Spring naar inhoud

iCulture Awards 2018

Dit zijn de grote winnaars van de iCulture Awards

Team iCulture

iCulture Awards 2018

Het is inmiddels een traditie geworden: elk jaar reiken we in januari de iCulture Awards uit voor de beste apps en games van het afgelopen jaar. Het is uitgegroeid tot de belangrijkste Nederlandse prijs voor appmakers en daar zijn we best trots op. Voor jou is het een mooie kans om te kijken welke apps in 2018 écht impact hebben gehad. Welke apps waren de beste nieuwkomers, welke zijn grondig vernieuwd of hebben zich buitengewoon gemanifesteerd? Als jury bekeken we alle apps die in 2018 zijn verschenen of vernieuwd, niet alleen voor de iPhone en iPad, maar ook voor Apple TV, Apple Watch en Mac. Het resultaat is een gevarieerde lijst van echt het állerbeste op het gebied van apps.

Lees ook de uitslagen van de iCulture Awards van andere jaren: 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Deze editie van de iCulture Awards 2018 is samengesteld door Benjamin Kuijten (@benjaminrk), Gonny van der Zwaag (@gonny) en Jean-Paul Horn (@jeanpaulh). Graphics door Bas van der Ploeg (@basvanderploeg).

iCulture Awards 2018.

Winnaars iCulture Awards 2018

De appwereld verandert en dat betekent dat we bij iCulture ook mee veranderen. We hebben de indeling dit jaar omgegooid en het aantal categorieën teruggeschroefd. Dat maakt het voor de appmakers moeilijker om een award te winnen, maar je weet als lezer in ieder geval wel dat dit echt de aller-allerbeste apps zijn.

De overkoepelende categorieën App van het jaar, beste iOS-game, beste Apple TV-app, beste Apple Watch-app en beste Mac-app zijn ongewijzigd gebleven. Ook is de AfknAPPer er dit jaar (helaas) weer gewoon bij. De categorieën beste Nederlandse app, beste Nederlandse nieuwkomer en beste Belgische app hebben we samengevoegd tot één grote categorie beste Nederlandse en Belgische app. We hebben hiervoor gekozen omdat er op Belgisch vlak weinig ontwikkelingen zijn en dat er ook maar weinige echte goede nieuwkomers zijn om een hele categorie mee te vullen. De andere categorieën, zoals beste financiële app en beste sociale app, hebben we dit jaar om grotendeels dezelfde redenen ook niet meer meegenomen.

[mashtweet tweet=”Het is zover: de #iCultureAwards zijn bekend! Dit zijn de allerbeste apps van 2018 volgens @iCulture” username=”@iCulture”]

Bij de keuze van de winnaars speelt niet mee welke apps het meest populair zijn, maar gaat het er vooral om: welke apps zijn nu echt best-of-class én zijn bovendien dit jaar nieuw, vernieuwend of sterk vernieuwd?

Dit zijn de beste apps van 2018!

🇳🇱 Voor de winnaars zijn op verzoek hoge resolutie-bestanden van de betreffende award beschikbaar. Neem hiervoor even contact op via ons contactformulier.

🇬🇧/🇺🇸 Winners, please contact us if you’d like to receive hires images of your award.

App van het jaar 2018: Adobe Premiere Rush CC

 1. Adobe Premiere Rush CC | downloaden
 2. Shortcuts | downloaden
 3. Enlight Pixaloop | downloaden

App of the Year 2018.

Waarom Adobe Premiere Rush onze app van het jaar 2018 is

Adobe is bezig met een inhaalslag en Premiere Rush is een goed voorbeeld daarvan. In plaats van halfbakken apps met beperkingen komen er apps aan waar je echt iets mee kan. Het wachten is nog op een uitgebreidere versie van Photoshop voor iOS, die voor volgend jaar staat gepland. Dit hangt samen met Apple’s plannen om van de iPad een steeds completere computer te maken. Daarvoor heb je wel software nodig met meer functionaliteit.

Premiere Rush CC heeft alle belangrijke elementen die je van montagesoftware verwacht: je kunt fragmenten losknippen, aan elkaar monteren en de kleur aanpassen. Ook de mogelijkheid om motion graphics toe te voegen, fragmenten te vertragen/versnellen of het geluid na te bewerken zijn onderdeel van Premiere Rush CC. Je zult moeite moeten doen om een betere app te vinden waarmee je makkelijk video’s onderweg kunt bewerken. Je hebt zelfs niet de desktopversie nodig om de mobiele app te kunnen gebruiken. Heb je wel Premiere op de desktop, dan kun je alles makkelijk met elkaar syncen zodat je op een apparaat naar keuze verder kunt werken.

Adobe Premiere Rush CC heeft uiteraard niet zoveel functies als de volledige versie van Premiere, maar het is perfect afgestemd op gebruik onderweg.

Lees ons artikel over Adobe Premiere Rush CC.


Beste Nederlandse en Belgische app 2018: Agenda

 1. Agenda Notes | downloaden (iOS) | downloaden (macOS)
 2. Darkroom | downloaden
 3. Flitsmeister 7.0 | downloaden

Beste Nederlandse en Belgische app 2018.

Waarom Agenda de beste Nederlandse app van 2018 is

Agenda is op het eerste gezicht een wat vreemde app. Het lijkt op een gewone notitie-app, waarmee je notities kunt ordenen op basis van projecten. Je kunt er ook tags aan toewijzen en een Markdown-achtige weergave op toepassen. Ook kun je afbeeldingen en andere bestanden toevoegen. De notities worden gesynchroniseerd tussen macOS en iOS. Tot zover niet zoveel nieuws.

Maar wat Agenda uniek maakt is de vrijheid: je bent niet gedwongen om op een bepaalde manier te werken. Zo kun je een unieke combinatie maken van notities, agenda en takenlijst. Je kunt notities inplannen voor een bepaalde datum en notities kunnen ook agenda-afspraken worden. Daarmee voegt Agenda echt iets nieuws toe aan dit genre. Geen enkele notitie-app werkt op deze manier en het ziet er ook nog eens prachtig uit.

Maak je graag notities voor belangrijke projecten waar je mee bezig bent, dan zou Agenda wel eens de perfecte app voor je kunnen zijn.

Lees onze review van Agenda Notes.


AfknAPPer 2018: Ziggo GO

AfknAPPer 2018.

Voor de AfknAPPer van dit jaar waren er meerdere gegadigden. Eén van de opties was Apple’s eigen Muziekmemo’s. De app verscheen alweer drie jaar geleden, maar is sindsdien eigenlijk in de vergetelheid geraakt. Het is zelfs de laatste Apple-app die niet bijgewerkt is voor de iPhone X en nieuwer. Opmerkelijk en wat ons betreft een echte afknapper, maar toch kozen we voor de app van Ziggo.

We hebben dit jaar niet gekozen voor een app omdat hij heel slecht werkt, er niet uit ziet of een update gekregen heeft waar veel klachten over waren. Dit jaar kiezen we juist voor het ontbreken van een veelgevraagde app. Terwijl veel partijen een Apple TV-app uitgebracht hebben, loopt Ziggo hopeloos achter. Het is extra pijnlijk dat één van de grootste tv-aanbieders in 2018 nog stééds geen Apple TV-app heeft. Ziggo heeft wel al meerdere keren aangegeven dat ze bezig zijn met de Apple TV-app. In augustus bleek al dat de Ziggo-app op Apple TV intern getest werd, maar het wachten duurt nu toch wel érg lang. Waarom lukt het NLZiet, de NPO en Videoland wel om een goede Apple TV-app uit te brengen en moet je daar als Ziggo-klant zó lang op wachten? Het is voor ons een raadsel en daarom benoemen we de Ziggo GO-app tot AfknAPPer 2018. Niet omdat de iOS-app zo slecht is, maar omdat de Apple TV-app na al die jaren nog steeds ontbreekt.

In deze categorie hebben we geen tweede en derde prijs uitgereikt.

Lees ons artikel over Ziggo op de Apple TV.


Beste iOS Game 2018: Fortnite

 1. Fortnite | downloaden
 2. Alto’s Odyssey | downloaden
 3. The Room: Old Sins | downloaden

Game of the Year 2018.

Waarom Fortnite de beste iOS-game van 2018 is

Het mag geen verrassing zijn dat wij dit jaar Fortnite uitroepen als de beste iOS-game van 2018. Iedereen heeft wel eens van Fortnite gehoord, of je nu wel of niet gamet. Dat is maar voor weinig games weggelegd. Bovendien heeft Fortnite een geheel nieuw gamegenre in het leven geroepen, want ook daarna verschenen er nog allerlei games binnen ditzelfde Battle Royale-thema, waarin je het online opneemt tegen een grote groep andere spelers. De game is verslavend en is uitermate geschikt voor mobiele apparaten zoals de iPhone. Het leuke is ook dat je de game kan spelen met spelers die bijvoorbeeld op de Xbox One en Nintendo Switch spelen. Fortnite is gratis te spelen, wat ook zorgt voor de aantrekkingskracht van het spel.

Lees ook ons artikel over Fortnite.


Beste Apple Watch-app 2018: Treingids

 1. Treingids | downloaden
 2. HomeRun | downloaden
 3. Spotify | downloaden

Beste app Apple Watch 2018.

Waarom Treingids de beste Apple Watch-app 2018 is

Al sinds de introductie van de Apple Watch wachten we al op een goede app voor het openbaar vervoer. Er zijn in al die jaren veel apps gekomen en weer verdwenen. We vinden het jammer dat de NS zelf nooit een Watch-app heeft uitgebracht, maar gelukkig sprong de app Treingids in 2018 in dat gat. Treingids is een supersnelle en zeer effectieve app om snel op je pols te checken of je trein nog op tijd is.

De app is gratis te gebruiken en laat je een vertrek- en aankomststation zien. Maar als je de in-app aankoop aanschaft, komt de app pas écht tot zijn recht. Je slaat favoriete stations op, stelt een thuis- en werkstation in en kiest een vast traject die via de complicaties bijgewerkt worden. Je ziet via de complicaties, ook op de allernieuwste wijzerplaten, meteen of je wijzerplaat of er vertraging is én hoeveel tijd je hebt om je trein nog te halen.

Treingids is zeer efficiënt en supersnel en is volgens ons ook nog één van de mooiste Apple Watch-apps.

Lees meer in onze Treingids-review.


Beste Apple TV-app 2018: NLZiet

 1. NLZiet | downloaden
 2. NPO Start | downloaden
 3. Videoland | downloaden

Beste app Apple TV 2018.

Waarom NLZiet de beste Apple TV-app 2018 is

2018 lijkt hét jaar te zijn waarin Nederlandse partijen de Apple TV ontdekt hebben. In een stroomversnelling kwamen er Nederlandse Apple TV-apps bij. NLZiet gaf het startschot voor deze reeks aan apps en is wat ons betreft ook de beste van deze serie. Met de NLZiet-app kun je live naar alle populaire tv-programma’s via je Apple TV kijken en programma’s terugkijken.

De app maakt voor veel mensen de settopbox van televisieproviders overbodig, waardoor de Apple TV ineens een stuk aantrekkelijker geworden is. Daarnaast is de NLZiet-app in de maanden daarna regelmatig bijgewerkt, bijvoorbeeld met makkelijker zappen. Dit maakt daardoor de NLZiet-app de beste app voor de Apple TV van 2018. We zijn benieuwd wat in 2019 de verdere ontwikkelingen zijn.


Beste Mac-app 2018: Pixelmator Pro

 1. Pixelmator Pro | downloaden
 2. Agenda Notes | downloaden
 3. Office for Mac | downloaden

Beste app macOS 2018.

Waarom Pixelmator Pro de beste Mac-app 2018 is

Pixelmator Pro voor de Mac verscheen voor het eerst in november 2017, maar heeft in 2018 zodanige sprongen doorgemaakt dat we er niet omheen kunnen om Pixelmator tot dé Mac-app van het jaar uit te roepen. Deze app maakt een hoop professionele fotobewerkingsfuncties bereikbaar voor iedereen. Pixelmator kende je waarschijnlijk al, maar Pixelmator Pro gaat nog een stap verder met bijvoorbeeld een functie die met behulp van machine learning je foto’s automatisch kan verbeteren. Daarbij worden witbalans, belichting, verzadiging en meer aangepast.

Het mooie van Pixelmator is dat het geschikt is voor fotografie, (vector)tekenen en schilderen. Dus of je nu illustrator bent of af en toe een foto wilt bewerken: je komt met deze app aan je trekken. Pixelmator Pro herkent objecten op je foto’s en kan bijvoorbeeld gemakkelijk een ongewenst element uit je foto verwijderen. Dit is getraind op basis van miljoenen foto’s.


Dit waren de winnaars van de iCulture Awards 2018. Elders op onze website kun je ook nog de uitslagen van voorgaande jaren terugvinden: