iPhone 7 Plus: een betere flitser met vier ledlampjes zorgt voor nog betere verlichting

Apple brengt iOS 10.1 met Portret-stand en iMessage-verbeteringen uit

Apple heeft zojuist iOS 10.1 vrijgegeven met de nieuwe Portret-stand voor de iPhone 7 Plus en verbeteringen voor iMessage-effecten en animaties. Ook werd een beveiligingslek met jpeg-bestanden gedicht.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 10 bureau, door iCulture
Apple heeft zojuist de eerste grote update voor iOS 10 vrijgegeven in de vorm van iOS 10.1. iOS 10.1 is de afgelopen weken veelvuldig getest door ontwikkelaars en publieke betatesters en is na vier versies nu beschikbaar voor iedereen met een iOS 10-geschikt toestel. Vooral voor de iPhone 7 Plus-gebruikers betekent iOS 10.1 goed nieuws, want hierdoor kun je gebruikmaken van de nieuwe Portret-stand voor mooie close-ups. Ook voor iMessage zijn er meerdere verbeteringen doorgevoerd en er is een kwetsbaarheid met kwaadaardige jpeg-afbeeldingen opgelost.

iOS 10.1 met Portret-stand

De nieuwe Portret-stand is alleen beschikbaar voor de iPhone 7 Plus en maakt volop gebruik van de nieuwe dubbele camera’s. Met de Portret-stand maak je een mooie close-up foto van een mens, dier of voorwerp, waarna de achtergrond wazig gemaakt wordt voor een versterkt effect. De Portret-stand is te vinden in de Camera-app en geeft ook instructies bij het maken van de foto. De Camera-app geeft aan of je dichter of juist verder weg van het te fotograferen object moet bewegen. In de instellingen van de Camera-app geef je vervolgens aan of er ook een gewone versie van de foto bewaard moet worden. Wij probeerden de Portret-stand al uit en vergeleken deze met een professionele DSLR-camera in onze iPhone 7-cameratest. Je vindt daar ook allerlei voorbeelden van deze nieuwe cameramodus.

Apple merkt op dat de Portret-stand voor de iPhone 7 Plus zich nog in beta-status bevindt. Dit geeft aan dat Apple de komende tijd de functie nog verder wil verbeteren of uitbreiden. Het resultaat hiervan zien we mogelijk terug in toekomstige iOS-updates.

iMessage-verbeteringen in iOS 10.1

Verminder beweging met Berichten-effecten.Voor iMessage zijn er in iOS 10.1 ook verbeteringen doorgevoerd. Sinds iOS 10 kun je berichten met effecten of schermvullende animaties versturen, zoals ballonnen, confetti of vuurwerk. Deze effecten en animaties waren echter niet zichtbaar als je de toegankelijkheidsoptie Verminder beweging aan had staan. Met ingang van iOS 10.1 is er een extra optie om iMessage-effecten wel te laten zien als je ook de optie Verminder beweging aan had staan. Je vindt dit bij Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder beweging > Laat Berichten-effecten zien. Verder kun je berichten die voorzien zijn van zo’n animatie opnieuw laten afspelen met een Herhaal-knop bij zo’n bericht.

Kwaadaardige jpeg-bestanden

Inmiddels is ook bekend dat er nog iets anders is verbeterd in iOS 10.1: er is een kwetsbaarheid met kwaadaardige jpeg-bestanden opgelost. Voorheen was het mogelijk om iemand een aangepaste afbeelding in jpeg-formaat toe te sturen, waardoor het uitvoeren van ongewenste code mogelijk werd. In de releasenotes van iOS 10.1 is te lezen dat Apple dit beveiligingslek heeft gedicht. Eerder dichtte Apple ook al een soortgelijk beveiligingslek met tiff-bestanden.

Maar er is nog veel meer verbeterd en aangepakt in deze update. Zo is er een betere Bluetooth-connectiviteit met accessoires van derden, werkt synchrone AirPlay-weergave beter, zijn de prestaties verbeterd bij het delen van websites vanuit Safari met de Berichten-app en nog veel meer. Hieronder vind je de complete lijst van wijzigingen en bugfixes.

iOS 10.1 releasenotes.

iOS 10.1 downloaden

iOS 10.1 is te downloaden voor elke iPhone, iPad en iPod touch die geschikt is voor iOS 10. Voor de iPhone betekent dit dat je minimaal een iPhone 5 nodig hebt, terwijl je voor de iPad minimaal een iPad 4 of iPad mini 2 nodig hebt. De iPod touch 6e generatie is de enige iPod touch die iOS 10 kan draaien. Je downloadt de nieuwste versie via Instellingen > Algemeen > Software-update. Je kunt de update ook via iTunes downloaden. Zie je de update nog niet? iOS 10.1 is pas net verschenen, waardoor het even kan duren voordat deze voor jou zichtbaar is.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2016, 12:13
Categorie iOS
Onderwerp ios 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.