Widgets op een iPhone in iOS 10.

Widgets op de iPhone en iPad: dit moet je weten

Sinds iOS 8 kun je op de iPhone en iPad widgets gebruiken via het Berichtencentrum. Hoe gebruik je widgets? En wat heb je eraan? Dat lees je in deze gids.

Widgets op een iPhone in iOS 10.
Sinds iOS 8 ondersteunen de iPhone, iPad en iPod touch widgets. Met deze iOS-widgets zie je snel app-informatie in onder andere het Berichtencentrum. Maar hoe werken ze en wat kun je er precies mee? Welke widgets zijn er standaard beschikbaar en hoe voeg je deze toe? Dat leggen we uit in dit artikel.

Wat zijn widgets?

Widgets op de iPhone in iOS 10.Widgets zijn kleine blokjes afkomstig uit apps, die worden getoond in onder andere het Berichtencentrum van iOS. Hierdoor kun je bijvoorbeeld snel zien wanneer de volgende bus vertrekt, of wat voor artikelen er in een nieuws-app zijn verschenen. Om de widgets te bekijken, hoef je een app niet langer te openen om snel iets te zien. Het Berichtencentrum kun je namelijk bovenop iedere app openschuiven. Widgets worden automatisch geüpdatet zodra deze op het scherm zichtbaar zijn, waardoor je razendsnel de nieuwste informatie bij de hand hebt. Voor het gebruik van widgets is minstens iOS 8 vereist.

Welke widgets zijn er?

iOS komt standaard met een verscheidenheid aan widgets. Hieronder vind je een overzicht van widgets die iedereen direct kan gebruiken, zonder dat je hiervoor apps hoeft te installeren:

 • Agenda: Bekijk of je voor vandaag nog afspraken gepland hebt staan.
 • Herinneringen: Heb je voor vandaag herinneringen gepland, dan zie je deze hier.
 • Aandelen (alleen iPhone): Zie in één oogopslag alle aandelenkoersen die je in de Aandelen-app ingesteld hebt.
 • Zoek vrienden (iOS 9 of later): In deze widget zie je hoe ver je vrienden van je verwijderd zijn.
 • Batterijen (iOS 9 of later): Deze widget zie je alleen als je een Apple Watch of ander Bluetooth-apparaat gekoppeld hebt.
 • Weer (iOS 10 of later, alleen iPhone): Bekijk de meest recente weersinformatie.
 • Volgende (iOS 10 of later): Je eerstvolgende afspraak of ingestelde herinnering.
 • Favorieten (iOS 10 of later, alleen iPhone): Bel meteen je favoriete contacten.
 • Kaarten: bestemming (iOS 10 of later): Hier vind je de eerstvolgende bestemming op basis van je huidige locatie en tijd.
 • Kaarten: dichtbij (iOS 10 of later): Wat is er allemaal in de buurt?
 • Kaarten: openbaar vervoer (iOS 10 of later): Hier vind je je favoriete openbaar vervoer-lijnen.
 • Foto’s (iOS 10 of later): Zie welke nieuwe Aandenks er aan je fotobibliotheek toegevoegd zijn.
 • Muziek (iOS 10 of later): Speel snel je recent afgespeelde muziek af.
 • Mail (iOS 10 of later): Mails openen van je VIP-contacten.
 • News (iOS 10 of later): Recente nieuwsberichten openen van onder andere De Telegraaf, het AD, de NOS en het RTL Nieuws.
 • Notities (iOS 10 of later): Bekijk je nieuwste notities.
 • Siri-appsuggesties (iOS 10 of later): Welke apps stelt Siri voor om te gebruiken op basis van je locatie en tijdstip?
 • Tips (iOS 10 of later): Lees meer over de meest recente iOS-tips.

Maar naast deze standaard widgets zijn er nog veel meer apps die een eigen widget hebben. In een uitgebreid overzicht hebben we de leukste en beste widgets voor iPhone en iPad op een rijtje gezet. In app-besprekingen kijken we uitgebreid naar de mogelijkheden van widgets.

Waar vind ik de widgets?

In iOS 8 en iOS 9 vind je widgets in het Berichtencentrum. Veeg vanaf de bovenkant van je scherm naar beneden en selecteer bovenin de Vandaag-weergave. Vervolgens vind je hier onder elkaar alle ingestelde widgets, waar je snel de nieuwste informatie kunt raadplegen.

In iOS 10 of later vind je de widgets op veel meer plekken. Als je het toegangsscherm naar rechts veegt, komen direct de widgets tevoorschijn. Ook vanaf het beginscherm vind je de widgets aan de linkerkant. Net als in iOS 8 en iOS 9 zijn de widgets ook beschikbaar in het Berichtencentrum.

Hoe kan ik widgets toevoegen?

Widgets toevoegen in iOS 10.Widgets toevoegen aan je Berichtencentrum is erg eenvoudig. Je voegt een widget toe door de volgende stappen te volgen:

 1. Installeer een app met widgetondersteuning.
 2. Veeg van bovenaan het scherm naar beneden om het Berichtencentrum en veeg naar rechts. Je kunt de widgets ook vanaf het toegangsscherm of beginscherm openen.
 3. Tap onderaan de pagina op Wijzig. Hier wordt ook weergegeven als er een nieuwe widgets beschikbaar gekomen is.
 4. Druk op de groene plusknop naast de widget die je wil toevoegen.
 5. Met de streepjes naast de widgets kun je eventueel de volgorde veranderen.

Hoe kan ik widgets verwijderen?

Je kunt ook eenvoudig widgets verwijderen als je deze niet meer wil gebruiken. Om widgets te verwijderen, volg je de stappen hierboven om de widgets toe te voegen. In plaats van te tikken op het groene plusje, tik je op het rode minnetje bij de ingestelde widgets. Deze wordt dan naar onderen verplaatst in de lijst Meer widgets.

Widgets op de iPad

Op de iPad met iOS 9 heb je naast de Vandaag- en Berichtgeving-weergave, nog een andere indeling voor het Berichtencentrum. Door je iPad in landschapsweergave te tonen, wordt het beeld in tweeën verdeeld: een linker kolom met de dagweergave en een rechterkolom voor widgets en notificaties. Je kunt widgets zowel in de linker als rechter kolom plaatsen.

Ook in iOS 10 en later geldt een dubbele weergave van de widgets in de landschapsweergave, zowel in het Berichtencentrum als bij de widgets vanaf het toegangsscherm en beginscherm. Hieronder zie je hoe de widgets op een iPad weergegeven worden.

Widgets op de iPad in iOS 10.

Artikelcorrectie of -aanvulling doorgeven? Meld het ons!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2016
Categorie Apps
Onderwerpen berichtencentrum, widget, widgets