Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts
watchOS 3 logo

watchOS 3: alles over de vernieuwingen, functies en meer

Ontdek alle nieuwe functies in watchOS 3, de software-update voor de Apple Watch die in 2016 verscheen. Lees over nieuws, release, versies en meer.

watchOS 3 verscheen in 2016 als software-update voor de Apple Watch. Het besturingssysteem werd met watchOS 3 een stuk sneller en logischer te bedienen. In dit overzicht lees je alles over de watchOS 3 functies, nieuws, functies, release en andere belangrijke wetenswaardigheden.

watchOS 3 in het kort

De belangrijkste feiten op een rijtje:

 • Aangekondigd in 2016 op 13 juni tijdens de WWDC-ontwikkelaarsconferentie.
 • Verschenen op 13 september voor alle modellen Apple Watch.
 • Er zijn bij watchOS 3 geen modellen afgevallen, de update is geschikt voor alle reeds verschenen Apple Watch-generaties.

Apple Watch Series 2 met WatchOS 3

watchOS 3: belangrijkste functies

Dit zijn de belangrijkste watchOS 3 functies en vernieuwingen:

 • Een Dock om je favoriete apps snel te openen.
 • Nieuwe wijzerplaten met Minnie Mouse en Activiteitenringen.
 • Snellere apps zorgen dat de Apple Watch vlotter reageert.
 • Een nieuwe Ademhaling-app met ontspannende ademhalingsoefeningen.
 • Een Bedieningspaneel met snelle toegang tot functies, zoals de batterijstatus en vliegtuigstand.
 • Snel wisselen van wijzerplaten door vanaf de zijkant over het scherm te vegen.
 • Sneller berichten sturen en reageren op berichten met Scribble.
 • SOS-functie voor noodgevallen.
 • Activiteitenringen delen met vrienden.
 • Mac ontgrendelen met je Apple Watch.
 • Theaterstand om je scherm te dimmen in de bioscoop.

Snellere apps in watchOS 3

Een van de grootste vernieuwingen in watchOS 3 is dat apps een stuk sneller zijn. Apps starten gemiddeld 7x sneller op, waardoor je Apple Watch veel vloeiender aanvoelt dan voorheen. Apple gebruikt hiervoor een techniek waarbij je favoriete apps in het geheugen blijven. Het bekende draaiende laadicoon zou hiermee tot het verleden moeten behoren.

Dock in watchOS 3

De Apple Watch heeft in watchOS 3 een Dock gekregen, waarin je jouw favoriete apps kunt wegzetten. Deze functie geldt voor maximaal tien van je favoriete apps die je zelf in de nieuwe Dock kunt plaatsen. De Dock bereik je vervolgens via de grote zijknop op de Apple Watch. De Vrienden-functie en de Snelle Blik zijn komen te vervallen. De apps in het Dock worden in het geheugen van de Watch opgeslagen, zodat je ze sneller kunt starten.

Bedieningspaneel op de Apple Watch

In watchOS 3 heeft Apple het instellingenscherm van de Apple Watch omgedoopt naar Bedieningspaneel (Control Center). Veeg op de wijzerplaat omhoog om het Bedieningspaneel te bekijken. Je vindt hier belangrijke functies zoals de batterijstatus, Niet Storen, geluidsvolume en meer.

Het Bedieningspaneel op de Apple Watch.

Nieuwe watchOS 3 wijzerplaten, makkelijker wisselen

Apple heeft in watchOS 3 een aantal nieuwe wijzerplaten toegevoegd. Naast Mickey Mouse kun je ook kiezen voor een Minnie Mouse die de tijd opleest. Ook is er een ‘Numerals’ wijzerplaat met alleen cijfers en er zijn twee nieuwe Activiteit-wijzerplaten voor sportieve gebruikers.

Je kunt makkelijker wisselen tussen de verschillende wijzerplaten door vanaf de wijzerplaat naar links en rechts te vegen. Harder drukken op het scherm is dus niet meer nodig. Bovendien stel je wijzerplaten en complicaties makkelijker in vanaf de Watch-app op de gekoppelde iPhone.

Sneller berichten sturen met watchOS 3

Berichten sturen en reageren op berichten via je Apple Watch is gemakkelijker geworden. Je kunt nu zelf eenvoudiger woorden typen met de ‘Scribble’ functie door op het scherm te tekenen. De letters worden dan automatisch achter elkaar gezet. Ook kun je direct reageren vanuit een melding zonder op de knop Antwoord te tikken. Door naar beneden te scrollen kun je meteen kiezen uit een standaardantwoord die je op je iPhone ingesteld hebt. Deze functie werkt alleen in iMessage.

SOS-functie voor noodgevallen in watchOS 3

In watchOS 3 zit een nieuwe SOS-functie waarmee je heel snel de alarmdiensten kunt bellen. Door de zijknop twee keer in te drukken, kom je terecht in de SOS-modus. De functie werkt internationaal. Je Apple Watch weet in welk land je bent en welk nummer er voor dat land gebeld moet worden. Zo bel je bijvoorbeeld heel snel 112 of 911. Ook werkt je Medische ID nu op de Apple Watch door de zijknop lang ingedrukt te houden.

watchOS 3: activiteitenringen delen met vrienden

De activiteitenringen kun je nu ook delen met Activity Sharing. Hierdoor kun je bijvoorbeeld de activiteitenringen van je vrienden zien en met elkaar vergelijken. Je vrienden zien zo je stappen en work-outs op een scoreboard. Je kunt elkaar op deze manier aanmoedigen en het juist tegen elkaar opnemen. Apple heeft ook een functie ingebouwd voor rolstoelgebruikers. Rolstoelgebruikers krijgen nu een ‘Tijd om te rollen‘ melding in plaats van een melding over hun stadoel.

Nieuwe Ademhaling-app in watchOS 3

De Ademhaling-app (Breathe) past ook in het gezondheidsplaatje van de Apple Watch. De app helpt je met ademen via notificaties. De Apple Watch stuurt je een bericht als je een minuut de tijd moet nemen om te ademen. De app geeft op visuele manier weer hoe je moet ademen. Het kan ook met je ogen dicht, de app geeft je dan tikjes op je pols.

Ademhaling-app op Apple Watch

Mac ontgrendelen met Apple Watch

Een andere grote vernieuwing is dat je een Mac kunt ontgrendelen met je Apple Watch. Apple noemt deze functie ‘Auto Unlock’. De Mac ziet via Bluetooth wanneer je in de buurt bent en ontgrendelt je computer automatisch voor je. Je hoeft dus nooit meer je wachtwoord in te vullen op je Mac als je een Watch draagt. Je hebt hier een Apple Watch en een recente Mac voor nodig.

Mac ontgrendelen met je Apple Watch in macOS Sierra

Theaterstand in watchOS 3.2

Ga je vaak naar de bioscoop en erger je je aan het feit dat het scherm van je Apple Watch te pas en te onpas aanspringt bij het draaien van je pols? Dan is er goed nieuws, want in watchOS 3.2 is de nieuwe Theaterstand toegevoegd. Dankzij de Theaterstand blijft het scherm van je Apple Watch uit staan als er een melding binnenkomt of als je met je pols draait. Ook bij een binnenkomende melding wordt het scherm niet geactiveerd, zodat je jezelf en mensen om je heen in bijvoorbeeld de bioscoop niet stoort met een oplichtend Apple Watch-scherm.

Theaterstand op de Apple Watch.

Apps met Siri-ondersteuning in watchOS 3

Nieuw in watchOS 3 is de ondersteuning voor SiriKit. Daarmee werd het mogelijk om met Siri allerlei apps op de Apple Watch te bedienen. Op de iPhone was dat al sinds iOS 10 mogelijk. Ontwikkelaars moeten hun apps hier wel voor aanpassen, waardoor dit lang niet met elke app zal werken. Siri werkt alleen met bepaalde categorieën apps, zoals taxi-apps.

Overige watchOS 3 functies

Er zitten nog meer verbeteringen in watchOS 3. Zo hebben apps van derden nu ook toegang tot de gyroscoop van de Apple Watch en kunnen apps gebruikmaken van Apple Pay. Ook mogen gezondheidsapps op de achtergrond nieuwe gegevens ophalen en kan je hartritme in realtime gemeten worden.

Wanneer je een workout start, heb je in watchOS 3 meer opties om je fitnessdata tegelijkertijd in één scherm te bekijken. Er passen tot wel 5 verschillende datapunten op je scherm. Zo kun je bijvoorbeeld je calorieën en je hartslag tegelijkertijd in de gaten houden.

watchOS 3 versies en release

watchOS 3 verscheen in september 2016 voor iedereen met een geschikte Apple Watch. Op 13 juni 2016 verscheen de eerste beta waarmee ontwikkelaars al aan de slag konden. Er zijn geen publieke beta’s voor de Apple Watch.

Deze updates van watchOS 3 zijn inmiddels verschenen:

 • Versie 3.0 op 13 september: Officiële release met tientallen nieuwe functies, die we hierboven hebben besproken.
 • Versie 3.1 op 24 oktober 2016: Verbeteringen voor iMessage en bugfixes.
 • Versie 3.1.1 op 12 december 2016: Deze update werd al snel teruggetrokken, omdat diverse Apple Watches erop vastliepen.
 • Versie 3.1.3 op 23 januari 2017: Deze update lost de problemen op die door watchOS 3.1.1 zijn ontstaan. Apple heeft versienummer 3.1.2 overgeslagen.
 • Versie 3.2 op 27 maart 2017: Deze update voegde de nieuwe Theaterstand toe, waarmee je het scherm kan uitschakelen in de bioscoop of het theater.
 • Versie 3.2.2 op 15 mei 2017: Bugfixes en verbeterde beveiliging.
 • Versie 3.2.3 op 19 juli 2017: Bugfixes.

Inmiddels zijn er nieuwere versies van watchOS verschenen. Bekijk ons algemene overzicht voor de meest recente en de verwachte versie!

Bekijk ook

watchOS: het complete overzicht

Alles over watchOS, de software waarop de Apple Watch draait. Op welke Apple Watch is watchOS beschikbaar, welke versies zijn er en wat zijn de releasedata? In dit artikel praten we je bij over alles wat je wil weten over watchOS.