Spring naar inhoud

iCulture Awards 2015: dit waren de beste apps van het jaar 2015

iCulture Awards

2015 was een interessant jaar voor apps. Apps werden overgenomen door grote spelers, terwijl nieuwe spelers een plekje probeerden te veroveren op jouw homescreen. Uit al die duizenden apps die afgelopen jaar zijn verschenen, kozen wij de allerbeste en daarbij leren we elk jaar weer van de ervaringen van de iCulture Awards van het voorgaande jaar. Daarom hebben we dit jaar een paar veranderingen doorgevoerd.

  • We hebben de categorie-indeling iets gewijzigd, vanwege ontwikkelingen in de markt en in de App Store. Er verschenen relatief weinig nieuwe agenda-, mail- en todo-apps, waardoor we ze hebben samengevoegd onder de al bestaande categorie Productiviteit. Ook is de categorie Gezondheid gesneuveld, omdat er weinig ontwikkelingen waren in sport- en gezondheidsapps. Eigenlijk geldt ook voor Nieuws, Reis & Vervoer en Weer dat er weinig aardverschuivingen waren, maar omdat die categorieën van dagelijks belang zijn voor een grote groep mensen hebben we ze toch gehandhaafd.
  • Nieuw is dit jaar de categorie Financieel, omdat het regelen van je bankzaken voor veel mensen een dagelijkse noodzaak is en de apps die de banken maken gewoon goed moeten zijn.

Lees ook de uitslagen van de iCulture Awards van andere jaren: 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

iCulture Awards Banner 2015

  • Dit jaar ook nieuw: aparte lijstjes voor de beste apps voor Apple Watch-apps, Apple TV en Mac. De komst van afzonderlijke App Stores voor Apple Watch en Apple TV zorgde voor een flinke toestroom van nieuwe apps, zodat we vonden dat ze een eigen award verdienen. Ook zijn we op iCulture sinds anderhalf jaar meer Mac-apps gaan testen, waardoor we een eerlijk oordeel kunnen geven welke apps nu echt goed zijn.
  • Daarnaast hebben we dit jaar voor het eerst de AfknAPPer 2015. Deze prijs wordt uitgereikt aan de app waar we dit jaar echt op zijn afgeknapt. Het bleek niet moeilijk om kandidaten voor deze prijs te nomineren en de uiteindelijke winnaar werd ons ook al vrij snel duidelijk.
  • Tenslotte de meest moeilijke beslissing van dit jaar: we hebben dit jaar geen stemronde voor lezers georganiseerd. Het was telkens een arbeidsintensieve activiteit aan het einde van het jaar om alle nominaties goed te verwerken en support te leveren rondom het stemproces. Dat snoepte ongemerkt veel tijd op, die we liever aan het testen van de apps wilden besteden. We merkten ook dat de einduitslag na een paar jaar toch iets té voorspelbaar werd: WhatsApp, NU en Buienradar zijn apps die massaal worden gebruikt, waardoor ze ieder jaar de ranglijsten aanvoeren. Dat zegt echter niet zoveel over de kwaliteit van de apps. De leuke, originele en waardevolle suggesties die voorafgaand door de appkenners onder onze lezers werden genomineerd, gingen daardoor verloren. Daardoor was het nominatieproces wat onzinnig geworden: waarom zou je mooie en unieke apps voordragen, als je toch al weet dat de bekende namen toch weer gaan winnen?

In het jury-oordeel speelt minder mee welke apps massaal worden gebruikt, maar gaat het er meer om: welke apps zijn nu echt best-of-class én zijn bovendien dit jaar nieuw of sterk vernieuwd?

Voor de winnaars zijn op verzoek hoge resolutie-bestanden van de betreffende award beschikbaar. Neem hiervoor even contact op via ons contactformulier.

App van het jaar: Spark

iCulture Awards App van het Jaar 2015

Spark heeft alles wat je van een e-mailapp verwacht. Niet gemaakt door een grote partij zoals Google of Microsoft, waar honderden ontwikkelaars aan een app kunnen werken, maar door een klein bedrijfje uit de Oekraïne. Spark bevat bizar veel functies om bijvoorbeeld slim te zoeken, e-mail uit te stellen naar een later moment (snoozen), slimme notificaties en snel reageren zonder te typen. Het werkt ook samen met opslagdiensten als Google Drive en Dropbox. Handig aan Spark is ook dat je onderweg alleen hoeft te kijken naar belangrijke berichten. Ontwikkelaar Readdle is er telkens snel bij met nieuwe ontwikkelingen zoals widgets en Apple Watch-apps. De personalisatiemogelijkheden maken deze app heel erg compleet. – Lees onze review over Spark op iPhone en iPad.

2. Telegram

Telegram won in 2014 ook al meerdere prijzen als de chatapp voor kenners. De app is snel, veilig, simpel en voert sneller vernieuwingen door dan concurrent WhatsApp. Spotlight-zoeken, kanalen, sessielijsten, fotobewerking, pincode instellen, stickers… echt alles zit in deze berichtenapp, die inmiddels ook op de Apple Watch te gebruiken is. We vermoeden zelfs dat de vernieuwingsdrift van Telegram ervoor gezorgd heeft dat WhatsApp eindelijk wakker is geschrokken en sinds dit jaar ook wat meer updates heeft uitgebracht. Wel kwam er dit jaar een klein smetje op het imago van Telegram, waardoor een nummer 1-positie niet terecht zou zijn. – Meer lezen over Telegram op iPhone en iPad.

3. Procreate

Je hebt een iPad Pro gekocht en je zoekt een tekenapp waarmee bijna álles mogelijk is. In dat geval is er maar één advies: meteen Procreate installeren! Deze app biedt zo onnoemelijk veel functies, dat de prijs een schijntje is. Hier ga je urenlang mee tekenen. De iPad-app kreeg in 2015 zes updates, waarbij de app vooral na de komst van de iPad Pro tot bloei kwam. De iPhone-app bevat ook allerlei handige functies, zoals een Apple Watch-app. – Meer lezen over Procreate op iPhone en iPad.

Runners-up waren ING, NS Reisplanner en Duet Display.

Beste Nederlandse app: ING Bankieren

iCulture Awards Beste Nederlandse App 2015

ING Bankieren won in 2013 ook al eens de iCulture Award voor beste Nederlandse app. Vorig jaar werden ze tweede, maar dit jaar pakken ze hun eerste plek weer terug. Het is knap dat een app uit zo’n conservatieve bedrijfstak erin slaagt om steeds voorop te lopen met nieuwe functies en steeds blijft vernieuwen. ING Bankieren voerde ook in 2015 weer diverse verbeteringen door, zoals een scanfunctie, ondersteuning voor Touch ID en een nieuw uiterlijk. Tussendoor kwamen er nog kleine vernieuwingen bij, zoals sparen met een doelbedrag, storneren van incasso’s, spaaropdrachten inplannen, betalen met iDeal en je vingerafdruk en meer functies voor spraakassistent Inge. Natuurlijk stond ING ook vooraan om de Apple Watch te ondersteunen. Je hebt eigenlijk geen computer meer nodig. – Meer lezen over ING Bankieren.

2. NOS

De NOS heeft haar apps dit jaar continu verbeterd. Zo werd de app aangepast voor de schermen van de grotere iPhones. Nog veel belangrijker: het uiterlijk is in zowel de iPhone- als de iPad-versie verbeterd. De artikelweergave is een stuk rijker geworden met veel beeldmateriaal en extra informatie. Zo vind je bijvoorbeeld relevante tweets, aanvullende video’s en gerelateerde artikelen. Dit maakt het lezen van artikelen een stuk boeiender, doordat je niet simpelweg alleen maar een stuk tekst voorgeschoteld krijgt. Ook de ondersteuning voor Chromecast voor video’s en de verschillende widgets voor in het Berichtencentrum zijn buitengewoon handig. Tot slot is de NOS ook te bekijken op de Apple Watch met een handige snellezen-functie. Met name de doorontwikkeling van de frisse app gecombineerd met actuele en goede content heeft gezorgd voor deze mooie positie. – Meer lezen over NOS op iPhone, iPad en Apple TV.

3. Blendle Trending

Blendle Trending was eind vorig jaar al kort te downloaden en wist daarbij snel indruk te maken. De app werd op iCulture meteen uitgeroepen tot Beste Nieuwsapp, maar kwam dit jaar pas echt voor het grote publiek beschikbaar. En ze hebben zeker niet stilgezeten. De grootste toevoeging was een iPad- versie, waardoor je artikelen ook op het grote scherm van Apple’s tablet kan lezen. Verder is de vormgeving gedurende het hele jaar constant verbeterd, waardoor de app alleen maar beter geworden is. Zo is het abonneren op onderwerpen erg handig en is de content verder uitgebreid met meer titels. Extra knap omdat het team vrij klein is. Puntje van kritiek is de soms verwarrende navigatie. – Meer lezen over Blendle.

Afvallers in deze categorie waren Buienalarm, Flitsmeister, NS Reisplanner en NU.nl.

Beste Nederlandse nieuwkomer 2015: bunq

iCulture Awards: Beste Nederlandse Nieuwkomer 2015Een bank oprichten doe je niet zomaar. Het is al uitzonderlijk dat er voor het eerst in jaren weer een bankvergunning werd verleend in Nederland. Bijzonder is ook dat bunq wordt “bevolkt” door IT-ers en niet door voormalige bankiers. Bunq laat goed zien hoe de financiële sector gaat veranderen. De nadruk ligt dan ook niet op het opbouwen van een kantorennetwerk waar je zomaar kunt binnenlopen, maar op het ontwikkelen van een of meer apps en een duidelijke mobiele strategie. Met betaaldiensten en gebruiksgemak wil bunq voorzichtig klanten van andere banken gaan binnenhengelen. Hoewel het nog te vroeg is om te beoordelen of dat gaat lukken, vinden we de plannen vernieuwend genoeg om de bunq-app nu al uit te roepen tot de beste Nederlandse nieuwkomer van 2015. Bunq maakte wel een beginnersfout door in de Android-versie van de app foto’s van identiteitsbewijzen onvoldoende te beveiligen. In de iPhone-versie was dit gelukkig wel goed geregeld, maar we houden deze app nog wel even scherp in de gaten omdat financiële apps gewoon driedubbel veilig moeten zijn. – Meer lezen over bunq op iPhone en iPad.

2. Flo

Het is lastig om echt iets nieuws te verzinnen als je een app wilt uitbrengen. Flo heeft het gedaan en laat meteen een nuttige toepassing zien. Met de app krijg je niet alleen inzicht in je rijgedrag, maar krijg je ook korting op je autoverzekering. Het mooie van deze oplossing is dat je je rijgedrag en locatie niet met een verzekeraar hoeft te delen en toch korting krijgt. Flo geeft alleen de score door aan de verzekeraar. Vind je dat toch te ver gaan: geen punt, dan gebruik je de app alleen voor jezelf om je eigen rijgedrag te analyseren. De technologie om optrekken en bochten nemen te meten is nog niet 100% perfect, maar dat zal waarschijnlijk nooit lukken omdat Flo afhankelijk is van de nauwkeurigheid van GPS. Met de huidige technische mogelijkheden haalt Flo wel het maximale eruit en het idee is innovatief. – Meer lezen over Flo op iPhone en iPad.

3. Moet ik Rennen

Moet ik Rennen is een typisch voorbeeld van een app waarvan er al zoveel zijn: apps om te zien hoe laat je bus of trein vertrekt. Toch heeft Moet ik Rennen daarbij een leuke insteek gevonden: de app toont over hoeveel minuten je op het station moet zijn, zodat je kunt bepalen of het zin heeft om een sprintje te trekken. Terwijl andere apps alleen de vertrektijden aangeven, waarbij je zelf maar moet uitrekenen hoeveel tijd je nog hebt, toont Moet ik Rennen de informatie die je eigenlijk zou willen weten: hoeveel minuten heb ik nog? Eerder was dat idee al uitgewerkt door kleine lokale apps als Pontveer (link) maar Moet ik Rennen doet het op veel bredere schaal. – Meer lezen over Moet ik Rennen op iPhone en iPad.

Runners-up in deze categorie waren Aware, Bundle, Echt of vals, Weeronline en Opgelicht.


Afknapper 2015: Rabobank

iCulture Awards Afknapper van het Jaar 2015We hoefden niet lang na te denken welke app dit jaar de titel Afknapper 2015 zou verdienen. Iedereen die we naar mogelijke nominaties vroegen, had het antwoord klaar: Rabobank, geen twijfel mogelijk. We vermoeden dat de Rabobank nog steeds vindt dat ze een prima app hebben gemaakt, ook al krijgen ze voornamelijk 1-sterrenreviews in de App Store en wordt er op sociale media heftig geklaagd. Al tijdens de testfase vroegen we de bank hoe ze met deze website-vermomd-als-app het vertrouwen van klanten zouden winnen, nadat de vorige app maandenlang was verwaarloosd. Het zou allemaal goed komen, beloofde de projectleider van de Rabobank. De app was getest door 1.500 klanten en die waren allemaal enthousiast. Het pakte anders uit en de Rabobank-app werd de grootste flop van 2015. – Meer lezen over Rabobank op iPhone en iPad.

2. PAPER

Nee, we hebben het hier niet over de hooggewaardeerde teken-app Paper en ook niet over de nieuwsapp van Facebook die ook Paper heet. Het gaat hier over de PAPER-app van de Persgroep (Trouw, Volkskrant, AD en het Parool). Blijkbaar vonden ze het leuk gevonden, om de Engelse term voor krant te gebruiken als appnaam. Maar als je constant moet uitleggen welke app het NIET is, is er op voorhand al iets mis. Maandag tot en met zaterdag verschijnt er om klokslag 12 uur een collectie van 15 journalistieke artikelen die volgens De Persgroep de moeite waard zijn om gebundeld te worden in een digitaal tijdschrift. NRC Reader oogstte een jaar heel wat lof en prijzen met een soortgelijk idee. Maar de uitvoering van de Persgroep is op z’n zachtst gezegd klungelig: het aanmeldproces is onhandig, de beveiliging riep vraagtekens op en het tijdstip van 12:00 uur ‘s middags is dom. De meeste mensen hebben ‘s ochtends al het belangrijkste nieuws gelezen en zitten er niet op te wachten om tijdens lunchtijd nogmaals hetzelfde te lezen. Bovendien heeft niemand tijd om tijdens de lunch de lange journalistieke verhalen te lezen die PAPER voor je heeft geselecteerd. Dan kiezen we liever zelf nieuws via Blendle. – Meer lezen over Paper op iPhone en iPad.

De app Paper is niet meer verkrijgbaar in de App Store.

3. HitsNL

Als je een muziekapp voor Nederlandstalige hits aankondigt (huh, nu pas?) moet je zorgen dat het voor een brede groep gebruikers toegankelijk is. Ook ouderen en mensen die minder handig zijn met hun smartphone moeten ermee om kunnen gaan. En daar wringt het bij HitsNL. Hoewel de app op iCulture enthousiast werd begroet (het was het meest gedeelde artikel in het vierde kwartaal), is de uitvoering bedroevend matig. Uit niets blijkt dat het om een betaalde dienst gaat. Pas na installatie blijkt dat je er €3,99 per maand voor moet betalen, terwijl dat niet blijkt uit de App Store-omschrijving. Maar er ging nog meer mis: na registratie werden accounts geblokkeerd, Facebook-registratie werkt vaak niet en mensen moeten bij aanvang van de proefmaand al hun betaalgegevens invoeren. Prima als je geld wilt vragen voor je dienst, maar wees er transparant over. Nu voelt de doelgroep zich om de tuin geleid. Tip: er zijn genoeg radio-apps waarmee je ook Nederlandse hits kunt luisteren en bij de reguliere muziekdiensten vind je genoeg Nederlandstalige nummers. – Meer lezen over HitsNL op iPhone en iPad.

Runner-up in deze categorie was MooVee.

Beste Belgische app 2015: Cinemapp

iCulture Awards Beste Belgische App 2015Als je filmliefhebber bent en in België woont, dan is Cinemapp de app die je moet hebben. In de app vind je een compleet overzicht van films en speeltijden van verschillende bioscopen. Het gaat hier niet simpelweg om één enkele keten, want zowel bioscopen van Kinepolis, als UGC en Eurscoop zijn in de app te vinden. Cinemapp ziet er strak uit en werkt op zowel de iPhone, iPad, Apple Watch en zelfs de Apple TV. Het positieve is dat de app continu wordt verbeterd, wat geleid heeft tot deze positie in onze lijst. En het goede nieuws voor de Nederlanders: de app krijgt in 2016 ondersteuning voor Nederlandse bioscopen. De informatie daarover is op dit moment nog wat schaars, maar wij kijken er alvast naar uit. – Meer lezen over Cinemapp.

2. Stievie Free

TV-kijken doen we steeds minder op de traditionele manier. Daarom komt de app Stievie Free als geroepen. De app Stievie Free werd eind november al aangekondigd en Belgische iPad-bezitters kunnen sinds kort gratis tv-kijken naar vijf Belgische zenders, namelijk VTM, 2BE, Vitaya, VTM KZOOM en Qmusic. Je kunt in de app programma’s terugkijken met bijbehorende reclames, maar ook live tv-kijken is met deze app een optie. Voor nu alleen nog op de iPad, maar een iPhone-versie volgt komend jaar. Ook andere functies staan op de planning, zoals het maken van opnames. – Meer lezen over Stievie Free.

3. ING Smart Banking

De app van ING België stond vorig jaar al op de tweede plek en ook dit jaar is de app van de partij in onze top drie. Hoewel ING Smart Banking dit jaar niet zo grondig werd aangepakt als de Nederlandse tegenhanger, zijn er wel continu nieuwe functies bijgekomen. Denk bijvoorbeeld aan het bekijken van je saldo zonder je aan te hoeven melden. Ook nieuw is het tekenen van betalingen waarvoor een handtekening van meerdere personen nodig is.

Runners-up in deze categorie waren o.a. Vikings, HLN en Flitsmeister België (de laatste is afgevallen omdat het niet door een Belgische partij is gemaakt).

Beste iOS Game 2015: Lara Croft GO

iCulture Awards Beste Game 2015Lara Croft heeft meerdere malen eeuwenoude tombes doorzocht op de iPhone en iPad, maar nog nooit deed ze dat zo stijlvol en goed als in Lara Croft GO. Deze game is voor de verandering geen directe port van een oudere PC-game, maar een volledig nieuw spel dat speciaal voor een touchscreen is ontworpen. In Lara Croft GO verplaats je Lara stapje voor stapje over een soort spelbord in de stijl van Hitman GO. Je lost slimme puzzels op en gaat de strijd aan met wilde dieren, maar altijd staat logisch nadenken op de eerste plaats. De schilderachtige grafische stijl ziet er prachtig uit en gedurende je avontuur kom je allerlei verschillende omgevingen tegen. Als kerst op de taart kreeg Lara Croft GO onlangs een grote gratis uitbreiding die ons weer helemaal opslokte en uren aan onze iPhone gekluisterd hield. Leuk feitje; de ontwikkelaar van Lara Croft GO is Nederlands – de 21-jarige @eric_panpan woont momenteel in Japan. – Meer lezen over Lara Croft GO.

2. Downwell

Downwell heeft de treinreizen van de iCulture-redacteuren voorbij laten vliegen dit jaar. In een paar seconden ben je begonnen en een potje kan na een minuut of tien weer klaar zijn. In Downwell daal je af in een kilometers diepe put, waar ontelbaar veel monsters en gevaren zich schuilhouden. Gelukkig heb je Gun Boots aan je voeten: schoenen die je laten zweven en waarmee je kogels af kunt vuren. Door op hoofden van vijanden te stuiteren bouw je een combo op, wat na heel wat oefening de belangrijkste manier wordt om een hoge score te halen. Terwijl je afdaalt ontgrendel je nieuwe wapens en vaardigheden, maar wordt Downwell ook steeds en steeds moeilijker. Combineer de verslavende gameplay met een minimalistisch pixelstijltje en een geweldige soundtrack en je hebt een game die je absoluut gespeeld moet hebben. Kijk wel uit dat je per ongeluk niet je treinhalte mist. – Meer lezen over Downwell.

3. Her Story

Her Story is ongetwijfeld een van de meest originele games die dit jaar in de App Store verscheen. De game combineert video’s met een klassieke politiecomputer, waarin jij volledig vrij bent om door de bestanden te bladeren. Zonder al te veel uitleg ontdek je een moordzaak aan de hand van de verklaring van een verdachte, een vrouw die op verschillende momenten tijdens het proces verhoord is. In de zoekbalk kun je een woord invullen, waarna alle clips in beeld verschijnen waarin het woord genoemd is. Her Story bewandelt de lijn tussen interactieve film en game, en geeft je echt het gevoel dat je als detective op onderzoek uitgaat. Je moet van de stijl van Her Story houden, maar het is een game als geen ander.

Runner-up in deze categorie waren Hearthstone, Lumino City, Alto’s Adventure en Does Not Commute.

Beste Nieuwsapp 2015: NOS

iCulture Awards Beste Nieuwsapp 2015De NOS heeft haar apps dit jaar continu verbeterd. Zo werd de app aangepast voor de schermen van de grotere iPhones. Nog veel belangrijker: het uiterlijk is in zowel de iPhone- als de iPad-versie verbeterd. De artikelweergave is een stuk rijker geworden met veel beeldmateriaal en extra informatie. Zo vind je bijvoorbeeld relevante tweets, aanvullende video’s en gerelateerde artikelen. Dit maakt het lezen van artikelen een stuk boeiender, doordat je niet simpelweg alleen maar een stuk tekst voorgeschoteld krijgt. Ook de ondersteuning voor Chromecast voor video’s en de verschillende widgets voor in het Berichtencentrum zijn buitengewoon handig. Tot slot is de NOS ook te bekijken vanaf de Apple Watch met een handige snellezen-functie. Met name de combinatie van een frisse app met actuele en goede content heeft gezorgd voor deze mooie eerste positie. – Meer lezen over NOS.

2. Blendle Trending

Blendle Trending wist vorig jaar meteen indruk te maken als meest disruptive dienst op het gebied van nieuwsdistributie. Als mensen geen abonnement meer op kranten en tijdschriften willen nemen, dan verkopen we de artikelen toch gewoon los? Blendle Trending won vorig jaar de prijs voor Beste Nieuwsapp. Ook dit jaar hebben ze niet stilgezeten. De grootste toevoeging was Blendle op iPad, waardoor je artikelen ook op het grote scherm van Apple’s tablet kan lezen. Verder is de vormgeving gedurende het hele jaar constant verbeterd, waardoor de app alleen maar beter geworden is. Zo is het abonneren op onderwerpen erg handig en is de content verder uitgebreid. De laatste tijd is er vooral gewerkt aan de Duitse uitrol, maar we gaan er vanuit dat de app het komende jaar alleen maar nog meer uitgebreid gaat worden. – Meer lezen over Blendle Trending.

3. NU.nl

NU.nl heeft haar apps dit jaar flink onder handen genomen. 2015 bracht bijvoorbeeld de 5.0-update, waardoor de app vaarwel zei tegen de donkere, blauwe balken. De app heeft een veel lichtere uitstraling gekregen, waardoor de nadruk veel meer op het nieuws ligt. Ook de toevoeging van het bekende extensievenster is handig in gebruik. Eveneens dit jaar toegevoegd: een handige widget in het Berichtencentrum met het meest recente nieuws, waardoor je razendsnel het laatste nieuws tot je neemt. In het verlengde hiervan is ook de Apple Watch-app verschenen. Hiermee lees je recente nieuwsontwikkelingen, terwijl je een doorverwijzing krijgt naar de iPhone-versie. Voetballiefhebbers konden dit jaar genieten van livestreams van Champions League-wedstrijden. – Meer lezen over NU.nl.

Runners-up in deze categorie waren Nuzzle, RTL Z, Pocket, Medium, Reeder 3 en Nieuwsuur.

Beste Financiële App: ING Bankieren

iCulture Awards Beste Financiële App 2015Op de redactie van iCulture hoefden we niet lang te discussiëren over welke app er vandoor zou gaan met de titel Beste Financiële app. De ING Bankieren-app krijgt al sinds zijn verschijning in 2011 lovende kritieken en het is ronduit knap te noemen dat de bekende bank sinds die tijd voortdurend bezig is om de app te verbeteren. Als grootste vernieuwing kregen we dit jaar ondersteuning voor Touch ID, waardoor het mogelijk werd om in te loggen met je eigen vingerafdruk. Al sinds het openstellen van Touch ID aan ontwikkelaars vragen gebruikers van bank-apps hierom en ING wist dit als eerste goed te implementeren. De functie werd snel uitgebreid, waardoor je je vingerafdruk nu ook kunt gebruiken om betalingen te bevestigen. Vlak voor de release van de Apple Watch verscheen al een bijpassende app. Ook spaaropdrachten inplannen werd dit jaar mogelijk, evenals het terugboeken van automatische incasso’s. Op het randje van 2015 werd de app nog voorzien van een nieuw lettertype en een scanner om secundaire apparaten makkelijker toe te voegen. We zijn dan ook razend benieuwd wat de ING verder van plan is met deze scanner. – Meer lezen over ING Bankieren op iPhone, iPad en Apple Watch.

2. ABN AMRO Mobiel Bankieren

Hoewel ABN AMRO-klanten schreeuwen om de toevoeging van Touch ID, is die functie tot op heden nog niet verschenen. Wel werd de app dit jaar uitgebreid en vernieuwd, wat deze mooie tweede plaats opgeleverd heeft. De app kreeg bijvoorbeeld een compleet nieuw design, waardoor hij nu gelijkloopt met de website van de ABN AMRO. Ook werd de app aangepast voor grotere schermen en kun je betalingen later verzenden via de takenlijst. Later werd het met de app ook mogelijk om iDeal-betalingen te verrichten, evenals het bekijken van je creditcardbetalingen. – Meer lezen over ABN AMRO Mobiel Bankieren op iPhone, iPad en Apple Watch.

3. Echt of Vals

Hoewel je er geen betalingen mee kunt verrichten, is deze kleine app wel bijzonder handig als je veel met contant geld in de weer bent. Met Echt of Vals heb je een bankbiljetscanner op zak, waardoor je razendsnel kunt checken of je te maken hebt met een vervalst bankbiljet. De app is gemaakt door de Nederlandse Bank en herkent automatisch of het om een briefje gaat uit de oude of nieuwe serie. Het controleren van biljetten kost in het begin even wat moeite, maar als je eenmaal doorhebt hoe je je toestel moet houden, kan de app je een hoop ellende besparen. Wat vooral handig is, is dat de app direct wordt bijgewerkt als er nieuwe biljetten in omloop komen. Zo weet je zeker dat je nooit misgrijpt. – Meer lezen over Echt of Vals op iPhone en iPad.

De app Echt of vals is niet meer verkrijgbaar in de App Store. Wel is er een nieuwere app, die je hieronder kunt downloaden.

Runners-up in deze categorie waren ABN AMRO Alert & Check en bunq. De laatste was te nieuw en heeft zich nog onvoldoende bewezen, maar won wel de prijs als beste Nederlandse Nieuwkomer.

Beste Sociale App 2015: Telegram

iCulture Awards Beste Sociale App 2015Telegram won in 2014 ook al meerdere prijzen als het ‘betere’ alternatief voor WhatsApp. De app is snel, veilig, simpel en loopt voorop met allerlei vernieuwingen. Spotlight-zoeken, kanalen, sessielijsten, fotobewerking, pincode instellen, stickers… echt alles zit in deze berichtenapp, die inmiddels ook op de Apple Watch te gebruiken is. We vermoeden zelfs dat de vernieuwingsdrift van Telegram ervoor gezorgd heeft dat WhatsApp eindelijk wakker is geschrokken en sinds dit jaar ook wat meer updates heeft uitgebracht. Wel kwam er dit jaar een klein smetje op het imago, waardoor Telegram niet onze App van het Jaar is geworden. – Meer lezen over Telegram op iPhone en iPad.

2. Meerkat

Elk jaar zie je nieuwe trends en ontwikkelingen in sociale media en berichtenapps. In 2013 waren het Vine-achtige diensten, in 2014 Snapchat-achtige diensten en in 2015 draaide het om livestreams. Hoewel Twitter’s Periscope uiteindelijk bekender werd en makkelijker het mainstream publiek bereikte, was Meerkat eerder van de partij. Meerkat is dé app voor de early adopters en is door de concurrentie van Periscope wel iets ondergesneeuwd geraakt, maar is zeker niet stil blijven staan. Ze voegden steeds nieuwe functies toe, zoals het overnemen van de stream door iemand anders, polls organiseren onder de kijkers en samenwerking met de GoPro-actiecamera’s. Toch knap als je het op eigen kracht moet doen, zonder de hulp van suikeroom Twitter. – Meer lezen over Meerkat op iPhone en iPad.

De app Meerkat is niet meer verkrijgbaar in de App Store.

3. Snapchat

Snapchat was in 2014 al een populaire app, vooral onder jongeren. In 2015 hebben ze functies toegevoegd waardoor de app pas écht wist door te dringen tot de mainstream gebruikers, zoals geanimeerde selfie-sjablonen en Story Explorer. Er verschenen alleen van versie 9.x dit jaar al veertig (!) updates, met o.a. een reismodus voor minder dataverbruik, filters voor slow motion, nieuwe emoji en snapcodes. Snapchat is in Nederland de snelstgroeiende chat-app en is onder jongeren populairder dan Instagram en Twitter. Het aantal Nederlandse gebruikers verdubbelde en dat is vooral te danken aan de voortdurende stroom nieuwe functies. – Meer lezen over Snapchat op iPhone en iPad.

Runners-up in deze categorie waren Slack, Tweetbot 4, Periscope en WhatsApp.

Reis- Vervoer-app 2015: NS Reisplanner Xtra

iCulture Awards Beste Reis- en Vervoer App 2015De officiële reisplanner van de NS vernieuwde flink in 2014 en zette die lijn verder voort in 2015. Het design van het reisadvies werd bijgewerkt en verspreid door het jaar heen kreeg de app steeds weer nieuwe handige functies. Zo kun je sinds dit jaar de app gebruiken voor uitgebreide informatie over stations en gaat de app verder dan het treinstation. Sinds juli kun je de NS Reisplanner Xtra namelijk ook gebruiken om je reis met het volledige openbaar vervoer te plannen, inclusief bussen en trams dus. Later werden er ook extra functies toegevoegd voor de OV-fiets en NS Zonetaxi, zodat je de NS Reisplanner Xtra nu als enige app kunt gebruiken als je op reis gaat in Nederland. – Lees meer over de NS Reisplanner Xtra op iPhone en iPad.

2. Waze

Navigatie-app Waze heeft in 2015 flinke stappen voorwaarts gezet. Met Waze kun je het verkeer te slim af zijn, dankzij de enthousiaste community die fanatiek files en andere verkeerssituaties doorgeeft. De app werd in 2015 compleet vernieuwd en een stuk sneller dan voorheen. Het frisse nieuwe uiterlijk maakt Waze overzichtelijker, vooral dankzij de verschillende kleuren die meldingen en waarschuwingen gekregen hebben. Ook benut Waze de mogelijkheden van 3D Touch op de iPhone 6s, zodat je met een stevige druk op het app-icoon direct naar je werk of huis kunt navigeren. Meer dan genoeg voor een plekje in onze top drie. Laten we hopen dat de Waze-community ook in 2016 zo actief blijft. — Lees meer over Waze op iPhone en iPad.

3. Citymapper

Citymapper bestaat al langer, maar in juli 2015 kregen we in Nederland pas de kans om de app te gebruiken. Langzaam maar zeker verspreidt de app zich over de wereld en door die aanpak is Citymapper in Nederland voorlopig alleen beschikbaar in de Randstad. Dit zorgt ervoor dat we de app niet hoger konden zetten in deze lijst, maar het duidelijke design en de hoge snelheid maken Citymapper het proberen meer dan waard. Ondanks het toegankelijke uiterlijk is Citymapper enorm uitgebreid en is de Apple Watch app en diens Snelle Blik een uitkomst. Zo kun je vanuit de app afspreken met vrienden en krijg je pushberichten die betrekking hebben op je reis. Als de app volgend jaar ondersteuning voor het hele land toevoegt, kan 2016 zomaar het jaar van Citymapper worden. – Lees meer over Citymapper.

Runners-up in deze categorie waren Moet ik Rennen, OV Delay, Google Maps en Forens.

Beste Weer-app 2015: Buienalarm

iCulture Awards Beste Weer App 2015Zeg nu zelf: als je een weer-app gebruikt doe je dat in negen van de tien gevallen om te checken of je met of zonder paraplu van huis kunt vertrekken. Zoals de naam al doet vermoeden doet Buienalarm precies dat: de app laat exact zien wanneer het start en stopt met regenen, en hoe hard het met bakken uit de lucht komt zetten. Op een grafiekje kun je aan een blauwe lijn zien op welk tijdstip het gaat regenen. Ook kun je op een radarweergave beter zien wat voor weer er op komst is. Begin dit jaar kreeg Buienalarm een nieuwe interface en was er snel bij om de Apple Watch te ondersteunen. Dat is maar goed ook, want aan de hand van notificaties en de Watch-app is Buienalarm uitgegroeid tot de weer-app die wij dit jaar het fanatiekst gebruikt hebben. De weersvoorspelling is regelmatig tot op de minuut nauwkeurig en heeft er al meerdere malen voor gezorgd dat we met een droog hoofd en paraplu op ons kantoor aankwamen, in plaats van een nat kapsel en een plu die nog naast de kapstok staat. – Meer lezen over Buienalarm.

2. Weeronline

Weeronline werd dit jaar compleet vernieuwd, en dat maakte indruk. De app geeft je alle informatie die je wilt hebben over de huidige en toekomstige weersituatie en doet dit allemaal op een stijlvolle en overzichtelijke manier. Weeronline wil de enige weer-app zijn die je op je iPhone hebt staan, en doet dit met een 14-daagse verwachting, handige notificaties en het ondersteunen van 3D Touch. Je kunt Weeronline gratis gebruiken, maar voor meer functies en geen advertenties kun je terecht bij Weeronline Plus voor €1,99. Het handige van Weeronline is dat alles vanaf het startscherm te raadplegen is. Combineer dit met sattelietkaarten en regenpatronen en je hebt een weer-app die een enorm compleet beeld schetst van het weer. – Meer lezen over Weeronline.

3. RainToday

Het populaire RainToday pakt het anders aan dan Buienalarm en combineert de regenmeter met een handige cirkel die prominent in beeld staat. Deze cirkel laat zien of het gaat regenen, wanneer het uit de lucht komt vallen en vanuit welke richting de neerslag komt. Daarnaast maakt RainToday het makkelijk om meerdere steden zelf toe te voegen, handig als je regelmatig in verschillende delen van het land bent en toch snel wilt kunnen zien wat voor weer het wordt. De widget, handige notificaties en ondersteuning van Apple Maps maken het feest compleet, wat RainToday een welverdiende derde plaats in deze top drie oplevert. Lees meer over RainToday op iPhone en iPad.

Runners-up in deze categorie waren Carrot Weather, Yahoo Weer en WeatherPro.

Beste Productiviteits-app 2015: Spark

iCulture Awards Beste Productiviteitsapp 2015Spark is niet alleen onze App van het Jaar, maar is ook de beste productiviteits-app. Spark heeft alles wat je van een e-mailapp verwacht. Niet gemaakt door een grote partij zoals Google of Microsoft, die honderden ontwikkelaars op een project kunnen zetten, maar een klein bedrijfje uit de Oekraïne. Spark bevat bizar veel functies om bijvoorbeeld slim te zoeken, e-mail uit te stellen (snoozen) naar een later moment, slimme notificaties, snel reageren zonder te typen. Het werkt ook samen met opslagdiensten als Google Drive en Dropbox. Handig aan Spark is ook dat je onderweg alleen hoeft te kijken naar belangrijke berichten. Readdle is er telkens snel bij met nieuwe ontwikkelingen zoals widgets en Apple Watch-apps. De personalisatiemogelijkheden maken deze app heel erg compleet. – Meer lezen over Spark op iPhone en iPad.

2. Duet Display

Heb je meerdere Apple-apparaten en een drukke baan waarbij je alles in de gaten moet houden, dan moet je wel gek zijn om Duet Display niet te installeren. Versie 1.0 verscheen in januari van 2015 en sindsdien verschenen er acht updates die de app helemaal perfect hebben gemaakt. Zet een iPhone of iPad naast de Mac en je hebt er een tweede scherm bij. Je bespaart daarmee de kosten van een extra beeldscherm, dus de prijs van €10 is heel redelijk. En: het werkt zonder vertragingen. In de update die in november 2015 verscheen is de performance nog verder opgevoerd, zodat je op de Mac geen vertraging meer merkt. De meest recente update voegt ook nog ondersteuning voor de iPad Pro toe – ook zonder vertraging! Dit is een app die stilletjes z’n werk doet op de achtergrond en daarin gewoon uitblinkt. – Meer lezen over Duet Display op iPhone en iPad.

3. Inbox by Google

In Inbox by Gmail kun je berichten snoozen en later bekijken per dag en per locatie, zodat je meteen kunt zien welke berichten je morgen moet afwerken of welke je op kantoor moet doen. Veeg je over een bericht naar links, dan verschijnt er een klokje waarmee je het tijdstip kunt instellen. Er zitten nog meer handige functies in, zoals bundeling van soortgelijke berichten, herinneringen en hoogtepunten. Veel beter dan de GMail-app van Google. Juist op de iPhone is Inbox by Google zo’n goede app, omdat je onderweg alleen de berichten te zien krijgt die belangrijk voor jou zijn. Alle mails met reclame en online aankopen worden bij elkaar gebundeld, zodat ze niet je mailbox vervuilen.

Runners-up in deze categorie waren Clef, Scannable, Handle, Scanbot, AirMail (nog in beta) en Outlook.

Beste Creativiteits-app 2015: Procreate

iCulture Awards Beste Creativiteitsapp 2015Je hebt een iPad Pro gekocht en je zoekt een tekenapp waarmee echt álles kan. In dat geval is er maar één advies: meteen Procreate installeren. Deze app biedt zo onnoemelijk veel mogelijkheden, dat de prijs echt een schijntje is. Hier ga je urenlang mee tekenen. De iPad-app kreeg in 2015 zes updates, waarbij de app vooral na de komst van de iPad Pro tot bloei kwam. De iPhone-app bevat ook wat aardige functies, zoals een Apple Watch-app. – Meer lezen over Procreate op iPhone en iPad.

2. Astropad

Met Astropad maak je van de iPhone of iPad een tablet. Zeker sinds de komst van de iPad Pro en de Apple Pencil is deze app extra nuttig geworden. Deze app bespaart je de aankoop van een Wacom-tablet, zodat je toch Photoshop kunt gebruiken. Erg handige oplossing voor mensen die veel grafisch werk moeten verrichten. De app werkt bovendien met talloze tekenpennen van andere merken. – Meer lezen over Astropad op iPhone en iPad.

3. Assembly

Grafische apps schrikken je misschien wat af, als je niet zo creatief bent. Assembly doet precies het tegenovergestelde: deze app helpt je echt op weg met lastige grafische klussen zoals het ontwerpen van logo’s en iconen. Het eindresultaat ziet er professioneel uit. Assembly laat goed zien dat je moeilijke klussen waar je voorheen een cursus of opleiding voor nodig had, nu supersimpel met een app kunt uitvoeren. Kan niet mislukken. – Meer lezen over Assembly op iPhone en iPad.

Runners-up in deze categorie waren Paper en Photoshop Fix. Ook hebben we in deze categorie muziek- en film-apps overwogen, maar er waren geen apps die we goed genoeg vonden voor een plek in de top 3.

Beste Apple Watch-app 2015: Carrot Weather

iCulture Awards Beste Apple Watch App 2015Een gloednieuwe productcategorie van Apple vraagt natuurlijk om een hoop interessante apps die laten zien wat de mogelijkheden van het product zijn. Of de Apple Watch-apps dat tot nu toe voldoende gedaan hebben laten we in het midden, maar weer-app Carrot Weather heeft de smartwatch van Apple in ieder geval de nodige persoonlijkheid gegeven. Carrot Weather is een sarcastische weer-app die met de nodige humor laat weten wat voor weer het is. Vooral die komische berichten komen goed tot hun recht als complicatie op de Apple Watch. Met een paar woorden laat Carrot weten voor weer het is en in de Snelle Blik kun je meteen wat meer info opvragen. Daar zie je in een klein grafiekje de temperatuur voor de komende uren en of het droog blijft of niet. Carrot Weather geeft je Apple Watch karakter. “Guess what boys and girls? It’s raining!” – Lees meer over Carrot Weather.

2. Railplanner

Trein-apps zijn er in overvloed, maar als jij onderweg bent naar het station kan het soms onhandig zijn om je iPhone uit je broekzak te halen. Een blik op je Apple Watch is een stuk sneller en precies in dat soort gevallen bewijst de smartwatch hoe het een verlengstuk van de iPhone kan zijn. De Apple Watch snelle blik van Railplanner laat direct zien over hoeveel minuten de trein vertrekt in de richting die jij in de iPhone-app hebt opgeslagen. Ideaal als je iedere dag dezelfde treinreis maakt (van en naar je werk bijvoorbeeld) en met een blik op je pols wilt kijken of je die intercity net wel of net niet gaat halen. Met een in-app aankoop ontgrendel je RailPlanner Premium, zodat je alle mogelijkheden van de Watch-app kunt gebruiken. – Lees meer over RailPlanner voor de Apple Watch.

3. Buienalarm

Zoals je in de categorie met weer-apps ook kunt lezen, zijn we dol op Buienalarm. De weer-app doet precies wat je ervan verwacht: tot op de minuut nauwkeurig laten weten wanneer het gaat regenen. Hier komen vooral de notificaties goed bij van pas, die ideaal zijn voor de Apple Watch. Zo weet je direct als er zware neerslag op komst is en kun je met de Watch-app snel het grafiekje opvragen waarop je met een blauwe lijn kunt zien hoe hard het gaat regenen. Daarnaast is de app erg simpel en niet al te uitgebreid: ideaal dus voor het kleine schermpje van de Apple Watch. – Meer lezen over Buienalarm.

Runners-up in deze categorie waren Parcel, DataMan en Ministats.

Beste Apple TV-app 2015: Rayman Adventures

iCulture Awards Beste Apple Watch App 2015Op de nieuwe Apple TV nemen games de overhand en dat is in onze top drie niet anders. Volgens ons is Rayman Adventures de beste keuze als je op zoek bent naar een toffe game. Rayman Adventures speelt heerlijk weg. In de game ren en spring je op zoek naar verloren eieren. Er zijn verschillende soorten levels, zoals het verzamelen van zoveel mogelijk Lums of het bevrijden van Teensies. De game speelt goed weg met de Apple TV Remote, maar wil je echt alles uit de game halen, dan speel je de game met een externe controller. Hierdoor heb je nog meer controle over Rayman, waardoor je een console-ervaring in huis haalt. Voor elke Apple TV-bezitter verplichte kost! – Meer overRayman Adventures op de Apple TV.

2. Lumino City

Als je van raadselachtige en artistieke games houdt, dan is Lumino City het spel voor jou. De game is ook verkrijgbaar op de iPhone en iPad, maar komt op de Apple TV pas echt goed tot z’n recht. Bijna alle elementen in de game zijn met de hand gemaakt en gedigitaliseerd, waardoor het een geheel eigen stijl krijgt. Alle bouwwerken zijn van papier of andere echte voorwerpen gemaakt. De game is echter niet alleen leuk om naar te kijken, maar biedt ook nog eens toffe gameplay. Met Lumi ga je op avontuur en los je allerlei puzzels op door mechanieken in werking te stellen. De game toont veel overeenkomstige met andere point-and-click-games, maar is door de uitstraling echt de moeite waard. – Meer over Lumino City op Apple TV.

3. Kitchen Stories

Ben je een echte keukenprins of keukenprinses, maar wil je nog wat extra fijne kneepjes van het vak leren, dan is Kitchen Stories voor de Apple TV de app die je zoekt. De app is ook beschikbaar voor de iPhone en iPad, maar op het grote scherm van je televisie komen de instructies voor allerlei keukenvaardigheden en recepten goed tot zijn recht. Alle instructiefilmpjes zijn verdeeld in verschillende categorieën. De gerechten zijn om je vingers bij af te likken en de beginnende chefkok leert ook nog eens allerlei basistechnieken. – Meer over Kitchen Stories op de Apple TV.

Runners-up: Alto’s Adventure, Airfeed for Twitter en Videoland.

Beste Mac-app 2015: Sketch

iCulture Awards Beste Mac App 2015Vroeger kocht je grafische software in een doosje, waar je honderden euro’s voor betaalde. Als grafisch designer moest je zorgen dat ervaring met de pakketten van Adobe of Quark op je CV stond. In een paar jaar tijd is er veel veranderd. Jonge designers werken met Sketch, een vectortekentool die perfect is voor het ontwerpen van digitaal werk voor (mobiele) schermen van elk formaat. Sketch kan eindeloos zoomen, exporteert in meerdere resoluties en heeft een onbeperkt aantal lagen. Voorheen had je drie apps nodig, bijvoorbeeld Omnigraffle om wireframes te maken, Photoshop om de gebruikersinterface te ontwerpen en Illustrator voor vectorafbeeldingen, logo’s en iconen. Dat kan nu allemaal in Sketch. Met de app leren werken doe je natuurlijk niet met een cursus, maar met tutorials op internet. – Meer lezen over Sketch op de Mac.

Let op: Sketch is uit onvrede niet meer verkrijgbaar in de Mac App Store. Je kunt de app downloaden via de website van de ontwikkelaar.

2. Slack

Slack is ook beschikbaar op de iPhone, maar op de Mac komt de app echt tot z’n recht. Slack is dé manier geworden bij slimme organisaties om met elkaar te communiceren. De mogelijkheden om allerlei zaken te automatiseren zijn zeer uitgebreid. Ook kun je allerlei notificaties via Slack laten binnenkomen, zodat teamleden maar op één plek hoeven te kijken. Alle communicatie vind je op een vaste plek en je kunt bovendien gemakkelijk lid worden van meerdere teams. Slack werkt samen met Crashlytics, Dropbox, GitHub, Google Hangouts en nog veel meer. – Meer lezen over Slack.

3. AirMail 2

AirMail staat al langer bekend als een van de beste mailapps op de Mac, mede dankzij het lage prijskaartje van nog geen 2 euro en de grote hoeveelheid functies. Voor Yosemite is de app compleet vernieuwd en voor El Capitan is dat nog eens gedaan. Inmiddels is de app wel iets duurder geworden, maar daar staat een indrukwekkend aantal functies tegenover. AirMail werkt met Gmail, Outlook, iCloud, Exchange en elke andere denkbare dienst. Er zitten handige functies in zoals Quick Reply, meerdere Undo-stappen, berichten tussen accounts verplaatsen, berichten doorsturen naar productiviteits-apps zoals Fantastical, Onmifocus en Evernote. De tegenhanger van Spark dus, maar dan op de Mac. Het wordt oppassen geblazen voor Spark, want AirMail voor iOS komt er binnenkort aan. – Meer lezen over AirMail 2 op de Mac.

Runners-up in deze categorie waren Fantastical 2, Pixelmator en Duet Display.


Dit waren de winnaars van de iCulture Awards 2015.

Deze editie van de iCulture Awards 2015 vond plaats in samenwerking met appmeister Bart Breij (@scarbir). Vanuit de redactie werkten mee: Gonny van der Zwaag (@gonny), Benjamin Kuijten (@benjaminrk). Productie en techniek van deze special was in handen van Jean-Paul Horn (@jeanpaulh) en Alex Bouma (@stayallive).

Dit waren de winnaars van de iCulture Awards 2014. Bekijk ook de winnaars van andere jaren!