iPhone portretfoto maken

Zo gebruik je portretmodus op de iPhone voor foto’s met diepte-effect

De portretmodus zorgt ervoor dat je foto's met diepte-effect kunt maken. Je hebt hiervoor een recente iPhone nodig, zoals een iPhone 8 Plus of iPhone XR. Deze tip legt uit hoe je mooie portretten kunt maken met de portretmodus.

Portretten maken met de iPhone

Op recente iPhone-modellen kun je gebruikmaken van de portretmodus en het diepte-effect. Dankzij de geavanceerde camera’s is het mogelijk om portretten en andere foto’s meer diepte te geven, waarbij de achtergrond wordt vervaagd. Hoe werkt het precies en wat kun je ermee? Dat lees je in deze tip!

Portretmodus: zo werkt het

In de portretmodus gebruikt de iPhone meerdere camera’s om onderscheid te maken tussen de voorgrond en de achtergrond. In de meeste gevallen is dit een combinatie van de groothoeklens en de telefotolens. De persoon op de voorgrond blijft scherp, terwijl de achtergrond wordt vervaagd. Hierdoor ontstaat een soort bokeh-effect, waar je normaal gesproken een veel duurdere DSLR-camera voor nodig hebt. Het werkt op alle iPhones die aan de achterkant twee of meer cameralenzen hebben. In de iPhone XR vind je maar één camera aan de achterkant, maar toch kun je hiermee portretfoto’s maken omdat gebruik wordt gemaakt van een speciaal algoritme.

Vanaf de iPhone X en nieuwer kun je ook selfies in portretmodus maken.

Portretmodus iPhone

Op welke toestellen werkt de Portretmodus?

De iPhone 7 Plus was de eerste iPhone waarmee het maken van portretten met diepte-effect mogelijk was. Alle nieuwere toestellen bieden de mogelijkheid om portretten te maken. De Portretmodus is dus beschikbaar op de volgende modellen:

Wat kun je zoal met diepte-effect fotograferen?

Portretmodus is niet alleen geschikt voor het fotograferen van mensen. Je kunt er ook dieren, planten en voorwerpen mee fotograferen. Belangrijk is wel dat er één voorwerp duidelijk op de voorgrond staat, bijvoorbeeld een mens, hond of koffiemok. Bij grillige vormen zoals een bos bloemen of een wild kapsel is het resultaat minder mooi. Ook bij een drukke achtergrond kan het effect minder mooi worden. Je moet dus even experimenteren om erachter te komen of de portretstand wel geschikt is voor het object dat je wilt fotograferen.

iPhone foto functies
Bij het fotograferen van een landschap of stadsgezicht zul je meestal geen portretmodus gebruiken, tenzij je één object scherp op de voorgrond wilt hebben. De lichtjes op de achtergrond zullen dan worden vervaagd.

Zo gebruik je de portretstand op de iPhone

Heb je een geschikte iPhone dan maak je eenvoudig een foto met diepte-effect:

 1. Ga je naar de Camera-app op je iPhone.
 2. Blader naar de stand Portret.
 3. Zorg dat je op de juiste afstand staat en dat de belichting goed is. De iPhone geeft aanwijzingen of je dichtbij genoeg staat. Omdat de telefotolens wordt gebruikt staat de persoon dichter bij dan met de normale cameralens. Je zult daarom misschien een paar stappen achteruit moeten doen.
 4. Zodra je de gele balk ‘Natuurlijk licht’ in beeld ziet (of een van de andere varianten van Portretbelichting), kun je op de sluiterknop drukken.
 5. Je ziet realtime hoe de foto zal worden, dus je kunt eventueel nog wat dichterbij of verder weg gaan staan.
 6. Tik eventueel op de persoon of op het object om de focus goed te krijgen en pas eventueel de helderheid aan. Daarna maak je de foto.

Het effect werkt vaak meteen goed, maar als je meer vervaging wilt zul je voor meer diepte moeten zorgen. Dit doe je door meer afstand te creëren tussen het voorwerp en de achtergrond. Hoe dichter je bij het voorwerp komt, hoe meer de achtergrond zal worden vervaagd. Staat iemand vlak voor een muur, dan zal het diepte-effect nauwelijk zichtbaar zijn.

Portretten maken iPhone

Het effect werkt bovendien het beste als het voorwerp goed is belicht. Bij een te lichte achtergrond zal de achtergrond alsnog alle aandacht vragen. Bovendien kan de telefotolens niet goed omgaan met slechte lichtomstandigheden.

Selfie maken met portretmodus

Met de iPhone X en nieuwer kunt je ook selfies in de portretmodus maken. Dit doe je als volgt:

 1. Open de Camera-app.
 2. Ga naar de portretmodus en wissel naar de selfiecamera.
 3. Houd de iPhone voor je gezicht.
 4. Maak een selfie met de sluiterknop of een van de volumeknoppen.

Portretmodus iPhone

Portreteffect wijzigen van een foto

Bij de meeste portretfoto’s zul je gebruik maken van de instelling Natuurlijk licht. Je hoeft hiervoor niets te doen: deze instelling wordt automatisch gekozen zodra je naar de portretmodus gaat. Op modellen die dit ondersteunen kun je achteraf nog de positie en de intensiteit van het portreteffect aanpassen. Je kunt de achtergrond dan scherper of waziger maken.

Zo werkt het:

 1. Open de Camera-app en ga naar de portretmodus.
 2. Tik op de portretregelknop bovenin het scherm.
 3. Onder het kader zie je de schuifknop voor portretbelichting.
 4. Schuif de knop naar rechts of links om de sterkte van het effect te wijzigen.
 5. Tik op de sluiterknop om de foto te maken.

Nadat je een foto hebt gemaakt in de portretmodus, kun je in de Foto’s-app ook de sterkte van het portreteffect aanpassen. Hiervoor open je een foto en tik je op Wijzig. Kies een van de portreteffecten en onderin het scherm verschijnt een balk waarmee je de sterkte van het effect kunt aanpassen.

Portretmodus verwijderen op een foto

Je kunt nadat je een portretfoto gemaakt hebt, het effect eenvoudig uitschakelen. Dit werkt als volgt:

 1. Open de portretfoto.
 2. Tik op de optie Wijzig.
 3. Bovenaan staat in het geel aangegeven hoe de foto gemaakt is, bijvoorbeeld staand. Tik hierop om het effect uit te schakelen.
 4. Tik op Gereed om de wijziging op te slaan.

Wil je het effect toch weer inschakelen, dan volg je bovenstaande stappen weer en zorg je ervoor dat de optie weer geel gekleurd is.

Vanaf de iPhone 8 Plus kun je ook gebruik maken van Portretbelichting. Hiermee bepaal je de belichting van de portretfoto. Meer daarover lees je in onze tip over de Portretbelichting.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Actuele iPhone 7 Plus deals