Echt-of-Vals-app

Verdacht eurobiljet? Deze officiële app controleert de echtheid

Benieuwd of jij vals briefgeld in je portemonnee hebt zitten? Dankzij deze app van de Nederlandsche Bank controleer je met je iPhone-camera of eurobiljetten echt of nep zijn.

Echt-of-ValsVind je dat briefje van 20 er verdacht uitziet, of wil je gewoon checken of al het geld in je portemonnee wel echt is? Daar kun je nu met de Echt of Vals-app snel achter komen.

De officiële app is gemaakt door de Nederlandsche Bank en geeft iedereen (met een iPhone 5 of nieuwer model) de mogelijkheid om de echtheid van papiergeld te controleren. Echt of Vals werkt heel gemakkelijk: nadat je toegang hebt gegeven tot je camera verschijnt er een sjabloon van een biljet van 50 euro, dat je door te swipen kunt vervangen door briefgeld met andere bedragen.

Sjablonen uitlijnen

Zodra je het juiste biljet gevonden hebt, is het zaak om het sjabloon over het briefgeld te leggen dat je wilt controleren. De app ziet vervolgens automatisch of de vormen goed op elkaar liggen en maakt een foto. Vrijwel direct krijg je te zien of het zojuist gefotografeerde eurobriefje echt of nep is.

We hebben het natuurlijk zelf ook even getest. Daarbij bleek dat het wat moeite kost om het sjabloon goed met het biljet uit te lijnen (wat ook aan de middelmatige beoordelingen van de app te zien is). Maar na een paar keer gladstrijken van het briefje van twintig euro kregen we een positief resultaat. Mocht je het daarna nog niet vertrouwen, dan wijst de app je door naar de EuroBiljet-app waar je meer uitleg kunt vinden over de kenmerken van eurobiljetten.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 mei 2015, 11:11
Categorie Apps
Onderwerpen eurobiljet, geld

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.