Diepte-effect iPhone 7 Plus

Zo gebruik je portretmodus op de iPhone voor foto’s met diepte-effect

De portretmodus zorgt dat je foto's met diepte-effect kunt maken op de nieuwste iPhones met dubbele camera, zoals de iPhone 8 Plus en iPhone XS en iPhone XR. Deze tip legt uit hoe de portretmodus werkt.

Op de nieuwste iPhone-modellen kun je gebruikmaken van de portretmodus en het diepte-effect. Dankzij de geavanceerde camera’s is het mogelijk om portretten en andere foto’s meer diepte te geven, waarbij de achtergrond wordt vervaagd. Hoe werkt het precies en wat kun je ermee? Dat lees je in deze tip!


Close-up met portretstand op de iPhone 7 Plus

Portretmodus: zo werkt het

In de portretmodus gebruikt de iPhone beide camera’s om onderscheid te maken tussen de voorgrond en de achtergrond. Dit betekent dus dat zowel de 12-megapixel groothoeklens als de 12-megapixel telefotolens actief zijn. De persoon of het voorwerp op de voorgrond blijft scherp, terwijl de achtergrond wordt vervaagd. Hierdoor ontstaat een soort bokeh-effect, waar je normaal gesproken een veel duurdere DSLR-camera voor nodig hebt. Op de iPhone XR wordt gebruikgemaakt van slimme algoritmes om het diepte-effect te realiseren, omdat deze maar één cameralens heeft.

iPhone 7 camera: hondje max in portretstand

Op welke toestellen werkt de Portretmodus?

De iPhone 7 Plus was de eerste iPhone waarop dit mogelijk is. Je hebt dus in ieder geval dit toestel nodig, voorzien van iOS 10.1 of hoger. Deel je de foto op sociale media of stuur je het door naar andere toestellen, dan zal het diepte-effect zichtbaar blijven. De Portretmodus is beschikbaar op alle onderstaande modellen:

Wat kun je zoal met diepte-effect fotograferen?

Portretmodus is niet alleen geschikt voor het fotograferen van mensen. Je kunt er ook dieren, planten en voorwerpen mee fotograferen. Belangrijk is wel dat er één voorwerp duidelijk op de voorgrond staat, bijvoorbeeld een mens, hond of koffiemok. Bij grillige vormen zoals een bos bloemen of een wild kapsel is het resultaat minder mooi.

iPhone 7 cameratest: Een plant, gefotografeerd met de portretfunctie van de iPhone 7 Plus

Ook bij een drukke achtergrond kan het effect minder mooi worden. Bij onderstaande foto kan de camera niet goed onderscheid maken tussen de hand en het hek, waardoor lelijke randen rondom de vingers ontstaan:

Diepte-effect met lelijke randen

Zo gebruik je de portretstand op de iPhone

Heb je een geschikte iPhone dan maak je eenvoudig een foto met diepte-effect:

  1. Ga je naar de Camera-app op je iPhone.
  2. Blader naar de stand Portret.
  3. Zorg dat je op de juiste afstand staat en dat de belichting goed is. De iPhone geeft aanwijzingen of je dichtbij genoeg staat. Omdat de telefotolens wordt gebruikt staat de persoon dichter bij dan met de normale cameralens. Je zult misschien een paar stappen achteruit moeten doen.
  4. Zodra je de gele balk ‘DIEPTE-EFFECT’ in beeld ziet (of zodra op de melding om afstand te nemen verdwenen is), sta je goed. Je ziet realtime hoe de foto zal worden, dus je kunt eventueel nog wat dichterbij of verder weg gaan staan.
  5. Tik eventueel op de persoon of op het object om de focus goed te krijgen en pas eventueel de helderheid aan. Daarna maak je de foto.

De portretfunctie laat realtime zien wat het verschil met en zonder vervaagde achtergrond is iPhone 7 Plus: hulp bij de portretfunctie, het model moet dichterbij komen

Het effect werkt vaak meteen goed, maar als je meer vervaging wilt zul je voor meer diepte moeten zorgen. Dit doe je door meer ruimte te maken tussen het voorwerp en de achtergrond. Hoe dichter je bij het voorwerp komt, hoe meer de achtergrond zal worden vervaagd. Het effect werkt het beste als het voorwerp goed is belicht. Bij een te lichte achtergrond zal de achtergrond alsnog alle aandacht vragen. Bovendien kan de telefotolens niet goed omgaan met slechte lichtomstandigheden.

Tegenlicht in portretstand op de iPhone 7 Plus

Portret-effect verwijderen
Je kunt nadat je een portretfoto gemaakt hebt, het effect eenvoudig uitschakelen. Dit werkt als volgt:

  1. Open de portretfoto.
  2. Tik op de optie Wijzig.
  3. Bovenaan staat in het geel aangegeven hoe de foto gemaakt is, bijvoorbeeld staand. Tik hierop om het effect uit te schakelen.
  4. Tik op Gereed om de wijziging op te slaan.

Wil je het effect toch weer inschakelen, dan volg je bovenstaande stappen weer en zorg je ervoor dat de optie weer geel gekleurd is.

Vanaf de iPhone 8 Plus is er ook een functie genaamd Portretbelichting. Hiermee bepaal je de belichting van de portretfoto. Meer daarover lees je in onze tip over de Portretbelichting.

De meeste foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Lyan van Furth (maal4.nl)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt augustus 2019
Categorie Foto
Onderwerp fotografie
Devices iPhone 7 Plus, iPhone 8 Plus, iPhone X, iPhone XR, iPhone XS, iPhone XS Max