RainToday-icon

Review: Met RainToday zie je de bui al hangen

Gaat het regenen of kun je met een gerust hart zonder paraplu de deur uit? RainToday laat je een uur van tevoren weten of er een bui aan zit te komen of niet, wat het een handige app maakt voor op je iDevice.

RainToday-icon

Als je wilt, kun je het volledige homescherm van je iPhone volzetten met weer-apps, maar als we eerlijk zijn gebruiken we ze vaak maar voor één ding: gaat het vandaag regenen of blijft het droog? RainToday – HD Radar gooit alle overbodige informatie overboord en focust zich volledig op het beantwoorden van de vraag of het wel of niet met bakken uit de lucht komt.

RainToday is gemaakt door MeteoGroup, de app-ontwikkelaar die eerder onder meer WeatherPro en AlertsPro in de App Store zette. Nadat je toestemming tot jouw locatie gegeven hebt, of de stad invult waar je meldingen over wilt ontvangen, krijg je direct te zien of er een wolkbreuk aan zit te komen.

Grote cirkel

Een grote cirkel bovenin het scherm toont de huidige temperatuur en de weersituatie. De ring die om deze cirkel staat is een kompas, dat laat zien uit welke richting de regen komt. Handig om te weten welke kant je de paraplu moet houden. Dankzij dit rondje kun je in een oogopslag zien of er regen aankomt, de grafiek daaronder geeft je wat meer informatie.

RainToday RainToday

Deze grafiek is ingedeeld in drie onderdelen: Licht, Gemiddeld en Extreem. Een blauw lijntje tekent de weersverwachting uit, en hoe hoger dit lijntje komt hoe meer het gaat regenen. Hiermee kun je tot op een uur in de toekomst kijken of het droog blijft.

Best beperkt dus, aangezien een app als Buienalarm je twee uur vooruit laat blikken. Met een HD Radar kun je ook een radarweergave van Nederland opvragen, waar je de buien aan kunt zien komen. Scroll met de onderste balk van links naar rechts om vooruit te spoelen in de tijd.

Sla meerdere steden op, of geef je locatiegegevens

RainToday maakt het heel gemakkelijk om meerdere steden op te slaan, zodat je snel van meerdere plekken op kunt vragen of het droog blijft of niet. Voor een van de handigste functies van RainToday hoef je de app echter niet eens te openen.

Via notificaties houdt de app je namelijk op de hoogte als er een bui aankomt, zodat jij altijd op de hoogte bent van een naderende plensbui. Om van deze functie gebruik te maken, moet je de app natuurlijk wel in de achtergrond laten draaien.

Mocht je toch wat meer weerinformatie willen hebben, dan is er een knop toegevoegd die je doorverwijst naar WeatherPro, mits deze app op je iDevice staat. Handig voor eigenaars van die app, maar voor de rest van de gebruikers voelt het toch een beetje als een reclameknop die constant in beeld is.

Ook is het jammer dat RainToday in tegenstelling tot WeatherPro geen bijbehorende Apple Watch-app heeft. Een app als deze is juist uitermate geschikt om snel even op je smartwatch te bekijken, bijvoorbeeld vlak voordat je op fiets springt en je niet je iPhone uit je broekzak wilt pakken. Een gemiste kans, al krijg je de notificaties over naderende buien natuurlijk wel gewoon op de Apple Watch binnen.

RainToday RainToday

Conclusie: RainToday review

Wat betreft het ontwerp van de app wint RainToday het met gemak van concurrenten als Buienalarm. Door de gekleurde cirkel zie je in een oogopslag of je wel of geen paraplu mee moet nemen, al is het jammer dat je maar een uurtje in de toekomst kunt kijken. Vaak is dit lang genoeg om te weten of je droog naar huis kunt fietsen, maar als je een dagje weggaat heb je meer aan een app die wat verder vooruit kunt kijken. Als je de notificaties van RainToday hiermee combineert weet je voortaan altijd op tijd wanneer het tijd wordt om ergens te gaan schuilen.

Pluspunten

  • Overzichtelijk ontwerp
  • Voeg zelf meerdere steden toe
  • Handige notificaties

Minpunten

  • Geen Apple Watch-ondersteuning
  • 60 minuten vooruit kijken is relatief beperkt

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 september 2015, 14:00
Categorie Het weer
Onderwerpen regen, weer

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.