WhatsApp-logo groen.

WhatsApp: Alles over de populairste chatapp in Nederland

WhatsApp is een populaire berichtendienst. Dit uitlegartikel vertelt wat je allemaal met WhatsApp kan, wat het kost en hoe je de app op je computer gebruikt.

WhatsApp (link) is dé populairste chatapp voor iPhone, Android, Windows Phone, Mac en pc. Heb je nog nooit van de berichtendienst gehoord, wil je meer weten over de achtergrond en wil je weten wat de belangrijkste WhatsApp-functies zijn? Lees dan snel verder in deze uitleg van de berichtendienst.

Wat is WhatsApp?

WhatsApp is een chatdienst, waarmee je berichten kunt uitwisselen tussen iPhone, Android en Windows Phone. Het is vergelijkbaar met sms, maar omdat je de berichten via mobiel internet verstuurt kost het je geen sms’jes. Ook kun je ermee (video)bellen. Je hebt een iPhone met minimaal iOS 9 nodig om de chatapp te kunnen gebruiken. De app is niet te vinden in de App Store op een iPod touch en iPad, omdat het gekoppeld is aan een mobiel telefoonnummer en simkaart. Je hebt dus een smartphone met telefoonfunctie en actieve simkaart nodig. Dit geldt niet voor alternatieven als Telegram dat ook aan je telefoonnummer is gekoppeld, maar wel op iPad werkt. Begin 2014 werd WhatsApp overgenomen door Facebook.

WhatsApp Messenger (link) is gratis verkrijgbaar via de App Store en voor Android-gebruikers via de Google Play Store.

Wat heb ik nodig voor WhatsApp?

Om de chatapp te kunnen gebruiken, heb je een aantal dingen nodig:

  • iPhone (met minimaal iOS 9) of een andere smartphone
  • De WhatsApp-app (link)
  • Een geldige simkaart
  • Mobiele data of een wifi-verbinding

WhatsApp bericht verwijderen van je iPhone.

Je kan ook WhatsApp op de iPad gebruiken, maar daarvoor moet je gebruikmaken van een omweg. De chatdienst werkt ook op de desktop via de desktop-app van WhatsApp of via WhatsApp Web. In beide gevallen heb je hiervoor een iPhone of andere smartphone nodig. Je kan de berichtendienst ook in de auto gebruiken, dankzij de CarPlay-versie van WhatsApp.

Welke WhatsApp functies zijn er?

De chatapp heeft de volgende mogelijkheden:

https://www.iculture.nl/gids/tien-populaire-ios-apps-voor-messaging-en-chatten/

Is WhatsApp gratis? Wat kost het?

WhatsApp is gratis te gebruiken. De app is kosteloos uit de App Store te downloaden en je kan je ook gratis registeren. Het enige waar je voor betaalt, is je eigen mobiele data die je bij je provider afgesloten hebt. Maar hoeveel MB’s verbruikt WhatsApp? Met 200MB data kun je ongeveer 200.000 berichten versturen. Foto’s, video’s en andere bestanden verbruiken meer data, maar over het algemeen kun je met de hedendaagse databundels heel veel berichten versturen en ontvangen. Berichten naar en vanaf het buitenland sturen is ook gratis, maar hou rekening met eventuele roamingkosten als je je buiten de EU bevindt.

Online status in WhatsApp.

Wat zijn de verschillen tussen WhatsApp en iMessage?

iMessage is de berichtendienst van Apple, die standaard zit ingebouwd in je iPhone. Het belangrijkste verschil met iMessage is dat WhatsApp op allerlei platformen werkt, terwijl iMessage beperkt is tot Apple’s iOS, macOS (Mac) en watchOS (Apple Watch). Het voordeel van iMessage is daarentegen dat het ook geoptimaliseerd is voor andere Apple-apparaten dan de iPhone (WhatsApp werkt alleen op een smartphone) en dat je vanuit één app zowel sms als iMessage kunt gebruiken.

Bekijk ook

iMessage: de Berichten app van Apple instellen en gebruiken

iMessage is de berichtendienst van Apple voor de iPhone, iPad, Mac en Apple Watch. Je kunt hiermee ook sms'jes versturen naar mensen die geen Apple-producten hebben. Alles over iMessage lees je hier: hoe verstuur je berichten, welke functies zitten erin en hoe gebruik je stickers?

Wat is het verschil tussen WhatsApp en sms?

Bij WhatsApp kun je foto’s, video’s, audio, gifjes en documenten meesturen, zonder dat het extra kost. Bij sms is dit veel duurder, omdat het als mms-bericht zal worden verstuurd. Bovendien zit je bij sms soms aan een beperkte bundel vast. Bij de chatapp kun je bijna onbeperkt berichten versturen via je databundel. Heb je een databundel van 1GB, dan kun je honderdduizenden tekstberichten via de chatapp versturen, zonder dat je extra hoeft bij te betalen.

De chatapp biedt veel meer opties dan een standaard sms-bericht. Bij de chatapp kun je bijvoorbeeld zien of een bericht afgeleverd of gelezen is, terwijl dat bij sms niet mogelijk is. De berichtendienst laat ook zien wanneer iemand aan het typen is, wat bij standaard sms’jes niet mogelijk is.

Bekijk ook

Accounts van apps verwijderen: WhatsApp, Facebook, Instagram en meer

Wil je je account verwijderen bij online diensten en apps? In deze tip vind je tips over het opzeggen van je accountinformatie bij Dropbox, Evernote, Facebook, Google, Instagram, Linkedin, Pinterest, Snapchat, Skype en meer.

WhatsApp overname door Facebook

Op 19 februari 2014 werd de overname van WhatsApp door Facebook bekendgemaakt. Daarmee werd de grootste berichtendienst ter wereld onderdeel van het grootste sociale netwerk ter wereld. Facebook betaalde ongeveer 14 miljard euro voor de overname van de chatapp. Voor de gebruikers veranderde er niets, beloofde CEO Jan Koum. De chatdienst bleef zelfstandig naast Facebook’s eigen Messenger-applicatie bestaan en behield ook dezelfde naam. Op het moment van de overname telde de chatapp meer dan 450 miljoen gebruikers.

Bekijk ook

Telegram versus WhatsApp: 8 redenen om over te stappen

Benieuwd waarom je moet overstappen van WhatsApp naar Telegram? Of wil je weten hoe je vrienden kunt overtuigen om Telegram te installeren? We zetten acht redenen waarom Telegram de betere chat-app is, op een rij.

Hoewel WhatsApp beloofde dat er niets zou veranderen, bleek dit later toch niet het geval te zijn. WhatsApp wijzigde haar voorwaarden, zodat jouw mobiele telefoonnummer gedeeld kan worden met Facebook. Je nummer wordt dan gebruikt om passendere advertenties te tonen en betere vriendensuggesties te geven. Zodra je de chatapp voor het eerst geïnstalleerd hebt, heb je dertig dagen de tijd om het delen van gegevens met Facebook voor advertentiedoeleinden uit te schakelen. In ons aparte artikel lees je hoe je kunt voorkomen dat WhatsApp jouw data met adverteerders deelt.

Bekijk ook

Zo voorkom je dat WhatsApp jouw data met adverteerders deelt

In WhatsApp kun je uitschakelen dat ze jouw telefoonnummer en andere persoonlijke data delen met adverteerders. In deze tip lees je hoe dit werkt.

Voormalig CEO Jan Koum is inmiddels vertrokken en met bedrijven wil de chatapp nu meer geld gaan verdienen. Bedrijven kunnen de berichtendienst gebruiken om contact te leggen met klanten. Er zijn bijvoorbeeld knoppen, zodat je snel via een website van een bedrijf bijvoorbeeld contact op kan nemen via de berichtendienst. Ook voor supportvragen kun je steeds vaker bij de bekende app terecht.

In voorjaar 2021 kwam de chatapp weer in opspraak vanwege de nieuwe voorwaarden. De WhatsApp-voorwaarden van 2021 omschrijven dat bedrijven ook via Facebook gebruik kunnen maken van de chatapp en dat jouw berichten die je naar een bedrijf stuurt mogelijk via diensten van Facebook verwerkt kunnen worden. In de VS zijn de nieuwe voorwaarden meer omstreden, omdat daarin staat dat je telefoonnummer ook gedeeld kan worden met Facebook. In de EU is die datadeling tussen WhatsApp en Facebook niet mogelijk, omdat dit volgens Europese regelgeving verboden is. In de nieuwe voorwaarden voor de EU geldt dan ook alleen dat er iets wijzigt als je via de chatapp een bericht stuurt naar een bedrijf

Bekijk ook

Dit gebeurt er als je de nieuwe WhatsApp-voorwaarden niet accepteert

WhatsApp vraagt je de nieuwe voorwaarden te accepteren, maar wat gebeurt er als je na 15 mei de nieuwe voorwaarden niet accepteert?

Gebruik bij bedrijven

Met WhatsApp Business kunnen bedrijven ook gebruikmaken van de voordelen van de chatapp. Steeds meer bedrijven gebruiken de dienst als support voor klanten met vragen. Met de zakelijke versie van de app zorgen bedrijven ervoor dat ze geverifieerd zijn, zodat je als klant weet dat je echt met het bedrijf te maken hebt. Je ziet ook openingstijden en bedrijven kunnen extra tools gebruiken, bijvoorbeeld automatische antwoorden buiten openingstijden.

In het buitenland wordt de zakelijke versie van de chatapp ook wel gebruikt om producten te verkopen. In Nederland is dat nog minder gebruikelijk. Er zijn voorbeelden uit bijvoorbeeld Brazilië waarin kleine zelfstandigen bijvoorbeeld bloemen verkopen. Het is een extra toegankelijke manier voor kleine winkels die zelf bijvoorbeeld de middelen voor een webshop niet hebben.

Behalve voor bedrijven wordt WhatsApp Business ook vaak door gewone gebruikers geïnstalleerd en gebruikt. Een bekend scenario is dat je gebruikmaakt van de dualsim op je iPhone. Met de gewone versie van de chatapp kun je dan maar één van beide nummers gebruiken, maar door de zakelijke versie te installeren kun je ook het tweede nummer gebruiken.

Bekijk ook

Zo werkt WhatsApp Business en dit zijn de mogelijkheden

Wat zijn de mogelijkheden van WhatsApp Business? Hoe kun je de zakelijke versie van WhatsApp benutten voor jouw bedrijf? In deze tip lees je hoe je WhatsApp Business gebruikt en wat je er als gewone gebruiker mee kan.

Is WhatsApp veilig?

Je kunt in de chatapp zelf enkele instellingen aanpassen om je privacy te waarborgen. Standaard is je laatst gezien-status zichtbaar voor al je contacten. Ook kunnen zij zien of je hun berichten gelezen hebt. Je profielfoto is ook door al je contacten te bekijken. Wil je dit liever niet, dan kun je dit zelf uitschakelen. Lees daarover meer in onze tip over je WhatsApp-profielfoto en status afschermen.

Sinds april 2016 heeft de app end-to-end encryptie op alle apparaten. Hierdoor kan alleen degene met fysieke toegang tot het toestel de berichten bekijken. Dit geldt voor alle communicatie in de chatapp: berichten, telefoongesprekken en videobellen. In onze gids lees je meer over de beveiliging en privacy-instellingen van WhatsApp.

Bekijk ook

WhatsApp en privacy: zo hou je zelf controle over je data

Er is regelmatig discussie over de privacy van WhatsApp-gebruikers. De app biedt je echter wel standaard heel sterke versleuteling van je berichten en je hebt veel privacy-instellingen. Deze gids legt uit wat er mogelijk is.

Meer tips over WhatsApp
Wil je meer handige WhatsApp tips over het gebruik van de chatapp? In ons overzichtsartikel vind je al onze tips over WhatsApp bij elkaar.

Bekijk ook

Het ultieme WhatsApp tipsoverzicht

We hebben alle WhatsApp-tips voor je op een rij gezet, van het gebruiken van WhatsApp Status tot het uitzetten van de blauwe vinkjes.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
mei 2021
Onderwerp