iPad 3 overzicht

iPad 3: specificaties, functies, deals en meer

Lees alles over de iPad 3, de populaire tablet die Apple in 2012 uitbracht. Check de iPad 3 functies en verbeteringen, het laatste nieuws, prijzen en alles wat je moet weten.

iPad 3 review

De iPad 3 verscheen in 2012 als eerste iPad met retinascherm. Dit verbeterde scherm was voor veel mensen reden om er eentje aan te schaffen. Wil je een iPad 3 kopen? Dan moeten we je doorverwijzen naar nieuwere modellen zoals de 9,7-inch iPad 2017. In dit overzicht lees je alles over de iPad 3 en waarom deze tablet zo populair was, ook onder Nederlandse gebruikers.

iPad 3 kopen of niet?

Heb je een iPad 3, dan kun je deze nog steeds gebruiken voor lichte toepassingen zoals internetten en e-mailen. Deze iPad krijgt echter geen updates meer en blijft steken op iOS 11. Hij is voor hedendaagse begrippen eigenlijk te traag geworden en de batterij gaat ook niet meer zo lang mee.

Zoek je een nieuwere iPad, kijk dan eens naar de verschillende iPad modellen of bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Voor een niet te dure iPad kun je het beste het standaard formaat iPad uit 2018 of 2019 nemen.

Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.


Wat is de iPad 3?

De officiële naam is ‘The New iPad’ maar in het normale spraakgebruik spreken mensen meestal over de iPad 3. Dit was het eerste model met een retinascherm van 2048 bij 1536 pixels, vier keer zoveel als op de iPad 2. De hoge pixeldichtheid levert een superscherp beeld, waardoor het prettiger is om bijvoorbeeld teksten te lezen en foto’s te bekijken. Deze tablet bevatte voor het eerst ondersteuning voor 4G-netwerken en Bluetooth 4.0. Er zit een A5X-processor in en de camera aan de achterzijde is 5 megapixel. Dit was het laatste model met 30-pins aansluiting.

iPad 3 in het kort

  • Groot 9,7 inch retinascherm met hoge resolutie van 2048 x 1536 pixels.
  • Apple A5X-chip met 1GHz dualcore-processor.
  • Opslagruimte 16GB, 32GB en 64GB voor apps, foto’s en meer.
  • Laatste model met 30-pins connector.
  • Werd al snel opgevolgd door de iPad 4.

New iPad 3 aankondiging

iPad 3 releasedatum

De nieuwe tablet verscheen in 2012 in de Verenigde Staten, namelijk op 16 maart . Vanaf vanaf 23 maart was dit model ook in Nederland en België te koop. De belangstelling was enorm, waardoor de wachtlijsten al snel opliepen naar twee tot drie weken. Volgens Apple was de verkoop “off the charts”; in de eerste drie dagen werden er drie miljoen stuks verkocht.

De iPad 3 is relatief kort op de markt geweest, namelijk tussen maart en oktober 2012. Geen enkel ander iOS-apparaat was zo kort op de markt. Dat heeft ermee te maken dat Apple in 2012 druk bezig was met het vervangen van alle 30-pins aansluitingen door de nieuwere Lightning-aansluiting. De opvolger iPad 4 heeft zo’n nieuwe aansluiting en verder vrijwel dezelfde specs.

Ook in Nederland en België was dit model kort verkrijgbaar, al werd hij daarna wel populair op de tweedehands markt.

iPad 3 prijs en uitvoeringen

Het instapmodel met 16GB opslag lag in de winkel voor 479 euro. Wie meer nodig had kon kiezen voor 32GB of 64GB. Je kon kiezen uit modellen met een zwart of wit frontje, waarbij je de keuze had uit de normale versie met Wi-Fi of een duurdere Cellular-versie met mobiel internet.

iPad 3 overzicht

iPad 3 specs en verbeteringen

De verbeteringen bij de iPad 3 liggen vooral op het vlak van het scherm en prestaties. Het retinascherm met meer beeldpuntjes zorgde voor een scherper beeld. Door de hoge pixeldichtheid zijn de afzonderlijke beeldpuntjes niet van elkaar te onderscheiden. Daardoor is het erg geschikt voor het lezen van teksten en voor het bekijken van foto’s en video’s.

Bovendien is de A5X-chip een stap vooruit ten opzichte van z’n voorganger, vooral omdat Apple de hoeveelheid werkgeheugen verdubbelde van 512MB naar 1GB. Daardoor zijn zwaardere toepassingen mogelijk.

Aan de achterzijde is een 5 megapixel-camera aanwezig, voor het maken van simpele kiekjes. Aan de voorkant zit een VGA-frontcamera. Verder beschikt de iPad 3 over een behoorlijk grote accu, waardoor de tablet meerdere dagen meegaat.

iPad 3 review

Wil je lezen over onze ervaringen met deze tablet, lees dan vooral ons iPad 3 review. Dit is de samenvatting van onze conclusie:

Je zou de derde generatie iPad kunnen beschouwen als een verbeterde versie van de iPad 2. Minpunten die we bij de iPad 2 constateerden, zoals camera’s van matige kwaliteit en een scherm dat qua resolutie achterbleef bij de concurrentie, zijn bij de iPad 3 opgelost. Maar toch blijft er ook bij de nieuwe iPad nog ruimte voor verbetering. De nieuwe iPad is net als z’n voorgangers: het beste wat er momenteel op de markt te krijgen is. Het zal moeilijk zijn een tablet te vinden met dezelfde prijs/kwaliteitverhouding, die zo waardevast is en waar je zeker twee, drie jaar plezier van hebt.

iPad 3 aankondiging

De aankondiging van de iPad 3 vond plaats in maart 2012, gelijktijdig met de derde generatie Apple TV. Hetzelfde moment verscheen iOS 5.1, dat standaard op de iPad 3 werd meegeleverd. Door de jaren heen heeft de tablet steeds iOS-updates gekregen, tot en met iOS 9.3.5. Interessant is dat in onderstaande aankondiging ook nog even de pas geopende Apple Store Amsterdam aan bod komt (na ongeveer 3 minuten):

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

iPad 3 accessoires

Apple bracht voor de iPad 3 ook weer een Smart Cover uit, de oprolbare schermflap die je magnetisch vastmaakt aan de behuizing. Je kunt de Smart Cover zodanig oprollen, dat het scherm onder een hoek komt te staan, zodat je het gemakkelijk kunt gebruiken voor typen of films kijken. Daarnaast bracht Apple een dock uit, waarmee je de iPad rechtop op je bureau kon zetten.

iPad 3 en 4G-netwerken

Officieel is de derde generatie iPad het eerste model met ondersteuning voor 4G-netwerken, maar er was veel kritiek op de ontvangst. Het apparaat ondersteunde namelijk maar een beperkt aantal frequenties, waardoor gebruikers in Australië een rechtszaak aanspanden. Aanvankelijk noemde Apple de modellen met simkaartslot ‘Wi-Fi + 4G’, maar later veranderden ze dat in ‘Wi-Fi + Cellular’. De discussie kwam erop neer of er bij HSPA+ wel sprake is van 4G, omdat de snelheden lager liggen dan de gebruikelijke 4G.

Er was overigens ook kritiek op het klok-icoon dat Apple op de iPads gebruikte. De Zwitserse spoorwegen beschuldigden Apple van het schaamteloos kopiëren van de bekende stationsklokken. In oktober 2012 werd bekend dat Apple voortaan licentiekosten zou betalen voor het gebruik van de klok.

iPad 3 voordelen

  • Eerste iPad met retinascherm.
  • Betere prestaties door twee keer zoveel werkgeheugen.

iPad 3 nadelen

  • Niet meer te updaten naar iOS 10 en 11.
  • 30-pins aansluiting, daardoor zijn nieuwere accessoires niet geschikt.

iPad 3 video

Hieronder zie je een promotievideo over deze ‘New iPad’ in verschillende situaties:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

Zoek je een nieuwere iPad, kijk dan eens naar de verschillende iPad modellen of bekijk alle eigenschappen in onze iPad vergelijking. Weet je al wat je wilt? Dan kun je hier de iPad kopen.

Bekijk ook

Dit zijn de beste Black Friday-aanbiedingen voor iPads

Wil je een iPad kopen? Dan vind je in dit artikel alle informatie over iPad-aanbiedingen en prijzen. Met actuele prijzen van de iPad Pro, iPad Air, het standaardmodel en de iPad mini. We helpen je in dit artikel met het kopen van de iPad die voor jou het meest geschikt is.

Informatie

Laatst bijgewerkt
januari 2020
Devices
iPad, iPad 3