3D Touch iOS 10 voor prioriteit van appdownloads.

Achter de schermen: vernieuwingen in iOS 10 die Apple niet liet zien

Naast de tien functies die Apple voor iOS 10 heeft aangekondigd, zitten er nog veel meer niet-genoemde functies in iOS 10. Wij hebben 40 leuke, geheime of minder bekende functies van iOS 10 uitgekozen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Apple liet tijdens de WWDC-keynote 10 vernieuwingen voor iOS 10 zien. Maar er zijn nog veel meer nieuwe functies in iOS 10, die niet allemaal op het podium werden besproken. In dit artikel zetten we ruim 30 stuks op een rijtje.

Weinig tijd? We hebben ook een video gemaakt waarin we een aantal vernieuwingen laten zien:

Minder bekende vernieuwingen in iOS 10

Bij het aankondigen van een nieuwe iOS-versie kiest Apple ervoor om maar een handjevol vernieuwingen te laten zien. De tijd op het podium is immers maar beperkt en ze willen ook niet dat je in verwarring raakt. Vlak na de keynote blijkt al snel dat er nog talloze andere nieuwe functies in de beta’s zitten. Sommige vernieuwingen die we hieronder bespreken hebben we zelf gezien, maar we krijgen ook heel veel tips van iCulture-lezers die zelf al met de beta’s aan de slag zijn gegaan. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee!


Apps verwijderen in iOS 10

#1 Standaard-apps verwijderen

In iOS 10 wordt het mogelijk om de standaardapps te verwijderen, zoals Aandelen, Notities en Mail. Deze apps zijn later weer te downloaden vanuit de App Store. We hebben hierover een apart artikel geschreven.


#2 Waakmelder

De waakmelder helpt je om op tijd naar bed te gaan. Deze functie is te vinden in de Klok-app en waarschuwt je wanneer het tijd is om te gaan slapen. Je moet een aantal vragen beantwoorden, bijvoorbeeld: hoe laat wil je wakker worden, op welke dagen moet de wekker afgaan en hoeveel uren slaap heb je per nacht nodig? Vervolgens kies je hoeveel minuten van tevoren je aan bedtijd wilt worden herinnerd, bijvoorbeeld 30 minuten van tevoren. Je kunt ook meteen instellen welk geluidje of muziekje je wilt horen bij het wakker worden. De waakmelder vervangt de wekker-functie.

Waakmelder iOS 10


#3 Vernieuwde Gezondheid-app

De vernieuwde Gezondheid-app ziet er veel aantrekkelijker uit. Bij het opstarten voer je persoonlijke data en je SOS-contactgegevens in. Daarna toont het startscherm vier grote blokken: Activiteit, Voeding, Mindfulness en Slaap. In feite is het nog steeds dezelfde app met schakelaars en schuifjes, maar het ziet er allemaal wat leuker uit. Misschien dat je de app nu wél wat vaker zult opstarten.

Gezondheid-app in iOS 10


#4 Samenwerken aan een notitie

In iOS 10 kun je met meerdere mensen aan een notitie werken. Eerder was het al mogelijk om een notitie te delen met anderen. Als je met je iCloud-account bent ingelogd zie je rechtsboven naast het deelicoon een nieuw icoon met een poppetje en plus-teken. Hiermee kun je extra mensen toevoegen, die de notitie ook mogen bewerken.

Samenwerken aan een notitie in iOS 10


#5 Uitschrijven van mailinglijsten

De Mail-app herkent als een bericht afkomstig is van een mailinglijst en geeft een linkje om je meteen uit te schrijven. Deze functie werd onder andere ontdekt door iCulture-lezer Roland.

Mailinglijst uitschrijven iOS 10


#6 Live Photos bewerken

Onlangs schreven we nog over de app LiveRotate, waarmee je je Live Photos kunt ronddraaien. Die app wordt vanaf iOS 10 overbodig, want het is mogelijk om de foto’s te bewerken, zonder dat de animatie verloren gaat. In iOS 9 biedt Apple nog geen opties om de Live Photos te bewerken. Ook interessant: er is in iOS 10 beeldstabilisatie voor Live Photos, een functie die Google onlangs aanbood via de los verkrijgbare app Motion Stills.


#7 Woordenboeken

Je vindt in iOS 10 een nieuwe instelling voor woordenboeken. Ga hiervoor naar Instellingen > Algemeen > Woordenboek. Standaard staan de woordenboeken Dutch, Dutch-English, American English en Apple Dictionary aangevinkt. Je hebt hiermee meer mogelijkheden om woorden te definiëren als je bijvoorbeeld een woord in Safari markeert en op Zoek tikt.

Woordenboek iOS 10


#8 Ander toetsenbordgeluid

Apple heeft een ander geluidje ingesteld voor het toetsenbord, dat minder schel klinkt waardoor je je minder snel ergert als iemand z’n toetsenbordgeluid aan heeft laten staan. Wij vinden het geluid prettiger klinken, maar er zijn mensen die daar anders over denken, getuige onderstaand filmpje:


#9 Optimaliseren van opslag voor muziek

Heb je te weinig ruimte op je toestel, dan kan Apple je voortaan helpen om wat ruimte vrij te maken. Met de functie Optimaliseer opslag (te vinden via Instellingen > Muziek) kun je aangeven hoeveel opslagruimte je wilt reserveren voor muziek. Kies uit 8GB, 16GB of 32B. Dat laatste is voldoende voor 6.400 muzieknummers. Apple kijkt welke nummers je al een tijdje niet hebt beluisterd en verwijdert die van je iPhone. Later kun je ze altijd weer opnieuw downloaden.

Muziek: opslag optimaliseren in iOS 10


#10 Vergrootglas voor slechtzienden

Slechtzienden zijn soms aangewezen op een speciaal vergrootglas, dat de tekst in verschillende kleuren kan weergeven. Zo’n vergrootglas kan honderden euro’s kosten. Apple helpt ze met de nieuwe Vergrootglas-functie in iOS 10. Ga naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Vergrootglas om het in te schakelen. Je kunt vervolgens de kleurtinten, focus en bijschijnen met de flitser apart regelen. Kies uit rood/zwart, geel/zwart, wit/blauw, geel/blauw of grijs. Dit vergrootglas vervangt de vroegere opties Grijstinten en Keer kleuren om.

Vergrootglas iOS 10


#11 Geen swipe-to-unlock meer

Na bijna 10 jaar komt er een einde aan swipe-to-unlock. Apple gaat in iOS 10 een andere manier invoeren om je scherm te ontgrendelen: je drukt nu gewoon op de homeknop. Dat doet ons meteen terugdenken aan de reden waarom swipe-to-unlock ook alweer werd ingevoerd: om te voorkomen dat je een broekzakgesprek zou starten als je per ongeluk op de homeknop drukte. Nu de meeste iPhones zijn voorzien van Touch ID bestaat dat risico niet meer, omdat de kans dat je je vinger per ongeluk op de Touch ID-knop houdt niet zo groot is.

Thuisknop iOS 10


#12 Leesbevestiging per contactpersoon in iMessage

In een uitgebreid artikel staan we al stil bij allerlei nieuwe functies in iMessage. Daarin noemen we ook de mogelijkheid om een leesbevestiging in te stellen. Je kunt per persoon aangeven of je een leesbevestiging wilt ontvangen van de betreffende persoon. Voorheen was dit niet nauwkeurig mogelijk: je kon het alleen aan of uit zetten, voor al je contacten.

Nog veel meer geheime iOS 10-functies

Er zijn vast nog veel meer iOS 10-functies die Apple nog niet genoemd heeft tijdens de keynote of op de website. Heb je iets leuks gespot? Laat het weten in de reacties, dan voegen we het toe aan onze lijst!

Deze vernieuwingen hebben we nog meer gespot:

 • 13. Nieuwe widgets voor favorieten, Herinneringen, Foto’s, Muziek en meer.
 • 14. Filteroptie in Mail om bijvoorbeeld alle ongelezen berichten snel te zien.
 • 15. 3D Touch nu ook bereikbaar vanaf het Bedieningspaneel.
 • 16. Favorieten in de Telefoon-app hebben nu ook snelkoppelingen voor berichten.
 • 17. In de App Store is het tabblad Ontdek vervangen door Categorieën.
 • 18. Zoeken in Spotlight kan nu meteen vanuit het Berichtencentrum.
 • 19. De animaties bij het openen en verbergen van apps zijn iets rustiger geworden.
 • 20. Netwerkaanbevelingen bij je mobiele provider (zie afbeelding), gespot door Max

Netwerkaanbevelingen in iOS 10

 • 20. In Apple Maps kun je nu de luchtkwaliteit in China zien.
 • 22. Klemboard voor Continuity-functies.
 • 23. Onbeperkt aantal tabbladen in Safari.
 • 24. Twee mailtjes tegelijk bewerken op de iPad.
 • 25. Locatie-suggesties in de agenda.
 • 26. Nieuwe Camera-interface op de iPad.
 • 27. Live Filters voor Live Photos.
 • 28. Ontdek-functie in iBooks.
 • 29. Volgorde van apps in CarPlay aanpassen, ondersteuning van CarPlay op ultrabrede schermen.
 • 30. Favorieten sorteren in de Nieuws-app

iOS 10: geparkeerde auto zien

 • 31. Geparkeerde auto bekijken op de kaart (screenshot via Joost)
 • 32. Siri voor Zuid-Afrika en Ierland, mannelijke en vrouwelijke Siri-stemmen voor Rusland, Spanje en Italië.
 • 33. Sneller opstarten van Camera, FaceTime en bijlagen in Berichten.
 • 34. Tolwegen vermijden in Maps.
 • 35. Altijd aan voor noodgevallen heeft nu aparte toggle bij contactpersoon (via), zie ook onze tip over Favoriete contactpersonen instellen.


Flitser: sterkte zaklamp

 • 36. Lichtsterkte van de iPhone-zaklamp kiezen: als je met 3D touch op de zaklampfunctie drukt, kun je kiezen hoe fel het lampje moet schijnen.
 • 37. De muziek stopt niet langer met afspelen als je de Camera-app opent.
 • 38. Op een 12,9-inch iPad Pro hebben de apps Mail en Notities nu drie kolommen in plaats van twee.
 • 39. Wijzerplaten voor de Apple Watch beheren vanaf de iPhone.
 • 40. Livestreamen van gameplay-video’s dankzij de uitbreiding van ReplayKit met streaming-functies.


Apple Music iOS 10 op iPhone en iPad

 • 41. Je kunt nu met Picture in Picture video’s kijken in Safari op de iPhone. De video wordt dus niet meer beeldvullend getoond als je een video op een website wilt bekijken.
 • 42. Je moet vanaf nu apps toestemming geven als ze toegang willen tot je Apple Music-collectie.
 • 43. De knoppen bij het verwijderen van apps zijn omgewisseld (via @mmackh).


Knoppen voor verwijderen apps is in iOS 10 andersom

 • 44. Bij het downloaden van meerdere apps tegelijk kun je nu met 3D Touch voorrang geven aan een bepaalde app, zodat deze bovenaan in de downloadlijst komt en als eerste gedownload wordt.


3D Touch iOS 10 voor prioriteit van appdownloads.

In onderstaand artikel zie je de 10 nieuwe functies die Apple zelf heeft genoemd in de keynote:

Revisiegeschiedenis:

 • 2016 - 15 juni: Nieuwe functies 41 t/m 42 toegevoegd, met toestemming voor muziek en inline video's bekijken in Safari.
 • 2016 - 14 juni: Nieuwe functies 35 t/m 40 toegevoegd, met o.a. slide-to-unlock verdwenen en lichtsterkte van de iPhone-zaklamp instellen.
 • 2016 - 14 juni: Nieuwe functies 31 t/m 34 toegevoegd, waaronder terugvinden van geparkeerde auto.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 juni 2016, 16:18
Categorie iOS
Onderwerp ios 10

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.