iOS 10 Bedieningspaneel.

Zo werkt het nieuwe Bedieningspaneel in iOS 10 [video]

iOS 10 heeft een nieuw Bedieningspaneel dat bestaat uit drie losse delen. Er is 3D Touch toegevoegd en je kunt met HomeKit je huis makkelijker bedienen. In dit artikel lees je wat er zoal nieuw is en hoe het werkt of kijk naar onze uitlegvideo.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 10 Bedieningspaneel.
iOS 10 heeft een geheel nieuw Bedieningspaneel waarmee je snel bepaalde functies van je iPhone en iPad aan en uit kunt zetten. Voorheen was het Bedieningspaneel een vrij statisch deel van iOS, maar met de komst van iOS 10 komt hier verandering in. Het Bedieningspaneel (Control Center) heeft in iOS 10 meer knoppen en onderdelen, zodat je veel meer kunt doen. Deze video legt alles uit.

iOS 10 vanaf dinsdagavond 13 september te downloaden
iOS 10 komt op 13 september rond 19:00 uur ‘s avonds beschikbaar voor iedereen. Lees er alles over in deze artikelen:

Nieuwe vormgeving en functies voor Bedieningspaneel

Het Bedieningspaneel is in iOS 10 niet alleen voorzien van een nieuw uiterlijk, maar heeft ook nieuwe functies gekregen. Het belangrijkste is dat je nu binnen het Bedieningspaneel kunt wisselen tussen verschillende schermen. Het Control Center is niet meer een enkel schuifmenuutje, maar bestaat uit drie onderdelen: de hoofdfuncties, muziekbediening en een apart onderdeel voor de nieuwe Home-app. In onderstaande korte video vind je een korte demonstratie van het nieuwe Bedieningspaneel.

Bedieningspaneel in iOS 10

Voor het grootste deel is het eerste scherm van het Bedieningspaneel ongewijzigd gebleven. Toch vind je enkele veranderingen, want het gedeelte voor de muziekbediening is verdwenen naar het tweede scherm. Hierdoor is er plek vrijgekomen voor grotere knoppen voor AirPlay, AirDrop en Night Shift. Waar Night Shift in iOS 9.3 nog een kleine knop onderaan het Bedieningspaneel is, is dit in ieder geval in de eerste beta van iOS 10 een grote brede balk. Je ziet hier niet alleen of Night Shift aan staat aan staat met het icoontje, maar de begeleidende tekst geeft aan tot wanneer Night Shift aan of uit staat.

Bedieningspaneel in iOS 10. Bedieningspaneel in iOS 10 met AirPlay en synchrone weergave.

Bovendien is er wat betreft AirPlay wat veranderd. De AirPlay-knop op het eerste scherm gebruik je namelijk alleen om je scherm bijvoorbeeld weer te geven op een Apple TV. Dit is dus de functie met de synchrone weergave. De AirPlay-functie om enkel en alleen muziek door te sturen naar een Apple TV of een speaker vind je op het tweede scherm, bij de muziekbediening.

Muziekbediening in het Bedieningspaneel

Muziekbediening in het Bedieningspaneel op de iPad in iOS 10.Omdat de muziekbediening nu verplaatst is naar een tweede scherm binnen het Bedieningspaneel, is er veel meer ruimte voor grotere knoppen en albumhoezen. Los van de titel en artiest vind je hier dus ook een mooie afbeelding van de cover van het desbetreffende nummer. Onder de knoppen vind je de optie om te wisselen van audiobron. Tik hierop en je kunt kiezen of je de muziek af wil spelen via de iPhone, Apple TV of draadloze speaker.

Derde scherm Bedieningspaneel voor Home-app

Home in iOS 10 met Bedieningspaneel.Het derde scherm in het Control Center is niet voor iedereen beschikbaar. Dit scherm verschijnt alleen als je een HomeKit-huis ingesteld hebt en is gekoppeld aan de aparte nieuwe Home-app. In het Bedieningspaneel kun je zo eenvoudig lampen en andere accessoires aanzetten, maar je kunt er ook wisselen tussen scènes om in één keer een groep lichten aan te zetten en je huis in een bepaalde stemming te brengen.

Het Bedieningspaneel heeft verder nog enkele andere functies gekregen. De vier knoppen onderin voor de zaklantaarn, timer, rekenmachine en camera werken nu met 3D Touch. Als je stevig drukt op de zaklantaarn, kies je de sterkte van het licht. Met de timer stel je direct een timer van een bepaald aantal minuten in en op de rekenmachine kopieer je de meest recente uitslag op je klembord. 3D Touch op het camera-icoontje heeft dezelfde functies als de daadwerkelijke camera-app, waardoor je bijvoorbeeld snel een selfie of een video kunt maken.

Bedieningspaneel in iOS 10 met 3D Touch op zaklantaarn. Bedieningspaneel in iOS 10 met 3D Touch op Timer.

Bedieningspaneel in iOS 10 met 3D Touch op Rekenmachine. Bedieningspaneel in iOS 10 met 3D Touch op camera.

Omdat het Bedieningspaneel in verbinding staat met de standaardapps van iOS, past het Control Center zich ook aan. Verberg je bijvoorbeeld de Calculator-App, dan verdwijnt deze ook uit het Bedieningspaneel. Hierdoor staan er onderaan niet vier snelkoppelingen, maar slechts drie.

Bedieningspaneel in iOS 10 op de iPad.

iOS 10 met onder andere het nieuwe Bedieningspaneel is vanaf 13 september 2016 beschikbaar voor iedereen met een geschikt toestel.

Met dank aan @basvanderploeg voor de 3D Touch-screenshots

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 13 september: Vanwege de komst van iOS 10 op 13 september is dit artikel geactualiseerd en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2016, 16:19
Categorie iOS
Onderwerpen bedieningspaneel, control center, ios 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.