Rijke notificaties op de iPhone.

Zo werken rijke notificaties op de iPhone en iPad

De iPhone en iPad bieden ondersteuning voor rijke notificaties. Dit zijn pushberichten die meer informatie laten zien en je meer acties laten uitvoeren, zonder dat je je huidige app af hoeft te sluiten. Ook vanaf het toegangsscherm kun je deze meldingen gebruiken.

Sinds iOS 10 heeft Apple voor de iPhone en iPad rijke notificaties geïntroduceerd. Dit zijn notificaties die door apps gestuurd worden zoals altijd, maar dan met veel meer informatie. Je kunt met rijke notificaties ook meer handelingen uitvoeren, zoals een gesprek bekijken in een chatbericht. In deze tip lees je hoe rijke notificaties werken.

Rijke notificaties op de iPhone.

Rijke notificaties in iOS

Rijke notificaties die sinds iOS 10 beschikbaar zijn, kunnen veel meer informatie bevatten dan in de standaard meldingen van iOS. In een chatapp die rijke notificaties ondersteunt, kun je bijvoorbeeld niet alleen direct reageren, maar ook een deel van het gesprek bekijken. Het voordeel van rijke notificaties is dat je in veel gevallen de huidige app niet hoeft te verlaten om meer van de melding te bekijken.

De Berichten-app biedt standaard ondersteuning voor rijke notificaties. Krijg je een iMessage-bericht, dan kun je in de notificatie zelf door een recent chatgesprek bladeren. Het verschil met interactieve meldingen is dan ook dat rijke notificaties open blijven staan als je bijvoorbeeld een antwoord gestuurd hebt. Terwijl bij interactieve meldingen de notificatie in de Berichten-app meteen gesloten wordt zodra je een antwoord gestuurd hebt, kun je met rijke notificaties door blijven chatten. Rijke notificaties zijn dan ook een soort mini-apps vanwaar je meerdere acties kunt uitvoeren.

Rijke notificaties in Berichten en Twitter.

Rijke notificaties op iPhone en iPad

Om rijke notificaties te kunnen gebruiken, moet je toestel wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Allereerst moet het toestel geschikt zijn voor iOS 10 of later. Dit geldt vanaf de iPhone 5 en de vierde generatie iPad en de iPad mini 2. Maar niet alle toestellen werken met de rijke notificaties. Het gaat in totaal om onderstaande modellen:

Hoewel de iPhone 5, iPhone 5c en vierde generatie iPad werken met iOS 10, ondersteunen deze toestellen geen rijke notificaties.

Rijke notificaties gebruiken

Hoe je de rijke notificaties gebruikt, verschilt per toestel. Als je een iPhone met 3D Touch hebt, zoals de iPhone 6s en iPhone 7, druk je stevig op een melding vanaf het toegangsscherm, Berichtencentrum of zodra de melding tijdens het gebruik van een andere app bovenin beeld verschijnt. In dat laatste geval kun je de notificatie ook naar beneden trekken om deze uit te klappen.

Rijke notificaties op de iPad.

Op toestellen zonder 3D Touch, zoals de iPhone 5s en geschikte iPads, werken rijke notificaties iets anders. Vanaf het toegangsscherm en Berichtencentrum klap je deze notificaties uit door deze naar links te vegen en te tikken op Bekijk. Verschijnt een melding bovenin beeld bij het gebruik van een andere app, dan trek je deze melding simpelweg naar beneden om hem open te klappen.

Niet elke app werkt met rijke notificaties, want de ontwikkelaar moet zijn of haar app hier wel voor aanpassen. Apps die werken met rijke notificaties zijn bijvoorbeeld de officiële Twitter-app of de Nest-app. In de Twitter-app zie je meer van een tweet, zoals de bijgevoegde afbeelding, terwijl je in de Nest-app direct in de notificatie een preview kunt zien van je Nest-camera. Wat betreft de standaardapps werkt de Berichten-app met rijke notificaties.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2017
Categorie Basisfuncties
Onderwerpen notificaties, pushberichten