iPad mini 2019.

iPad mini 5 (2019): Apple’s kleine iPad is terug

De iPad mini 5 is Apple's compacte tablet uit 2019. De iPad mini 2019 heeft vernieuwde specs aan de binnenkant. Welke nieuwe functies zitten erin? Je leest hier alles wat je wil weten over de iPad mini 2019.

iPad mini 2019 review

Alles over de iPad mini 5 uit 2019

Maar liefst vier jaar hebben we moeten wachten op de opvolger van de iPad mini 4. Apple leek de kleine iPad te zijn vergeten, maar kwam in 2019 toch weer met een opvolger: de iPad mini 5. Wat design betreft is er weinig veranderd, maar de specs zijn sterk verbeterd. In dit artikel praten we je bij over de iPad mini 2019, waarbij we alles vertellen over functies en vernieuwingen, maar ook of deze tablet nog een aanrader is. Inmiddels zijn er nieuwere uitvoeringen van de iPad mini verschenen, check hiervoor ons overzicht iPad mini kopen en iPad kopen.

iPad mini 2019 in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de iPad mini 2019:

  • Aangekondigd in maart 2019 via een persbericht.
  • 7,9-inch LCD scherm met True Tone, P3 en antireflectiecoating.
  • Met homeknop en aluminium behuizing.
  • Snellere A12 Bionic-chip en verbeterde camera.
  • Adviesprijs vanaf 459 euro.
  • In 2021 opgevolgd door de iPad mini 6.

Prijzen iPad mini 5

Dit waren de adviesprijzen van de iPad mini 2019 bij de release:

Inmiddels is dit model nog als refurbished iPad verkrijgbaar, zoals je in onderstaande prijsvergelijker kunt zien.

Prijzen iPad mini 5

iPad mini 5: nog steeds een goede aankoop?

Apple is in september 2021 gestopt met de verkoop van de iPad mini 5 en ook bij andere winkels is er gaandeweg geen voorraad meer. Als je wel een overgebleven exemplaar kunt vinden, dan wordt er vaak een absurd bedrag voor gevraagd, alsof de tijd heeft stilgestaan. Als tweedehands tablet is de iPad mini 5 nog wel verkrijgbaar, maar het is de vraag of je dit nog moet doen. Je kunt gemakkelijk nieuwere uitvoeringen van de iPad mini vinden die langer meegaan en de komende jaren nog updates krijgen. Heb je al een iPad mini 5, dan kun je deze uiteraard nog gerust een paar jaar blijven gebruiken. Als nieuwe aankoop vinden we het echter wat minder geslaagd. De iPad mini 5 krijgt nog wel een update naar iPadOS 17, maar daarna is onzeker of er nog wel een update komt.

Welke functies vind je op de iPad mini 2019?

De iPad mini 2019 (ook ‘iPad mini 5’) lijkt in veel opzichten op zijn voorganger. Maar hij vertoont ook veel overeenkomsten met de 9,7-inch iPad 2018, maar dan in een kleiner formaat. Twijfel je tussen beide modellen, dan is de standaard iPad de goedkoopste optie.

#1 Design en scherm

Het design van de iPad mini 2019 blijft gelijk aan het eerdere model. Hij heeft een 7,9-inch LCD-scherm in een aluminium behuizing met thuisknop en Touch ID. Het scherm heeft een vingerafdrukbestendige coating en is gelamineerd. Apple gebruikt ook antireflectiecoating, zodat je hem buiten goed kan aflezen. De kleuren zijn gelijk aan de 9,7-inch iPad, namelijk zilver, spacegrijs en goud.

iPad mini 2019 met iMovie.

#2 Camera’s

Met een camera aan de voor- en achterkant kun je FaceTime-gesprekken voeren en AR-games spelen. De resolutie van de camera’s blijft steken op 8 megapixel voor de achterste camera en 7 megapixel voor de frontcamera. Dit is identiek aan de vorige iPad mini. Een iPad gebruik je meestal niet om uitgebreid te fotograferen, waardoor deze resolutie voldoende is voor simpele camera-toepassingen. Er zit ook geen LED-flitser op dit model.

#3 Prestaties

Op het gebied van prestaties krijgt de iPad mini 2019 wel een flinke upgrade. Apple kiest voor een A12 Bionic-chip, om de nieuwe iPad mini zo gelijk te trekken met de andere iPad-modellen. Met de A12-chip kan een nieuwe iPad mini weer heel wat jaartjes vooruit en dat is bovendien meer dan genoeg voor de meeste toepassingen, waaronder AR, iPad-multitasking en het checken van je mail. De snellere chip zal ook nodig zijn voor mogelijke ondersteuning van de Apple Pencil.

Schrijven op de iPad mini 2019.

#4 Apple Pencil

Om de Apple Pencil meer onder de aandacht te brengen, heeft Apple sinds 2018 de iPads op bredere schaal geschikt gemaakt voor tekenpennen. Apple heeft bij de iPad mini 5 gekozen voor ondersteuning van de eerste generatie Apple Pencil. Alle mogelijkheden die je op andere iPads met deze Pencil hebt, gelden ook voor de mini. Dat betekent dat je drukgevoelig kan tekenen. Opladen gaat via de Lightning-aansluiting op de iPad en de Apple Pencil.

Bekijk ook

Apple Pencil: wat is het en hoe werkt het?

Met de Apple Pencil kun je nauwkeurig tekeningen en schetsen maken op recente iPads. Wat kun je verder allemaal met de Apple Pencil en hoe werkt hij precies?

iPad mini 5 review

We hebben een uitgebreide iPad mini 5 review, waarin we onze ervaringen met deze kleine tablet bespreken. Dit is onze conclusie:

De iPad mini 2019 is in feite gelijk aan de nieuwe iPad Air, alleen in een kleinere behuizing. Hij is net zo krachtig, heeft dezelfde technische eigenschappen en heeft als bijkomend voordeel dat hij zo compact is dat hij in de achterzak van de meeste spijkerbroeken past.

Terwijl Apple bij de Pro’s voortdurend vernieuwingen doorvoert, is dat bij deze mini veel minder het geval. Het is geen revolutionaire tablet, wel een heel betrouwbare en veilige keuze en dat is misschien wel het belangrijkste voor de mensen die deze iPad gaan kopen. Je weet dat je jaren vooruit kunt met deze tablet, dat de kwaliteit goed is en dat er de komende vier, vijf jaar updates zullen verschijnen. Het kost wat meer dan een kleine Android-tablet, maar je weet in ieder geval dat je geen spijt krijgt van je aankoop. De mini is nog steeds de beste kleine tablet die je kunt krijgen. Andere fabrikanten zijn afgehaakt of maken tablets die qua gebruiksgemak niet aan Apple’s mini kunnen tippen.

Bekijk ook

Review: iPad mini 2019

In deze iPad mini 2019 review lees je alles over onze ervaringen met Apple's kleinste iPad, die aan de binnenkant volledig is vernieuwd. Voor wie is dit model bedoeld en wat zijn de voor- en nadelen? In deze review over de iPad mini 5 lees je ons uitgebreide eindoordeel.

iPad mini 2019 kopen

Je kunt de iPad mini 2019 niet meer aanschaffen bij de Apple Store, want dit model is met de komst van de iPad mini 2021 uit het assortiment gehaald. Ook andere winkels die Apple-producten verkopen hebben de mini niet meer in het assortiment. In ons overzicht iPad kopen lees je welke modellen wel de moeite waard zijn om aan te schaffen.

Bekijk ook

iPad kopen in Nederland: prijzen, aanbiedingen en meer

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.