iculture-biz
iCulture Biz Ook zakelijk scherp

Review: Slack is een geweldige zakelijke chat- en samenwerk-app voor desktop en mobiel

Slack is een geweldige app voor iPhone, iPad, Mac, Android en desktop voor zakelijke samenwerking en overleg. Er is uitgebreide integratie met externe diensten.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Slack App iPhone headerHoe communiceer je op je telefoon met je collega’s? Je kan een nieuwsfeed van verschillende onderwerpen maken in Yammer. Verschillende taken als uitgangspunten nemen in Trello, of je een weg banen in de veelzijdige, maar snel te drukke projectmanagement-app Podio. Complexe applicaties waarin je weinig ruimte hebt om buiten de vaste indeling berichten uit te wisselen met collega’s. Een groepschat in Skype is dan wel lekker communicatief, maar daar raak je het overzicht al snel in kwijt. Bij iCulture hebben we meerdere methodes geprobeerd, maar werken we inmiddels in Slack. Een handige zakelijke samenwerk- (collaboration) en chatapp voor iPhone en iPad, vanaf nu openbaar toegankelijk.

Niks dubbel lezen

Slack is opgezet door Stewart Butterfield, mede-oprichter van fotosite Flickr. De applicatie is behalve op iOS verkrijgbaar op Android, op de Mac en als browserextensie op Windows, Linux en het Chrome-besturingssysteem. Dat de applicatie gespecialiseerd is in onderling chatten, wordt niet alleen duidelijk aan de IRC-achtergrond van de software. De applicatie synchroniseert de gesprekken snel tussen de verschillende platformen, zodat je geen berichten dubbel hoeft te lezen. Elke gebruiker kan berichten ‘sterren’ om later terug te lezen en je kan in de gratis Lite-versie al tot 10.000 chatberichten terugzoeken. Dat kan zelfs behoorlijk specifiek, met Google-achtige commando’s, op recentheid of relevantie. Ook kunnen er meerdere chatkanalen worden opgezet, die je vanaf elke Slack-app benadert vanuit een menu aan de linkerkant.

Slack App paars hoofdmenu chatkanalen Slack App chatten

Werken met digibeten?
Ondanks de vele functies van Slack, is de app toegankelijk genoeg. Je wordt geïntroduceerd in de app met een chatsessie met SlackBot, die op vraag-antwoord manier je profielinformatie laat invullen en je de weg wijst in de app.

Chatkanalen met scripts

Slack App nieuwe berichten automatischBij iCulture gebruiken we op dit moment negen kanalen actief. Er is een kanaal voor algemene berichten, een informele chat en een voor berichten die door niemand gemist mogen worden. Maar ook een aparte voor de iCulture Deals, waarin we elkaar op de hoogte houden van koopjes die meegenomen kunnen worden in onze dagelijkse rubriek om 16.00 uur. Op channel #social verzamelen we centraal alle mentions op ons @iCulture-account of de posts die we op onze Facebook-pagina plaatsen.

Een grote troef van Slack is dat je de dienst kan voorzien van allerlei scripts. Behalve een Twitterfeed doorzetten naar een chatkanaal kun je ook RSS-feeds van verschillende websites laten instromen tussen de berichten die je zelf schrijft (of naar een speciaal kanaal sturen). Slack hanteert een API die het mogelijk maakt om verschillende scripts te schrijven. Inmiddels zijn er al verschillende diensten geïntegreerd in Slack, zoals onder GitHub, Google Hangouts, Heroku, MailChimp en zelfs semi-concurrent Trello. Daarnaast integreert Slack met Zapier, een soort IFTTT on steroids.

Integratie met bestanden en clouddiensten

Slack App schuifmenu bestandenHet andere vlak waarop de integratie van Slack indrukwekkend is, is die van de clouddiensten Dropbox en Google Drive. Je kunt naar bestanden vanaf de twee gangbare online opslagdiensten linken in Slack. Slack zorgt ervoor dat ze meteen benaderbaar zijn voor andere leden. Niemand hoeft er bang voor te zijn een bestand te missen: ze worden overzichtelijk gegroepeerd en bewaard in het schuifmenu aan de rechterkant. Je vindt er een tijdlijn van gedeelde bestanden, je eigen bestanden, berichten, snippets (herbruikbare teksten of code), afbeeldingen, PDF-documenten en items die gedeeld zijn vanaf de clouddiensten. Een zoekfunctie en uploadfunctie waarmee je ook op de iPhone een bestand vanaf Dropbox (of je fotoalbum) uploadt, ontbreekt ook niet. Een directe uploadfunctie vanaf Google Drive is op iOS helaas niet aanwezig. Bestanden die je uploadt hoef je niet te delen, maar kan je ook voor eigen gebruik in de applicatie zetten. Teamleden in Slack hebben minstens 5 gigabyte aan bestandsruimte, waardoor de app zelf ook als clouddienst kan worden gebruikt.

Pushberichten inrichten

Slack is een heerlijk veelzijdige toepassing, met naast de chat-/samenwerkingskanalen ook ruimte voor subgroepen van gebruikers en privéberichten. Die worden allemaal geïndexeerd in het paarse hoofdmenu, waarin ongelezen berichten bovenaan handig vetgedrukt worden getoond.

Slack inrichten vanuit de desktopvariant loont extra de moeite. Daarin stel je de pushberichten en mailnotificaties in die je van een kanaal of chat ontvangt, pér kanaal of chat. Die zijn ook van toepassing op je mobiele gebruik. Wil je alleen mobiele notificaties ontvangen van het hoofdkanaal, dan is dat geen enkel probleem. In de iPhone-app heb je vlotte instellingen voor pushberichten. Je schakelt er tussen alle nieuwe berichten, meldingen speciaal aan jou of zet de meldingen uit. Iedereen stelt individueel in wat hij wel of niet wil meekrijgen. Dat is de kers op de taart die Slack echt afmaakt als zakelijke samenwerkingsapp.

Verschillende chatkanalen met eigen pushberichten, snelle synchronisatie tussen platformen, integratie van bestanden, belangrijke berichten ‘sterren’ en een uitgebreide zoekfunctie. Slack is – inmiddels voor ons – een fenomenaal instrument om zakelijk mee te communiceren.

Slack App iPhone zoeken Slack App uitgewisselde bestanden

Prijzen

Er zijn drie verschillende prijsuitvoeringen van Slack. Het aardige is dat je ook kosteloos uitstekend uit de voeten kan met de toepassing. Er zit geen restrictie op het aantal gebruikers in de gratis variant. Elk teamlid krijgt bovendien 5 gigabyte online opslag en het archief is tot 10.000 items terug doorzoekbaar. Je kan Slack dan maximaal aan 5 externe diensten koppelen. Voor 8 dollar per maand per gebruiker ga je over naar Standard. Dan is het volledige archief doorzoekbaar, is er geen limiet meer op externe diensten en krijgt elke gebruiker 10GB opslag die over het team verdeeld kan worden. Ook wordt inloggen met Google Apps voor domeinen dan mogelijk. In het Plus-model win je vooral aan service en krijgt elke gebruiker 20GB ruimte. Dat kost 15 dollar per gebruiker per maand. Ter introductie heeft Slack nu een referal-actie waarbij nieuwe teams $100 tegoed krijgen (en de doorverwijzende partij ook $100,-).

Meer informatie: Slack (referal, welkomstbonus bij inschrijven $100)
Downloaden: Slack App (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Dit artikel is onderdeel van de reeks iCulture Biz, waarin we onderwerpen bespreken die voor zakelijke gebruikers interessant zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.