Woning-app voor HomeKit: alles wat je moet weten

Met de Woning-app kun je HomeKit-apparaten bedienen en scènes instellen. De app is beschikbaar op de iPhone, iPad, Apple Watch en Mac. In dit artikel lees je alles over deze app.

Alles over de Woning-app

Met HomeKit van Apple kun je allerlei apparaten bedienen via Siri. Apple heeft daarnaast ook de Woning-app, waarmee je nog nauwkeuriger alles kunt regelen. De Woning-app is een centraal punt voor al je apparaten en in deze gids leggen we uit wat je er zoal mee kunt doen.

Beschikbaarheid Woning-app: op welke apparaten?

De Woning-app (in het Engels: Home) is beschikbaar op iedere iPhone en iPad met iOS 10 of later, iedere Apple Watch met watchOS 3 of later en op de Mac vanaf macOS Mojave.

Na het openen van de app zie je direct je ingestelde HomeKit-huis met daarin alle gekoppelde apparaten, ingedeelde kamers en gecreëerde scènes.

Tip: Om je HomeKit-apparaten buitenshuis te bedienen heb je een HomeKit-hub nodig, oftewel een Apple TV, HomePod of iPad die thuis ligt en continu met internet verbonden is.

Apparaten bedienen met de Woning-app voor iOS

De Woning-app bestaat uit drie tabbladen: Woning, Kamers en Automatisering. Bij het onderdeel Woning stel je favoriete scènes en accessoires in. Het activeren van een scène in de Woning-app gaat vrij eenvoudig: tik op je favoriete scène en alle gekoppelde apparaten worden geactiveerd. Het bedienen van bijvoorbeeld Philips Hue-lampen gaat echter net even wat anders.

Licht bedienen vanuit Woning app

Om een lamp aan te zetten kun je nog steeds simpelweg op de lamp tikken, maar als je de helderheid wilt instellen werkt dat anders:

 1. Open bijvoorbeeld het Woning-tabblad en houd je vinger ingedrukt op een accessoire.
 2. Nu verschijnt een balk in beeld waar je de helderheid, temperatuur et cetera kunt bepalen. Door je vinger over het scherm te vegen, stel je de waarde in.
 3. Voor lampen: Tik op de knop een kleur om deze te activeren.
 4. Wil je de kleur verder aanpassen, kies dan een kleur en tik in het midden op Wijzig. hier pas je zowel de kleur als de temperatuur aan.

Ieder soort accessoire heeft zijn eigen bediening. Bij verlichting pas je de helderheid en de kleur aan, en bij een thermostaat de doeltemperatuur. Bij videocamera’s bekijk je op deze manier live naar de beelden.

Woning-app op de Mac gebruiken

In macOS Mojave komt de Woning-app ook beschikbaar op de Mac. Dat betekent dat je vanaf de Mac ook je HomeKit-apparaten kunt aansturen. De app heeft nagenoeg hetzelfde uiterlijk als de Woning-app op iOS.

Woning-app voor HomeKit op een MacBook.

De Woning-app werkt op de Mac vrijwel hetzelfde als op de iPad. De bediening is uiteraard wel iets anders: in plaats van iets lang ingedrukt houden moet je hier dubbelklikken op een item. Ook kun je klikken en slepen met je muis in plaats van je vingers. Als je Siri activeert op de Mac kun je de HomeKit-opdrachten ook met stemopdrachten geven.

Scènes en apparaten toevoegen met de Woning-app

Het instellen van een nieuwe scène of toevoegen van een apparaat is vrij eenvoudig:

 1. Tik in het onderdeel Woning of Kamers op het plusje rechtsboven.
 2. Voor een nieuw apparaat kies je voor Voeg accessoire toe. Tik op Voeg scène toe om een nieuwe scène aan te maken.
 3. Je kunt kiezen uit enkele standaardscènes, maar ook zelf een aangepaste scène maken.
 4. Geef de scène een naam, voeg accessoire toe, kies een passend symbool door erop te tikken en sla de scène op. Door hem als favoriet te markeren, zie je de scène in het Bedieningspaneel en in het Woning-gedeelte van de Home-app.

Scène toevoegen Woning-app HomeKit

Kamers selecteren en instellen

Je kunt in de Woning-app ook selecteren op kamer. Tik onderin de app op het onderdeel Kamers en één van de ingestelde kamers komt in beeld. Via de knop linksboven wissel je tussen kamers, maar je kunt ook naar links en rechts vegen om tussen kamers te wisselen. Een kamer toevoegen gaat ook heel eenvoudig:

 1. Tik in het Kamers-tabblad linksboven op de knop en kies voor Kamerinstellingen.
 2. Kies vervolgens Voeg kamer toe.
 3. In het volgende scherm geef je de kamer een naam die ook voor Siri gebruikt zal worden. Om de kamer herkenbaar te maken, stel je een achtergrond in.

Kamer toevoegen Woning-app HomeKit

Taken automatiseren met de Woning-app

De Home-app is ook in staat om zaken te automatiseren. Dat wil zeggen dat bepaalde scènes automatisch gestart worden als je bijvoorbeeld thuis komt of het huis verlaat. Je kunt het huis ook automatiseren op basis van tijd, waardoor een scène geactiveerd wordt als het bijvoorbeeld 22:00 is. Woon je met anderen? Dan kun je ook specifieke automatiseringen voor die personen instellen. Bijvoorbeeld: als de laatste persoon van huis gaat, dan gaan alle lampen uit. Dit werkt als volgt:

 1. Tik in de app onderaan op het Automatisering-tabblad en kies voor het plusje rechtsboven.
 2. In het volgende scherm maak je een keuze: automatisering op basis van locatie, tijd, bediening van een accessoire of een sensor die iets registreert.

Automatisering aanmaken Woning-app HomeKit

 1. Kies je voor een automatisering op basis van locatie, dan selecteer je in het volgende scherm de juiste locatie en of de actie uitgevoerd moet worden bij aankomst of vertrek. Stel daarna de juiste scène in en sla de automatisering op.
 2. Kies je voor een automatisering op basis van tijd, dan kun je kiezen voor zonsopgang, zonsondergang of een specifiek tijdstip. Je kunt ook instellen op welke dagen de scène geactiveerd wordt.

Na het kiezen van een scène en/of accessoires zul je zien dat je nóg meer kunt instellen. In het volgende menu kun je je vinger ingedrukt houden op lampen, thermostaten et cetera om de waarde aan te passen. Anders zal er een standaardwaarde gebruikt worden.

Heb je een HomePod in huis? Dan kun je die ook meenemen in je automatiseringen. Zo kun je bijvoorbeeld automatisch een specifiek radiostation aan laten springen in het weekend.

Vormgeving Woning-app aanpassen

Een voordeel van de Woning-app is dat je zelf het uiterlijk in kunt stellen. De Woning-app maakt gebruik van een schermvullende weergave van een afbeelding en standaard levert Apple enkele algemene plaatjes. Je kunt ook zelf een foto als achtergrond instellen, zowel voor de woning als elke afzonderlijke kamer.

Om de achtergrond van het Woning-gedeelte aan te passen, doe je het volgende:

 1. Selecteer Woning en tik linksboven op het huisje.
 2. Scrol naar het kopje Woningachtergrond. Tik op Maak foto om direct zelf een foto te maken.
 3. Tik op Kies uit bestaande om te kiezen uit een standaardfoto van Apple of eentje uit je eigen fotobibliotheek.

Achtergrond instellen Woning HomeKit

Om de achtergrond in te stellen voor de aparte kamers, volg je deze stappen:

 1. Ga naar de Kamers-sectie in de Woning-app.
 2. Tik linksboven op het menu en kies voor Kamerinstellingen.
 3. Kies de kamer waarvan je de achtergrond aan wil passen.
 4. Hier stel je een nieuwe achtergrond in, maar je kunt er ook de naam aanpassen.

Woning-app op de Apple Watch

De Woning-app is behalve voor de iPhone, iPad en Mac ook beschikbaar voor de Apple Watch. Hiermee kun je lampen en scènes activeren, zonder dat je hiervoor je iPhone nodig hebt. In de Apple Watch-app kun je bovendien de helderheid van lampen instellen en ook de kleur selecteren. We hebben een aparte tip over het gebruik van de Woning-app op de Apple Watch.

Woning-app op Apple Watch

Woning-app in Bedieningspaneel

Je vindt ook in het Bedieningspaneel een optie om de Woning-app te gebruiken. Je herkent deze aan het huisje. Deze kun je ingedrukt houden om bij je favoriete accessoires en scènes te komen.

Het voordeel van Home in het Bedieningspaneel is dat je op deze manier altijd je apparaten kunt bedienen zonder dat je Siri hoeft te gebruiken.

Bedieningspaneel Woning-app HomeKit

Meer tips voor de Woning-app

We hebben nog meer tips over het gebruik van de Woning-app. Hieronder vind je een greep uit het aanbod:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2019
Categorie Apps
Onderwerp homekit
Software iOS, iPadOS, tvOS, watchOS