iPhone iOS 10

iOS 10 laat je standaardapps verwijderen en losse apps downloaden

Bijna alle standaardapps zijn als aparte downloads in de App Store verschenen. Met ingang van iOS 10 kun je allerlei standaardapps van je toestel verwijderen, bijvoorbeeld de apps die je toch nooit gebruikt.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iOS 10 krijgt een handige nieuwe functie. Verschillende standaardapps zoals de Mail- en Aandelen-app zijn inmiddels gespot als losse downloads in de App Store en met ingang van iOS 10 is het mogelijk om de standaardapps van je iPhone te verwijderen.

Standaardapps verwijderen in iOS 10

De geruchten gingen al lang en Tim Cook heeft er in september vorig jaar al naar gehint, maar met iOS 10 is het nu echt mogelijk om allerlei standaardapps van je iOS-device te verwijderen als je ze niet gebruikt. De Mail- en Aandelen-app zijn bijvoorbeeld al gespot en ook de Notities-app heeft zijn eigen pagina gekregen in de App Store.

Bekijk ook

Standaardapps verwijderen van je iPhone en iPad

Gebruik je bepaalde standaardapps niet meer op je iPhone en iPad, dan kun je ze verwijderen. In deze tip leggen we uit hoe dit werkt, wat precies de gevolgen zijn en om welke apps het gaat.

Standaardapps in de App Store.

De apps die al geconstateerd zijn, zijn de Weer-, Watch-, Dictafoon-, Aandelen-, Herinneringen-, Podcasts-, Notities-, Muziek-, Kaarten-, Mail-, iTunes Store-, FaceTime-, Contacten-, Kompas-, Agenda- en Calculator-app. Hieronder vind je een compleet lijstje.

Standaardapps verwijderen

Oftewel: nagenoeg alle standaardapps van iOS zijn apart terug te vinden in de App Store. Het verwijderen van de standaardapps op je iPhone of iPad levert minder dan 150MB aan extra ruimte op. Dit blijkt uit het supportdocument op de Apple-website. In in ieder geval de eerste beta is het niet mogelijk om een andere app als standaardapp in te stellen. Zo wordt bijvoorbeeld niet de Gmail-app geopend bij het aantikken van een mailadres in Safari als je de standaard Mail-app verwijderd hebt.

De extra ruimte die vrijkomt is vermoedelijk te danken aan databases en andere kleine bestanden die verwijderd worden, maar inmiddels is duidelijk dat de apps zelf nieet verwijderd, maar verborgen worden. De downloads hieronder zijn dan ook bedoeld om het app-icoon weer terug te plaatsen en enkele databases weer terug te zetten.

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 15 juni: Meer informatie toegevoegd dat de apps alleen verborgen worden, en niet permanent verwijderd zijn.
  • 2016 - 14 juni: Er is meer informatie toegevoegd over de hoeveelheid opslag die je bespaart met het verwijderen van standaardapps.
  • 2016 - 13 juni: Inmiddels is bevestigd dat je in iOS 10 standaardapps kunt verwijderen. Dit is in het artikel aangepast.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10
12 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.