macOS Mojave FaceTime

FaceTime: videobellen op iPhone, iPad en Mac

Met FaceTime kun je gratis videochatten en gesprekken voeren op je iPhone, iPad en Mac. Ook audiogesprekken en groepschats!

Wat is FaceTime?

FaceTime is een videochatdienst van Apple. Met FaceTime kun je gratis video- en audiogesprekken voeren met andere gebruikers die een iPhone, iPad, iPod touch of Mac hebben. Dit werkt zowel via 3G/4G als via Wi-Fi en het is vergelijkbaar met de manier waarop Skype, Hangout en andere chatdiensten werken. Het grote verschil is dat het alleen werkt op apparaten die door Apple zijn gemaakt.

FaceTime in iOS 12

FaceTime kreeg in iOS 12 een aantal nieuwe functies bij, nadat de ontwikkelingen een aantal jaren hebben stilgestaan. Dit zijn de belangrijkste verbeteringen:

 • Groepschat met 32 personen.
 • Makkelijk een FaceTime-gesprek starten vanuit iMessage.
 • Filters, stickers en Animoji in FaceTime.

Groepsgesprekken in FaceTime

Je kunt met 32 mensen deelnemen aan een groepsgesprek in FaceTime. Wanneer één van de personen spreekt zal het videobeeld van deze deelnemer extra groot worden weergegeven, zodat je weet wie het woord heeft. Ook kun je handmatig tikken op het videobeeld van een bepaalde persoon, om deze persoon altijd in beeld te hebben. Je kunt een filter aan je eigen gezicht toevoegen, dat vervolgens zichtbaar is voor alle deelnemers aan het groepsgesprek. FaceTime werkt ook beter samen met iMessage: als je bezig bent met een groepschat in iMessage kun je gemakkelijk overschakelen naar een FaceTime-groepschat. Ook leuk om te weten: op je Apple Watch kun je met FaceTime Audio deelnemen aan een groepschat, dus zonder videobeeld.

FaceTime met Tim Cook

Wat heb je nodig voor FaceTime?

FaceTime is al sinds iOS 5 beschikbaar op iPhone, iPad en iPod touch. De kans is dus groot dat je een geschikt toestel hebt, bijvoorbeeld een iPhone 4 of iPad 2 of nieuwer. De eerste generatie iPad draait weliswaar op iOS 5, maar is niet geschikt omdat er geen frontcamera in zit. De persoon waarmee je een videochat voert verschijnt op jouw scherm en andersom. Je kunt dus gewoon samen bellen, voorzien van beeld. Sinds 2010 is FaceTime voor de Mac beschikbaar en in 2013 volgde FaceTime Audio.

FaceTime op iPhone en IPad

Voor FaceTime heb je minimaal nodig:

 • iPhone 4 of hoger
 • iPad 2 of hoger
 • iPad mini
 • iPod touch (4e generatie) of hoger
 • Mac met OS X v10.6.6 of hoger

Op de Mac is FaceTime sinds OS X 10.7 Lion te gebruiken met een ingebouwde app. Zit je nog op OS X 10.6.6, dan kun je voor €1,09 de FaceTime-app kopen vanuit de Mac App Store (nee, dat is geen grap).

Onderstaand promofilmpje van Apple legt de mogelijkheden van FaceTime uit:

FaceTime activeren

FaceTime staat standaard ingeschakeld. Werkt het niet? Via Instellingen > FaceTime kun je kijken of de functie misschien staat uitgeschakeld. FaceTime is gekoppeld aan de telefoonnummers en e-mailadressen die in jouw Apple ID staan geregistreerd. Als je iemand contact met jouw wil opnemen via FaceTime, hoeft deze dus alleen te beschikken over jouw telefoonnummer of e-mailadres.

Bij het activeren van de dienst wordt eenmalig een sms gestuurd naar een registratieserver van Apple. Hiervoor kunnen kosten in rekening worden gebracht, die de meeste operators later met de factuur verrekenen, zodat je uiteindelijk niets betaalt.

Om te controleren of vrienden en familieleden FaceTime gebruiken kun je het beste even in je adresboek kijken: mensen die het hebben geactiveerd, hebben een knop ‘FaceTime’ in hun adresboekprofiel staan. Bij Android-gebruikers zonder FaceTime ontbreekt deze knop.

Meer informatie over FaceTime instellen en activeren lees je in onderstaande tip.

FaceTime-gesprek voeren

Je kunt een gesprek op vier manieren starten:

 • Open de FaceTime-app op je iPhone, iPad, iPod touch of Mac, kies de gewenste contactpersoon en tik erop.
 • Ga naar het adresboek op de iPhone (of ander iOS-apparaat). Tik op de FaceTime-knop in het adresboekprofiel van de persoon die je wilt bellen. Ontbreekt de knop? Dan is deze persoon niet via FaceTime bereikbaar, bijvoorbeeld omdat het een Android-gebruikers is.
 • Open de Berichten-app op de iPhone (of ander iOS-apparaat). Open een conversatie met de persoon die je wilt bellen. Helemaal bovenin het scherm zie je een knop om via FaceTime contact op te nemen met de persoon.
 • Tijdens een telefoongesprek (via de normale telefoonapp) kun je op het FaceTime-symbool tikken om over te gaan naar een FaceTime-gesprek.

FaceTime in iOS 11

FaceTime Audio

Sinds iOS 7 heeft Apple FaceTime Audio toegevoegd. Dit houdt in dat je ook audiogesprekken kunt voeren via FaceTime, dus zonder videobeelden. FaceTime Audio kost minder data dan een videogesprek en je kunt gratis onderling bellen met andere Apple-gebruikers. Een gesprek van twee minuten kost ongeveer 1 MB aan dataverkeer. In Nederland kun je FaceTime Audio via 3G of 4G gebruiken; providers mogen het niet blokkeren. Apple heeft FaceTime Audio sinds OS X Mavericks ook voor Mac-gebruikers geactiveerd.

De techniek achter FaceTime

FaceTime maakt gebruik van de volgende technologieën:

 • Voor video en audio: H.264/H.265 en AAC
 • Voor VoIP: SIP/IETF
 • Voor het passeren van firewalls en NAT: STUN, TURN en ICE IETF-protocollen
 • Voor het afleveren van mediastreams: RTP en SRTP

FaceTime: open standaard of niet?

Steve Jobs benadrukte bij de introductie van FaceTime dat het een ‘open standaard’ zou worden. Er zou worden samengewerkt met internationale standaardisatie-organisaties om te zorgen dat het ook op andere platformen dan iOS en macOS zo worden ondersteund. Dit is wat Jobs er zelf over zei:

Now, FaceTime is based on a lot of open standards — H.264 video, AAC audio, and a bunch of alphabet soup acronyms — and we’re going to take it all the way. We’re going to the standards bodies starting tomorrow, and we’re going to make FaceTime an open industry standard.

Er werd sceptisch gereageerd op deze plannen. Weinig mensen geloofden dat Apple een eigen standaard zomaar zou openstellen voor derden. Sinds 2010 zijn er geen tekenen dat er voortgang is geboekt op dit gebied.

Uiteindelijk is FaceTime geen open standaard geworden. Het enige bedrijf dat FaceTime-apps maakt is Apple zelf. Het is voor externe ontwikkelaars niet mogelijk om FaceTime-functies aan te bieden via hun apps. In 2018 speculeerde CNET dat dit te maken zou hebben met een langdurige juridische strijd met VirnetX. Deze patenttrol heeft Apple meermaals aangeklaagd over de netwerktechnologie die in FaceTime wordt gebruikt, waardoor Apple gedwongen was om FaceTime te herschrijven. In plaats van het rechtstreeks communiceren tussen apparaten moest Apple zogenaamde ‘relay servers’ ertussen plaatsen om de patenten van VirnetX te kunnen omzeilen. Door deze servers is het openstellen van FaceTime ingewikkelder geworden. Apple zou externe bedrijven toegang moeten geven tot de servers, of bedrijven zouden hun eigen servers moeten gebruiken. Dit brengt allerlei privacyproblemen met zich mee, waardoor het openstellen waarschijnlijk technisch te ingewikkeld wordt.

Ook interessant om te weten is dat Apple de merknaam FaceTime heeft gekocht van het FaceTime Communications. Dit bedrijf ging daarna verder onder een andere naam, Actiance Inc.

FaceTime voor iPhone werd aangekondigd door Steve Jobs tijdens de WWDC-keynote van 7 juni 2010, tegelijk met de iPhone 4.

FaceTime-tips

We hebben diverse tips over het gebruik van FaceTime:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2020
Devices Apple Watch, iPad, iPhone, iPod, Mac
Software iOS, watchOS