Aandenkens iOS

Alles wat je wilt weten over Aandenkens op de iPhone, iPad en Mac

Met Aandenkens haal je herinneringen op. Lees hier hoe je Aandenkens gebruikt in de Foto-app van iOS en macOS, hoe je aandenkens als diashow afspeelt en meer.

In iOS 10 is een leuke functie toegevoegd, waarmee je foto’s van vroeger ontdekt: Aandenkens. Met Aandenkens krijg je automatisch gegenereerde fotoalbums te zien van plaatsen en momenten, zodat je herinneringen kunt ophalen. In deze tip lees je hoe Aandenkens werkt in iOS en in macOS.

Aandenkens iOS

Aandenkens in iOS

Tegenwoordig maak je een hoop foto’s, die je niet allemaal gaat afdrukken en in een album plakken. Sterker nog: je komt er vaak niet eens aan toe om de foto’s netjes in mappen te sorteren. Gelukkig heeft Apple daarom vanaf iOS 10 een automatische fotoalbum-functie toegevoegd. De naam Aandenkens klinkt wat ongemakkelijk, maar is bedoeld als vertaling van het Engelse woord memories. Je vindt Aandenkens in iOS en macOS.

Wat zijn Aandenkens?

Aandenkens heeft een simpel doel: zorgen dat je eerder gemaakte foto’s weer ontdekt, zodat je herinneringen kunt ophalen. Apple gebruikt slimme algoritmen om te zorgen dat foto’s en video’s in de juiste mappen worden geplaatst. Daarbij wordt niet alleen gekeken naar het tijdstip waarop je de foto hebt gemaakt, maar ook de locatie. Zo komen alle foto’s van Keulen, Parijs en Londen in dezelfde map te staan. Dit maakt het makkelijk om weer herinneringen op te halen of om je vakantiefoto’s makkelijk aan een vriend te laten zien. Je hoeft niet te bladeren: alles staat al overzichtelijk bij elkaar.

Aandenkens voor iOS maakt automatisch fotoalbums

Aandenkens in foto’s bekijken

Om de Aandenkens te bekijken ga je naar de Foto’s-app op je iPhone of Mac. Het tabblad Aandenkens toont de meest recente Aandenkens-albums. Je kunt ook op de zoekfunctie drukken om bijvoorbeeld foto’s van een jaar geleden of favorieten te zien. Dit werkt alleen op iPhones en iPads met iOS 10 en nieuwer. Op de iPhone 5, iPad 4, iPad mini 2 en eerdere modellen werkt het helaas niet.

Aandenkens op locatie

Open je een Aandenkens-album en blader je naar beneden dan krijg je meer foto’s, een plattegrondje en verwante Aandenkens te zien. Vind je een Aandenken erg leuk, dan kun je deze onderaan de pagina toevoegen als favoriet. Vind je het Aandenkens-album helemaal niets, dan kun je het ook verwijderen. Daarbij verdwijnt het Aandenkens-album, maar de foto’s blijven wel bestaan.

Aandenkens-widget en 3D Touch

Er is nog een andere manier om snel toegang te krijgen tot de Aandenkens, namelijk via 3D Touch. Druk op het icoontje van de Foto’s-app en je krijgt meteen een overzichtje van de laatste aandenkens. Ook kun je tikken om favorieten en foto’s van precies een jaar geleden te bekijken.

Je kunt bovendien de Aandenkens als widget bekijken. Schakel dit in en je krijgt voortaan leuke fotoherinneringen te zien als je door de widgets bladert.

Aandenkens met 3D Touch en widget bekijken

Aandenkens-diashow bekijken en bewerken

Als je een Aandenkens-album opent, dan zie je meteen bovenaan een diashow. Dit is ideaal als je de foto’s aan iemand anders wilt tonen: druk op de afspeelknop en je kunt oma en opa meteen een indruk geven van je vakantiebelevenissen.

Aandenkens met kaart en mensen

Je kunt hier ook wat invloed op uitoefenen: tik op een diashow om deze te bewerken. Je kunt andere muzieksfeer kiezen en de lengte van de diashow aanpassen. Tik op de drie horizontale strepen om meer opties aan te passen, bijvoorbeeld de titel en achtergrondmuziek. Je hebt hier meer keuze uit muzieknummers dan bij de eerder genoemde optie. Tik op Gereed als je klaar bent.

Je kunt de diashow bewaren als video door op de deelknop te kiezen en te kiezen voor opslaan in je fotorol. Ook kun je via het deelmenu de diashow streamen via AirPlay naar je televisie.

Foto’s handmatig toevoegen aan Aandenkens

De Aandenkens worden automatisch samengesteld, dus je hebt er in eerste instantie geen invloed op, maar… het kan wél!

  1. Open de Foto’s-app en blader naar het tabblad Foto’s.
  2. Hier zie je alle foto’s in je fotobibliotheek, die al zijn voorzien van locatie en tijdstempel. Tik boven de foto op de locatie of periode en er wordt meteen een Aandenken van gemaakt.
  3. Ben je tevreden dan blader je naar beneden en tik je op Voeg toe aan aandenkens.

Op de Mac werkt dit op een vergelijkbare manier: ga naar Foto’s en klik boven de foto’s op de locatie of periode om er een aandenken van te maken.

Aandenkens voor iOS

Foto’s verwijderen uit Aandenkens

Vind je een foto helemaal niets of laat je een bepaalde foto liever niet zien aan je vrienden? Dan is het helaas niet mogelijk om een losse foto uit de Aandenkens te verwijderen. Verwijder je de foto, dan wordt de complete foto uit je bibliotheek verwijderd. Er zijn daarom twee oplossingen, die allebei niet ideaal zijn:

  • Sla de foto extern op, bijvoorbeeld Google Foto’s. Daarmee voorkom je dat de foto wordt meegenomen bij de Aandenkens, maar je fotocollectie is daarmee niet meer compleet.
  • Verwijder het Aandenken door naar beneden te bladeren en op Verwijder te tikken. Daarmee kun je het aandenken ook niet meer aan vrienden en familie laten zien.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt april 2017
Categorie Diensten
Onderwerp foto's