CarPlay in iOS 9.3 met nieuwe functie voor Muziek en Kaarten.

Apple CarPlay in iOS 10: deze 6 functies zijn nieuw

Wat is er allemaal nieuw in Apple CarPlay met de komst van iOS 10? Wij hebben de 6 meest opvallende vernieuwingen voor je op een rijtje gezet.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

CarPlay in iOS 9.3 met nieuwe functie voor Muziek en Kaarten.

Iedereen kijkt vol spanning uit naar iOS 10, dat vooral op je iPhone nieuwe functies zal brengen. Maar je zou haast vergeten dat er nog een ander platform is, dat ingebakken zit in iOS 10. Apple’s CarPlay komt steeds ruimer beschikbaar in auto’s en autoradio’s en iOS 10 brengt ook op dat gebied enkele vernieuwingen. In dit artikel zetten we ze op een rijtje.

iOS 10 vanaf dinsdagavond 13 september te downloaden
iOS 10 komt op 13 september rond 19:00 uur ‘s avonds beschikbaar voor iedereen. Lees er alles over in deze artikelen:

#1 Apps zelf indelen en toevoegen

Als je een CarPlay-gebruiker bent, herken je dit misschien wel: er worden apps op het scherm gezet die je waarschijnlijk nooit gaat gebruiken. CarPlay in combinatie met iOS 10 laat je nu zelf bepalen hoe je het scherm indeelt en welke apps je op je radio zet. Dit doe je op de iPhone zelf door te kiezen voor Instellingen > CarPlay en dan jouw auto te selecteren. Hier zie je vervolgens hoe de apps op het scherm van je auto ingedeeld zijn. Deze kun je vervolgens zelf rangschikken door ze simpelweg te slepen. Je kunt ook de standaardapps Podcasts en Audioboeken van je CarPlay-scherm verwijderen.

Auto-instelling in CarPlay. Apps selecteren voor CarPlay in iOS 10.

Onderaan vind je bovendien een overzicht van alle iOS-apps die CarPlay-ondersteuning ingebouwd hebben. Voorheen werden al deze apps automatisch op het scherm geplaatst, maar nu kun je dit zelf bepalen door op het plusje te tikken om een app toe te voegen of op het minnetje om deze te verwijderen. Met de knop Stel opnieuw in wordt alles automatisch teruggezet naar de oorspronkelijke instelling.

De apps voor Telefoon, Muziek, Kaarten, Berichten, Huidige en Auto zijn verplicht, dus die kun je niet verwijderen.

#2 Vernieuwde Kaarten-app

De Kaarten-app gaat in iOS 10 op de schop met een nieuw uiterlijk. In CarPlay-systemen is de app niet zo heel grondig onder handen genomen zoals op de iPhone en iPad, maar de geparkeerde auto-functie komt wel van pas. Het navigeren met kaarten is wel iets gewijzigd met de nieuwe navigatieknoppen op de kaart, als je geen route ingesteld hebt. En zodra je navigeert ziet het blauwe lijntje er een stuk duidelijker uit dankzij een donkerblauwe omlijning, terwijl ook het inzoomen op je route iets aangepast is.

Auto parkeren in CarPlay in iOS 10.

#3 Makkelijker navigeren in apps

Het navigeren in apps gaat met CarPlay in iOS 10 een stuk eenvoudiger. Als je door een verticaal scrolbare lijst moet navigeren, kun je zoals gebruikelijk met je vinger over het scherm vegen als je bijvoorbeeld een systeem met touchscreen hebt. Maar in iOS 10 vind je nu ook een aparte navigatiebalk met twee pijltjes. Tik hierop en je schiet een stuk naar boven of naar onderen in de lijst. Dit is een stuk veiliger en prettiger tijdens het rijden, zeker omdat het scherm van je autoradio nooit recht voor je zit.

Bladeren door muziek in CarPlay in iOS 10.

Ook verbeterd: het scrollen door je contactenlijst. CarPlay in iOS 9 en eerder had een zelfde alfabetische letterweergave als op je iPhone in je contactenlijst. Dat wil dus zeggen dat je je vinger verticaal over het scherm moest bewegen om de juiste beginletter te selecteren. Met CarPlay in iOS 10 is dat niet meer nodig. Tik in je contactenlijst op de letterbalk en er verschijnt een raster met alle beginletters. Tik er eentje aan en je springt direct door naar de namen die beginnen met de gekozen letter. Dit is vooral tijdens het rijden een stuk makkelijker en sneller.

Alfabet in CarPlay in iOS 10.

#4 Meer opties in Muziek-app

Apple Music gaat in iOS 10 op de schop en ook in CarPlay is er het één en ander vernieuwd. De Nieuw-knop is (net als in iOS) vervangen door Blader. Maar dat is niet het enige, want voor Apple Music-gebruikers zit er een nog veel belangrijkere functie in. Als je tijdens het rijden een Apple Music-nummer tegenkomt, kun je deze nu rechtstreeks vanaf je autoscherm toevoegen aan je muziekbibliotheek met het bekende plusje. Bovendien kun je nummers (wederom net als in iOS) als niet leuk markeren.

Muziek afspelen in CarPlay in iOS 10.

Naast deze functies moeten er ook meer CarPlay-apps komen, zo kondigde Apple tijdens de WWDC-keynote al aan. Omdat VoIP-apps zoals Skype straks ook gebruik kunnen maken van de standaard Telefoon-interface van iOS, komen deze oproepen ook binnen op je CarPlay-scherm. Tot slot ondersteunt CarPlay ook straks bredere schermen en kan er navigatie-info weergegeven worden in het schermpje achter je stuur.

Muziek leuk vinden in CarPlay in iOS 10.

#5 Bellen met Skype, Messenger en meer

CarPlay is sterk afhankelijk van Siri. In de auto krijg je dezelfde Siri-functies erbij als op de iPhone en iPad, waarbij je ook de mogelijkheid hebt om met allerlei VoIP-gebaseerde diensten te bellen. Je kunt dan bijvoorbeeld met Skype of Facebook Messenger bellen, in plaats van via het gsm-net. De belhistorie en het opzoeken van contactpersonen werkt dan op dezelfde manier als je via de Telefoon-app gewend was.

Apple liet op het podium van WWDC zien hoe je een Skype-gesprek via CarPlay voert. Helaas kun je dit zelf nog niet proberen in de nu beschikbare beta, want de vernieuwde Skype-app voor iOS 10 is nog niet te installeren vanuit de App Store.

#6 Meer informatie in zicht met ultrabreedbeeld en virtual cockpit

Apple heeft aangekondigd dat ook ultrabreedbeeldschermen zullen worden ondersteund in iOS 10, zodat je geen zwarte balken meer aan de zijkant hebt. Daarnaast gaat Apple met CarPlay virtuele cockpits ondersteunen. Dit zijn digitale instrumentenpanelen zoals je op de foto hieronder zit. Je kunt dan op het instrumentpaneel op de bestuurderspositie een pijl zien als je moet afslaan. Je hoeft dan niet zijwaarts te kijken naar de volledige kaart met navigatie-aanwijzingen. Dit zal voorlopig alleen op de nieuwste auto’s beschikbaar zijn.

iOS 10 CarPlay virtuele cockpit

Niet alle nieuwe functies van CarPlay zullen beschikbaar zijn op alle CarPlay-systemen, net als bij voorgaande versies. Dit is afhankelijk van de hardware en de fabrikant. Informeer bij jouw autofabrikant welke vernieuwingen voor jou beschikbaar komen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 13 september: Vanwege de publieke release van iOS 10 is dit artikel aangepast en opnieuw gepubliceerd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2016, 16:19
Categorie iOS
Onderwerpen carplay, ios 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.