shutterstock_56560399

Beste navigatie-apps voor iPhone en iPad

Er zijn 12 grote navigatie-apps te downloaden op iPhone en iPad, maar welke moet je hebben? iCulture vergelijkt TomTom, Waze, Navigon, Sygic en meer.

shutterstock_56560399

Welke navigatie-app voor iPhone en iPad is het best? De vraag komt elke keer weer terug in de reacties onder onze vele artikelen over navigatie-apps. Na vele kilometers grondig testen is het moment nu hier. iCulture zet de beste navigatie-apps voor iPhone en iPad op rij.

Wat moet je weten over navigatie op iPhone en iPad?

  • Twee soorten navigatieapps zijn er op de iPhone en iPad. Apps die gebruik maken van je internetverbinding en apps die offline werken.
  • Online navigatieapps nemen weinig ruimte in op je iPhone en iPad, want alle informatie wordt direct van het internet gehaald. De applicaties zijn gratis te downloaden en te gebruiken en bieden bovendien gratis verkeersinformatie om je efficiënter een route aan te bieden. De enige online navigatieapps in deze test zijn Waze, Google Maps en Apple’s Kaarten.
  • Offline navigatieapps nemen meer ruimte in op je iPhone en iPad, want je dient vooraf de landkaarten te downloaden zodat je de app tijdens de rit zonder internet kan gebruiken. Dat werkt kostenbesparend voor in het buitenland, waar data relatief duur is. Sommige offline-apps bieden ook verkeersinformatie tegen een in-app aankoop, die ook offline werkt, op basis van voorspellingen.
  • Offline of online? Het artikel Internet in het buitenland – alle roamingtarieven in een overzicht verschaft je inzicht in de kosten van online navigeren.

Testverantwoording

Deze vergelijkende test moet een duidelijk overzicht zijn van de verschillende navigatieapps op de iPhone en iPad. Om het artikel behapbaar te houden, lichten we alleen de meest opvallende aspecten van de navigatieapps toe ten opzichte van hun concurrenten.

De kilometers met de verschillende applicaties zijn veelal afgelegd van en naar Groningen, Friesland, Drenthe en Gelderland. De betrouwbaarheid van de routes is getoetst op basis van verschillende routes die zijn uitgezet vanaf het centrum van de stad Groningen.

iCulture adviseert: TomTom en Waze

Dit zijn wat ons betreft de absolute toppers op het gebied van navigatie op de iPhone en iPad. TomTom voor offline gebruik, Waze voor online navigatie.

TomTom

TomTom iOS 7: Navigatiescherm met verkeersinfoDe duurste navigatie-app van allemaal ziet er misschien wel het kinderlijkste uit. Maar er is één navigatie-app die altijd werkt, en dat is TomTom. Jaren van marktleiderschap in navigatiesystemen betalen zich hier uit. In oerdegelijke kaarten die elk kwartaal worden bijgewerkt, heldere informatie tijdens het rijden, nauwkeurige rijstrookaanwijzingen en de slimste routes naar je bestemming op huisnummerniveau. Het optionele abonnement TomTom Traffic HD (€4,49 per maand of €29,99 per jaar) is een aanrader. Daarmee past de app de routes steeds aan op de huidige drukte en omstandigheden. Het menu is lekker simpel, maar minder fijn is dat je de complete kaart meteen op de iPhone zet wat veel ruimte inneemt. TomTom is de duurste app in de test, maar alle waar naar zijn geld.

Meer lezen over TomTom op iPhone en iPad.

Ook verkrijgbaar:

Waze

Beste navigatie-apps iPhone WazeDé keuze voor navigeren in het binnenland. Waze doet een licht beroep op je internetverbinding en is daarom minder geschikt voor over de grens, maar werkt fantastisch. De app is dankzij een levendige gebruikersgemeenschap accuraat met files, flitsers en ongelukken op de weg en weet door diezelfde gebruikers vaak ook handige routes waar andere apps niet opkomen. Waze laat je bestemmingen inspreken, analyseert je favoriete routes en kan niet duidelijker qua steminstructies en menu.

Meer lezen over Waze op iPhone en iPad.

Aanbevolen: GPS Navigatie by Scout en Google Maps

Deze twee navigatie-apps zijn niet de allerbeste opties op iPhone en iPad, maar zeer het overwegen waard. GPS Navigatie wint op prijs-kwaliteitverhouding, Google Maps op gratis mogelijkheden.

GPS Navigatie by Scout

Beste navigatie-apps iPhone GPS Navigatie SkobblerGoedkoper navigeren in Europa zonder internetverbinding kan niet. GPS Navigatie van Scout (voorheen Skobbler) kost 1,79 euro in aanschaf en voor slechts 5,99 euro heb je heel Europa offline op kaart. Voor 9,99 euro zelfs de hele wereld. GPS Navigatie heeft niet altijd de slimste route en maakt de iPhone warm tijdens gebruik, maar brengt je naar je bestemming. De kaart is helder en fraai, het menu is overzichtelijk en de app weet genoeg over de omgeving. Handig ruimtebesparend is dat je alleen de kaarten installeert die je nodig hebt. Qua rij-instructies wordt het woord afbuigen soms verward met afslaan waardoor op het beeld kijken zo nu en dan handig is, maar GPS Navigatie is onverslagen op prijs/ kwaliteitverhouding.

Meer lezen over GPS Navigatie by Scout op iPhone en iPad.

Google Maps

Beste navigatie-apps iPhone Google MapsIJzersterke navigatie-app die helaas steeds meer wordt behangen met opsmuk. Toch verdient de app een aanbeveling: Google Maps heeft duidelijke steminstructies, houdt rekening met verkeersdrukte en weet geweldig veel over de omgeving, zodat je overal makkelijk naar navigeert. Omdat de app gretig gebruik maakt van je dataverbinding door het ophalen van routes, foto’s en informatie over de omgeving, is hij minder geschikt voor in het buitenland. Een aanbeveling voor navigeren binnen de landsgrenzen.

Meer lezen over Google Maps op iPhone en iPad.

Andere bruikbare navigatie-apps

De navigatie-apps in deze rij zijn niet perse slecht, maar hebben wel hun onvolkomenheden. Lees bij elke navigatie-app aandachtig waarom je hem wel of niet zou willen hebben.

CoPilot GPS

Beste navigatie-apps iPhone CoPilotDe meest instelbare navigatie-app. Op hoeveel meter moeten rijstrookaanwijzingen in beeld komen en bij hoeveel kilometer te hard hoor je een signaal? Worstel je één keer door de opties voor je begint. De kaart draait helaas niet altijd mee en is wat rommelig, al dring je dat terug door aan te geven welke points of interests je wilt zien. De betrouwbaarheid van de routes in CoPilot is goed. De menu’s en je eigen selectie kaarten downloaden bevallen ook. Helaas gaat de app gebukt onder de onduidelijke, blikkerige stem van Apple. Met €29,99 voor kaarten van heel Europa en nog eens €21,99 voor stembegeleiding is de gratis app vrij prijzig. In de Europa-variant ben je minder kwijt.

Meer lezen over CoPilot op iPhone en iPad.

Ook verkrijgbaar:

Sygic GPS Navigatie

Beste navigatie-apps iPhone SygicSygic gebruikt de heldere en uitgebreide kaarten van TomTom in zijn iPhone en iPad-app, waardoor de navigatie goed leesbaar is. Ook klinkt hij goed en worden afslagen op snelwegen duidelijk aangegeven. Maar vergis je niet: de app heeft wél de kaarten van TomTom, maar niét de kennis van TomTom. De app wijst zo sporadisch vreemde routes aan en dat kan je liters brandstof kosten. De menu’s kunnen fraaier, maar de prijs is scherp. Bovendien voorzien van TomToms handige HD Traffic, voor een extra 19,99 euro per jaar. Download de gratis Sygic-app niet. Daarmee ben je uiteindelijk veel duurder uit.

Meer lezen over Sygic op iPhone en iPad.

Ook verkrijgbaar:

Genius Maps

Beste navigatie-apps iPhone Genius MapsEen jonge speler op navigatiegebied, en dat zie je helaas terug aan de routes die Genius Maps soms voor je uitstippelt. Ook zijn de kaarten wat kaal hier en daar. Toch valt er wat te zeggen voor de app van Mireo. De app en de kaart bedienen snel en functioneren logisch. Handig is dat je altijd de twee dichtstbijzijnde tankstations bovenin beeld ziet. Ook heb je keuze tussen vijf Nederlandse stemmen. Navigeren in heel Europa kost €44,99. Verkeersinformatie krijg je voor eenmalig €11,99. Maar de killer feature van deze verrassende app: je kan hem een week gratis proberen.

Meer lezen over Genius Maps op iPhone en iPad.

Navigon

Beste navigatie-apps iPhone NavigonHij heeft misschien niet de naam van TomTom: de apps van directe concurrent Navigon zijn je aandacht waard. In plaats van een enorme kaart van heel Europa te downloaden, worden hier alleen de kaarten van voorkeur geïnstalleerd. De vrouwelijke Nederlandse navigatiestem ligt prettig in het gehoor en wijst je logische routes aan. Nog voordat je met navigeren begint, toont Navigon handig een Streetview-foto van je bestemming en een tankstation, hotel en parkeerlocatie in de buurt. De 2D-weergave van de kaart oogt ouderwets maar duidelijk, de 3D-weergave is ronduit druk. De frequentie van kaartenupdates mag omhoog, de prijzen mogen omlaag (bovenop de hoge aanschafprijzen komt eventueel nog €13,99 extra voor verkeersinformatie) en onze lezers zijn niet te spreken over de klantenservice.

Meer lezen over Navigon op iPhone en iPad.

Ook verkrijgbaar:

NLife

Beste navigatie-apps iPhone NLifeNet als Genius Maps mag je NLife een week lang gratis proberen, nu wel beperkt tot één land. Daarna betaal je eenmalig €8,99 voor verkeersinformatie en €21,99 voor de kaart van heel Europa. Schappelijk voor de gebruikte kaarten van TomTom, maar die zijn hier niet altijd overzichtelijk omdat de camera dicht op de 3D-gebouwen zit. NLife heeft een interface waaraan je even moet wennen, maar is snel in het herberekenen van routes. De heren- en damesstem zijn irritant blikkerig en een adres invoeren gaat ouderwets omslachtig.

Meer lezen over NLife op iPhone en iPad.

Navfree

Beste navigatie-apps iPhone NavFreeAls je niet door heel Europa hoeft te navigeren, is Navfree nog goedkoper dan GPS Navigatie van Skout. Gratis te downloaden en 2,69 euro per landkaart met stembegeleide navigatie. En dan ook nog een overzichtelijk hoofdmenu en voorzien van onnoemelijk veel offline points of interests. Keerzijdes van het verhaal zijn de matige betrouwbaarheid, reclamebalken in beeld, sporadische vastlopers, ontbrekende verkeersinformatie en een traag bedienende kaart.

Meer lezen over Navfree op iPhone en iPad.

iGO Primo

Beste navigatie-apps iPhone iGo Primo EuropeEurope: iGO Premium heeft twee dingen die voor hem pleiten: de heldere Nederlandse damesstem en de vermeende kennis van Oost-Europa en Rusland. Reis je daar minder naar toe, loop dan met een grote boog om iGO heen. De app heeft geen verkeersinformatie in Nederland, heeft kale kaarten en neemt veel ruimte in beslag. Maar het gaat echt fout op de routes. De app is in staat je gigantisch om te laten rijden (tot het dubbele!) en weet zich soms geen raad bij gewijzigde plannen. Bovendien toont hij steeds andere routes vanaf dezelfde plek. iGO is niet alleen een van de duurste apps, hij laat je ook nog eens heel duur rijden.

Meer lezen over iGo Primo op iPhone en iPad.

Ook verkrijgbaar:

Apple Kaarten (standaard op elke iPhone)

Beste navigatie-apps Apple KaartenKaarten (standaard op elke iPhone) – De volledig gratis navigatie-app van Apple heeft lekker rustige kaarten en bedient soepel met een zoekbalk voor je bestemming altijd bovenin beeld. Apple zegt informatie van TomTom te gebruiken om je te voorzien van routes, maar de applicatie is niet zo veelzijdig en slim als TomTom zelf. De navigatiestem leest straatnamen voor, maar doet dat zo snel dat je je aandacht er constant bij moet houden. Bovendien klinkt hij ronduit blikkerig. Apple’s Kaarten gebruikt een internetverbinding en is daarom minder geschikt in het buitenland.

Meer lezen over Apple Kaarten op iPhone en iPad.

Let op: alle betaalde apps in deze lijst hebben in-app aankopen. We doen de vermelding ‘met in-app aankopen’ alleen expliciet bij gratis apps waarmee je NIET kan navigeren ZONDER in-app aankopen.
Garmin West-Europa hebben we niet meegenomen in dit overzicht om verschillende redenen: de applicatie wordt niet zo veelvuldig bijgewerkt als de concurrentie en bovendien voert Garmin ook de Navigon-apps die meer zijn afgestemd op Europa.


Ook handig

  • Verzamel-app van ANWB met pechnummer, parkeertarieven en wegwerkzaamheden in Nederland.
  • Waar tank je goedkoop je brandstof? Deze app brengt het letterlijk in kaart.
  • Internationaal laadpalen vinden voor je elektrische auto. Dit kan wel eens van pas komen.
  • Ideale app als je de route zelf al kent: geeft aan waar flitsers, files en verkeersvertragingen zich bevinden. Plus indicatie van resterende tijd als je in een file zit.
  • App voor houders van de Parkmobile-parkeerkaart om parkeerplaatsen te zien en er snel af te rekenen.
Dit artikel is onderdeel van de iCulture Vakantiespecial.

Openingsfoto: Tom Wang via Shutterstock.com

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2016
Categorie Apps
Onderwerpen Navigatie, navigon, tomtom, vakantiespecial, waze
Devices iPad, iPhone
Software iOS