Samsung smart-tv met AirPlay-2

HomeKit op smart-tv’s: wat kun je ermee?

Apple gaat HomeKit en AirPlay 2 beschikbaar stellen op televisietoestellen van andere fabrikanten, zoals LG, Samsung en Sony. Wat gaat dit voor jou betekenen en welke functies krijg je tot je beschikking?

HomeKit op je televisie

Begin 2019 kondigde Apple een samenwerking met vier grote tv-fabrikanten aan: LG, Samsung, Sony en Vizio. De smart-tv’s van deze merken krijgen ondersteuning voor AirPlay 2 en Siri en de meeste fabrikanten (behalve Samsung) gaan ook met HomeKit werken. Je kunt bij de aanschaf van een nieuwe tv dus alvast rekening houden met deze nieuwe functies, maar de vraag is wel wat je er eigenlijk mee kunt doen. In dit artikel proberen we daar meer duidelijkheid over te geven.

Televisies als nieuwe HomeKit-categorie

Apple heeft tv’s toegevoegd als nieuwe categorie in HomeKit. Dit houdt in dat je bij het gebruik van de Woning-app de televisie als apart apparaat zult zien, net zoals dat het geval is bij je Apple TV en speakers. Je kunt ze HomeKit aansturen en ze hebben eigenschappen die net iets anders zijn dan een gewone speaker. Bij speakers kun je het volume aanpassen en het afspelen starten en pauzeren. Op tv’s is veel meer mogelijk, omdat je er ook videocontent op kunt afspelen.

Wordt mijn smart-tv nu een HomeKit-hub?

Helaas is het antwoord nee. Je smart-tv kan op een aantal punten je Apple TV vervangen zodra functies als HomeKit en AirPlay 2 worden ondersteund. Maar er is wel een groot verschil: je kunt de televisie niet als Woning-hub gebruiken. Wil je HomeKit buitenshuis aansturen, dan heb je nog steeds een Apple TV, iPad of HomePod nodig.

AirPlay 2 bedienen via televisie

Welke smart-tv’s werken met HomeKit?

Apple heeft een lijst bekendgemaakt van fabrikanten en modellen die met HomeKit gaan werken. Het gaat hier om de 2019-modellen (en sommige 2018-modellen) van de fabrikanten die we eerder genoemd hebben: LG, Samsung, Sony en Vizio. Het laatstgenoemde merk is in Nederland niet verkrijgbaar. In een apart artikel vertellen we welke smart tv’s met AirPlay en HomeKit gaan werken.

Waarom krijgt Samsung geen HomeKit?

Samsung is de enige tv-fabrikant die ondersteuning voor AirPlay 2 heeft aangekongd, maar niet met HomeKit aan de slag gaat. Het is onduidelijk waarom beide bedrijven hiervoor hebben gekozen. Wellicht heeft het ermee te maken dat Samsung voor een andere invulling kiest: het is de enige fabrikant die ook iTunes-films en -series gaat aanbieden. Mogelijk komt ondersteuning voor HomeKit later via een firmware-update, maar hier is nog geen officiële informatie over gegeven.

Krijgen andere smart-tv’s een iTunes-app?

Het lijkt erop dat de iTunes-app voor films en series alleen op Samsung smart-tv’s beschikbaar komt. Samsung-tv’s uit 2018 krijgen hiervoor een firmware-update, waaruit blijkt dat het achteraf kan worden toegevoegd. Het is daarom goed mogelijk dat andere fabrikanten van smart-tv’s ook op termijn een iTunes-app krijgen.

Samsung smart tv met AirPlay 2

Wat zijn de smart-tv HomeKit-functies?

Als je een geschikte tv hebt kun je het toestel in- en uitschakelen en het volume aanpassen via Siri en HomeKit. Ook kun je de helderheid van het beeld en de content die je wilt afspelen regelen via HomeKit. De normale functies van de afstandsbediening vind je ook terug in HomeKit. Zelfs als het gaat om unieke functies. Bij de Apple TV is dit ook al mogelijk, waarbij knoppen van de afstandsbediening worden gesimuleerd. Afstandsbedieningen voor de tv werden in 2018 toegevoegd als nieuwe categorie in HomeKit.

HomeKit-functies voor smart-tv's

Apple heeft zelf nog geen uitgebreide informatie gegeven over de ondersteunde functies voor smart-tv’s, maar uit een gelekt configuratiebestand blijkt wat er mogelijk is:

  • Toestel in- en uitschakelen
  • Volume aanpassen
  • Invoerbron kiezen
  • Helderheid wijzigen
  • Media-status
  • Picture mode
  • Functies van de afstandsbediening (simulatie van toetsen)

Zo werkt je televisie met HomeKit

Als jouw televisie met HomeKit werkt, dan kun je bij het naar bed gaat de lampen uitschakelen, de voordeur op slot doen, de thermostaat omlaag zetten en de tv uitschakelen. Ook zou je bij het inschakelen van een HomeKit-scene ‘Filmavond’ kunnen zorgen dat de lampen een gezellige kleur krijgen en het volume van de tv iets luider wordt gezet (of juist niet).

Dit is wat de fabrikanten (en Apple) er zelf over zeggen.

Apple meldt op de supportpagina voor AirPlay dat je Siri op je iPhone kunt vragen om een video naar je tv te sturen. Ook kun je Siri vragen om een specifieke tv-show af te spelen in een bepaalde kamer. Op de HomeKit-pagina is te lezen dat je Siri kunt vragen om het tv-toestel aan en uit te zetten en films en muziek af te spelen op je AirPlay 2-geschikte televisie, vanaf je iPhone of iPad. Een voorbeeld is: “Hey Siri, play Game of Thrones in the living room.”

Siri afspelen op smart-tv

Apple meldt ook op de AirPlay-pagina:

Leading TV manufacturers are integrating AirPlay 2 directly into their TVs, so now you can effortlessly share or mirror almost anything from your iOS device or Mac directly to your AirPlay 2–enabled smart TV. You can even play music on the TV and sync it with other AirPlay 2–compatible speakers anywhere in your home.

Samsung smart-tv met AirPlay-2

Samsung krijgt geen HomeKit-ondersteuning, dus de functies hebben alleen te maken met AirPlay 2. Wel krijg je toegang tot je iTunes-films en -series. Er komt een speciale iTunes Movies and TV Shows-app op Samsung smart-tv’s waarmee je toegang krijgt tot je volledige iTunes-bibliotheek. Ook kun je de iTunes Store doorbladeren en films kopen of huren. Je hebt daarbij ook toegang tot de collectie 4K HDR-films. De nieuwe app werkt volgens de fabrikant naadloos samen met Samsung’s smart tv-diensten, zoals de universele tv-gids, Bixby en de zoekfunctie.

Verder kun je dankzij AirPlay 2 de inhoud van je iPhone- en iPad-scherm via mirroring doorsturen naar je tv-scherm. Je kunt ook Siri vragen om bepaalde content af te spelen, zowel films, foto’s, muziek en podcasts.

LG gaat AirPlay 2 en HomeKit inbouwen in de 2019-modellen van de smart tv’s. Ze zeggen daarover, dat je je LG-televisie kunt aansturen via de Woning-app en Siri. Wat AirPlay 2 betreft kun je video’s direct vanaf je iPhone, iPad, Mac, iTunes en andere video-apps laten afspelen op je LG-tv.

Sony 8K televisie HomeKit en AirPlay

Sony beschrijft het als volgt: je kan gemakkelijk en veilig je smart home-producten aansturen via de Woning-app of door Siri te vragen. De tv kan worden toegevoegd aan de Woning-app, waarna je het kunt meenemen in scenes en automatiseringen met andere HomeKit-accessoires. Sony geeft als voorbeeld dat je een ‘Movie Night’-scene kunt maken om je tv in te schakelen en de lampen te dimmen.

De Sony tv’s krijgen ook AirPlay 2, zodat je content vanaf je iPhone, iPad en Mac kunt streamen naar je Sony-tv. Dit geldt ook voor foto’s, muziek uit Apple Music of je iTunes-bibliotheek, podcasts en andere muziekdiensten. Ook kun je gelijktijdig streamen naar je smart-tv en AirPlay 2-geschikte speakers die je in huis hebt. Het afspelen vindt daarbij synchroon plaats.

Vizio smart-tv's met HomeKit

Vizio is een fabrikant die niet in Nederland actief is. Wel hebben ze aangegeven wat je met HomeKit kunt doen, namelijk je smart home-producten aansturen via de Woning-app. Je voegt je Vizio-tv toe aan de Woning-app en kunt het daarna aansturen als elk ander HomeKit-accessoire. Ook kun je de iPhone of iPad gebruiken om je tv in en uit te schakelen, het volume aan te passen en de input te wijzen. Je vraagt Siri vanaf je iPhone of iPad om bepaalde films, tv-shows of muziek af te spelen via AirPlay 2. Je kunt ook 4K en Dolby Vision HDR-films vanuit iTunes en andere video-apps afspelen, direct vanaf je iPhone, iPad of Mac. Dit werkt bovendien met muziekdiensten en podcasts, ook van third party-diensten.

Bijzonder bij deze fabrikant is dat zelfs modellen uit 2016 nog ondersteuning krijgen.

Conclusie: wat kun je met HomeKit op smart-tv’s?

Met een smart-tv en HomeKit heb je veel meer mogelijkheden dan de ondersteuning die Apple nu voor speakers biedt. Je kunt niet alleen het geluid aansturen, maar ook wat er op tv wordt afgespeeld. De exacte functionaliteit moet nog officieel worden aangekondigd. Ben je in de markt voor een nieuwe tv, dan kun je het beste nog even wachten tot de eerste geschikte smart-tv’s op de markt zijn, of tot er meer bekend is over de ondersteuning van jouw huidige tv (mits deze van 2018 of nieuwer is). Er is een kleine kans dat sommige merken ook nog oudere modellen gaan ondersteunen (zoals Vizio doet met modellen uit 2016) maar die kans achten we voor de andere merken niet zo heel groot.

In een apart artikel vertellen we welke smart tv’s met AirPlay en HomeKit gaan werken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt januari 2019
Categorie Diensten
Onderwerpen homekit, televisie