Rijke notificaties op de iPhone.

Zo werken rijke notificaties op de iPhone en iPad

De iPhone en iPad bieden ondersteuning voor rijke notificaties. Dit zijn pushberichten die meer informatie laten zien en je meer acties laten uitvoeren, zonder dat je je huidige app af hoeft te sluiten. Ook vanaf het toegangsscherm kun je deze meldingen gebruiken.

In deze tip lees je niet alleen wat rijke notificaties voor iPhone en iPad zijn, maar ook hoe je ze gebruikt, welke apps het ondersteunen en op welke apparaten het beschikbaar is. Alles wat je wil weten over de rijke notificaties van iOS en iPadOS, lees je in dit artikel.

Rijke notificaties in iOS

Rijke notificaties kunnen veel meer informatie bevatten dan in de standaard meldingen van iOS. Bij een chatapp kun je bijvoorbeeld direct reageren, maar ook een deel van het gesprek bekijken. Het voordeel van deze uitgebreide meldingen is dat je in veel gevallen de huidige app niet hoeft te verlaten om meer van de melding te bekijken.

De Berichten-app biedt standaard ondersteuning voor rijke notificaties. Krijg je een iMessage-bericht, dan kun je in de notificatie zelf door een recent chatgesprek bladeren. Het verschil met interactieve meldingen is dan ook dat rijke notificaties open blijven staan als je bijvoorbeeld een antwoord gestuurd hebt. Terwijl bij interactieve meldingen de notificatie in de Berichten-app meteen gesloten wordt zodra je een antwoord gestuurd hebt, kun je met deze uitgebreide meldingen door blijven chatten. Deze uitgebreide meldingen zijn dan ook een soort mini-apps vanwaar je meerdere acties kunt uitvoeren.

Rijke notificaties iOS

De mogelijkheden verschillen per app en apps moeten wel aangepast zijn. Bij WhatsApp kun je bijvoorbeeld direct vanuit de melding een gestuurde foto bekijken of een audiobericht beluisteren. Je kan dan ook antwoorden, maar het is niet mogelijk om een continu gesprek te voeren zoals in iMessage. Andere content die apps kunnen tonen zijn camerabeelden van een slimme camera (bijvoorbeeld bij een melding dat er beweging gedetecteerd is) of een volledige tweet waarin je vermeld bent.

Rijke notificaties op iPhone en iPad

Om rijke notificaties te kunnen gebruiken, moet je toestel wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet het toestel geschikt zijn voor iOS 10 of later. Dit geldt vanaf de iPhone 5 en de vierde generatie iPad en de iPad mini 2. Maar niet alle toestellen werken met dit type meldingen. Het gaat om onderstaande modellen die rijke notificaties kunnen ontvangen:

De iPhone 5, iPhone 5c en vierde generatie iPad ondersteunen geen rijke notificaties, ook al draaien ze op iOS 10.

Rijke notificaties gebruiken

Hoe je de rijke notificaties gebruikt, verschilt per toestel. De meeste recente toestellen werken met Haptic Touch. Je kunt je vinger dan even op een melding leggen om deze uit te klappen, te bekijken en erop te reageren. Op de iPhone SE 2020 geldt een beperking: daar werkt het uitklappen van de meldingen niet in het Berichtencentrum en op het toegangsscherm. Je kunt op dat toestel alleen met de optie Bekijk de notificatie bekijken.

Rijke notificatie bekijken

Als je een iPhone met 3D Touch hebt, van de iPhone 6s tot en met de iPhone XS, dan heb je twee mogelijkheden: de meldingen openen met 3D Touch of Haptic Touch.

3D Touch werkt vaak iets sneller. Hierbij druk je stevig op een melding.

Rijke notificaties op de iPad.

Op toestellen zonder 3D Touch, zoals de iPhone 5s en ouder, de iPhone 11 en nieuwer en de meeste iPads, werken rijke notificaties iets anders. Dit is afhankelijk van de software-versie. In de meeste gevallen kun je een melding lang ingedrukt houden met Haptic Touch. Verschijnt de notificatie bovenin het scherm, dan kun je deze naar beneden trekken. Ook kun je notificaties vaak naar links vegen en op Bekijk tikken.

Heb je een hekel aan meldingen? Dan kun je de notificaties ook uitschakelen, zodat je helemaal geen pushberichten meer krijgt. In onze tip leggen we je uit hoe je dat doet.

Bekijk ook

Notificaties uitschakelen op iPhone en iPad: zo doe je dat op twee manieren

Word je gek van al die notificaties die je de hele dag door op je iPhone en iPad krijgt? Schakel dan meldingen uit! In deze tip lees je hoe je op meerdere manieren je pushberichten kunt uitschakelen.