iMessage in iOS 10.

iMessage in iOS 10 en macOS Sierra: alle vernieuwingen op een rijtje

iMessage krijgt met iOS 10 en macOS Sierra een veel vernieuwingen, zoals animaties bij het versturen van berichten, makkelijker zoeken naar afbeeldingen en nog veel meer. Hier vind je al deze vernieuwingen op een rijtje.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iMessage op een iPhone met iOS 10.
Apple heeft een flinke hoeveelheid nieuwe functies aangekondigd voor de Berichten-app en met name iMessage. Zo worden links automatisch voorzien van een passende afbeelding, speel je video’s rechtstreeks af in de Berichten-app, zijn emoji’s drie keer groter dan voorheen, zet je automatisch woorden over in een passende emoji en krijgen ook ontwikkelaars toegang tot iMessage.

Vernieuwingen in Berichten-app: meer visueel

De Berichten-app en met name iMessage krijgt in iOS 10, macOS Sierra en watchOS 3 flinke vernieuwingen. Nieuw is bijvoorbeeld om handgeschreven berichten te verzenden, zodat je je berichten een stuk persoonlijker kunt maken. En over persoonlijke berichten gesproken: je kunt een bericht verborgen versturen, zodat de ontvanger deze eerst zichtbaar moet maken door erover te vegen. Ditzelfde kan ook met foto’s, zodat je niet meteen kan zien wat diegene jou gestuurd heeft.

Bubble-effecten in iMessage in iOS 10. Visuele effecten meesturen met iMessage in iOS 10.

Je chats in de Berichten-app worden nog veel visueler, want met extra grote emoji’s zie je direct wat iemand bedoelt. En ben je een bericht aan het tikken, dan herkent iOS 10 direct enkele woorden waar een emoji aan te koppelen is. Denk hier bijvoorbeeld aan het woord pizza, waardoor je deze met een enkele tik om kunt zetten in een pizza-emoji. Het enige wat je hoeft te doen is naar het emoji-scherm te wisselen, waarna de om te zetten woorden automatisch aangegeven worden. Het is nu overigens ook mogelijk om per contact in te stellen of diegene wel of geen leesbewijs van jou ontvangt.

Ook nieuw in de Berichten-app zijn Bubble Effects. Schaam je je ergens voor, dan kun je en geinige animatie meesturen met je bericht om dit extra kracht bij te zetten. Of ben je juist ergens heel positief over, dan zorg je ervoor dat de ontvanger je bericht op een spectaculaire manier ontvangt met een knallende animatie. Je kunt in totaal kiezen uit drie verschillende animaties: klap, luid en zachtjes.

Bovendien herkent iMessage bepaalde woorden en voegt daar automatisch een leuke fullscreen animatie aan toe. Feliciteer je iemand met zijn of haar verjaardag, dan komt er bijvoorbeeld allemaal confetti voorbij. Je kunt echter ook handmatig een hip effectje meesturen, zoals ballonnen, lasers, vuurwerk en een vallende ster. En wil je je waardering blijken voor een ontvangen bericht, dan kun je rechtstreeks reageren met bijvoorbeeld een duimpje, hartje of een vraagteken.

Digital Touch nu ook via je iPhone, iPad en Mac

Digital Touch is een functie op de Apple Watch, waarmee je bijvoorbeeld tekeningetjes kunt sturen naar andere Apple Watch-vrienden. Deze functie komt nu ook beschikbaar op je iPhone, iPad en Mac. Je kunt tekenen, een kloppend hartje versturen (die niet gekoppeld is aan je eigen hartslag), tikken en meer. Door deze toevoeging wordt Digital Touch een stuk breder beschikbaar, waardoor je nu ook zonder Apple Watch grappige tekeningetjes naar vrienden en familie kunt sturen. Het is zelfs mogelijk om te tekenen over je eigen foto’s, wat bijvoorbeeld handig is om iets aan te duiden bij het versturen van een foto. Dit werkt met zowel de binnenste als de buitenste camera van je iPhone of iPad.

Digital Touch op de iPhone in iMessage in iOS 10. Reageren op een bericht in iMessage in iOS 10.

iMessage met extensies open voor ontwikkelaars

Ontwikkelaars kunnen nu ook aan de slag gaan met allerlei extensies voor de Berichten-app. Dit wordt verzameld onder de noemer App Store for iMessage en vind je onder een App Store-knop in een chatbericht. Hierdoor kun je bijvoorbeeld stickers toevoegen aan je berichten, waardoor het gesprek een stuk levendiger wordt. Apple noemde als voorbeeld ook de app JibJab, waardoor je je eigen gezicht kunt plakken in grappige bewegende afbeeldingen. Je kunt vanuit een chat nu ook eenvoudiger een Apple Music-nummer delen of zoeken naar populaire afbeeldingen en gifs via zoekmachine bing. Doordat iMessage opengesteld is voor ontwikkelaars, komen er veel meer mogelijkheden bij. Denk bijvoorbeeld aan het versturen van gifs uit de Giphy-database dankzij een speciale app of het spelen van een spelletje met een vriend.

Afbeeldingen zoeken en sturen in iMessage in iOS 10. Apple Music-nummers sturen in iMessage in iOS 10.

Al deze nieuwe functies in iMessage komen eind dit jaar voor iedereen beschikbaar met de officiële release van iOS 10 en macOS Sierra.

Met dank aan @basvanderploeg voor de video!

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 14 juni: De functie om tekst om te zetten in emoji blijkt toch te werken in het Nederlands. Het artikel is aangepast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juli 2016, 14:25
Categorie Apps
Onderwerpen imessage, ios 10, macos sierra

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.