elgato-eve-1

Elgato Eve: alles over de slimme HomeKit-accessoires van Eve Systems

Lees hier alles over (Elgato) Eve, een reeks accessoires van Eve Systems die samenwerken met HomeKit. Denk aan slimme stekkers, bewegingssensoren en temperatuursensors. Wat kosten de Eve-producten en welke zijn verkrijgbaar?

Het bedrijf Eve Systems (voorheen: Elgato) heeft met zijn Eve-lijn allerlei handige HomeKit-accessoires beschikbaar. Van knoppen tot temperatuurmeters en bewegingssensoren: het assortiment van Eve is behoorlijk uitgebreid. In dit artikel lees je alles over Eve en de beschikbare accessoires.

Eve voor smart home

(Elgato) Eve: slimme accessoires voor HomeKit

Elgato ken je misschien van de gaming-producten, waarmee je bijvoorbeeld video-opnames kunt maken met spelcomputers. Dit bedrijfsonderdeel is in de zomer van 2018 in handen gekomen van Corsair en gaat door onder de naam Elgato Gaming. Voor de smart home-producten gaat het van oorsprong Duitse bedrijf verder onder de naam Eve Systems.

De Eve-producten zijn bedoeld voor je smart home en worden al sinds 2014 op de markt gebracht. Kenmerkend voor deze smart home-accessoires is dat ze allemaal werken met HomeKit, Apple’s overkoepelende systeem voor slimme accessoires in huis. Daarmee is Eve vrij uniek, want er zijn weinig bedrijven die zich zó doelgericht op HomeKit richten.

elgato-eve-1

Dankzij de HomeKit-ondersteuning kun je alle Eve-producten besturen met Siri en de bijbehorende Woning-app, maar je kunt ook andere HomeKit-apps gebruiken, waaronder de eigen Eve-app (link. De Eve-producten werken met Bluetooth om verbinding te maken met je iPhone, iPad en andere HomeKit-apparaten. Hou er wel rekening mee dat het bereik van Bluetooth beperkter is dan bijvoorbeeld Wi-Fi. De Apple TV moet altijd binnen het Bluetooth-bereik van de Eve-accessoires blijven, omdat je ze anders niet op afstand kan bedienen. In een groot huis of met meerdere etages kan dat onhandig zijn. In een aparte gids bespreken we welke HomeKit-producten in Nederland al te koop zijn.

Eve Energy: slimme stekker

De Eve Energy is een stekker waarmee je elk apparaat slim kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld een standaard bureaulamp in deze stekker steken, zodat je hem kunt bedienen met Siri of de Woning-app. De stekker houdt ook bij hoeveel stroom het aangesloten apparaat verbruikt, waardoor je zelfs in euro’s kunt zien hoeveel het apparaat kost. De Eve Energy kun je bijvoorbeeld gebruiken om je kerstboom HomeKit-geschikt te maken.

Bekijken: Eve Energy (voor ca. 50 euro)

Lees ook onze Eve Energy review over onze ervaringen.

Eve Room: luchtkwaliteit en temperatuur in huis

De Eve Room plaats je ergens in een kamer huis. Dit kleine kastje meet vervolgens de luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid. Al deze gegevens zijn in te zien via de Eve-app, maar ook in Apple’s Woning-app of via Siri. Je kunt de Eve Room bijvoorbeeld koppelen aan andere slimme accessoires, zoals luchtreinigers.

Elgato Eve Room 2018-model

Van dit model zijn twee modellen verschenen. Het eerste model is een klein wit plastic kastje, terwijl de tweede generatie van zwart aluminium is gemaakt. Bovendien heeft de nieuwe versie een e-ink scherm, zodat je daar ook de temperatuur mee kunt aflezen.

Bekijken: Eve Room (voor ca. 100 euro). De eerste generatie is nog her en der verkrijgbaar voor ca. 80 euro.

Eve Door & Window: deur- en raamsensor

Als je bang bent voor inbrekers, dan is er de Eve Door & Window. Dit is een kleine sensor die je bij een deur of raam plakt en registreert zodra deze geopend wordt. Je kunt hierdoor precies zien of bijvoorbeeld je slaapkamerraam nog open staat of al gesloten is. Door de HomeKit-meldingen zo in te stellen dat je deze alleen krijgt als je niet thuis bent, weet je het meteen als je deur geopend wordt.

Bekijken: Eve Door & Window (voor ca. 40 euro)

Elgato Eve Door & Window bekijkt of je deur of raam open of dicht is.

Lees ook onze Eve Door & Window-sensor review met onze ervaringen.

Eve Motion: bewegingssensor

Met de Eve Motion haal je een handige bewegingssensor in huis. De Eve Motion registreert elke beweging en kan dan bijvoorbeeld andere HomeKit-accessoires inschakelen, bijvoorbeeld je Hue-verlichting. Omdat de Eve Motion werkt met vervangbare batterijen, kun je hem overal makkelijk plaatsen. De Eve Motion heeft een kijkhoek van 120 graden en ziet beweging tot een maximale afstand van 9 meter. De reactietijd is met 2 seconden wel wat aan de langere kant.

Bekijken: Eve Motion (voor ca. 50 euro)

Elgato Eve Motion op een tafel.

Eve Thermo: slimme radiatorknop

Voor het regelen van de temperatuur in huis kun je de radiatorknop Eve Thermo gebruiken, al heb je wel een geschikte radiator nodig. De Eve Thermo vervangt je huidige radiatorknop en staat in verbinding met je iPhone en iPad. Je kunt zo dus vanaf je iPhone of iPad de temperatuur instellen door de verwarming hoger of lager te zetten. Door hem te automatiseren op basis van je aanwezigheid, heb je er zelf geen omkijken meer naar. Draaien aan de Eve Thermo heeft echter geen zin, want je moet alles regelen via de app of HomeKit.

Bekijken: Eve Thermo (voor ca. 70 euro)

Eve Thermo cv-knop

Eve Degree: thermometer voor buiten

Als je wil weten wat de temperatuur buitenshuis is, dan kun je daar de Eve Degree voor gebruiken. Dit kleine kastje plaats je ergens buiten, zodat je van het scherm kunt aflezen wat de temperatuur is. Behalve temperatuur meet deze ook luchtvochtigheid, vergelijkbaar met de Eve Room. Behalve buitenshuis kun je hem ook gewoon voor binnen in huis gebruiken en automatiseren met je andere slimme accessoires. De Eve Degree is gemaakt van aluminium en werkt op vervangbare batterijen.

Bekijken: Eve Degree (voor ca. 70 euro)

Elgato Eve Degree in de woonkamer.

Lees ook onze Eve Degree review over onze ervaringen.

Eve Button: handige schakelaar

De Eve Button is een handige schakelaar, vergelijkbaar met de schakelaars van Philips Hue. De Eve Room heeft een grote knop waar je drie verschillende handelingen aan kan koppelen: één keer drukken, twee keer drukken en ingedrukt houden. Net als andere recente Eve-producten is de Eve Button gemaakt van aluminium met een zwarte voorkant.

Bekijken: Eve Button (voor ca. 50 euro)

Elgato Eve Button met HomeKit

Lees ook onze Eve Button review over onze ervaringen.

Eve Smoke: rookmelder

De Eve Smoke is een rookmelder die waarschuwt in geval van brand en rookontwikkeling. De Smoke heeft meerdere sensoren die ook temperatuurverschillen kan meten. De rookmelder verstuurt meldingen naar je iPhone, dus je weet ook als je niet thuis bent wat er aan de hand is. Je kan ook meerdere exemplaren combineren en in meerdere kamers gebruiken. De rookmelder werkt via Bluetooth en heeft daardoor een laag stroomverbruik. De rookmelder moet zo’n tien jaar mee gaan en voert ook regelmatig tests bij zichzelf uit om te checken of alles goed werkt.

Bekijken: Eve Smoke (voor ca. 120 euro)

Eve Smoke rookmelder

Eve Aqua: waterregelaar voor in de tuin

Heb je een flinke tuin die je zo nu en dan moet besproeien, maar wil je dat het liefst vanuit je luie stoel doen? Met de Eve Aqua kan dat. Je sluit de Aqua aan op je buitenkraan en vervolgens koppel je daar je gewone tuinslang aan vast. Dankzij de Eve-app, Woning-app of Siri kun je zo je plantjes besproeien, zonder dat je dus zelf een voet buiten de deur hoeft te zetten. De Aqua geeft ook inzicht in hoeveel water je gebruikt.

Bekijken: Eve Aqua (voor ca. 100 euro)

Elgato Eve Aqua tuinsproeier

Eve Flare: lichtbol voor binnen en buiten

Eve heeft ook zijn eerste stapjes gezet in de verlichting. De Eve Flare is een draadloze lichtbol die zowel binnen als buiten kan. De lamp kan veel verschillende kleuren tonen die je via de app of met HomeKit kan instellen. Je kan de Eve Flare zowel neerzetten als ophangen en met het draadloze oplaadstation laad je hem in een aantal uurtjes op voor zes uur gebruik. De lamp is ook nog dimbaar, dus veelzijdig op veel plekken in en rondom het huis te gebruiken.

Bekijken: Eve Flare (voor ca. 100 euro)

Eve Flare lamp

Overige Eve-producten

Naast bovenstaande verkrijgbare Eve-producten werkt het bedrijf aan diverse andere producten. Zo komt Eve Systems nog met een nieuwe lichtslang, vergelijkbaar met de Hue Lightstrips. Ook werken ze nog aan een Europese versie van de lichtschakelaar en komt er een groot stekkerblok met HomeKit, als een soort aanvulling op de Eve Energy.

Eve-app

Om alle accessoires te kunnen bedienen kun je daar de Woning-app voor gebruiken, maar Eve heeft ook een eigen app. Met de Eve-app bedien je niet alleen de producten van Eve Systems, maar ook andere HomeKit-producten zoals Philips Hue. De Eve-app is een stuk uitgebreider dan Apple’s eigen Woning-app, maar is daardoor wel wat minder gebruiksvriendelijk. Bovendien is de app alleen in het Engels beschikbaar. Mocht je hele ingewikkelde automatiseringen willen instellen, dan kun je dit dus wel met de Eve-app doen.

Elgato Eve-app voor HomeKit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2018
Categorie Accessoires
Onderwerpen elgato, homekit
Devices iPad, iPhone
Software iOS