iOS 12 icoon

iOS 12 review en WWDC 2018 nabeschouwing [video]

Onze ervaringen met iOS 12

iOS 12 lijkt misschien niet zoveel nieuwe functies te bevatten, maar juist voor de gewone gebruiker is de update erg welkom: meer performance voor oudere toestellen, meer controle en handige functies die je meteen kunt gebruiken. In deze video met een terugblik op WWDC lopen we ze met je langs.

WWDC 2018 is voorbij en daarom kijken we in deze video naar de belangrijkste aankondigingen. Wat vonden wij de grootste vernieuwingen in iOS 12? Welke functies gaan we zeker gebruiken? En wat zijn de grote lijnen die Apple met iOS 12 heeft willen neerzetten? In onze video zoomen we daarop in. Maar daar blijft het niet bij, want in een aantal losse vervolgvideo’s vertellen we je nog meer over belangrijke vernieuwingen in iOS 12.

Video-guide:
0:20 Grootste vernieuwingen
1:03 Voor power users
1:44 Voor de gewone gebruiker
2:58 Stabiliteit en performance
3:47 Meer openheid

iOS 12: alles werkt gewoon

Als je in september de definitieve versie van iOS 12 installeert is er grote kans dat je… helemaal niets merkt. Alles werkt gewoon. En dat is dan ook precies de bedoeling die Apple had met iOS 12: na het foutgevoelige iOS 11 en ophef over het opzettelijk vertragen van oudere iPhones is het tijd voor wat meer rust.

De overgrote meerderheid van de Apple-gebruikers zal dat waarderen, want niet iedereen zit te wachten op flitsende nieuwe functies. Soms wil je gewoon dat alles probleemloos draait en dat is wat iOS 12 je gaat brengen. Voor de gevorderde gebruikers heeft Apple zeker ook nog wel wat in petto, zoals Siri Shortcuts, maar de grote lijn draait om performance en zorgen dat je zelf de controle weer in handen krijgt.

De twee grootste verbeteringen in iOS 12
Dat zijn wat ons betreft dan ook de twee grootste verbeteringen in iOS 12:

  • Betere performance
  • Meer controle

Apple sprak op het podium uitgebreid over performance. Het mooie is dat álle toestellen die nu op iOS 11 draaien ook de update krijgen naar iOS 12. Dus ook je 5 jaar oude (!) iPhone 5s of iPad Air uit 2013. Geen enkel bedrijf biedt zo lang updates aan voor oudere toestellen; de meeste concurrenten gaan maar 1 of 2 jaar terug. Bovendien is er extra nadruk gelegd op performance, zodat je toestel na het installeren van iOS 12 niet compleet onbruikbaar wordt. Hiermee laat Apple zien dat het niet alleen draait om zoveel mogelijk producten verkopen, maar ook om het tevreden houden van de bestaande gebruikers.

Opmerkingen als ‘je leven beter maken’ klinkt uit de mond van Tim Cook vaak als marketingpraat, maar met iOS 12 laat Apple echt zien dat ze ook mensen met een wat ouder toestel niet vergeten zijn. Uit de eerste vergelijkende tests blijkt dat die belofte wordt waargemaakt: oudere toestellen zoals de iPad mini 2 en de iPhone 6s reageren merkbaar sneller. En het toetsenbord op die oudere toestellen laat geen vertraging meer zien (bekijk de bewijsvideo’s hier en hier).

Ook vanuit onze eigen ervaring met onze testtoestellen (waaronder een iPhone 6) merken we dat iOS 12 de stabielste eerste ontwikkelaarsbeta is die Apple in jaren heeft uitgebracht. Op een zeer sporadische app crash na is iOS 12 beta vrijwel foutloos en zonder buitensporig batterijverbruik.

Meer controle over je toestel is andere positieve ontwikkeling en dat uit zich in allerlei vernieuwingen. Je bepaalt zelf welke informatie je deelt, hoe lang je je toestel gebruikt en welke notificaties je ontvangt. Je zou kunnen redeneren dat het ieders eigen verantwoordelijkheid is om overmatig smartphonegebruik te voorkomen, maar Apple kan daar ook iets aan doen. Bijvoorbeeld door je niet te bombarderen met twintig notificaties als je ‘s nachts even op je iPhone wil kijken hoe laat het is.

Alles regel je zelf en je hebt meer instellingsmogelijkheden om alles precies te regelen zoals je wilt. Dat geldt trouwens ook voor macOS Mojave, waar je nauwkeuriger de toegang tot camera, microfoon en allerlei andere voorzieningen kunt regelen.

iOS 12 voor power users

Zit er dan helemaal niks spannends in iOS 12 voor de wat meer gevorderde gebruikers? Toch wel: Apple heeft Siri veel verder opengesteld en biedt je met Siri Shortcuts de mogelijkheid om allerlei dingen te automatiseren. Daardoor zijn dingen mogelijk die voorheen ondenkbaar waren. Siri Shortcuts is gebaseerd op Workflow en maakt Siri veel breder inzetbaar.

Alleen denken we niet dat gewone gebruikers er snel mee aan de slag zullen gaan. Toekomstige Siri-ondersteuning voor Spotify klinkt leuk, maar dergelijke IFTTT-toepassingen zijn voor veel gebruikers net iets te veel gedoe. Voor nerds zoals wij is het echter geweldig: we kunnen niet wachten tot de Shortcuts-app later deze zomer verschijnt.

Siri suggesties en Siri Shortcuts

iOS 12 voor de gewone gebruiker
Als power user heb je misschien hoofdschuddend naar de aankondiging van Memoji zitten kijken, maar toch zijn dit soort functies erg belangrijk. Het oog wil ook wat en hoe kun je de verwende gebruikers in het Snapchat-tijdperk duidelijker maken dat er iets nieuws aankomt, dan met grappige poppetjes, spookjes en beestjes? Het ziet er goed uit op het podium en je kunt het aan je vrieden laten zien.

Apple heeft bij de vernieuwingen voor gewone gebruikers vooral gefocust op twee apps die je dagelijks gebruikt: iMessage en Foto’s. Over Foto’s lees en hoor je later meer in een apart artikel en video.

Je kunt in de Berichten-app nu allerlei filters en effecten gebruiken als je een foto wilt versturen. De Clips-app blijkt achteraf niet zo’n onnozele app, want het bood Apple de mogelijkheid om met een fanatieke gebruikersgroep alvast te experimenteren met een aantal functies die nu mainstream worden in de Berichten-app. Noodzakelijk is het niet, nuttig is het wel want zo geeft Apple ook de gewone gebruikers meer opties die ze meteen kunnen toepassen.

iOS 12 Memoji maken

Overigens valt er met iOS 12 nog veel meer te ontdekken. Zie daarvoor bijvoorbeeld ons artikel ‘Deze iOS 12 functies zijn ook de moeite waard!

Meer openheid
Een andere trend die we tijdens WWDC 2018 hebben gezien is dat Apple langzamerhand meer opties geeft aan ontwikkelaars. Zo wordt het mogelijk om gratis proefversies van apps aan te bieden en kunnen veel meer apps gebruik maken van Siri (dankzij de al eerder genoemde Siri Shortcuts).

Als voorbeeld bespreken we in de video dat Apple CarPlay openstelt voor navigatie-apps van derden. Zo rij je binnenkort met Google Maps, Waze of Flitsmeister naar je bestemming. Bovendien wordt het makkelijker om apps van het ene platform (iOS) over te zetten naar het andere (macOS). Apple geeft alvast het goede voorbeeld door Apple News, Dictafoon, Aandelen en (eindelijk!) de Woning-app over te zetten naar macOS. Ontwikkelaars kunnen dat dankzij nieuwe tools ook binnenkort doen.

Conclusie iOS 12 review: Wat vinden wij van iOS 12?

Nu we een tijdje bezig zijn geweest met de beta van iOS 12, de nieuwe functies hebben getest en er diverse uitlegartikelen over hebben geschreven is onze conclusie dat iOS 12 allerminst saai is. Er valt genoeg nieuws te ontdekken en er zit genoeg nuttigs in, ook voor doorsnee gebruikers.

Machine learning en kunstmatige intelligentie zijn twee begrippen die vrij vaag zijn voor gebruikers, maar met bijvoorbeeld de slimme Siri-suggesties en verbeterde foto- en camera-functies maakt Apple ze concreet: je ziet meteen dat alles beter en handiger werkt.

Verbeterde performance en meer controle zijn verbeteringen waar je dagelijks van profiteert en die ervoor zorgen dat jij langer plezier hebt van je toestel, ongeacht of je de nieuwste iPhone of een oud model hebt. Voor veel mensen is de iPhone of iPad de belangrijkste computer in hun dagelijkse leven geworden – kijk maar naar forenzen, bouwvakkers, winkelpersoneel en kantoormedewerkers: elk vrij momentje zitten ze op hun smartphone te staren.

Voor de meeste gebruikers maakt het niet zoveel uit of Apple met Siri of AR nog steeds de concurrentie goed kan bijbenen – dat is iets waar alleen de media en een kleine groep gebruikers zich druk over maken. Voor jou als gebruiker is het belangrijk dat alles goed werkt en daar lijkt Apple met iOS 12 goed in te zijn geslaagd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!