bundle-logo-512x512

Bundle: foto’s-app van Nederlandse bodem dwingt je om slim te sorteren

De Nederlandse app Bundle laat je foto's sorteren, delen met vrienden en biedt zelfs beveiliging via Touch ID en backups in Dropbox en Google Drive.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

bundle-logo-512x512Apple’s eigen Foto’s-app heeft vanaf vandaag concurrentie van Nederlandse bodem. De nieuwe app Bundle wil op zijn eigen manier de foto’s op je iPhone gaan sorteren en delen met je vrienden, door ze automatisch te bundelen in een aantal verzamelingen. Daarbij heb je ook de mogelijkheid om sommige albums met Touch ID te vergrendelen, zodat niet iedereen zomaar bij je privéfoto’s kan. Daarmee voelt Bundle aan als een krachtige en veelzijdige fotoverzamelaar, maar is dat genoeg om de ingebakken Apple-app op je iPhone te vervangen?

De bundels die je in Bundle maakt zijn in principe simpele foto-albums, die je met andere app-gebruikers kunt delen. Het is hierdoor mogelijk om bijvoorbeeld samen een fotoalbum bij te houden tijdens een vakantie, waarbij alle afbeeldingen op één plek terechtkomen. Dat kan op de iPhone al langer met behulp van gedeelde Fotostreams, maar Bundle is er voor meerdere platformen. Het is hierdoor vanuit de app ook mogelijk om een bundel te beheren met Android-vrienden.

Foto’s snel in bundels sorteren

Bundle snel sorterenBundle onderscheidt zich pas echt door de manier waarop je deze fotobundels maakt. Je vindt in het Organize-tabblad alle foto’s die je op de iPhone hebt staan, automatisch gesorteerd op basis van tijd en locatie. Heb je foto’s gemaakt tijdens een weekendje in Londen? Dan worden deze afbeeldingen automatisch bij elkaar geplaatst. Dat doet Apple’s eigen Foto’s-app op zich ook, maar Bundle verwacht dat je al deze verzamelingen stuk voor stuk onderbrengt in handgemaakte bundels. Op die manier loop je alle foto’s op je iPhone langs, totdat alles is weggewerkt zoals jij dat graag wil. Dit maakt het makkelijk om alle foto’s gemaakt in andere landen te verplaatsen naar de bundel ‘Vakantie’.

Door je alle automatisch gesorteerde foto’s in een handgemaakte bundel te laten zetten, zorgt Bundle ervoor dat je meer grip hebt op waar welke foto’s precies terechtkomen. Een klein verschil met Apple’s eigen Foto’s-app, maar met grote gevolgen. We hadden in korte tijd ineens onze vakantiekiekjes gesplitst van bijvoorbeeld screenshots gemaakt voor iCulture-recensies, simpelweg omdat de app dit van ons vroeg. Daarbij komt de app ook geregeld met suggesties, voor foto’s die je wellicht in een specifieke bundel wil plaatsen.

Bundle bundels Bundle Activity

Betalen voor backups

Bundle laat je een onbeperkt aantal foto’s online opslaan zonder te betalen. Deze foto’s worden echter verkleind naar een formaat van 800 bij 800 pixels, waarbij de aspectratio wordt behouden. Volgens Bundle-oprichter Michel ‘t Landt is dat groot genoeg om de foto’s op een smartphone te tonen of uit te printen voor een fotoboek. Wil je de afbeeldingen op volledige resolutie bewaren? Dan kun je een abonnement voor 5 euro per maand of 50 euro per jaar afsluiten.

Heb je ruimte over op Dropbox of Google Drive, dan is er ook een goedkopere abonnementsdienst. Voor 1 euro per maand kun je de foto’s in volledige resolutie opslaan bij één van deze cloud-diensten. Het voelt wat gek dat je ook hiervoor in de app moet betalen: bij Dropbox en Google Drive moet je immers zelf ook geld neerleggen als je extra ruimte wil. Daarnaast kun je met de apps van Dropbox en Drive je foto’s al automatisch naar de cloudservers sturen, al worden ze dan niet zoals in Bundle gesorteerd.

Bundle Touch ID Bundle Dropbox

Touch ID

Je kunt in Bundle per fotobundel aangeven of je gebruik wil maken van Touch ID. Dit doet precies wat je verwacht: zet de schakelaar bij een bundel aan en je vingerafdruk is vereist om de foto’s hierin te bekijken. Deze beveiligingsmethode werkt alleen op jouw iPhone. Versleutel je een gedeelde bundel met Touch ID, dan is deze nog steeds vrij toegankelijk voor iedereen met wie je de fotoverzameling hebt gedeeld.

Conclusie Bundle review

Bundle voelt ergens vertrouwd. Het pakt de manier waarop Apple’s eigen Foto’s-app je afbeeldingen sorteert en met vrienden deelt, maar bouwt daar verder op voort. Bundle dwingt je om foto’s beter te sorteren, laat je makkelijker delen met Android-vrienden en is net wat handiger door ondersteuning voor Dropbox, Google Drive en Touch ID. Al is het wat gek dat je moet betalen voor Drive en Dropbox. Het is echter genoeg voor ons om de app vaak op te starten, maar een complete vervanger voor Apple’s app is het voor ons niet geworden. Dat ligt niet aan Bundle, maar Apple zelf. Je kunt de app niet zo nauw integreren in iOS als het officiële alternatief, waardoor je er bijvoorbeeld geen toegang toe hebt vanuit iOS 8-extensies.

Pluspunten

  • Spoort je aan om foto's goed te sorteren.
  • Deelfunctie werkt doeltreffend.
  • Ondersteuning voor Google Drive, Dropbox en Touch ID.

Minpunten

  • We hadden graag een algemeen screenshotfilter gehad.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 mei 2015, 12:30
Categorie Fotografie en video
Onderwerp foto

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.