iOS 10 icoon

iOS 10: het complete overzicht

Alles over iOS 10 en de nieuwe functies, zoals iMessage-stickers, Woning-app en universeel klembord. Lees over de iOS 10 aankondiging, release en meer.

iOS 10 is de tiende versie van het iOS-besturingssysteem en kwam beschikbaar op 13 september 2016. Er zaten nieuwe functies in zoals de Woning-app, iMessage-stickers, een universeel klembord en nieuwe fotofuncties. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen, iOS 10 functies, release en meer.

iOS 10 in het kort

iOS 10 is in september 2017 opgevolgd door iOS 11. Dit zijn de belangrijkste feiten over iOS 10:

 • De iOS versie van 2016.
 • Aangekondigd op 13 juni 2016 tijdens WWDC.
 • Verscheen op 13 september 2016 voor iPhone 5 en nieuwer.
 • Verscheen gelijktijdig met de iPhone 7 en iPhone 7 Plus.
 • Er verschenen in totaal elf updates en meerdere beta’s.
 • De laatste update 10.3.3 verscheen op 19 juli 2017.
 • iOS 10.3.4 was de laatste update voor de iPhone 5 en vierde generatie iPad 4. De iPhone 5c blijft steken op iOS 10.3.3.
 • In 2017 opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

iOS 10: de belangrijkste functies

Dit zijn de belangrijkste vernieuwingen in iOS 10:

Verder waren er nog diverse kleinere verbeteringen, zoals:

In onderstaande iOS 10 reviewvideo zie je alle belangrijke functies opgesomd:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

iOS 10 geschikte toestellen

iOS 10 kon worden geïnstalleerd op onderstaande toestellen. De iPhone 4s viel af, samen met de iPad mini 1, iPad 2, iPad 3 en vijfde generatie iPod touch.

Op deze toestellen kun je wel iOS 10 installeren:

Nieuw toegangsscherm in iOS 10

In iOS 10 vind je een aantal vernieuwingen voor het toegangsscherm en beginscherm. Apple heeft ‘schuif om te ontgrendelen’ verwijderd. Je kunt je iPhone nu ontgrendelen door op de Touch ID-knop te drukken, ook als je geen vingerafdruk hebt ingesteld of een oudere iPhone hebt. Ook nieuw is het activeren van het scherm met ‘Raise to Wake’ (Til op om te activeren). Je kunt dit ook uitschakelen. Het werkt alleen op de nieuwste iPhones.

Het widgetsscherm is mooier gemaakt en vanaf nu bereikbaar als je vanaf het toegangsscherm naar rechts veegt. Naar links vegen zorgt ervoor dat je camera wordt geactiveerd.

Het ontgrendelen zelf kan in iOS 10 op meerdere manieren. In onderstaande video zie je hoe dit werkt:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Rijke notificaties

De notificaties bieden in iOS 10 veel meer informatie. Met 3D Touch kun je stevig op een melding tikken, bijvoorbeeld van de Berichten-app. Vervolgens zie je niet alleen het inkomende berichtje, maar ook het hele gesprek inclusief afbeeldingen, video’s en andere uitgewisselde berichten. Deze rijke notificaties zijn ook beschikbaar op oudere toestellen zonder 3D Touch. Op de iPhone 5 en iPhone 5c ontbreekt deze functie.

iOS 10-notificaties met 3D Touch.

iOS 10 Bedieningspaneel

Als je van onderaf het scherm naar boven veegt, zul je zien dat het Bedieningspaneel voortaan uit drie schermen bestaat. Het eerste scherm bevat onder andere Wi-Fi, Niet storen en verschillende standaardapps. Het tweede scherm is voor muziekbediening. Je kunt hier ook je AirPlay-apparaat selecteren. Het derde en laatste scherm is alleen beschikbaar voor gebruikers met HomeKit-instellingen. Vanuit hier bedien je namelijk je HomeKit-accessoires, zoals lampen en thermostaten. Je hoeft daarvoor dus geen aparte app te openen.

Standaard-apps verwijderen in iOS 10

In iOS 10 kun je voor het eerst standaardapps van je toestel verwijderen. Dit werkt op dezelfde manier als het verwijderen van gewone apps: hou je vinger op het appicoontje gedrukt en kies voor Verwijder. Hoewel iOS 10 suggereert dat de app verwijderd wordt, wordt deze in principe alleen verborgen. De app is niet meer zichtbaar op het beginscherm, maar de belangrijkste data ervan blijft bewaard op je toestel. Om de app weer terug te krijgen, kun je deze opnieuw ‘downloaden’ uit de App Store. In feite gaat hierbij alleen een schakelaartje om, waardoor het icoontje weer zichtbaar wordt op je beginscherm. Het verbergen van alle standaardapps levert ongeveer 150MB aan extra opslagruimte op.

iPhone iOS 10

iOS 10: Siri in externe apps

Sinds iOS 10 is Siri eindelijk beschikbaar voor apps van externe ontwikkelaars. Zij kunnen met de speciale SiriKit API aan de slag om hun apps geschikt te maken. Het werkt met apps zoals WhatsApp, Slack en meer, maar ook met Uber en Lyft voor taxi’s, Shutterfly en Pinterest voor fotodiensten en Runtastic en Runkeeper voor hardlopen.

Siri kan echter niet samenwerken met elk type app. Het gaat in totaal om zes categorieën: taxi, berichten, foto’s, betalingen, VoIP-bellen en workouts. Meer over wat “>Siri allemaal kan in iOS 10 lees je in ons nieuwsartikel erover.

Verder is er ook voor Nederlanders iets nieuws: Siri kan rekenen in iOS 10, ook in het Nederland. Dat betekent dat je Siri kunt vragen om een som voor je uit te rekenen.

Intelligente fotofuncties in iOS 10

Apple heeft allerlei slimme functies toegevoegd aan de Foto’s-app, waarbij ze gebruik maken van deep learning. Met zogenaamde Advanced Computer Vision kan de app voortaan bergen, paarden en andere objecten herkennen. Dit gebeurt met respect voor je privacy.

Met de Terugblikken-functie (voorheen Aandenkens) clustert Apple foto’s, video’s en locaties in albums. De app herkent bijvoorbeeld dat bepaalde trips bij elkaar horen, omdat ze op dezelfde locatie zijn gemaakt of over hetzelfde onderwerp gaan. De Foto’s-app kan zelfs foto’s samenvoegen tot een goed bruikbare video met bijbehorende muziek. Zo heb je meteen een mooi aandenken om met anderen te bekijken. Deze functie is vergelijkbaar met Google Foto’s, maar houdt meer rekening met je privacy, omdat het lokaal werkt op je iPhone. Ben je het niet eens met de gemaakte video, dan kun je deze zelf naar wens bewerken.

Op de Mac zijn veel van deze functies ook beschikbaar, zoals gezichtsherkenning en het bladeren door Terugblikken/Aandenkens. Ook op de Apple TV kun je de foto’s en terugblikken bekijken. Je hebt hiervoor wel macOS Sierra en tvOS 10 nodig.

iOS 10 Foto's

Woning-app in iOS 10

Apple heeft in iOS 10 voor het eerst de Woning-app toegevoegd. Hiermee kun je allerlei apparaten bedienen, kamers indelen en scenes kiezen. De functies van de Woning-app zijn ook te vinden in het Bedieningspaneel. Op je beginscherm kun je met een camera die door Homekit ondersteund wordt bijvoorbeeld zien wie er aan de deur staat. Ook kun je via geofencing je lampen laten aanzetten wanneer je met je auto de oprit op rijdt. Volgens Apple hebben bijna alle accessoiremakers voor thuis ondersteuning voor HomeKit aangekondigd.

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

watchOS 3 krijgt ook ingebouwde Home-bediening en de Apple TV wordt nog meer de hub voor je huisautomatisering. Bovendien kun je met iOS 10 ook de iPad gebruiken als HomeKit-hub.

Home-app voor iPad, Apple TV en iPhone

HomeKit werkt bovendien met nog meer productcategorieën, zoals deurbellen, camera’s en luchtreinigers. Diverse fabrikanten brachten deze accessoires uit, waarvan een aantal ook in Nederland verkrijgbaar zijn.

iMessage App Store en stickers in iOS 10

De Berichten-app heeft in iOS 10 heel veel nieuwe functies gekregen. Zo kun je nu berichten met full-screen animaties sturen, tekst kleiner of groter maken en antwoorden op berichten met speciale iconen.

Sommige woorden kun je omzetten in een emoji door erop te tikken, zoals bij het woordje pizza of hamburger. Losse emoji worden nu ook groter afgebeeld. iOS 10 ondersteunt ook iMessage-apps die het voor ontwikkelaars mogelijk maken om speciale functionaliteiten uit apps in de Berichten-app op te nemen. Zo kun je bijvoorbeeld stickers of korte clips versturen. De Berichten-app laat nu ook previews van links zien, zodat je kunt zien wat voor artikel er schuil gaat achter een verstuurde link. Wel zo handig voordat je op een link klikt.

iMessage in iOS 10.

iOS 10 en Apple Kaarten

Apple Kaarten kreeg in iOS 10 een nieuw design en meer proactieve functies. De Kaarten-app weet bijvoorbeeld dat je op een bepaald tijdstip vaak naar je werk gaat of dat je graag bepaalde restaurants bezoekt. In de Kaarten-app veeg je omhoog om de nieuwe functies te zien.

Tijdens het autorijden vertelt Kaarten ook hoelang het nog rijden is naar een tankstation en doet suggesties voor koffietentjes in de buurt. Je kunt tijdens het rijden ook vooruit en achteruit zoomen om de verkeersdrukte te zien. Apple Kaarten geeft je alternatieve routes als er files staan en vertelt hoeveel extra tijd je kwijt bent.

Deze functies zijn ook beschikbaar in CarPlay. Apple heeft voor ontwikkelaars app-extensies toegevoegd zodat je direct vanuit de Maps-app een Uber-taxi kunt bestellen. Je kunt bijvoorbeeld een restaurant reserveren via Apple Kaarten dankzij een extensie van IENS.

Apple Music in iOS 10

In iOS 10 heeft Apple Music een compleet nieuw uiterlijk gekregen, met vijf tabs onderin het scherm: Bibliotheek, Voor jou, Ontdekken, Radio en Zoeken. Voor jou bevat dagelijks nieuwe afspeellijsten. Ook is er een tabblad voor gedownloade muziek, zijn er songteksten in de app beschikbaar en is er een lijstje met recent gespeelde nummers. Apple Music Connect is minder prominent aanwezig in de app.

Apple Music iOS 10 op iPhone en iPad

In een apart artikel hebben we alle veranderingen voor Apple Music in iOS 10 op een rijtje gezet. Daarin bespreken we het nieuwe design, de nieuwe knoppenbalk, songteksten, de nieuwe Ontdekken-knop en lees je waar Connect zich verstopt heeft.

Bellen vanuit apps in iOS 10

Ontwikkelaars kunnen in iOS 10 gebruik maken van extensies, waarmee het mogelijk wordt om telefoonfuncties toe te voegen aan apps. Een voorbeeld hiervan is WhatsApp, waardoor WhatsApp Audio-gesprekken eruit zien als gewone telefoongesprekken. De Telefoon-app kreeg ook spam-detectie, zodat je niet op hoeft te nemen als een beller jou niet bekend voorkomt of belt vanuit een callcenter.

Andere iOS 10 functies

De iPad heeft met iOS 10 ook nog extra multitasking-functies gekregen. Zo kun je op de grote iPad Pro drie kolommen naast elkaar weergeven in de Mail- en Notities-app. In de Mail-app kun je aan een nieuwe mail werken terwijl je aan de zijkant door je maillijst bladert. Ook nieuw is de Split View in Safari, zodat je in twee browservensters tegelijk kan internetten.

Split View in Safari in iOS 10.

De Klok-app houdt voortaan bij hoe laat je naar bed gaat en opstaat. Met de Waakmelder-functie stel je in hoe laat je normaal gesproken naar bed gaat, zodat de app kan zien of je je hieraan houdt.

Voor CarPlay heeft Apple in iOS 10 ook wat aanpassingen gedaan. Het navigeren door CarPlay-apps gaat een stuk makkelijker dankzij scrollknoppen aan de zijkant, terwijl je de apps nu zelf kunt indelen, verwijderen en toevoegen. De Muziek-app is hierop aangepast, met de mogelijkheid om nummers toe te voegen aan je eigen muziekbibliotheek.

Er zijn echter nog veel meer grote en kleine vernieuwingen in iOS 10. In een apart artikel lees je alles hierover, zoals het makkelijker terugvinden van een geparkeerde auto, nieuwe 3D Touch-functies en nog veel meer.

Deze iOS 10-versies zijn verschenen

Dit zijn de iOS 10 versies die in de loop van 2016-2017 zijn verschenen:

 • Versie 10 en 10.0.1 op 13 september 2016: Verscheen als iOS 10.0.1 en moest op de iPhone 7 en iPhone 7 Plus apart gedwonload worden. Loste een aantal bugs op.
 • Versie 10.0.2 op 23 september 2016: Loste problemen op met audioregelaars op EarPods met Lightning-aansluiting.
 • Versie 10.0.3 op 17 oktober 2016: Alleen voor iPhone 7 en iPhone 7 Plus. Loste een probleem met de verbinding met het mobiele netwerk op.
 • Versie 10.1 op 24 oktober 2016: Bevatte de nieuwe Portretstand voor de iPhone 7 Plus en verbeteringen voor iMessage. Ook waarschuwt deze versie bij het opstarten van 32-bit apps.
 • Versie 10.1.1 op 31 oktober 2016: Loste een probleem op waarbij data in de Gezondheid-app niet zichtbaar was voor bepaalde gebruikers. Op 9 november bracht Apple opnieuw iOS 10.1.1 uit voor mensen die nog geen update hadden gedraaid. Er is niet bekendgemaakt wat er in deze nieuwe update zat.
 • Versie 10.2 op 12 december 2016: 72 nieuwe emoji en nieuwe iPhone 7-achtergronden. Voegde ook de TV-app toe (alleen VS), een tv-gids met aanbevelingen en programma’s.
 • Versie 10.2.1 op 23 januari 2017: Bugfixes met problemen voor de batterij op iPhone 6s.
 • Versie 10.3 op 27 maart 2017: Zoek mijn AirPods, verbeteringen voor CarPlay, Apple’s nieuwe bestandensysteem en meer. Introduceerde ook Apple File System (APFS) voor verbeterde prestaties en beveiliging, nieuwe Siri-acties en de mogelijkheid voor ontwikkelaars om te reageren op App Store-reviews.
 • Versie 10.3.1 op 3 april 2017: Bugfixes en verbeterde beveiliging van de Wi-Fi-chip.
 • Versie 10.3.2: Bugfixes en verbeterde beveiliging.
 • Versie 10.3.3 op 19 juli 2017: Drie nieuwe wallpapers voor de 12,9-inch iPad Pro, oplossing voor Wi-Fi-lek. Ook werden diverse beveiligingsproblemen opgelost.
 • Versie 10.3.4 op 22 juli: Bugfixes voor oudere toestellen met betrekking tot GPS.

iOS 10 beta’s

Alles over de iOS 10 beta’s en de beta’s van macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10 lees je in ons aparte artikel:

Bekijk ook

Beschikbaarheid en publieke beta's iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10

Apple kondigde tijdens de WWDC van 2016 allerlei nieuwe versies van iOS 10, macOS Sierra, watchOS 3 en tvOS 10 aan. In dit artikel een overzicht van alle beta's die zijn verschenen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
september 2021
Software
iOS, iOS 10