Chromecast met Google TV in wit.

Chromecast gebruiken met iPhone en iPad: wat kun je ermee?

Is de Chromecast met Google TV iets voor jou?
Google's Chromecast is ook geschikt voor iPhone- en iPad-gebruikers. In dit overzicht lees je wat je zoal met de Chromecast kunt doen, welke apps geschikt zijn en wat de verschillen zijn met de Apple TV. Is de Chromecast een aanrader als je video's naar je tv wilt streamen en hoe werkt het dan? We leggen het allemaal uit!

Google Chromecast in 2023

Google heeft meerdere generaties van de Chromecast op de markt gebracht. Je kunt momenteel kiezen uit twee modellen: de Chromecast 4K met Google TV en de Chromecast HD met Google TV. Daarnaast zijn eerdere generaties soms nog te koop. Ze krijgen nog steeds software-updates, behalve de allereerste versie uit 2013.


De Google Chromecast is een mediaspeler van Google waarmee je video’s naar een tv-scherm kunt streamen. Je sluit de Chromecast aan op de HDMI-poort van de televisie. Vervolgens kun je films en series van je telefoon casten naar de tv. Daarnaast bestuur je de televisie via Chromecast ook met je stem, dankzij de Google Assistent. Zo speel je favoriete series van ViaPlay, HBO Max en andere streamingdiensten heel eenvoudig af, zonder je telefoon erbij te pakken.

Google Chromecast blauw

De Chromecast is een geduchte concurrent voor de Apple TV, omdat je er ook audio en video mee kunt streamen. Toch zijn er duidelijke verschillen. In dit overzicht leggen we uit wat je als Apple-gebruiker aan een Chromecast hebt.

Wat kost een Chromecast?

Met de prijsvergelijker hieronder krijg je een indruk van het huidige prijsniveau per model.

Prijzen Chromecast in 2023

Chromecast voor Apple-gebruikers

Voor het instellen van de Chromecast kun je op de iPhone en iPad gebruik maken van de Google Home-app voor iOS. Daarnaast zijn er allerlei iOS-apps die ondersteuning bieden voor Chromecast, zoals Netflix en YouTube. Je kunt bij het bekijken van een video dan op het Chromecast-logo tikken om de inhoud naar je tv-scherm te streamen. Dit werkt hetzelfde als AirPlay op een Apple TV. Het maakt dus in feite niet uit of je een Android-smartphone hebt of een iPhone: in beide gevallen zoek je een tv-serie uit en druk je op de cast-knop om het beeld naar je televisie te streamen.

Wat is Chromecast met Google TV?

De Chromecast is een dongle die je in de HDMI-poort van je televisie steekt. Het apparaatje krijgt stroom via een USB-kabel. We raden aan om de nieuwste versie met Google TV te kopen, omdat die het langst zal worden ondersteund met updates. Wat prijs betreft hoef je niet wakker te liggen, want die ligt ruim onder de prijs van de Apple TV. De belangrijkste keuze die je moet maken is of je de HD- of 4K-versie nodig hebt.

De vernieuwde Chromecast die Google in het najaar van 2020 voor het eerst uitbracht is voor het voorzien van een eigen besturingssysteem, Google TV. Daarmee wordt je tv nog slimmer.

Voorheen waren de Chromecasts alleen in staat om content te streamen, nu krijg je er een eigen interface bij die is afgestemd op films en video’s kijken. Je kunt er bijvoorbeeld een kijklijst mee aanleggen, die voor meerdere streamingdiensten geldt. Het als voorheen is er sprake van een ronde schijf met een flexibel ‘slurfje’ om in je tv te steken. Het schijfje is wel iets langgerekter geworden en er zijn nieuwe kleuren, waaronder roze en blauw. De uitvoering in wit is het gemakkelijkst te verkrijgen. Het materiaal bestaat uit plastic met een soft touch coating, zodat het prettig aanvoelt (ook al zul je de Chromecast na installatie nauwelijks meer aanraken).

Chromecast 2020 afstandsbediening

Wat ook opvalt als je naar de foto’s kijkt is dat de Chromecast een eigen afstandsbediening heeft, in dezelfde kleuren. Hierop vind je een D-Pad met knoppen voor Google Assistent, knoppen voor de videodiensten YouTube en Netflix en een knop om een stap terug te gaan (bijvoorbeeld naar het beginscherm). Er zitten knoppen aan de zijkant om het volume aan te passen.

Chromecast 2020 kleuren

Met de Chromecast met Google TV kun je ook nog gewoon casten, oftewel content streamen. Je streamt vanaf een smartphone, tablet of computer. Maar omdat er een eigen besturingssysteem op staat, heb je meer functies tot je beschikking. Daarmee is deze Chromecast met Google TV net iets slimmer dan zijn voorganger, de Chromecast Ultra. Zo kun je een kijklijst voor allerlei streamingdiensten gebruiken en kun je live tv kijken met onbeperkt opnemen (DVR). Dit laatste werkt alleen in de VS, met specifieke diensten. Je kunt ook beelden van de deurbel op je tv-scherm bekijken. De interface is geoptimaliseerd voor het kijken van films en series.

Google TV watchlist

Qua functies lijkt het meer op de Apple TV, vooral dankzij het eigen besturingssysteem Google TV. Op de Apple TV kun je dankzij HomeKit bijvoorbeeld ook beelden van je deurbel bekijken. Deze Google-dongle is in feite Android TV, voorgeïnstalleerd op een compact accessoire.

De Chromecast met Google TV is voor 49% gemaakt van gerecycled plastic. Daarom is er geen zwarte uitvoering. Zwart plastic bleek lastig te verkrijgen bij recyclingbedrijven, heeft Google aangegeven. De kleuren die Google heeft gekozen moeten er wat huiselijker uit zien en passen beter in je huiskamer.

Chromecast 4K met Google TV: voor 4K-schermen

De Chromecast 4K met Google TV is je beste optie als je een 4K-televisie hebt of binnenkort van plan bent om er eentje te kopen. Hij kost rond de 70 euro. Het biedt ondersteuning voor standaarden als Dolby Vision en Atmos. Toch zou de opslagruimte van 8GB aan de krappe kant kunnen zijn als je gewend bent om veel apps te installeren. Bij de Apple TV ligt de opslagruimte veel hoger (maar je betaalt er ook veel meer voor).

Chromecast HD met Google TV: goedkoper

De budgetvriendelijkste oplossing is de Chromecast HD, die een adviesprijs van veertig euro heeft maar regelmatig voor rond de 30 euro in de aanbieding is. Dit is in feite hetzelfde apparaat, maar met een lagere resolutie van 1080p. Het ondersteunt geen Dolby Vision HDR, wat het 4K-model wel doet. Voor de rest is vrijwel alles hetzelfde. Dus als je een 1080p-televisie hebt waar je content naartoe wil streamen is de Chromecast HD een laagdrempelige aankoop.

Welke Chromecast moet je kiezen?

In feite hoef je maar op twee punten een keuze te maken: prijs en resolutie. De 4K-versie kost tussen de 50 en 70 euro, afhankelijk van de aanbieder. Wil je goedkoper uit zijn dan kun je de HD-versie voor rond de 30 euro vinden bij winkels zoals Amazon, MediaMarkt en Coolblue. De meeste winkels hebben beide versies.

De resolutie is een ander belangrijk verschil: je krijgt 4K met 60 frames per seconde of 1080p, eveneens met maximaal 60 frames per seconde. De HD-versie ondersteunt bovendien geen Dolby Vision HDR, maar wel HDR10 en HDR10+. Je kunt het beste even controleren welke HDR-protocollen jouw tv ondersteunt.

Er zijn nog wat andere kleine verschillen, maar die zullen de meeste gebruikers niet opvallen. Goed om te weten: de HD-versie verscheen iets later op de markt en heeft een iets andere chipset. Deze ondersteunt ook de AV1-videodecodering, een zeer efficiënte videocodec die minder bandbreedte nodig heeft om video te streamen. Het 4K-model biedt die mogelijkheid niet.

Wel heeft het 4K-model meer RAM, namelijk 2GB versus 1,5GB. Bij normaal gebruik is dit niet merkbaar. De 4K Chromecast is bovendien in meer kleuren beschikbaar, maar die zijn in Nederland moeilijk verkrijgbaar. Je kunt kiezen uit Snow (wit), Sky (blauw) en Sunrise (roze), terwijl de HD-versie er alleen in het wit is.

Chromecast 4K met Google TV Chromecast HD met Google TV
Max. resolutie 4K 1080p
Software Google TV (gebaseerd op Android TV 12) Google TV (gebaseerd op Android TV 12)
CPU Amlogic S905X3 Amlogic S805X2
RAM 2GB 1.5GB
Opslag 8GB 8GB
Poorten USB-C USB-C
Connectiviteit Wi-Fi 802.11ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 4.2 Wi-Fi 802.11ac (Wi-Fi 5), Bluetooth 4.2
Afmetingen 162.5 x 61 x 12.5 mm 162.5 x 61 x 12.5 mm
Gewicht 55g 55g
HDR formaten Dolby Vision, HDR10, HDR10+, HLG HDR10, HDR10+, HLG
Audio formaten Dolby Digital/Plus/Atmos (passthrough) Dolby Digital/Plus/Atmos (passthrough)

Er zijn ook veel overeenkomsten. Zo is het uiterlijk exact hetzelfde en draaien beide modellen op dezelfde software, gebaseerd op Android 12. Je krijgt dezelfde spraakgestuurde afstandsbediening meegeleverd voor het bedienen van de Google TV-software. Dit is een moderne interface voor je tv-content, voorzien van reclames. In beide gevallen steek je de dongle in een HDMI-poort op de televisie, terwijl je een aparte usb-c-voedingskabel met het stopcontact verbindt. Het is niet mogelijk om hiervoor een usb-poort van de televisie te gebruiken.

De opslagruimte is bij beide 8GB, dat je eventueel kunt uitbreiden met een compatibele usb-c-hub voor extra opslag.

Verschillen Chromecast vs Apple TV?

Gooi je altijd een Apple TV in je koffer als je naar je vakantiehuisje gaat, zodat je ook op vakantie naar je favoriete streamingdiensten kunt kijken? Dan zou de Chromecast een goed alternatief kunnen zijn, want die is een stuk goedkoper, compacter en lichter van gewicht.

Chromecast pluspunten

Dit zijn de pluspunten van een Chromecast ten opzichte van de Apple TV:
+ De Chromecast is kleiner en gemakkelijk mee te nemen
+ De Chromecast is goedkoper
+ Chromecast werkt ook goed samen met Android en Windows, terwijl je bij een Apple TV veel meer vastzit aan Apple’s ecosysteem

Chromecast minpunten

Dit zijn de nadelen van een Chromecast:
– De Chromecast heeft veel minder lokale opslag
– De Chromecast heeft geen eigen App Store met apps
– Bij een Chromecast moet je altijd streamen vanaf een ander apparaat, terwijl je de Apple TV zelfstandig kunt gebruiken
– Chromecast werkt niet met Siri, Alexa en andere spraakassistenten (het werkt alleen met Google Assistent)

De werking van beide apparaten is ook anders. Als je een video via de Chromecast afspeelt, dan haalt de dongle de stream zelf via internet binnen. Sluit je de betreffende app af, dan blijft de stream doorspelen. Bij het streamen via AirPlay naar de Apple TV hangt het af van de content. Speel je een lokaal filmpje van je iPhone af via AirPlay, dan zal de stream van je iPhone lokaal worden doorgestuurd naar de Apple TV. Speel je echter een YouTube-video of een andere online video af, dan wordt de stream van internet gehaald en wordt niet de omweg via je iPhone gemaakt. Het apparaat hoeft dus niet altijd in de buurt blijven.

Wil je liever geen AirPlay gebruiken, dan kun je beter de desbetreffende app op de Apple TV te installeren, bijvoorbeeld van Netflix of YouTube. We hebben de streamingmogelijkheden van beide apparaten al eerder naast elkaar gelegd in de (inmiddels iets gedateerde) vergelijking Chromecast vs. AirPlay.

Een groot nadeel is dat je een Chromecast niet zomaar werkend krijgt als je in een hotelkamer zit. Wil je gebruik maken van het draadloze netwerk (WiFi) van het hotel, dan moet je vaak op een webpagina inloggen en dat lukt niet omdat de Chromecast geen scherm en toetsenbord heeft. Soms kun je een workaround vinden om het toch werkend te krijgen. Gebruik thuis levert veel minder hoofdbrekens op.

Wat heb ik nodig om te chromecasten?

Je hebt het volgende nodig:

 • De Chromecast-dongle
 • Een televisie met HDMI-poort
 • Een stopcontact voor de stroomvoorziening
 • Een stabiele WiFi-verbinding
 • Een computer of mobiel apparaat, zoals een iPhone of iPad
 • De Google Home-app.

Aan alleen een Chromecast heb je niets, je hebt altijd een mobiel apparaat met de bijbehorende Google Home-app nodig. De Chromecast functioneert anders dan de Apple TV, die ook zelfstandig als apparaat te gebruiken is als je er een tv op aansluit.

De Chromecast krijgt stroom via een meegeleverde USB-kabel en stekker. Je kunt deze kabel in een vrije USB-poort van de tv steken of in een stopcontact.

Hoe werkt Chromecast met je iPhone en iPad?

De Chromecast fungeert als een ontvanger voor je tv-toestel, net zoals het kastje van je provider. Vanaf een iPhone of iPad stream je de video naar de Chromecast, die het vervolgens op je tv vertoont. Je neemt de volgende stappen.

Stap 1: Chromecast aansluiten

 1. Steek de USB-kabel in je Chromecast en het andere einde in een stopcontact.
 2. Steek de Chromecast in een vrije HDMI-poort van je tv.
 3. Je ziet het Chromecast-scherm op je tv. Kies een andere Source als dat niet het geval is.

Stap 2: Mobiel apparaat koppelen

 1. Zorg dat Bluetooth ingeschakeld is, om het koppelen te vereenvoudigen.
 2. Open de Google Home-app op je iPhone of iPad.
 3. De app zoekt naar de Chromecast en stelt voor om te verbinden.
 4. Geef je Chromecast een naam (handig als je meerdere hebt).
 5. Neem contact op met het supportteam als het niet lukt.

Als de Chromecast niet automatisch verschijnt, kun je ook op het beginscherm van de Google Home-app op het plusje drukken en vervolgens Set up device > New device.

Stap 3: Computer koppelen

 1. Wil je ook Chromecast vanaf je computer gebruiken, installeer dan de Chrome-browser.
 2. Ga naar chromecast.com/setup in de browser.
 3. Je computer zal gaan zoeken naar de Chromecast en verbinding proberen te maken.

Stap 4: Video streamen

 1. Open op je iPhone een geschikte Chromecast-app, bijvoorbeeld YouTube of Netflix.
 2. In het hoekje zie je het Cast-symbool. Tik erop.
 3. Geef aan naar welke Chromecast je wilt streamen.
 4. Wacht tot de content op je tv verschijnt.

Op de computer kun je vanuit de browser naar een website gaan die geschikt is om te casten, bijvoorbeeld youtube.com of netflix.com. Klik vervolgens op het Cast-icoontje in de rechterhoek van de videospeler. Het beeld verschijnt vervolgens op de tv.

Waarom heb ik als Apple-gebruiker een Chromecast nodig?

Een Chromecast kan handig zijn als je video’s van je iPhone of iPad wilt bekijken op een groter scherm. De meeste smart-tv’s en de Apple TV hebben ook apps voor Netflix, Disney+, YouTube en dergelijke, maar daarbij moet je eerst inloggen. Door te casten kun je alle content meteen op je tv bekijken, zonder verder iets te hoeven doen. Dat is ook handig als je bij iemand op bezoek bent en even iets op het tv-scherm wilt laten zien.

Heb je een Apple TV, dan heb je in feite geen Chromecast nodig want de meeste diensten die met Chromecast werken, werken ook met AirPlay. Ook heb je geen Chromecast nodig als je op de traditionele manier tv kijkt via je kabel of het tv-kastje van je aanbieder. Heb je een smart-tv dan heb je vaak al toegang tot allerlei diensten, al kan de interface wel wat minder overzichtelijk zijn.

Bekijk ook

Vernieuwde Apple TV 4K kopen: prijzen, aanbiedingen en de beste acties

Wil je de nieuwste Apple TV kopen? Dan vind je in dit artikel alle details, zoals prijs, aanbiedingen, deals en verschillen tussen de modellen. De Apple TV 4K is verkrijgbaar bij diverse winkels, maar je kunt ook nog kiezen voor een van de voorgangers.