LG televisie met HomeKit en AirPlay 2.

HomeKit op smart-tv’s: wat kun je ermee en hoe stel je het in?

Dit werkt er wel en niet
Diverse tv-fabrikanten bieden HomeKit-ondersteuning aan op televisietoestellen, zoals LG en Sony. Wat heb je aan HomeKit op je smart-tv en welke functies heb je tot je beschikking?

HomeKit op je televisie

Televisie’s is één van de categorieën van apparaten die geschikt zijn voor HomeKit. Diverse merken hebben veel verschillende modellen van televisies met AirPlay 2 en uitgebracht, waarvan de meeste ook ondersteuning voor HomeKit hebben. Maar wat kun je er eigenlijk mee? Dit artikel geeft meer duidelijkheid!

Televisies met HomeKit

Apple heeft tv’s in 2019 toegevoegd als categorie in HomeKit. Dit betekent dat fabrikanten HomeKit-ondersteuning standaard in hun tv’s kunnen inbouwen. Dit houdt in dat je bij het gebruik van de Woning-app op je iPhone, iPad en Mac de televisie als apart apparaat te zien krijgt, net zoals dat het geval is bij Apple TV’s en speakers. Je kunt ze met HomeKit aansturen, zoals het geluidsvolume aanpassen en het afspelen starten en pauzeren. Bij tv’s is veel meer mogelijk dan met HomeKit-speakers, omdat je er ook videocontent op kunt afspelen.

Lees ook onze andere tips:

Is mijn smart-tv nu een HomeKit-hub?

Helaas is het antwoord nee. Een smart-tv met HomeKit kan op een aantal punten de Apple TV vervangen, maar er is wel een groot verschil: je kunt de televisie niet als Woning-hub gebruiken. Wil je HomeKit-accessoires van buitenshuis aansturen, dan heb je nog steeds een Apple TV of HomePod nodig als Woning-hub. Lees ook onze tip over HomeKit op de Apple TV en de verschillen tussen een AirPlay 2-tv (met HomeKit) en een Apple TV, zodat je een indruk krijgt welke functies je allemaal tot je beschikking krijgt als je kiest voor een Apple TV met HomeKit, in plaats van een televisie waarin het is ingebouwd.

Bekijk ook

Apple TV of een televisie met AirPlay 2: wat moet je kiezen?

Veel televisies hebben tegenwoordig standaard AirPlay 2 ingebouwd en worden zelfs geleverd met een aantal apps van Apple. Heeft het dan nog zin om een Apple TV te gebruiken of een nieuw model te kopen? Wat moet je kiezen?

Welke smart-tv’s werken met HomeKit?

In ons overzicht van AirPlay 2 televisies zie je welke merken HomeKit ondersteunen. Deze merken ondersteunen HomeKit op de tv:

 • LG
 • Sony
 • TCL
 • Vizio (niet in Nederland verkrijgbaar)
 • Roku (niet in Nederland verkrijgbaar)
 • Hisense (model niet in Nederland verkrijgbaar)

Samsung biedt wel ondersteuning voor AirPlay 2 en levert de TV-app en Apple Music-app mee op de toestellen, maar HomeKit is niet aanwezig.

Bekijk ook

Deze televisies zijn geschikt voor AirPlay 2

In deze gids laten we zien welke televisies op dit moment geschikt zijn voor AirPlay 2. Met deze techniek kun je vanaf je iPhone of iPad direct muziek of video streamen naar je televisie, zonder tussenkomst van een ander apparaat.

Waarom hebben Samsung tv’s geen HomeKit?

Samsung is de enige tv-fabrikant die ondersteuning voor AirPlay 2 biedt, maar geen HomeKit. Het is onduidelijk waarom het bedrijf hiervoor heeft gekozen. Wellicht heeft het ermee te maken dat Samsung voor een andere invulling kiest en dat Samsung meer haar eigen smart home-platform wil promoten. Mogelijk komt ondersteuning voor HomeKit op een later moment, maar hier lijken nog geen plannen voor te zijn.

Samsung smart tv met AirPlay 2

Welke functies werken wel op een HomeKit tv?

Als je een geschikte tv hebt kun je het toestel in- en uitschakelen en het volume aanpassen via Siri en HomeKit op de iPhone, iPad, Mac en HomePod. Ook kun je de helderheid van het beeld en de content die je wilt afspelen regelen via HomeKit. De normale functies van de afstandsbediening vind je ook terug in HomeKit, zelfs als het gaat om unieke functies die alleen een bepaalde fabrikant biedt. Bij de Apple TV was dit ook al mogelijk, waarbij knoppen van de afstandsbediening worden gesimuleerd.

Dit zijn de HomeKit-functies voor televisies, waarbij de mogelijkheden soms verschillen per fabrikant en model:

Je kan dus tegen Siri op de iPhone of HomePod zeggen “Hé Siri, speel Ted Lasso op de televisie in de woonkamer”. Dit werkt dus op dezelfde manier als Siri gebruiken voor AirPlay-speakers, waarbij je ook je Apple-apparaat gebruikt om iets af te spelen op het geschikte accessoire.

Naast ondersteuning voor HomeKit, werken geschikte tv’s ook allemaal met AirPlay zodat je muziek of video kan streamen vanaf je iPhone, iPad of Mac naar je televisie.

Welke functies werken NIET op HomeKit-televisies?

Maakt een HomeKit-televisie de Apple TV overbodig? Niet echt. Op een Apple TV vind je HomeKit-functies die op televisies met HomeKit ontbreken.

Dit krijg je niet op een HomeKit-tv:

 • Je kunt een HomeKit-tv niet gebruiken als Woning-hub.
 • Je kunt met een HomeKit-tv geen andere smart home apparaten aansturen, bijvoorbeeld lampen uitschakelen.
 • Je kunt een HomeKit-tv geen Siri-opdrachten geven. Dit kan alleen via een Apple-apparaat zoals je iPhone om iets af te spelen op de tv zelf.
 • Je hebt op de tv niet de beschikking over de Woning-app, om bijvoorbeeld automatiseringen te bekijken of live-beelden van je HomeKit-camera te zien.

Deze functies werken (voor het grootste deel) wel allemaal op een Apple TV. Je hebt nog steeds een Apple TV nodig om van de volledige tvOS-ervaring te kunnen genieten, bijvoorbeeld apps installeren en Apple Arcade gebruiken.

Vizio smart-tv's met HomeKit

Zo werkt je televisie met HomeKit

Om je televisie met HomeKit te gebruiken moet je deze eerst handmatig toevoegen als nieuw apparaat in de Woning-app op je iPhone of iPad.

We leggen hieronder uit hoe het werkt op een Sony-tv. Bij andere tv-merken vind je soortgelijke opties:

 1. Zorg dat je iPhone op hetzelfde netwerk zit als de televisie.
 2. Blader op de televisie naar AirPlay & HomeKit settings.
 3. Ga naar Set up HomeKit. Er verschijnt een QR-code op het tv-scherm.
 4. Open de Woning-app op je iPhone en tik op het plusje en kies voor Nieuw accesssoire om een accessoire toe te voegen.
 5. Gebruik de camera van je iPhone om de QR-code te scannen.
 6. Volg de instructies op je tv-scherm en in de Woning-app.

Nu de televisie in de Woning-app is toegevoegd kun je de tv meenemen in scenes en automatiseringen met andere HomeKit-accessoires. Vanaf je iPhone of iPad kun je via Siri vragen om het tv-toestel aan te zetten en een film af te spelen op je AirPlay 2-geschikte televisie. Een voorbeeld is: “Hé Siri, speel Game of Thrones in de woonkamer”.

Siri afspelen op smart-tv

Je kunt hiervoor ook een HomeKit-scene ‘Filmavond’ maken, waarbij de lampen een gezellige kleur krijgen en het volume van de tv iets luider wordt gezet (of juist niet). Met een scene ‘Goedenacht’ kun je bij het naar bed gaan in één moeite de tv uitschakelen, de thermostaat laag zetten, de lampen uit doen en de voordeur op slot draaien.

Conclusie: wat kun je met HomeKit op smart-tv’s?

Met een smart-tv en HomeKit heb je veel meer mogelijkheden dan de ondersteuning die Apple voor speakers biedt. Je kunt de tv op allerlei manieren aansturen vanaf je iPhone en andere Apple-devices. Maar een HomeKit-tv kan niet de Apple TV vervangen, want er ontbreken diverse functies zoals apps, de Woning-app en het gebruik als HomeKit-hub.

Ben je op zoek naar een nieuwe tv, dan is dit het moment want er is keuze genoeg uit veel verschillende modellen van merken die al jarenlang ondersteuning hebben. De meeste mogelijkheden heb je bij LG, want deze fabrikant was er snel bij en biedt zowel AirPlay 2 als HomeKit. Ook Sony biedt beide mogelijkheden aan en heeft inmiddels heel veel verschillende geschikte modellen.

Ben je vanwege een bepaalde functie verknocht aan een bepaald merk tv (denk aan Philips met Ambilight en Hue-koppeling) en biedt die (nog) geen HomeKit, dan zul je de keuze moeten maken: kies ik toch liever een HomeKit-tv van een ander merk of vind ik de specifieke functies van mijn favoriete merk belangrijker? Als je een Apple TV hebt en die veel gebruikt, vinden we de ondersteuning voor HomeKit echt geen vereiste. Je hebt dan immers al veel HomeKit-functies tot je beschikking. Heb je die niet en wil je zo veel mogelijk met HomeKit doen, dan vinden we het wel van toegevoegde waarde.

In een apart artikel vertellen we welke smart tv’s met AirPlay 2 werken.

Bekijk ook

Deze televisies zijn geschikt voor AirPlay 2

In deze gids laten we zien welke televisies op dit moment geschikt zijn voor AirPlay 2. Met deze techniek kun je vanaf je iPhone of iPad direct muziek of video streamen naar je televisie, zonder tussenkomst van een ander apparaat.