NU.nl

NU.nl voor iOS compleet vernieuwd: redesign, widget en meer

De iOS-app van NU.nl is flink op de schop gegaan. Het design is aangepast, er is een widget toegevoegd, iOS 8-extensies worden ondersteund en er zijn nog veel meer veranderingen gemaakt.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

NU.nlDe iOS-app van NU.nl heeft een grote update gekregen, waarmee de app helemaal opnieuw is ontworpen voor iOS 8. Het resultaat is een veel lichter design, waarin je minder snel van het nieuws wordt afgeleid. Een nieuwe widget houdt je op de hoogte van het laatste nieuws in het Berichtencentrum, en functies zoals de lees later-lijst zijn vervangen voor Apple’s flexibele deelvenster. Hierdoor maakt de NU.nl-app makkelijk gebruik van diensten zoals Instapaper.

Nieuw, licht design

NU.nl menuHoewel nieuws nog steeds op vergelijkbare wijze wordt getoond in de nieuwe NU.nl-app, is het design compleet veranderd. Weg zijn bijvoorbeeld de donkere, blauwe balken: NU.nl heeft gekozen voor een veel witter ontwerp, waarin de donkerblauwe kleur alleen nog maar terugkeert in de letterzetting en het logo bovenin. Een ontwerp dat deels doet denken aan de NOS-app, maar ook aan andere recente nieuwsapps voor iOS 7 en iOS 8. NU.nl volgt een trend onder nieuwsapps, waarbij wordt gekozen voor minder contrast en subtiele scheidingen. Een welkome verandering. Het zorgt ervoor dat de gehele app fijner in omgang voelt.

In de menubalk aan de linkerzijde vind je alle categorieën op NU.nl. Deze categorieën zijn grotendeels onveranderd, maar de volgorde is wel aangepast. Nieuwsdossiers staan bijvoorbeeld nu verspreid over de categorieën, waardoor bijvoorbeeld een dossier over de verkiezingen in de buurt staat van het politieke nieuws. De optie Mijn NU, waar artikelen over door jou geselecteerde onderwerpen worden verzameld, staat nu ook veel hoger in de menulijst.

NU.nl artikelNU.nl artikelfeed

iOS 8-extensies

NU.nl iOS 8 extensiesBij het lezen van een artikel is de bovenbalk van de app volledig aangepast. Je ziet hier niet langer de sterknop, waarmee je in eerdere updates artikelen toevoegde aan de lees later-lijst. Volgens NU.nl-productmanager Jorik Dopmeijer werd deze optie te weinig gebruikt. Fervent gebruikers van de lees later-optie hebben echter een nieuw alternatief. Bovenaan ieder artikel staat een algemene deelknop, waarmee het extensievenster van iOS 8 wordt geopend. Hier vind je standaard knoppen voor bijvoorbeeld Twitter en Facebook, maar het is ook mogelijk om de apps van diensten zoals Pocket en Instapaper toe te voegen. Hiermee kun je artikelen toevoegen aan de betreffende apps. Het gebruik van de iOS 8-extensie creëert ook veel meer manieren waarop je andere apps kunt benutten vanuit NU.nl. Het is bijvoorbeeld mogelijk om een artikel vanuit een favoriete Twitter-app te tweeten, of om er een app zoals Workflow op los te laten.

Lees ook: Extensies in iOS 8: wat kun je ermee?

Naast de deelknop in de NU.nl-app staat een reactie-icoon, waarmee je wordt gebracht naar berichten op NUjij. Een optie die al in eerdere updates beschikbaar was, maar door zijn nieuwe positie veel makkelijker te vinden is.

Widget

NU.nl widgetDe iOS 8-update introduceert ook een widget voor het Berichtencentrum, waarin je snel de laatste koppen kunt snellen, op basis van wat er in de rubriek Net binnen te vinden is. De insteek van de widget is doodsimpel: je ziet drie artikelkoppen, met daarbij wanneer het bericht is geplaatst en een foto. Tap op één van deze titels en de app wordt geopend, zodat je het bericht kan lezen. De widget van NU.nl toont met zijn drie artikelen meer dan de widget van de NOS, die slechts één artikel weergeeft. Daar staat echter tegenover dat je bij NU.nl enkel deze drie headlines ziet, terwijl je bij NOS met knoppen door een veel breder archief kunt bladeren.

Lees ook: Beste widgets voor iPhone en iPad

Conclusie NU.nl review

De focus bij de nieuwe app van NU.nl ligt op een simpel design. Hoewel de merkkleuren en het logo van de site op veel plekken van de app terug te vinden zijn, is dit duidelijk tot een minimum beperkt. Dat is goed nieuws voor de app: het zorgt voor zo min mogelijk afleiding, in stijl die we van veel andere recente nieuws-apps waarderen. De introductie van een iOS 8-extensie maakt NU.nl een stuk flexibeler, en de widget lijkt een goede manier om mensen af en toe te app binnen te lokken. De nieuwssite kan weer een tijdje vooruit.

Pluspunten

  • Nieuw design bevat minder afleiding.
  • Widget voor snel koppensnellen.
  • Extensies maken deelfunctie flexibeler.

Minpunten

  • Widget kan niet meer dan drie artikelen tonen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 april 2015, 0:38
Categorie Nieuws
Onderwerp nu.nl
46 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.