Siri bellen

Zo werkt Siri met apps van derden

Je kunt met Siri ook spraakopdrachten geven aan apps van derden. Maar hoe zie je welke apps daarvoor geschikt zijn? In dit artikel leggen we dat uit en lees je ook hoe je Siri met apps gebruikt.

Siri werkt met apps van derden

Siri kan samenwerken met apps uit de App Store. Wil je weten welke apps op jouw iPhone en iPad samenwerken met Siri, dan kun je dat snel en eenvoudig zien. Ook vertellen we je hoe je Siri voor apps inschakelt vanuit de instellingen.

Hoe werkt Siri samen met apps?

Siri werkt op verschillende manieren samen met externe apps. Allereerst is er een aantal categorieën waarmee Siri overweg kan. Je hoeft voor apps uit deze categorie geen instellingen aan te passen. Zodra ze aangepast zijn voor Siri, kun je door Apple bepaalde commando’s uitspreken.

Dit geldt alleen voor deze categorieën:

 • Chatapps (zoals WhatsApp en Telegram)
 • Foto-apps (zoals Canva en Shutterstock)
 • Betaalapps (zoals ING Bankieren, PayPal en Tikkie)
 • Belapps (zoals Skype en Viber)
 • Workoutapps (zoals Nike+ Run Club en Runtastic)
 • Taxiapps (zoals Uber en Lyft)
 • Lijsten- en notitie-apps (zoals Albert Heijn)
 • CarPlay- en auto-apps
 • Restaurantreserveringen (zoals IENS)
 • Barcode-apps

Daarnaast kunnen apps aangepast worden voor Siri Shortcuts. Met Siri Shortcuts maak je zelf je eigen commando. In de meeste gevallen schakel je met een dergelijke opdracht alleen naar een bepaald onderdeel in de app. De mogelijkheden zijn uitgebreider dan bij de apps uit bovenstaande categorieën, maar daarentegen werkt het bij de apps uit de categorieën iets gestroomlijnder.

Meer over Siri Shortcuts lees je in onze uitleg.

Apps bekijken die met Siri werken

Om te zien welke apps op jouw toestel samenwerken met Siri, ga je naar de Siri-instellingen:

 1. Ga naar Instellingen.
 2. Tik op Siri en Zoeken.
 3. Scroll naar beneden en bekijk de lijst van alle apps op jouw toestel.
 4. Bij apps uit één van de bovenstaande categorieën zie je de schakelaar Gebruik met Siri. Zet deze aan om opdrachten te kunnen geven.
 5. Bij apps die aangepast zijn voor Siri Shortcuts vind je een knop Opdrachten, waar je kunt kiezen uit de commando’s die je kan instellen.

Apps die zijn aangepast voor Siri Shortcuts kunnen vaak ook suggesties geven, bijvoorbeeld op het toegangsscherm. Wil je dat niet, dan kan je de Siri-suggesties op het toegangsscherm uitschakelen.

Siri met apps van derden

Siri in apps van derden gebruiken

Het gebruik van Siri in combinatie met apps van derden is heel eenvoudig. Je kunt rechtstreeks aan Siri vragen om een activiteit uit te voeren met een bepaalde app, bijvoorbeeld “Stuur met WhatsApp een nieuw bericht”. Heb je zelf een commando ingesteld, dan hoef je die alleen maar uit te spreken, zodat Siri precies doet hoe de opdracht is ingesteld.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden:

 • “Zoek handtassen op Pinterest.”
 • “Stuur een LinkedIn bericht naar Hans met: ‘Nieuwe baan? Gefeliciteerd!'”
 • “Maak een boodschappenlijst in Bear met boter, kaas en eieren.”
 • “Hé Siri, toon mijn persoonlijke QR code.”
 • “Is mijn auto op slot?”
 • “Ik wil geld overmaken”

Je kan via Siri bekijken welke vragen je zoal kan stellen aan apps die gebruikmaken van Siri. Activeer Siri en stel de vraag “Wat kun je doen?”. Er verschijnt een lijst van acties. Onderaan zie je de apps die beschikbaar zijn. Tik op één van de apps en je ziet welke vragen je kan stellen en welke bewoording je moet gebruiken.

Siri-vragen aan apps van derden.

Siri-apps bekijken in de App Store

Behalve van de reeds geïnstalleerde apps, kun je ook in de App Store zien welke apps gebruikmaken van Siri. In de omschrijving wordt vaak al melding gemaakt van Siri-ondersteuning, maar je kunt het ook iets verderop zien: Apple heeft bij elke app een lijstje met functionaliteit die wordt ondersteund, zoals op bovenstaande screenshot is te zien. Maar let wel op: deze aanduiding geldt alleen voor de apps uit één van de categorieën bovenaan dit artikel. Ondersteunt een app alleen de Siri Shortcuts, dan moet je dat opzoeken in de omschrijving van de app (indien de ontwikkelaar dit vermeldt).

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Categorie Apps
Onderwerp Siri