Uitgelicht
Apple's WWDC 2024 - de belangrijkste aankondigingen
Toon of verberg de lijst met posts
iPhone 4S

iPhone 4s: het complete overzicht

Alles over de iPhone 4s, jarenlang de populairste smartphone in Nederland. De iPhone 4s bevatte Siri als grootste vernieuwing. Hier lees je er alles over.

iPhone 4s review

De iPhone 4s is jarenlang de meest populaire smartphone in Nederland geweest, samen met de iPhone 4. Wil je nog de iPhone 4s kopen? Dan raden we aan om voor een nieuwer toestel zoals de iPhone SE te kiezen.

iPhone 4s: alles wat je wilt weten

De 4s is jarenlang een aantrekkelijk budgettoestel geweest. Het design is afgeleid van de iPhone 4 maar met allerlei interne verbeteringen. Beide toestellen hebben hetzelfde uiterlijk van glas met een metalen rand rondom het scherm. Inmiddels zijn beide toestellen niet meer officieel via de Apple Store verkrijgbaar, maar je kunt ze nog wel tweedehands vinden. Toch raden we af om een 4 of 4s te nemen, omdat deze toestellen sinds iOS 9 geen software-updates meer krijgen. Bovendien is de accuduur van deze oudere toestellen vaak niet meer zo goed.

iPhone 4s in het kort

Dit zijn de belangrijkste iPhone 4s eigenschappen:

  • Verkrijgbaar met 8GB opslagruimte, maar ook met 16GB, 32GB en 64GB.
  • Verkrijgbaar in de kleuren zwart en wit.
  • Introductie in Nederland en België was in oktober 2011.
  • 3,5-inch retinascherm en 8 megapixel camera.
  • Eerste toestel met Siri assistent.
  • Laatste toestel met 30-pins connector.

iPhone 4s verbeteringen

De 4s heeft hetzelfde design als de iPhone 4. Aan de buitenkant is een subtiel verschil zichtbaar, namelijk bij de metalen rand rondom het scherm. Bij de iPhone 4s is deze metalen strip onderbroken om een beter signaal te kunnen leveren, terwijl de strip bij z’n voorganger doorloopt.

Aan de binnenkant is de 4s sterk verbeterd ten opzichte van de 4, zoals een snellere dualcore processor. De 4s was het eerste toestel met Siri, dat aanvankelijk nog niet in het Nederlands te gebruiken was. Een ander aanvankelijk was dit nog niet in het Nederlands te gebruiken. Verder vormde de 4s een belangrijke overgangsmoment, omdat dit het laatste toestel is met een 30-pins aansluiting. Daarna stapte Apple over op de Lightning-aansluiting.

iPhone 4s iOS 8

De iPhone 4s is te upgraden naar iOS 9.3.5 maar zal geen nieuwe updates meer ontvangen. We raden daarom aan een nieuwer toestel te kiezen zoals de iPhone 6s of iPhone SE.

iPhone 4s in Nederland

De iPhone 4s werd op 4 oktober 2011 aangekondigd en was tien dagen later al verkrijgbaar in de VS, Duitsland, Frankrijk en enkele andere landen. Nederland, België en de meeste andere Europese landen zaten in de tweede golf en uiteraard was iCulture erbij toen de verkoop van start ging.

Het toestel groeide uit tot een van de bestverkochte telefoons van dat moment. In totaal is het toestel in meer dan 70 landen wereldwijd verkocht. Helaas kun je niet langer de iPhone 4s kopen in de Apple Store en ook in de meeste andere winkels is dit populaire toestel inmiddels opgevolgd door nieuwere modellen.

iPhone 4s review

Zoals je van ons gewend bent kochten we de iPhone 4s nog vóór de Nederlandse introductie, via de Duitse Apple Store. Zo konden we vroegtijdig al een iPhone 4s review publiceren. We testten Siri, keken of de batterijduur is verbeterd en of de snelheidsverbeteringen van de iPhone 4S de moeite zijn. We maakten foto’s en video’s met de sterk verbeterde camera en we voerden een aantal benchmarktests uit.

Dit is de conclusie van ons iPhone 4s review:

Met de iPhone 4s heeft Apple een sterk verbeterde uitvoering op de markt gebracht van de iPhone 4. Dit is de beste iPhone is die Apple tot nu toe heeft gemaakt. Het toestel is sneller en heeft een betere camera, wat voor veel mensen reden zal zijn om te upgraden.
Wat verkoopcijfers betreft zal de iPhone 4s opnieuw alle records breken. Apple heeft met de iPhone 4S een succesnummer in handen, met een toestel dat er goed uitziet en lange tijd zijn waarde houdt.

iPhone 4S

iPhone 4s: prijzen in Nederland

De iPhone 4s is niet meer in de Nederlandse Apple Store verkrijgbaar. Bij introductie waren de Nederlandse prijzen voor een losse iPhone 4s als volgt:

  • 16GB iPhone 4s voor €599
  • 32GB iPhone 4s voor €699
  • 64GB iPhone 4s voor €799

Later bracht Apple ook nog een goedkopere 8GB-variant van het toestel uit.

iPhone 4s abonnementen

Toen de iPhone 4s beschikbaar kwam waren er inmiddels meerdere Nederlandse providers die het toestel mochten aanbieden met abonnement. Het ging daarbij veelal om abonnementen waarbij de databundel nog beperkt was. De 4s kon ook nog geen 4G-snelheden aan, maar had een maximale downloadsnelheid van 14,4 Mbps via HSDPA+. De iPhone 4s was de eerste wereldtelefoon, die zowel op de Europese GSM-netwerken als op de Amerikaanse CDMA-netwerken te gebruiken is. De mobiele ontvangst van het toestel is verbeterd dankzij het gebruik van twee antennes met een intelligent schakelmechanisme.

Er zijn tegenwoordig geen iPhone 4s abonnementen meer af te sluiten, omdat de providers zijn overgestapt op nieuwere modellen van de iPhone.

iPhone 4s specificaties en hardware

De 4s is voorzien van een A5-processor, identiek aan de iPad 2. Dit is een dualcore processor die aanzienlijk sneller is dan zijn voorganger: Apple sprak over 2x hogere snelheid en 7x betere grafische performance. Ook de batterijduur is verbeterd. De 4s was de eerste smartphone die Bluetooth 4.0 ondersteunde. Concurrenten volgden daarna snel.

Verbeterde iPhone 4s camera

Bij de 4s maakte Apple de sprong van een 5- naar 8-megapixelcamera. Ook kwam er een flitser, infraroodfilter en groter diafragma bij, om beter foto’s onder slechte lichtomstandigheden te kunnen maken. De camera werd ook veel sneller: het maken van een foto kost nu nog slechts 1,1 seconde en het maken van een vervolgfoto slechts 0,5 seconde.

iphone_4s_white_zijkant

iPhone 4s en slimme assistent Siri

Apple introduceerde bij de 4s de persoonlijke assistent Siri. Deze maakt gebruik van spraakherkenningstechnologie van Nuance. Je start Siri door de thuisknop ingedrukt te houden en de vraag in te spreken, bijvoorbeeld “Hoe laat is het?” en “Maak me wakker om 8 uur”. Ook kun je restaurants zoeken, berichten versturen en kijken of je afspraken hebt gepland. In 2015 kwam ondersteuning voor Nederlandse Siri in iOS 8.3.