WhatsApp-logo groen.

WhatsApp: Alles over de populairste chatapp in Nederland

WhatsApp Messenger is een populaire berichtendienst. Dit uitlegartikel vertelt wat je allemaal met WhatsApp kan, wat het kost en hoe je de app op je computer gebruikt.

WhatsApp-logo groen.
WhatsApp Messenger (link) is een populaire chatapp voor iPhone, Android, Windows Phone, Mac en pc. In dit uitlegartikel vind je alle informatie over WhatsApp bij elkaar: hoe werkt het, wat kost het en welke functies heeft de app?

Wat is WhatsApp?

WhatsApp-gesprek op de iPhone.WhatsApp is een chatdienst, waarmee je berichten kunt uitwisselen tussen iPhone, Android en Windows Phone. Het is vergelijkbaar met sms, maar omdat je de berichten via mobiel internet verstuurt kost het je geen sms’jes. Je hebt een iPhone met minimaal iOS 7 nodig om WhatsApp te kunnen gebruiken. De app is niet te vinden in de App Store op een iPod touch en iPad, omdat het gekoppeld is aan een mobiel telefoonnummer en simkaart. Je hebt dus een smartphone met telefoonfunctie en actieve simkaart nodig. Dit geldt niet voor alternatieven als Telegram dat ook aan je telefoonnummer is gekoppeld, maar wel op iPad werkt. Begin 2014 werd WhatsApp overgenomen door Facebook.

WhatsApp Messenger (link) is gratis verkrijgbaar via de App Store en voor Android-gebruikers via de Google Play Store. WhatsApp is ook beschikbaar op de desktop en via het web. De desktop-app is beschikbaar voor Mac en Windows en download je via de WhatsApp-website.

WhatsApp functies

WhatsApp heeft de volgende mogelijkheden:

Verschil met iMessage

iMessage iOS 7 iconiMessage is de berichtendienst van Apple, die standaard zit ingebouwd in je iPhone. Het belangrijkste verschil met iMessage is dat WhatsApp op allerlei platformen werkt, terwijl iMessage beperkt is tot Apple’s iOS, macOS (Mac) en watchOS (Apple Watch). Het voordeel van iMessage is daarentegen dat het ook geoptimaliseerd is voor andere Apple-apparaten dan de iPhone (WhatsApp werkt alleen op een smartphone) en dat je vanuit één app zowel SMS als iMessage kunt gebruiken.

Verschil met SMS

sms logo macBij WhatsApp kun je foto’s, video’s, audio, gifjes en documenten meesturen, zonder dat het extra kost. Bij SMS is dit veel duurder, omdat het als MMS-bericht zal worden verstuurd. Bovendien zit je bij SMS soms aan een beperkte bundel vast. Bij WhatsApp kun je bijna onbeperkt berichten versturen via je databundel. Heb je een databundel van 1GB, dan kun je tienduizenden tekstberichten via WhatsApp versturen, zonder dat je extra hoeft bij te betalen.

Gebruik van WhatsApp is gratis, zolang je binnen je databundel blijft. WhatsApp maakt gebruik van de internetverbinding op je mobiele telefoon (Wi-Fi of 3G/4G). Berichten versturen via Wi-Fi kost niets, omdat daarvoor geen datalimiet geldt. Verstuur je berichten via het mobiele netwerk buitenshuis, dan kost dit data. De berichtjes zelf zijn erg klein, maar als je vaak foto’s en video’s verstuurt heb je sneller je databundel verbruikt. Berichten naar het buitenland sturen is ook gratis, maar hou rekening met eventuele roamingkosten als je je buiten de EU bevindt.

WhatsApp overname door Facebook

Op 19 februari 2014 werd de overname van WhatsApp door Facebook bekendgemaakt. Daarmee werd de grootste berichtendienst ter wereld onderdeel van het grootste sociale netwerk ter wereld. Facebook betaalde ongeveer 14 miljard euro voor de overname van WhatsApp. Voor de gebruikers veranderde er niets, beloofde CEO Jan Koum. WhatsApp bleef zelfstandig naast Facebook’s eigen Messenger-applicatie bestaan en behield ook dezelfde naam. Op het moment van de overname telde WhatsApp meer dan 450 miljoen gebruikers.

WhatsApp en privacy/beveiliging

Je kunt in WhatsApp zelf enkele instellingen aanpassen om je privacy te waarborgen. Standaard is je laatst gezien-status zichtbaar voor al je WhatsApp-contacten. Ook kunnen zij zien of je hun berichten gelezen hebt. Je profielfoto is ook door al je WhatsApp-contacten te bekijken. Wil je dit liever niet, dan kun je dit zelf uitschakelen. Lees daarover meer in onze aparte tip.

Sinds april 2016 heeft de app end-to-end encryptie op alle apparaten met de nieuwste versie van WhatsApp. Hierdoor kan alleen degene met fysieke toegang tot het toestel de berichten bekijken. Dit geldt voor alle communicatie in WhatsApp: berichten, telefoongesprekken en videobellen. In onderstaande tip lees je meer over de beveiliging en privacy-instellingen van WhatsApp.

Meer uitleg over WhatsApp Messenger

Wil je meer handige WhatsApp tips over het gebruik van de chatapp? Dan vind je hieronder een link naar een overzichtsartikel waarin je al onze tips en gidsen over WhatsApp kunt terugvinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp