Spring naar inhoud

iCulture Awards 2017

Dit waren de beste apps van 2017

Team iCulture

iCulture Awards 2017

Ook in 2017 reikten we de iCulture Awards uit voor de beste apps en games van het afgelopen jaar. Het is uitgegroeid tot de belangrijkste Nederlandse prijs voor appmakers en daar zijn we best trots op. Voor jou is het een mooie kans om te kijken welke apps in 2017 écht impact hebben gehad. Welke apps waren de beste nieuwkomers, welke zijn grondig vernieuwd of hebben zich buitengewoon gemanifesteerd? Als jury bekeken we alle apps die in 2017 zijn verschenen of vernieuwd, niet alleen voor de iPhone en iPad, maar ook voor Apple TV, Apple Watch en Mac. Het resultaat is een gevarieerde lijst van echt het állerbeste op het gebied van apps.

Lees ook de uitslagen van de iCulture Awards van andere jaren: 2017 | 2016 | 2015 | 2014 | 2013

Deze editie van de iCulture Awards 2017 is samengesteld door Elger van der Wel (@elger), Benjamin Kuijten (@benjaminrk) en Gonny van der Zwaag (@gonny) in samenwerking met Jean-Paul Horn (@jeanpaulh) en Alex Bouma (@stayallive) en Bas van der Ploeg (@basvanderploeg).

iCulture Awards 2017

Winnaars iCulture Awards 2017

Laten we er niet om heendraaien: we hadden in 2017 in sommige categorieën echt moeite om goede apps te vinden. Dat heeft ertoe geleid dat we in één categorie dit jaar helemaal geen prijs hebben uitgereikt, namelijk in de categorie Nieuws. Er waren in 2017 geen nieuwsaanbieders die ons wisten te verrassen met een app die er écht toe doet. Ook hebben we dit jaar de losstaande categorieën Reis en Weer vervangen door een gecombineerde categorie Weer & Verkeer. Gelukkig was er in andere categorieën juist weer een overschot aan nieuws. Zo zagen we heel veel verrassende nieuwe Mac-apps en ook op gamesgebied was het in 2017 smullen. Maar laten we snel beginnen met de bekendmaking van alle prijswinnaars!

Bij de keuze van de winnaars speelt niet mee welke apps het meest populair zijn, maar gaat het er vooral om: welke apps zijn nu echt best-of-class én zijn bovendien dit jaar nieuw, vernieuwend of sterk vernieuwd?

Dit zijn de beste apps van 2017!

🇳🇱 Voor de winnaars zijn op verzoek hoge resolutie-bestanden van de betreffende award beschikbaar. Neem hiervoor even contact op via ons contactformulier.

🇬🇧/🇺🇸 Winners, please contact us if you’d like to receive hires images of your award.

App van het jaar 2017: Affinity Photo

 1. Affinity Photo | downloaden
 2. Bear | downloaden
 3. Readdle-apps, waaronder Documents | downloaden (speciale vermelding vanwege voortdurende iOS-innovatie)

App van het Jaar 2017

Waarom Affinity Photo onze app van het jaar 2017 is

Affinity Photo op de iPad doet eigenlijk alles goed. De app is de meest complete professionele fotobewerker die er is. De app haalt alles uit je iPad, of je nou een iPad Air 2 of de nieuwste iPad Pro hebt. De app werkt met RAW-foto’s en ondersteunt ook nog de Apple Pencil, zodat je nauwkeurig bewerkingen kunt uitvoeren. Het fijne is ook dat je eenmalig een relatief laag bedrag hoeft te betalen, dus je zit niet vast aan een prijzig abonnement. Met professionele technieken als HDR Merge, Tone Mapping en meer, weet je zeker dat je foto’s er dankzij deze app altijd perfect uitzien. Affinity Photo straalde al op de Mac, maar weet ons op de iPad ook echt te overtuigen. Zonder twijfel een verdiende eerste plek en onze echte nummer 1 in de iCulture Awards 2017!

Lees ons artikel over Affinity Photo.

Beste Nederlandse app 2017: Halide

 1. Halide | downloaden
 2. Rails NL 3 | downloaden
 3. Cinemapp | downloaden

Beste Nederlandse App 2017

Waarom Halide de beste Nederlandse app van 2017 is

Als er één appcategorie is die overspoeld is met heel veel goede apps, dan is het wel fotografie. Er waren jaren dat de ene na de andere foto-app verscheen, maar de laatste tijd is het wat stiller in deze categorie. Daarom is het des te knapper dat de foto-app Halide zoveel indruk maakt. De app is gemaakt door Ben Sandofsky en de Nederlander Sebastiaan de With. Ben werkte eerder onder andere bij Twitter, terwijl Sebastiaan in het verleden bij Apple werkte. We zijn daardoor extra trots dat deze app ook internationaal hoge ogen gooit. Halide kenmerkt zich vooral door de goede interface en was er ook als de kippen bij met een bijgewerkte app voor de iPhone X. De app maakt slim gebruik van de hoekjes naast de notch van de iPhone X. Voor iedereen die graag met fotografie bezig is, is Halide dan ook een echte aanrader. En het Nederlandse tintje maakt ons extra trots.

Lees ons artikel over Halide.

Beste Nederlandse nieuwkomer 2017: Consult+

 1. Consult+ | downloaden
 2. Weerzien | downloaden
 3. Line ‘em Up | downloaden

Runners-up waren Kamergotchi, Tranzer en Peaks.

Beste Nederlandse Nieuwkomer 2017

Waarom Consult+ de beste Nederlandse nieuwkomer van 2017 is

Een doktersbezoek kan geruststellend zijn, maar ook heel stressvol. Hoe je het ook wendt of keert, je gaat niet voor de lol naar de huisarts. Deze Nederlandse app zorgt er in ieder geval voor dat je goed voorbereid naar de dokter gaat, terwijl je er ook nog wat aan hebt als je op spreekuur bent. De app kan je consultgesprek opnemen en bewaart deze versleuteld op je iPhone. De app helpt je dus met het nog eens rustig terugluisteren van de consult, zodat je weet waar je aan toe bent. Het voordeel is dat de app ook makkelijk te gebruiken is voor mensen die niet zo handig zijn met smartphones. Als extra beveiligingsmaatregel is het delen de opnames op social media bewust lastig gemaakt.

Beste Belgische app 2017: Pixure 3

 1. Pixure | downloaden
 2. Prizmo Go | downloaden
 3. For Good | downloaden

Runners-up waren App112, Itsme en Stievie Premium.

Beste Belgische App 2017

Waarom Pixure 3 de beste Belgische app van 2017 is

Pixure is misschien niet voor een heel brede doelgroep bedoeld, maar ontwikkelaar Louis D’Hauwe heeft de prijs als beste Belgische app 2017 ruimschoots verdiend. Pixure is een app om zelf pixel art te maken. In maart 2017 voegde Louis PanelKit toe aan de iPad-versie van de app, een technisch hoogstandje waarmee je pop-overs over het scherm kunt verschuiven. In december volgde ondersteuning voor PanelKit 2.0, een grote update waarmee je de panelen ook van grootte kunt veranderen. Pixure onthoudt ook je voorkeuren. Het meest indrukwekkende is dat je meerdere panelen kunt verschuiven. Het is lastig om uit te leggen waarom dit zo bijzonder is; je zult het zelf moeten ervaren. Op Louis’ Github-pagina vind je meer uitleg over PanelKit. Wij zijn zwaar onder de indruk.

Lees ons artikel over Pixure.

AfknAPPer 2017: AH Productscanner

 1. AH Productscanner
 2. NPO Start | downloaden

In deze categorie hebben we geen derde prijs uitgereikt.

iCulture Awards: AfknAPPer 2017

Waarom AH Productscanner de afknAPPer van 2017 is

Albert Heijn dacht in de zomer leuk in te spelen op de hype rondom augmented reality. Met de app AH Productscanner kondigde ze aan dat je dankzij de app alle productinformatie binnen handbereik hebt. Door met de app een product in de winkel te scannen, krijg je meer informatie. Uiteindelijk bleek de app maar 35 producten te ondersteunen. Veel “AR” kwam daar echter ook niet bij kijken. Daarbij was de werking van de app ook al niet om over naar huis te schrijven. Anno januari 2018 is de app nergens meer in de App Store te bekennen, waardoor het lijkt alsof de app nooit bestaan heeft. Wat ons betreft heeft Albert Heijn met de Productscanner de plank behoorlijk misgeslagen, waardoor deze er vandoor gaat met de bedenkelijke eer AfknAPPer van 2017.

Lees ons artikel over AH Productscanner.

AH Productscanner is niet meer te downloaden.

Beste iOS Game 2017: Hidden Folks

 1. Hidden Folks | downloaden
 2. Monument Valley 2 | downloaden
 3. Sid Meier’s Civilization® VI | downloaden

Runners-up waren Inside, GRID: Autosport en Animal Crossing: Pocket Camp.

Game van het Jaar 2017

Waarom Hidden Folks de beste iOS-game van 2017 is

Hidden Folks was wat games betreft voor ons – en vele anderen – de grote verrassing van 2017. Dit Nederlandse juweeltje is veruit de leukste game die we het afgelopen jaar gespeeld hebben. De game pakt het bekende principe van zoekplaatjes, maar voegt daar iets unieks aan toe. Elke puzzel bestaat uit een algemeen thema, waarin je naar personen, voorwerpen en dieren zoekt. Deze zitten vaak verstopt achter deuren, schakelaars of andere objecten. Je moet dan ook echt in de game gaan zoeken door dingen te verslepen of aan te tikken. Gecombineerd met de zeer charmante uitstraling en de geweldige ingesproken geluidseffecten, is Hidden Folks de game die je gespeeld moet hebben!

Lees onze review van Hidden Folks.

Beste Financiële App 2017: Revolut

 1. Revolut | downloaden
 2. ING Bankieren | downloaden
 3. Bobbydownloaden

Runners-up waren Peaks en bunq.

Beste Financiële App 2017

Waarom Revolut de beste financiële app van 2017 is

Bankieren via een app is het helemaal in 2017. En dan niet zozeer het bekijken van je saldo van je traditionele bankrekening, maar het regelen van ál je bankzaken via een app. In Nederland hebben we daar bunq voor (die met een vernieuwde app wel sprongen gemaakt heeft), maar ook de Europese partij Revolut weet hoge ogen te gooien. De bank is sinds 2017 ook in Nederland te gebruiken en is ideaal als je wereldwijd wil bankieren met een app. Je betaalt wereldwijd zonder extra kosten en ook voor wisselkoersen worden geen kosten gerekend. Ook handig is dat al je uitgaven automatisch ingedeeld worden. En helemaal in de trend van 2017 kun je met Revolut ook cryptovaluta’s aanschaffen. De app bevat ook betaalverzoeken, zodat je makkelijk geld kunt vragen aan je vrienden. Revolut is daarom een soort internationale versie van bunq, maar doet het op een aantal fronten een stuk beter.

Lees ons artikel over Revolut.

Beste Sociale App 2017: Apollo

 1. Apollo | downloaden
 2. WhatsApp | downloaden
 3. Telegram | downloaden

Beste Sociale App 2017

Waarom Apollo de beste sociale app van 2017 is

Op het gebied van sociale apps gebeurde er bij de grote internetbedrijven weinig spannends. De grootste verrassing kwam van een zelfstandige ontwikkelaar, die de ultieme Reddit-app bouwde. Voormalig Apple-medewerker Christian Selig werkte drie jaar aan Apollo for Reddit. Het is een app die er misschien niet heel spannend uitziet maar juist daarom heel functioneel en snel is. De beginnende Reddit-gebruiker kan er makkelijk mee overweg, terwijl pro’s de app helemaal naar hun eigen hand kunnen zetten. Via een in-app-aankoop komen er extra functionaliteiten beschikbaar, zoals de mogelijkheid om meedere accounts te gebruiken en extra beveiliging via Touch ID of Face ID. De maker heeft er daarbij voor gekozen dat je zelf kunt bepalen hoeveel je wilt betalen: €3,49, €5,49 of €10,99. Lees meer in onze review over Apollo for Reddit.

Beste Weer- en Verkeerapp 2017: Carrot Weather

 1. CARROT Weather | downloaden
 2. Rails NL | downloaden
 3. Weerzien | downloaden

Runners-up waren Tranzer, Flitsmeister en NS Reisplanner Xtra.

Beste Weer en Verkeer-app 2017

Waarom Carrot Weather de beste weer- en verkeerapp van 2017 is

Carrot Weather is de meest unieke weerapp die je in de App Store kan vinden. In versie 4.0 van juli 2017 is de app opnieuw ontworpen met een verbeterd design, maar de karakteristieke app heeft er ook andere verbeteringen bij gekregen. Het is bijvoorbeeld nu mogelijk om een andere persoonlijkheid in te stellen, waarbij je de keuze hebt uit heel vriendelijk tot behoorlijk boosaardig. Deze weerapp mét karakter maakt het weerbericht bekijken leuk, zelfs als het met bakken uit de lucht komt.

Lees meer in onze review over CARROT Weather.

Beste Productiviteits-app 2017: Gboard

 1. Gboard in het Nederlands | downloaden
 2. Bestanden-app | downloaden
 3. Yoink | downloaden

Runners-up waren RememBear, Blinkist, Workshelf, Things 3.

Beste Productiviteit-app 2017

Waarom Gboard de beste productiviteitsapp van 2017 is

Sinds Gboard Nederlands ondersteunt is het pas echt een goed alternatief voor het standaard iPhone-toetsenbord. Al was het alleen maar je geen apart emoji-toetsenbord meer nodig hebt en de aanwezige emoji snel kunt doorzoeken. Maar wij gebruiken het vooral omdat je met Gboard meerdere opties hebt om tekst in te tikken, waaronder het vegen van letter naar letter. Je hebt ook voorspellingen en autocorrectie tot je beschikking, je kunt zoeken naar contacten en kunt het uiterlijk van het toetsenbord aanpassen met allerlei thema’s. Dat werkt zo goed, dat we ons afvragen waarom Apple die mogelijkheid niet biedt. Grootste “minpunt” is het feit dat de app door Google wordt gemaakt, dus wees je bewust van het feit dat zoekresultaten, gebruiksstatistieken en eventuele stemopdrachten naar Google worden verzonden.

Lees ons artikel over Gboard in het Nederlands.

Beste Creativiteits-app 2017: Affinity Photo

 1. Affinity Photo | downloaden
 2. Enlight Photofox | downloaden
 3. GIPHY Says | downloaden

Runners-up waren Halide, Enlight Quickshot, Focos, Clips en Vine Camera.

Beste Creativiteits-app 2017

Waarom Affinity Photo de beste Creativiteits-app 2017 is

Mede dankzij de introductie van de iPad Pro zijn er de afgelopen jaren verschillende professionele fotobewerkingsapps voor iOS verschenen. Affinity Photo sprong er het afgelopen jaar bovenuit. Deze app biedt voor een scherpe prijs een compleet pakket aan fotobewerkingsmogelijkheden aan. Je kunt RAW-foto’s bewerken qua kleur en belichting, maar de app bevat ook alle tools om foto’s te retoucheren. Dankzij de Apple Pencil kun je nog preciezer te werk gaan dan op een Mac. De app bevat uitgebreide mogelijkheden voor het exporteren van je foto’s en ondersteunt zowel drag & drop als de Bestanden-app van Apple.

Lees ons artikel over Affinity Photo.

Beste Augmented Reality-app 2017: IKEA Place

 1. IKEA Place | downloaden
 2. magicplan | downloaden
 3. AR MeasureKit | downloaden

Runners-up waren LEGO AR Studio en Sky Guide AR.

Beste Augmented Reality-app voor 2017

Waarom IKEA Place de beste Augmented Reality-app 2017 is

2017 was het jaar van augmented reality. Met ARKit heeft Apple het voor ontwikkelaars nog makkelijker gemaakt om augmented reality toe te voegen aan apps voor iPhone en iPad. Hoewel er nog geen schokkende vernieuwingen tussen zaten en het aanbod vooral uit games bestaat, is IKEA Place wel een handige toevoeging. Met IKEA Place kun je zien hoe een meubelstuk van IKEA in jouw huis past. IKEA was er bovendien snel bij met hun IKEA Place-app, terwijl dit soort bedrijven normaal gesproken niet bepaald voorop lopen als het op nieuwe technieken gaat. Ook de introductie in de app met een chatachtige-interface is leuk bedacht. Hoewel de app niet foutloos is, laat het wel goed zien wat er met verbeterde AR mogelijk is, zonder dat je hoeft te prutsen met uitgeprinte markers en andere zaken.

Lees ons artikel over IKEA Place.

Beste Apple Watch-app 2017: AutoSleep

 1. AutoSleep | downloaden
 2. CARROT Weather | downloaden
 3. AutoWake | downloaden

Runners-up waren Shazam en JustPressRecord.

Beste Apple Watch-app 2017

Waarom Autosleep de beste Apple Watch-app 2017 is

De Apple Watch heeft standaard-apps aan boord om je activiteit en work-outs te meten, maar een app om slaap te tracken ontbreekt. Dat terwijl het horloge wel over de sensoren beschikt die dit mogelijk maken. De makers van de AutoSleep slaaptracker zijn in dat gat gesprongen en doen het ook meteen goed. De app biedt uitgebreide instellingen en gedetailleerde grafieken over je slaapduur en -kwaliteit. De app werkt samen met je iPhone en biedt daarbij handige widgets, maar kan ook volledig zelfstandig zijn werk doen. AutoSleep breidt de functionaliteit van je Apple Watch daadwerkelijk uit en verdient daarom deze eerste plaats.

Lees meer in onze AutoSleep slaaptracker review.

Beste Apple TV-app 2017: Hidden Folks

 1. Hidden Folks | downloaden
 2. Pathé Thuis | downloaden
 3. Infuse Pro | downloaden

Beste Apple TV-app 2017

Waarom Hidden Folks de beste Apple TV-app 2017 is

In de categorie games kon je al lezen waarom wij Hidden Folks de beste game van 2017 vinden. Waar de game echt shinet is op de Apple TV. Door het grote formaat van de zoekplaatjes is Hidden Folks het leukst om samen met iemand anders te spelen. En waar doe je dat nou beter dan op je televisie? De Apple TV-versie van Hidden Folks speelt geweldig en met allerlei extra beeldinstellingen is het ook prettig om naar te kijken. Als er één nieuwe app op de Apple TV is die we het afgelopen jaar het vaakst opgestart hebben, dan moet dat Hidden Folks zijn.

Lees onze review van Hidden Folks.

Beste Mac-app 2017: Setapp

 1. Setapp | downloaden
 2. Pixelmator Pro | downloaden
 3. Things 3 | downloaden

Runners-up waren Cardhop, Ulysses, Spark, Scrivener 3, Twitterrific 5 en Screens 4.

Beste Mac-app 2017

Waarom Setapp de beste Mac-app 2017 is

Setapp heeft een compleet nieuwe manier gevonden om macOS-apps aan te bieden. Voor een vast bedrag per maand krijg je toegang tot een grote hoeveelheid apps, die je normaal gesproken niet zo snel zou aanschaffen. Voor elke toepassing is er wel een app beschikbaar. De makers van Setapp fungeren daarbij als poortwachter: zij bepalen welke apps goed genoeg zijn om te worden opgenomen. Een soort alternatieve App Store dus. Aanraders in de collectie zijn bijvoorbeeld CleanMyMac, iMazing, 2Do, Ulysses en MoneyWiz. Je beschikt altijd over de nieuwste versie, dus je hoeft je niet druk te maken over updates of betaalde upgrades.

Setapp is te downloaden via Setapp.com


Dit waren de winnaars van de iCulture Awards 2017. Elders op onze website kun je ook nog de uitslagen van voorgaande jaren terugvinden: