iPad 4 overzicht

iPad 4: specificaties, functies, deals en meer

Lees alles over de iPad 4, de populaire tablet die Apple in 2012 uitbracht. Check de iPad 4 functies en verbeteringen, het laatste nieuws, prijzen en alles wat je moet weten.

Dit artikel is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt door iCulture.

De vierde generatie iPad kreeg van Apple de naam iPad Retina, maar is veel bekender geworden onder de naam iPad 4. Dit was de eerste iPad met een Lightning-aansluiting. In dit overzicht lees je alles over de vernieuwingen en de functies van de iPad 4.

Zoek je een nieuwere iPad, kijk dan eens naar de verschillende iPad modellen of bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.

Wat is de iPad 4?

De iPad 4 is intern grotendeels gelijk aan de iPad 3, die een paar maanden eerder verscheen. Wel zaten er wat vernieuwingen in, zoals de A6X-chip en de Lightning-aansluiting. De vierde generatie beschikte ook over sneller internet, zowel via wifi als via het mobiele netwerk, dankzij bredere ondersteuning voor Europese 4G-netwerken. Dit geldt uiteraard alleen voor de modellen met Cellular-functie. De FaceTime-camera is verbeterd naar 1,2 megapixel.

Op andere punten hield Apple alles hetzelfde. Zo krijg je een 9,7-inch retinascherm met een resolutie van 2048 bij 1536 pixels en een quad-core grafische processor. De 5 megapixelcamera aan de achterzijde kreeg autofocus, waardoor het voor het eerst aantrekkelijker werd om met de iPad te gaan fotograferen. Helaas moest je voor deze iPad wel veel nieuwe accessoires aanschaffen want alle spullen met 30-pins aansluiting werden onbruikbaar. Eventueel kon je voor een paar euro een adapter kopen, waarmee je je oude accessoires geschikt kon maken voor Lightning.

iPad 4 in het kort

Veel specificaties van de iPad 4 komen overeen met z’n voorganger. Dit zijn de belangrijkste eigenschappen:

  • Verkrijgbaar sinds november 2012.
  • Ook bekend als iPad Retina.
  • Groot 9,7-inch retinascherm voor superscherpe foto’s en teksten.
  • Eerste iPad met Lightning-aansluiting.
  • Nieuwe A6X-processor met verdubbeling van grafische prestaties.
  • Verbeterde ondersteuning voor 4G-netwerken.

iPad 4 kopen of niet?

Wil je nu nog een iPad 4 kopen, dan raden we dit af. Je kan beter kiezen voor de standaard iPad van dit jaar of vorig jaar. Dit is een budgetmodel waarmee je nog vele jaren vooruit kunt.

Heb je momenteel nog een iPad 4, dan is het ondertussen wel tijd om te gaan vervangen. Het retinascherm en de specs zijn nog goed genoeg voor licht gebruik, zoals internetten, boeken lezen en filmpjes kijken. Maar je krijgt geen updates meer, dus je blijft hangen op iOS 10.3.2. Voor games zul je wellicht toch liever een nieuwer model willen hebben.

iPad 4 specs en verbeteringen

Er zijn een aantal verschillen tussen de iPad 3 en de iPad 4, zoals de al eerder genoemde Lightning-poort. Ook heeft de iPad 4 een betere 720p FaceTime HD-camera aan de voorkant en een 5-megapixelcamera aan de achterkant waarmee je 1080p-video’s kunt filmen. Dat was een flinke verbetering ten opzichte van de 1-megapixelcamera van het voorgaande model. Je kon deze video’s via AirPlay projecteren op een groot scherm, zoals een televisie.

Intern was de iPad 4 ook verbeterd: de A5X-processor was vervangen door een A6X-processor, wat een verdubbeling betekende voor de grafische prestaties. Ook was de Wi-Fi verbeterd dankzij een techniek met de naam ‘channel bonding’. Dit hield in dat twee naast elkaar liggende frequentiebanden worden gecombineerd. Daardoor kan er tweemaal zoveel data worden verzonden dan normaal. Helaas ondersteunen niet alle Wi-Fi-routers deze technologie.

De iPad 4 ondersteunde ook meer LTE-frequenties, zodat je op bijna alle gangbare 4G-netwerken in Nederland en Azië ermee kunt internetten. Zijn voorganger bood alleen ondersteuning voor 4G-frequenties die in de VS gangbaar zijn.

iPad 4 overzicht

iPad 4 releasedatum

De vierde iPad werd in 2012 aangekondigd als vierde generatie iPad, namelijk op 23 oktober. De eerste modellen lagen al op 2 november in de winkel, in 35 landen wereldwijd, inclusief Nederland en België. Apple-fans waren niet blij met de plotselinge aankondiging van dit nieuwe model. Veel iPad-gebruikers van het eerste uur hadden een paar maanden eerder besloten om naar de iPad 3 te upgraden. Ze kampten daarbij met lange wachtrijen bij de winkels en levertijden van twee tot drie weken bij de online Apple Store. Logisch dat ze niet blij waren dat Apple al een paar maanden later een compleet nieuwe iPad aankondigde, om de complete line-up geschikt te maken voor de Lightning-aansluiting. Apple kwam klanten tegemoet door de retourperiode te verlengen van 14 naar 30 dagen.

Je kunt je afvragen of Apple de derde generatie iPad wel had moeten uitbrengen. Achteraf gezien hadden ze misschien beter kunnen wachten tot de release van de iPad 4. Tot overmaat van ramp was het nieuwe model ook nog twintig euro duurder.

iPad 4 prijs en uitvoeringen

De iPad 4 is lag in de winkel voor 499 euro, twintig euro duurder dan de vorige generatie. Je kon kiezen uit een witte of zwarte variant met een opslag van 16GB, 32GB of 64GB. Daarnaast was er zoals gebruikelijk onderscheid tussen modellen met alleen Wi-Fi en de Cellular-modellen met 3G/4G, die een paar weken later verkrijgbaar waren.

In januari 2013 bracht Apple een 128GB variant van de 4 uit, voor mensen die veel opslag nodig hadden.

iPad 4 aankondiging

Tijdens een persbijeenkomst in oktober 2012 kondigde Apple de vierde generatie iPad 4 aan, gelijktijdig met de eerste iPad mini. De meeste nadruk lag daarbij op de kleinere iPad, maar er werd ook gesproken over een nieuwe versie van iBooks en nieuwe modellen van de MacBook Pro, Mac mini en iMac.

https://www.youtube.com/watch?v=6xmF1u50d-8

iPad 4 accessoires

Net als bij voorgaande modellen bracht Apple ook voor de iPad 4 een Smart Cover op de markt, de oprolbare beschermflap voor het scherm. Daarnaast lag er een nieuwe adapter in de Apple Store, waarmee je bestaande accessoires met 30-pins connector geschikt kon maken voor de nieuwe Lightning-aansluiting. Apple leverde dit verlengstukje niet gratis mee – iets wat ze jaren later wel zouden doen toen de 3,5mm koptelefoonaansluiting in de iPhone 7 werd geschrapt.

iPad 4 voordelen

  • Kleinere Lightning-connector, daardoor geschikt voor de nieuwste accessoires.
  • Sneller internet en verbeterde camera’s.

iPad 4 nadelen

  • Oude oplaadkabels passen niet meer.

iPad 4 video

Hieronder zie je een Nederlandse video van de iPad 4:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Zoek je een nieuwere iPad, kijk dan eens naar de verschillende iPad modellen of bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2022
Devices
iPad, iPad 4