Chromecast

Chromecast gebruiken met iPhone en iPad: wat kun je ermee?

Google's Chromecast is ook geschikt voor iPhone- en iPad-gebruikers. In dit overzicht lees je wat je zoal met de Chromecast kunt doen, welke apps geschikt zijn en wat de verschillen zijn met de Apple TV. Is de Chromecast een aanrader als je video's naar je tv wilt streamen en hoe werkt het dan? We leggen het allemaal uit!

De Google Chromecast is een HDMI-dongle van Google waarmee je video’s naar een tv-scherm kunt streamen. Het is daarmee een geduchte concurrent voor de Apple TV. Het werkt met allerlei apparaten en apps, ook met de iPhone en iPad. In dit overzicht leggen we uit wat je er als Apple-gebruiker aan hebt.

Wat is Chromecast?

De Chromecast en Chromecast Ultra zijn twee kleine dongles die je in de HDMI-poort van je televisie steekt. Het apparaatje krijgt stroom via een USB-kabel. Daarnaast is er een Chromecast Audio waarmee je traditionele speakers draadloos kunt maken, zodat je muziek er naartoe kunt streamen.

Chromecast

Voor het instellen van de Chromecast kun je gebruik maken van de iOS-app. Die gebruik je ook om video’s vanaf je iPhone op tv af te spelen. Daarnaast zijn er allerlei iOS-apps die ondersteuning bieden voor Chromecast, zoals Netflix en YouTube. Je kunt het ook gebruiken om elke soort content vanuit de Chrome-browser te streamen.

Wat kost de Chromecast?

Dit zijn de Chromecast-prijzen in de Nederlandse winkels:

Vanwege de toch al lage prijs zijn de producten zelden in de aanbieding.

Chromecast 2 review: verschillende kleuren.

Wat is het verschil tussen Chromecast en Chromecast Ultra?

Voor het streamen van video heb je twee opties: de normale Chromecast (ca. €39) en de Chromecast Ultra (ca. €80). Het goedkoopste model streamt alle video in een resolutie van 1080p, terwijl het duurdere model geschikt is voor 4K en HDR. Daarvoor heb je uiteraard wel een geschikte tv voor nodig. Ook moet de video in 4K-kwaliteit beschikbaar zijn.

Qua verdere functies zijn beide accessoires hetzelfde.

Chromecast 2 flexibel

Wat zijn de Chromecast vs Apple TV verschillen?

Er zijn een aantal verschillen tussen beide apparaten:

 • De Chromecast is kleiner en gemakkelijk mee te nemen.
 • De Chromecast is goedkoper.
 • Een Apple TV kan zelfstandig apps afspelen, de Chromecast heeft altijd een computer, smartphone of tablet nodig.
 • Beide apparaten kunnen 4K-content afspelen (mits je voor de 4K-versies kiest).
 • Streamen met de Apple TV werkt alleen als je iOS of Mac gebruikt, terwijl de Chromecast daarnaast ook met Android en Windows werkt.
 • Video’s worden op de Apple TV anders afgespeeld (zie hieronder).

Als je een video via de Chromecast afgespeeld, dan speelt de stream zelfstandig door via de dongle. Sluit je de betreffende app af, dan blijft de stream doorspelen. Bij de Apple TV wordt een video op de iPhone of iPad afgespeeld en vervolgens doorgestuurd naar de Apple TV. Het apparaat moet dus in de buurt blijven. We hebben de streamingmogelijkheden van beide apparaten al eerder naast elkaar gelegd in de vergelijking Chromecast vs. AirPlay.

Wat heb ik nodig om te chromecasten?

Je hebt het volgende nodig:

 • De Chromecast-dongle
 • Een televisie met HDMI-poort
 • Een stabiele Wi-Fi-verbinding
 • Een computer of mobiel apparaat
 • De Google Home-app.

Aan alleen een Chromecast heb je niets, je hebt altijd een mobiel apparaat met de bijbehorende Google Home-app nodig (dus niet de Chromecast TV Streamer-app van een externe partij). De Chromecast functioneert anders dan de Apple TV, die ook zelfstandig als apparaat te gebruiken is als je er een tv op aansluit.

De Chromecast krijgt stroom via een meegeleverde USB-kabel en stekker. Je kunt deze kabel in een vrije USB-poort van de tv steken of in een stopcontact.

Chromecast 2 in tv-toestel

Hoe werkt Chromecast?

De Chromecast fungeert als een ontvanger voor je tv-toestel, net zoals het kastje van je provider. Vanaf een iPhone of iPad stream je de video naar de Chromecast, die het vervolgens op je tv vertoont. Je neemt de volgende stappen:

Stap 1: Chromecast aansluiten

 1. Steek de USB-kabel in je Chromecast en het andere einde in een stroombron.
 2. Steek de Chromecast in een vrije HDMI-poort van je tv.
 3. Je ziet het Chromecast-scherm op je tv. Kies een andere Source als dat niet het geval is.

Stap 2: Mobiel apparaat koppelen

 1. Download de Google Home-app op je iPhone of iPad./li>
 2. De app zoekt naar de Chromecast en stelt voor om te verbinden.
 3. Zorg dat beide apparaten op hetzelfde Wi-Fi-netwerk zijn aangesloten, anders werkt het niet.
 4. Geef je Chromecast een naam (handig als je meerdere hebt).
 5. Neem contact op met het supportteam als het niet lukt.

Stap 3: Computer koppelen

 1. Wil je ook Chromecast vanaf je computer gebruiken, installeer dan de Chrome-browser.
 2. Ga naar chromecast.com/setup in de browser.
 3. Je computer zal gaan zoeken naar de Chromecast en verbinding proberen te maken.

Stap 4: Video streamen

 1. Open op je iPhone een geschikte Chromecast-app, bijvoorbeeld YouTube of Netflix.
 2. In het hoekje zie je het Cast-symbool. Tik erop.
 3. Geef aan naar welke Chromecast je wilt streamen.
 4. Wacht tot de content op je tv verschijnt.

Op de computer kun je vanuit de browser naar een website gaan die geschikt is om te casten, bijvoorbeeld youtube.com of netflix.com. Klik vervolgens op het Cast-icoontje in de rechterhoek van de videospeler. Het beeld verschijnt vervolgens op de tv.

Waarom heb ik Chromecast nodig?

Een Chromecast komt van pas als je video’s van je iPhone of iPad wilt bekijken op een groter scherm. De meeste smart-tv’s en de Apple TV hebben ook apps voor Netflix, YouTube, NPO en dergelijke, maar daarbij moet je eerst inloggen. Door te casten kun je alle content meteen op je tv bekijken, zonder verder iets te hoeven doen.

Heb je een Apple TV, dan heb je in feite geen Chromecast nodig want de meeste diensten die met Chromecast werken, werken ook met AirPlay. Ook heb je geen Chromecast nodig als je op de traditionele manier tv kijkt via je kabel of het tv-kastje van je aanbieder. Heb je een smart-tv dan heb je vaak al toegang tot allerlei diensten, al kan de interface wel wat minder overzichtelijk zijn.

Hoe kan ik Chromecast instellen?

 1. Steek de Chromecast-dongle in een vrije HDMI-poort van je televisie.
 2. Sluit de USB-kabel aan zodat de Chromecast stroom krijgt.
 3. Installeer de Google Home-app (link).
 4. Open de app en volg de instructies op het scherm.
 5. Zodra de app herkent dat er een Chromecast op hetzelfde Wi-Fi-netwerk actief is, wordt deze herkend.
 6. Volg de stappen en vanaf dat moment kun je casten.

Chromecast 2 review: volledige lengte

Wat kan ik kijken met een Chromecast?

Chromecast kan alle audio- en video-content doorsturen van diensten die het ondersteunen. HEt gaat daarbij om tientallen diensten van aanbieders. Daarnaast kun je alles vanuit de Chrome-browser casten naar je Chromecast. Google heeft een officiële lijst met diensten die met Chromecast werken, zoals NPO, Pathé, Stievie en VTM, maar die wordt niet continu bijgewerkt. Met een speciale software-ontwikkelkit kunnen ontwikkelaars hun apps geschikt maken.

Is de Chromecast handig op reis?

Door het kleine formaat is de Chromecast ook handig voor reizigers. Hou er echter rekening mee dat het apparaatje op hetzelfde Wi-Fi-netwerk moet zitten als jouw iPhone of iPad. Dat kan in hotelkamers nog wel eens problemen geven. Bij sommige Wi-Fi-netwerken moet je eerst via de browser een inlogscherm of toegangscode invullen en dat lukt niet bij de Chromecast.

Wat zijn Chromecast alternatieven?

Er zijn wel wat alternatieven, maar die zijn vaak veel duurder dan een Chromecast. Je zou bijvoorbeeld content kunnen streamen via een Xbox One of PS4, maar zo’n apparaat kost honderden euro’s. Voor Apple-gebruikers is de Apple TV het meest voor de hand liggend. Je kunt dan ook met AirPlay games streamen vanaf je iPhone of iPad naar je tv. Een oudere Apple TV is hiervoor ook geschikt, dus je kunt voor een paar tientjes klaar zijn. Wil je een nieuwere Apple TV waarop je ook apps kunt installeren, hou dan rekening met minimaal €150. Je leest het allemaal in ons overzicht Apple TV kopen.

Chromecast 2

Google bracht in 2013 voor het eerst de Chromecast uit. In 2015 kwam er een update uit met de naam Chromecast 2. Deze heeft een iets ander uiterlijk en biedt ook ondersteuning voor 5GHz Wi-Fi-netwerken. Deze versie 2 biedt dus meer snelheid en een hogere kwaliteit. De versie 2 richt zich sterker op games, waardoor je meer games en apps kunt gebruiken die de dongle ondersteunen. Een Chromecast draait op een vereenvoudigde versie van Google’s Chrome OS en heeft een beperkte hoeveelheid geheugen. Ook de hardware-specs zijn niet indrukwekkend, maar dat hoeft ook niet want ze zijn niet meer dan een doorgeefluik voor streaming content.

Chromecast Audio

De Chromecast Audio ziet eruit zoals de normale uitvoering, maar is bedoeld voor alleen audio. Je sluit deze op je speakers aan en kunt vervolgens muziek streamen via Wi-Fi. Op deze manier kun je traditionele speakers draadloos maken. De prijs is hetzelfde als de normale uitvoering, dus let op dat je de juiste te pakken hebt. De Audio werkt met Spofity, Google Play Music en andere diensten. Je bedient het met een iPhone, iPad, Android-toestel of computer. De 3,5mm (aux) ingang plug je in een speaker, waarna je er draadloos muziek naar kunt streamen, net zoals je video’s streamt naar een Chromecast in de TV. Ook hierbij moeten iPhone en dongle met hetzelfde netwerk zijn verbonden. Je kunt op deze manier dus ‘domme’ speakers slim maken.

Chromecast-audio

Door meerdere Chromecast Audio’s in verschillende speakers te stoppen kun je ze met elkaar combineren. Hierdoor kun je alle speakers in je huis gebruiken om dezelfde muziek af te spelen voor een multiroom-ervaring. De Chromecast Audio is voor 39 euro verkrijgbaar bij diverse winkels.

Chromecast-Audio-Apple-Music

Chromecast apps

Alleen apps die Chromecast ondersteunen kunnen video’s naar de dongle sturen. Hieronder zetten we een paar populaire Chromecast-apps op een rij.

Google Home

Je stelt de Chromecast in met de bijbehorende iOS-app Google Home. Daarnaast kun je deze app ook gebruiken om nieuwe apps te ontdekken die de Chromecast ondersteunen. Handig als je op zoek bent naar een game die je op je tv wilt spelen via je iPhone, of als je wilt weten welke video-apps je kunt gebruiken om de bestanden op je iPad op het grote scherm van je televisie af te spelen.

Plex

Plex is zonder twijfel de meest uitgebreide Chromecast-app voor het afspelen van je eigen video’s, al vereist het gebruik hiervan wel enige voorbereiding. Met de Plex-app kun je video’s op een computer binnen je netwerk streamen naar je iPhone, maar je moet dan wel de bijbehorende serversoftware op je computer installeren. Heb je een Chromecast, dan kun je er ook voor kiezen om alle video’s die je in de Plex-app afspeelt te openen op je televisie. De kanaalondersteuning van Plex maakt het ook mogelijk om bijvoorbeeld Uitzending Gemist, RTL XL en livetelevisie naar je Chromecast te streamen. Dat vergt in sommige gevallen wel enig onderzoek: zo gebruiken we zelf een Plex-kanaal om thuis televisie van KPN te streamen, maar er zijn ook genoeg providers waar geen kanaal voor beschikbaar is. Veel van deze Plex-kanalen worden ook niet officieel ondersteund, waardoor er een kans bestaat dat je technische problemen aanloopt.

Netflix

De officiële Netflix-app ondersteunt zo’n beetje alle populaire videoplatformen en streamingdiensten, waaronder dus ook de Chromecast. Met een knop bovenin het scherm kun je een Chromecast kiezen als videobron, waarna iedere afgespeelde film of tv-serie naar de televisie wordt verstuurd. De functionaliteit is gelijk aan de afstandsbedieningsfunctie van de app voor bijvoorbeeld Netflix op je Smart TV, spelcomputer of andere platformen. Daarmee is Netflix gelijk ook de grootste, niet door Google zelf onderhouden dienst die hier in Nederland de Chromecast ondersteunt.

AudioViz

Apple’s Muziek-app biedt geen ondersteuning voor de Chromecast, maar met AudioViz kun je muziek op je iPhone alsnog naar de dongle streamen. AudioViz is een ogenschijnlijk simpele muziek-app die gebruikmaakt van de al bestaande muziekbibliotheek op je iPhone. De app is gratis te downloaden, maar bevat wel de nodige advertenties. Deze kun je weghalen met een in-app aankoop.

YouTube

Het is vanzelfsprekend dat Google’s videoplatform ook gewoon de Chromecast ondersteunt, maar het gebruik van YouTube in combinatie met Chromecast is voor velen misschien wel de belangrijkste reden om de dongle te kopen. YouTube is immers één van de grootste videodiensten ter wereld. De Chromecast-ondersteuning voor YouTube is grotendeels gelijk aan de hierboven besproken apps: je tapt op een knop, kiest de Chromecast als bron en alle video’s worden automatisch op je televisie afgespeeld.

Andere apps die Chromecast ondersteunen zijn bijvoorbeeld Spotify, Just Dance Now, Pocket Casts, TED, YouTube Gaming, Twitch, RealPlayer Cloud, NPO, DailyMotion, Pathé, NOS, VTM, Stievie, NLZiet, Pokémon TV, Mixcloud, Tidal en Vevo. Op deze pagina bij Google zie je een uitgebreider overzicht.

Chromecast kopen in Nederland

Diverse winkels verkopen de Chromecast en Chromecast Audio, waaronder Bol.com:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juli 2018
Categorie Accessoires
Onderwerp chromecast
Devices iPad, iPhone
Software iOS