Home-app voor iPad, Apple TV en iPhone

iPad kan ook dienstdoen als HomeKit-hub voor thuis

De iPad kan ook dienstdoen als HomeKit-hub voor thuis. Handig als je geen Apple TV hebt, maar wel van buitenaf apparaten wilt aansturen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

De Apple TV is een hub voor je HomeKit-apparaten. Je gebruikt het nu al om van buitenaf toegang te krijgen tot je apparaten. In iOS 10 blijft dat zo, maar er komt een nieuwe mogelijkheid bij voor mensen die geen Apple TV hebben. Ook je iPad kan dienst doen als ‘Home Hub’.

Home-app voor iPad, Apple TV en iPhone

iPad als HomeKit-hub

Apple kondigde tijdens de WWDC geen grote vernieuwingen voor HomeKit aan, behalve dan de losse Home-app die ze eigenlijk een jaar geleden al beschikbaar hadden moeten stellen. Inmiddels vindt Apple dat er genoeg apparaten zijn die HomeKit ondersteunen. Op het WWDC-podium lieten ze een overzicht met tientallen fabrikanten zien, die zich al hebben aangesloten.

iPad HomeKit-hubIn iOS 10 komt er een nieuwe mogelijkheid bij. Je hebt niet langer een Apple TV nodig om apparaten te bedienen als je buitenshuis bent. Een iPad werkt ook, zo blijkt uit teksten in de Home-app.

iPad-gebruikers kunnen de instellingen regelen via iCloud. Terwijl de iPad thuis op de bank ligt, kun je vanaf je iPhone buitenshuis de instellingen regelen. De iPad zorgt daarbij voor de internetverbinding. Met de zogenaamde ‘Home Hub’ kun je allerlei scènes instellen en op afstand toegang geven tot accessoires. Handig voor mensen die nog een tweede of derde generatie Apple TV hebben, of die helemaal geen Apple TV bezitten. Maar let wel op dat minimaal een iPad 4 nodig hebt om het te kunnen gebruiken, want de nog immens populaire iPad 2 en 3 krijgen geen update naar iOS 10.

Apple belooft dat de permissies die je aan gebruikers kunt geven krachtiger zijn als je een Apple TV of iPad als hub gebruikt. Details daarover zijn nog niet bekend.

Meer HomeKit-apparaten

Apple heeft in de documentatie van HomeKit ook aangegeven dat er vijf nieuwe productcategorieën bij komen: airconditioners, luchtverversers, luchtbevochtigers, camera’s en deurbellen. JE zou bijvoorbeeld via audio en video kunnen kijken wie er bij de deur staat, via een slimme deurbel die ook dienstdoet als beveiligingssysteem. Dergelijke systemen bestonden natuurlijk al, maar het heeft even geduurd voordat ze HomeKit-compatibel zijn.

Home-app voor iPhone

Tijdens de WWDC-presentatie zei Apple-topman Craig Federighi dat bijna elke grote smart home-fabrikant nu al HomeKit-producten verkoopt of ondersteuning heeft aangekondigd. Aannemers bouwen in de VS en China bouwen het soms al standaard in nieuwe huizen in.

In Nederland is HomeWizard een van de uitzonderingen: deze fabrikant biedt nog geen HomeKit-ondersteuning en lijkt ook geen plannen te hebben. Gelukkig is er een doe-het-zelf-oplossing: met een Raspberry Pi kun je alsnog je HomeWizard-apparatuur aansturen via HomeKit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 juni 2016, 16:53
Categorie Diensten
Onderwerpen homekit, ios 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.