Lion te gebruiken met een ingebouwde app. Zit je nog op OS X 10.6.6, dan kun je een FaceTime-app kopen voor 99 eurocent uit de Mac App Store.

De volgende apparaten ondersteunen FaceTime:

 • iPhone 4 of hoger
 • iPad 2 of hoger
 • iPad mini
 • iPod touch (4e generatie) of hoger
 • Mac met OS X v10.6.6 of hoger

Apple maakte bij de introductie van FaceTime bekend dat het een ‘open standaard’ zou worden. Er zou worden samengewerkt met internationale standaardisatie-organisaties om te zorgen dat het ook op andere platformen dan iOS en OS X ondersteund wordt. Er werd sceptisch gereageerd op deze plannen. Weinig mensen geloofden dat Apple een eigen standaard zomaar zou openstellen voor derden. Sinds 2010 zijn er geen tekenen dat er voortgang is geboekt op dit gebied. Het enige bedrijf dat FaceTime-apps maakt, is Apple zelf en er zijn geen externe ontwikkelaars die integratie met FaceTime aanbieden in hun apps.

FaceTime maakt gebruik van de volgende technologieën:

 • Voor video en audio: H.264 en AAC
 • Voor VoIP: SIP/IETF
 • Voor het passeren van firewalls en NAT: STUN, TURN en ICE IETF-protocollen
 • Voor het afleveren van mediastreams: RTP en SRTP

Geschiedenis van FaceTime

Apple kocht de merknaam van het bedrijf FaceTime Communications. Dit bedrijf is niet overgenomen door Apple, maar ging zelfstandig verder onder een nieuwe naam, Actiance Inc.

FaceTime voor iPhone werd aangekondigd door Steve Jobs tijdens de WWDC-keynote van 7 juni 2010, tegelijk met de iPhone 4. Bij de aankondiging van de vierde generatie iPod touch werd bekendgemaakt dat ook dit apparaat (en alle latere uitvoeringen van de iPod touch) FaceTime zouden ondersteunen.

Alternatieven voor FaceTime

Er bestaan allerlei apps waarmee je onderling kunt bellen, zoals Tango, Viber, Skype en Facebook Messenger. Sommige werken alleen met audio, andere bieden ook videochatten aan. De drie belangrijkste alternatieven zijn:

Meer uitleg

We hebben diverse aanvullende artikelen geschreven over het gebruik:

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt september 2017