Split View in Safari in iOS 10.

Dit zijn de nieuwe iOS 10-functies voor de iPad

De iPad krijgt nieuwe functies in iOS 10 zijn net even wat meer functies beschikbaar dan op de iPhone. Wij hebben de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.
Benjamin Kuijten | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Split View in Safari in iOS 10.
De nieuwe functies van iOS 10 zijn op nagenoeg alle alle apparaten beschikbaar, zoals het vernieuwde toegangsscherm, de nieuwe Woning-app, de nieuwe Berichten-app en het opnieuw vormgegeven Bedieningspaneel. De iPad krijgt met iOS 10 echter ook een aantal nieuwe kleine functies die de iPhone niet heeft, zoals een nieuwe weergave voor de Notities- en Mail-app en een verbetering voor Split View.

iOS 10 vanaf dinsdagavond 13 september te downloaden
iOS 10 komt op 13 september rond 19:00 uur ‘s avonds beschikbaar voor iedereen. Lees er alles over in deze artikelen:

Split View in Safari

Split View werd, samen met Slide Over en Picture-in-picture, toegevoegd aan de recente iPad-modellen in iOS 9. Eerstgenoemde functie is in iOS 10 verder uitgebreid, want het is straks mogelijk om binnen Safari twee vensters naast elkaar te gebruiken. Dit is bijvoorbeeld handig als je twee sites tegelijkertijd wil bezoeken. In iOS 9 moest je nog gebruikmaken van slimme trucjes, zoals Google Chrome naast Safari of de speciale app Sidefari waar we op iCulture eerder al over schreven. iOS 10 ondersteunt nu dus de Split View-weergave binnen Safari zelf.

Je kunt dit activeren door een tabblad naar de zijkant van het scherm te slepen, waarna hij automatisch in Split View-weergave geopend wordt. Je kunt ook met twee vingers op een link tikken of deze lang ingedrukt houden en kiezen voor Open in Split View. De twee Safari-vensters staan helemaal los van elkaar, dus je kunt bijvoorbeeld in het ene venster in privéstand browsen, terwijl je in het andere venster gewoon normaal kunt surfen. Deze functie zou ook handig zijn in apps als Pages en Numbers, maar Apple heeft dit nog niet aangekondigd.

iPad met Safari in Split View in iOS 10.

Extra brede weergave voor 12,9-inch iPad Pro

Om te beginnen maakt iOS 10 beter gebruik van het grotere scherm van de 12,9-inch iPad Pro in twee bestaande apps: de Notities- en Mail-app. Op de Mac kun je in deze apps gebruikmaken van een weergave in drie kolommen. De Mail-app toont je postbussen, de inkomende mails en de geselecteerde mail, terwijl je in de Notities-app de mappen, lijst van notities en de geselecteerde notitie naast elkaar kunt bekijken. Op een 12,9-inch iPad Pro met iOS 10 is dit nu ook mogelijk, zoals te zien in onderstaande screenshot.

iPad Pro met Notities in iOS 10.

Nieuw mail tikken in aparte kolom op iPad Pro

De grote iPad Pro heeft daarnaast nog een andere functie gekregen in de Mail-app. Het is namelijk mogelijk om een nieuw mail te componeren aan de zijkant van het scherm, terwijl je aan de linkerkant je mailoverzicht kunt bekijken en de geselecteerde mail kunt lezen. Deze nieuwe weergave is vooral praktisch als je informatie op wil halen uit een eerdere ontvangen mail bij het schrijven van een nieuwe.

iPad Pro met Mail-app in iOS 10.

Nieuwe toetsenbordkoppeling

Tot slot is er nog een kleine bonus voor iedereen die gebruikmaakt van een extern toetsenbord of het Smart Keyboard van Apple. De iPad kan al gebruikmaken van allerlei handige knoppencombinaties om bijvoorbeeld sneller tussen apps te wisselen, maar in iOS 10 is er één kleine optie bij gekomen. Met de knoppencombinatie Command + Tab wissel je tussen recente apps, maar achteraan dit rijtje vind je straks in iOS 10 een optie Beginscherm. Als je deze selecteert, word je meteen teruggebracht naar het beginscherm. Dit kon ook al met de knoppencombinatie Command + H, maar het is ook fijn dat dit nu snel kan met de eerder gebruikte combinatie Command + Tab

iPad met toetsenbord sneltoetsen in iOS 10.

Overige iOS 10-functies voor de iPad

Eerder werd al bekend dat je een iPad met iOS 10 kunt gebruiken als HomeKit-hub, zodat je je apparaten ook buitenshuis met Siri kunt bedienen. Voorheen was hier nog een derde generatie Apple TV of nieuwer voor nodig.

Bovendien komt Apple in september met een speciale app genaamd Swift Playgrounds, waarmee kinderen zelf op de iPad leren programmeren. Deze app heeft bovendien een speciaal toetsenbord, zodat je makkelijker kunt programmeren. In de app maken kinderen op spelende wijze kennis met de programmeertaal Swift.

iOS 10 is vanaf 13 september voor iedereen beschikbaar, maar helaas niet voor alle iPad-modellen met iOS 9. Zo zijn de iPad 2 en iPad 3e generatie afgevallen, evenals de iPad mini 1.

Met dank aan @basvanderploeg voor de screenshots en lezer Janl voor de Mail-weergave!

Revisiegeschiedenis:

  • 2016 - 13 september: Vanwege de komst van iOS 10 op 13 september is dit artikel opnieuw gepubliceerd.
  • 2016 - 22 juni: De nieuwe Mail-weergave op de grote iPad Pro is toegevoegd.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 september 2016, 18:17
Categorie iOS
Onderwerpen ios 10, ipad

iOS 10

iOS 10 is de grote update voor iPhone en iPad, die in september 2016 verscheen. In dit overzicht lees je meer over de functies, voor welke toestellen de update geschikt is en wat de grootste vernieuwingen waren. De update is opgevolgd door iOS 11.

iOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.