Home-app op de iPhone.

Zo werkt de Woning-app voor HomeKit [video]

Met de Woning-app kun je HomeKit-apparaten bedienen en scènes instellen. De app is beschikbaar op de iPhone, iPad, Apple Watch en vanaf macOS 10.14 ook op de Mac. In dit artikel lees én zie je alles over deze app.

Met HomeKit van Apple kun je allerlei apparaten bedienen via Siri. Apple heeft daarnaast ook de Woning-app, waarmee je nog nauwkeuriger alles kunt regelen. De Woning-app is een centraal punt voor al je apparaten en in deze gids leggen we uit wat je er zoal mee kunt doen.

Nieuw: Woning-app op de Mac

In macOS Mojave komt de Woning-app ook beschikbaar op de Mac. Dat betekent dat je vanaf de Mac eindelijk ook je HomeKit-apparaten kunt aansturen. De app heeft vrijwel hetzelfde uiterlijk als de Woning-app op de Mac. Dat komt omdat Apple voor het omzetten van de app gebruik heeft gemaakt van nieuwe ontwikkeltools, waarmee het makkelijker moet worden om iOS-apps naar macOS over te zetten. Ook de apps voor Apple News, Aandelen en Dictafoon zijn op deze manier aangepast voor de Mac.

Woning-app voor HomeKit op een MacBook.

De Woning-app werkt op de Mac vrijwel hetzelfde als op de iPad. De bediening is uiteraard wel iets anders: in plaats van drukken met 3D Touch moet je dubbelklikken op een item. Ook kun je klikken en slepen met je muis in plaats van je vingers. Als je Siri activeert op de Mac kun je de HomeKit-opdrachten ook met stemopdrachten geven.

Beschikbaarheid Woning-app: op welke apparaten?

De Woning-app (in het Engels: Home) is beschikbaar op iedere iPhone en iPad met iOS 10 of later, iedere Apple Watch met watchOS 3 of later en op de Mac vanaf macOS Mojave.

Na het openen van de app zie je direct je ingestelde HomeKit-huis met daarin alle gekoppelde apparaten, ingedeelde kamers en gecreëerde scènes.

Home-app op de iPhone.

Tip: Om je HomeKit-apparaten buitenshuis te bedienen heb je een HomeKit-hub nodig, oftewel een Apple TV, HomePod of iPad die thuis ligt en continu met internet verbonden is.

Apparaten bedienen met de Woning-app voor iOS

De Woning-app bestaat uit drie tabbladen: Woning, Kamers en Automatisering. Bij het onderdeel Woning stel je favoriete scènes en accessoires in. Het activeren van een scène in de Woning-app gaat vrij eenvoudig: tik op je favoriete scène en alle gekoppelde apparaten worden geactiveerd. Met een korte animatie zie je hoe ver het activeren van de scène is. Het aanzetten van bijvoorbeeld de Philips Hue-lampen gaat echter net even wat anders.

Woning-app: kleur instellen

Om een lamp aan te zetten kun je nog steeds simpelweg op de lamp tikken, maar als je de helderheid wilt instellen werkt dat anders:

 1. Kies bijvoorbeeld het Woning-gedeelte en hou je vinger ingedrukt op een accessoire of druk stevig met 3D Touch op een iPhone 6s of later.
 2. Nu verschijnt een balk in beeld waar je de helderheid kunt bepalen. Door je vinger over het scherm te vegen, stel je de helderheid in.
 3. Tik op de knop Kleur om een andere kleur te kiezen.
 4. Wil je de kleur verder aanpassen, kies dan een kleur en tik in het midden op Wijzig. hier pas je zowel de kleur als de temperatuur aan.

In onderstaande video zie je hoe het instellen van de app in zijn werk gaat.

Scènes en apparaten toevoegen met de Woning-app

Het instellen van een nieuwe scène of toevoegen van een apparaat is vrij eenvoudig:

 1. Tik in het onderdeel Woning of Kamers op het plusje rechtsboven.
 2. Voor een nieuw apparaat kies je voor Voeg accessoire toe. Tik op Voeg scène toe om een nieuwe scène aan te maken.
 3. Je kunt kiezen uit enkele standaardscènes, maar ook zelf een aangepaste scène maken.
 4. Geef de scène een naam, voeg accessoire toe, kies een passend symbool door erop te tikken en sla de scène op. Door hem als favoriet te markeren, zie je de scène in het Bedieningspaneel en in het Woning-gedeelte van de Home-app.

Accessoire en scène met symbool toevoeging in Woning op iOS.

Kamers selecteren en instellen

Je kunt in de Woning-app ook selecteren op kamer. Tik onderin de app op het onderdeel Kamers en één van de ingestelde kamers komt in beeld. Via de knop linksboven wissel je tussen kamers, maar je kunt ook naar links en rechts vegen om tussen kamers te wisselen. Een kamer toevoegen gaat ook heel eenvoudig:

 1. Tik in het onderdeel Kamers linksboven op de knop en kies voor Kamerinstellingen.
 2. Kies vervolgens Voeg kamer toe.
 3. In het volgende scherm geef je de kamer een naam die ook voor Siri gebruikt zal worden. Om de kamer herkenbaar te maken, stel je een achtergrond in.

Kamers in de Woning-app op iOS.

Taken automatiseren met de Woning-app

De Home-app is ook in staat om zaken te automatiseren. Dat wil zeggen dat bepaalde scènes automatisch gestart worden als je bijvoorbeeld thuis komt of het huis verlaat. Je kunt het huis ook automatiseren op basis van tijd, waardoor een scène geactiveerd wordt als het bijvoorbeeld 22:00 ‘s avonds is. Dit werkt als volgt:

 1. Tik in de app onderaan op Automatisering en kies voor het plusje rechtsboven.
 2. In het volgende scherm maak je een keuze: automatisering op basis van locatie, tijd, bediening van een accessoire of een sensor die iets registreert.

Automatisering in de Woning-app op iOS.

 1. Kies je voor een scène op basis van locatie, dan selecteer je in het volgende scherm de juiste locatie en of de actie uitgevoerd moet worden bij aankomst of vertrek. Stel daarna de juiste scène in en sla de automatisering op.
 2. Kies je voor een scène op basis van tijd, dan kun je kiezen voor zonsopgang, zonsondergang of een specifiek tijdstip. Je kunt ook instellen op welke dagen de scène geactiveerd wordt.

Automatisering met tijd en locatie in de Woning-app op iOS.

Vormgeving Woning-app aanpassen

Het voordeel van de Woning-app is dat je zelf het uiterlijk in kunt stellen. De Home-app maakt gebruik van een schermvullende weergave van een afbeelding en standaard levert Apple enkele plaatjes. Je kunt echter ook zelf een foto als achtergrond instellen, zowel voor de woning als elke afzonderlijke kamer.

Om de achtergrond van het Woning-gedeelte aan te passen, doe je het volgende:

 1. Selecteer Woning en tik linksboven op het windroosje.
 2. Scrol naar het kopje Woningachtergrond. Tik op Maak foto om direct zelf een foto te maken.
 3. Tik op Kies uit bestaande om te kiezen uit een standaardfoto van Apple of eentje uit je eigen fotobibliotheek.

Achtergrond in de Woning-app op iOS.

Om de achtergrond in te stellen voor de aparte kamers, volg je deze stappen:

 1. Ga naar de Kamers-sectie in de Woning-app.
 2. Tik linksboven op de knop en kies voor Kamerinstellingen.
 3. Kies de juiste kamer waarvan je de achtergrond aan wil passen.
 4. Hier stel je een nieuwe achtergrond in, maar je kunt er ook de naam aanpassen.

Woning-app op de Apple Watch

De Woning-app is behalve voor de iPhone en iPad ook beschikbaar voor de Apple Watch. Hierdoor kun je lampen en scènes activeren, zonder dat je hiervoor je iPhone nodig hebt. In de Apple Watch-app kun je bovendien de helderheid van lampen instellen en ook de kleur selecteren. Om de helderheid in te stellen tik je op de drie stipjes. Nu verschijnt de helderheidsbalk, waardoor je alleen maar over je vinger hoeft te vegen om deze in te stellen.

Woning-app op de Apple Watch.

Woning-app in Bedieningspaneel

Je vindt ook in het Bedieningspaneel een optie om de Woning-app te gebruiken. Je moet deze wel zelf toevoegen. Dit werkt als volgt:

 1. Ga naar Instellingen > Bedieningspaneel.
 2. Tik op Pas regelaars aan en tik op het groene plusje bij de Woning-app om deze toe te voegen.
 3. Open vervolgens het Bedieningspaneel door van beneden naar boven te vegen. Tik op de knop van de Woning-app.
 4. Je kunt nu een accessoire in- of uitschakelen. Tik op Scènes op een specifieke scène te activeren.

Het voordeel van Home in het Bedieningspaneel is dat je op deze manier altijd je apparaten kunt bedienen zonder dat je Siri hoeft te gebruiken.

Woning-app in het Bedieningspaneel op iOS.

Meer tips voor de Woning-app

We hebben nog meer tips over het gebruik van de Woning-app. Hieronder vind je een greep uit het aanbod:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2018
Categorie Apps
Onderwerp homekit
Software iOS, tvOS, watchOS