Mac App Store

Design-app Sketch verlaat Mac App Store uit onvrede

De populaire design-app Sketch verlaat Mac App Store uit onvrede. Apple zou te weinig aandacht schenken aan de OS X Store, en het is dus beter om de app zelf aan de gebruiker aan te bieden.

Mac App Store

Het rommelt al een tijdje bij app-ontwikkelaars over de manier waarop ze hun software aan kunnen bieden op iOS en OS X. De makers van de populaire design-app Sketch hebben nu de knoop doorgehakt en trekken de app terug uit de Mac App Store.

In een verklaring op het blog van Sketch legt ontwikkelaar Bohemian Coding uit hoe ze tot de beslissing gekomen zijn. Het grootste probleem is dat de Mac-App Store simpelweg te weinig aandacht krijgt in vergelijking met de iOS-App Store.

‘Zelf apps aanbieden is makkelijker’

Zo duurt het minstens een week voordat een app goedgekeurd wordt, zijn er technische beperkingen die Apple oplegt en is het onmogelijk om betaalde updates door te voeren. “Het is simpelweg gemakkelijker om Sketch direct aan onze gebruikers te verkopen”, aldus Bohemian Coding.

Het gaat hier niet om een plotselinge beslissing. Maar in de huidige situatie is het niet goed voor onze klanten om de app op deze manier aan te blijven bieden.

De ontwikkelaar sluit niet uit dat Sketch ooit nog terugkeert naar de Mac App Store, maar niet voordat er heel wat veranderd is. Sketch is niet de eerste die klaagt. Ook de maker van Tweetbot reageert op het nieuws met een cynische tweet.

De laatste tijd komt er veel kritiek uit de hoek van ontwikkelaars over de manier waarop Apple apps aanbiedt. Veel klachten gaan in dat geval over de Mac App Store, die op steeds minder aandacht van Apple kan rekenen.

Met de komst van de iPad Pro neemt het aantal klachten over de iOS App Store echter ook toe, met als voornaamste probleem dat het voor kleine ontwikkelaars haast niet rendabel meer is om apps te maken. Ook op dat gebied liet Sketch al van zich horen.

Bestaande Mac-klanten van Sketch kunnen Sketch downloaden van de website van de ontwikkelaar. Vervolgens kunnen ze een licentie voor de app ontvangen door hun e-mailadres in te vullen.

Werk aan de winkel voor Apple

In de Mac App Store is het al lange tijd redelijk uitgestorven, en met de vele klachten kijken wij er niet van op als meer ontwikkelaars het voorbeeld van Sketch volgen. Er zal dus iets moeten veranderen, maar de vraag is of Apple nog op tijd gaat zijn om het zinkende Mac Store-schip te redden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 december 2015, 17:19
Categorie Mac & macOS
Onderwerpen app store, sketch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.