Duet Display: iPhone of iPad als tweede Mac-scherm zonder vertraging

Je iPhone, iPad of iPod touch gebruiken als tweede scherm? Duet Display doet het, zonder dat je last hebt van vertragingen. Hoe zit dat precies? iCulture testte de app.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

Duet Display van voren

Het wemelt in de App Store van apps die je iPhone of iPad veranderen in een tweede scherm voor je Mac. Handig, maar in de praktijk werkt dit lang niet zo handig als gehoopt. Het gebruik van Wi-Fi zorgt er namelijk voor dat er fikse vertragingen op het scherm plaatsvinden. Juist daarom is Duet Display zo interessant: deze app gebruikt namelijk de kabel van je iPhone of iPad om het beeld door te geven, waardoor hij flink wat sneller moet reageren dan de concurrentie. Een mooie belofte, maar werkt dat ook in de praktijk?


Duet Display verscheen eerder in de App Store, maar werd met enige kritiek ontvangen. Bij veel iOS 7-gebruikers weigerde app te werken: de app toonde een zwart scherm of liep bij gebruik meteen vast. Een inmiddels verschenen update belooft de problemen onder iOS 7 op te lossen. Zelf zitten we op iOS 8, maar de update lijkt hoop te bieden: andere vroege problemen waar wij zelf last van hadden zijn met de nieuwe versie opgelost. Bij ons werkt Duet Display vlekkeloos.

Verschillende instellingen

Duet Display laat zich vrij makkelijk configureren. Nadat je de app hebt gekocht download je de bijbehorende Mac-software en kun je de iOS-app opstarten. Zolang de iPhone of iPad met een kabel op de Mac is aangesloten, zal hij functioneren als een tweede scherm. De Mac ziet de iPad ook werkelijk als een beeldscherm: duik de systeemvoorkeuren in en je kunt bijvoorbeeld de positie van het iOS-scherm ten opzichte van het Mac-beeld aanpassen, zodat je de muis logisch tussen beide schermen kunt bewegen.

Het gros van de Duet-instellingen pas je aan met deen speciale knop in je menubalk. Hier kun je bijvoorbeeld kiezen of je een ‘gewone’ resolutie wil gebruiken op het iOS-scherm, of een Retina-resolutie. Het is ook mogelijk om een zo hoog mogelijke resolutie te gebruiken, maar dit lijkt niet heel praktisch: op een iPad mini worden letters dan zo klein dat ze haast niet leesbaar zijn. Bij iedere optie staat aangegeven of je veel of weinig stroom verbruikt. Vrees je voor de prestaties van je Mac, dan kun je ook de hoeveelheid frames per seconde terugbrengen van 60 naar 30 frames.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Geen vertraging

We kunnen niet anders zeggen: Duet Display doet wat de ontwikkelaar belooft. De iPad mini gebruikt in onze tests werkte precies zoals we van een tweede scherm zouden verwachten. De resultaten waren het best bij het gebruik van een gewone resolutie, maar ook met een retina-resolutie werkte het scherm nagenoeg vlekkeloos. We hadden op het retinascherm het gevoel dat de muis soms een fractie van een milliseconde achterliep vergeleken met muisbewegingen op een gewoon scherm, maar dit was haast niet waar te nemen. Het was slechts een gevoel, wat ook op geen enkele manier het gebruik van het scherm in de weg zal zitten. Zoek je niet naar haperingen, dan zou je denken dat je op een legitiem Mac-scherm zit te werken. Je zou de prestaties in theorie kunnen verbeteren door de hoeveelheid frames per seconde terug te draaien naar 30 frames, maar in ons geval was dat absoluut niet nodig.

Hoewel er nagenoeg geen sprake is van vertraging, merkten we wel dat er een kleine stottering plaatsvond bij bepaalde muisbewegingen. Als we van het Duet Display-scherm probeerden terug te navigeren naar het gewone scherm, leek de muis soms te blijven hangen. Het is slechts een paar keer gebeurd bij een intensieve test, en het zou net zo goed een glitch in OS X kunnen zijn. Bij prestatieproblemen zouden we het immers in meer gevallen hebben gemerkt. Zelfs deze zeldzame bug heeft hoe dan ook geen problemen opgeleverd.

Duet Display iPhone iPad Mac

Prestaties Mac

Hoewel Duet Display precies functioneert zoals we gehoopt hadden, bleek de app wel een aardig effect te hebben op onze MacBook Pro met retinascherm. Vooral bij het gebruik van een retina-resolutie voor de app, werd de Mac aardig warm door het constante renderen van de twee losse schermen. Uiteraard kunnen de ervaringen hiervan bij iedereen verschillen: we gebruikten op dat punt twee schermen met een vrij hoge resolutie, wat een aardige tol eist op de grafische capaciteiten van de Mac. Het is echter wel iets om rekening mee te houden. Loopt je Mac trager? Dan moet je misschien de app op een wat lagere kwaliteit zetten.

Conclusie Duet Display review

Het is moeilijk om niet onder de indruk te zijn van Duet Display. Hang een iPhone of iPad aan een Mac en je hebt er een tweede scherm bij. Het prijskaartje van 14 euro lijkt hierdoor gelijk een stuk minder duur: je bespaart immers de veel hogere kosten van een nieuw beeldscherm. Een beetje voorzichtigheid is wel op zijn plaats, aangezien het gebruik van twee schermen een effect kan hebben op de prestaties van je Mac. Maar los daarvan raden we de app vooral met veel enthousiasme aan.

Pluspunten

  • Fantastisch werkend scherm, maar dan in een app.

Minpunten

  • Af en toe muisglitches.

Reacties: 22 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.