elgato-eve-1

Elgato Eve: alles over de slimme HomeKit-accessoires van Elgato

Lees hier alles over Elgato Eve, een reeks accessoires van Elgato die samenwerken met HomeKit. Denk aan slimme stekkers, bewegingssensoren en temperatuursensors. Wat kosten de Elgato Eve-producten en welke zijn verkrijgbaar?

elgato-eve-1
Het bedrijf Elgato heeft met zijn Eve-lijn allerlei handige HomeKit-accessoires beschikbaar. Van knoppen tot temperatuurmeters en bewegingssensoren: het assortiment van Elgato Eve is behoorlijk uitgebreid. In dit artikel lees je alles over Elgato Eve en de beschikbare accessoires.

Elgato Eve: slimme accessoires voor HomeKit

Elgato is een Duits bedrijf en is vooral bekend van producten waarmee je video-opnames kunt maken van bijvoorbeeld spelcomputers. Ook maken ze allerlei docks voor bijvoorbeeld de MacBook, waarmee je HDMI-, Ethernet en meer toevoegt aan je USB-C geschikte Mac. De Eve-lijn is een aparte reeks producten voor de smart home. Elgato is in 2014 gestart met de Eve-lijn en inmiddels zijn er al heel veel verschillende soorten producten verkrijgbaar.

Kenmerkend voor al deze smart home-accessoires is dat ze allemaal werken met HomeKit, Apple’s overkoepelende systeem voor slimme accessoires in huis. Daarmee is Elgato vrij uniek, want er zijn weinig bedrijven die zich zó doelgericht op HomeKit richten.

Dankzij de HomeKit-ondersteuning kun je alle Eve-producten besturen met Siri en de bijbehorende Woning-app, maar je kunt ook andere HomeKit-apps gebruiken, waaronder de eigen Eve-app (link. De Eve-producten werken met Bluetooth om verbinding te maken met je iPhone, iPad en andere HomeKit-apparaten. In een aparte gids bespreken we welke HomeKit-producten in Nederland al te koop zijn.

Elgato Eve Energy: slimme stekker

De Elgato Eve Energy is een stekker waarmee je elk apparaat slim kunt maken. Je kunt bijvoorbeeld een standaard bureaulamp in deze stekker steken, zodat je hem kunt bedienen met Siri of de Woning-app. De stekker houdt ook bij hoeveel stroom het aangesloten apparaat verbruikt, waardoor je zelfs in euro’s kunt zien hoeveel het apparaat kost. De Eve Energy kun je bijvoorbeeld gebruiken om je kerstboom HomeKit-geschikt te maken.

Bekijken: Elgato Eve Energy (voor ca. 50 euro)

Elgato Eve Room: luchtkwaliteit en temperatuur in huis

De Elgato Eve Room plaats je ergens in een kamer huis. Dit kleine kastje meet vervolgens de luchtkwaliteit, temperatuur en luchtvochtigheid. Al deze gegevens zijn in te zien via de Eve-app, maar ook in Apple’s Woning-app of via Siri. Je kunt de Eve Room bijvoorbeeld koppelen aan andere slimme accessoires, zoals luchtreinigers.

Elgato Eve Room 2018-model

Van dit model zijn twee modellen verschenen. Het eerste model is een klein wit plastic kastje, terwijl de tweede generatie van zwart aluminium is gemaakt. Bovendien heeft de nieuwe versie een e-ink scherm, zodat je daar ook de temperatuur mee kunt aflezen.

Bekijken: Elgato Eve Motion eerste generatie (ongeveer ca. 75 euro). De tweede generatie verschijnt in maart 2018 en is met $100 iets duurder.

Elgato Eve Door & Window: deur- en raamsensor

Als je bang bent voor inbrekers, dan is er de Eve Door & Window. Dit is een kleine sensor die je bij een deur of raam plakt en registreert zodra deze geopend wordt. Je kunt hierdoor precies zien of bijvoorbeeld je slaapkamerraam nog open staat of al gesloten is. Door de HomeKit-meldingen zo in te stellen dat je deze alleen krijgt als je niet thuis bent, weet je het meteen als je deur geopend wordt.

Bekijken: Elgato Eve Door & Window (ongeveer ca. 40 euro)

Elgato Eve Door & Window bekijkt of je deur of raam open of dicht is.

Elgato Eve Motion: bewegingssensor

Met de Eve Motion haal je een handige bewegingssensor in huis. De Eve Motion registreert elke beweging en kan dan bijvoorbeeld andere HomeKit-accessoires inschakelen, bijvoorbeeld je Hue-verlichting. Omdat de Eve Motion werkt met vervangbare batterijen, kun je hem overal makkelijk plaatsen. De Eve Motion heeft een kijkhoek van 120 graden en ziet beweging tot een maximale afstand van 9 meter. De reactietijd is met 2 seconden wel wat aan de langere kant.

Bekijken: Elgato Eve Motion (voor ca. 50 euro)

Elgato Eve Motion op een tafel.

Elgato Eve Thermo: slimme radiatorknop

Voor het regelen van de temperatuur in huis kun je de radiatorknop Eve Thermo gebruiken, al heb je wel een geschikte radiator nodig. De Eve Thermo vervangt je huidige radiatorknop en staat in verbinding met je iPhone en iPad. Je kunt zo dus vanaf je iPhone of iPad de temperatuur instellen door de verwarming hoger of lager te zetten. Door hem te automatiseren op basis van je aanwezigheid, heb je er zelf geen omkijken meer naar. Draaien aan de Eve Thermo heeft echter geen zin, want je moet alles regelen via de app of HomeKit.

Bekijken: Elgato Eve Thermo (voor ca. 70 euro)

Eve Thermo cv-knop

Elgato Eve Degree: thermometer voor buiten

Als je wil weten wat de temperatuur buitenshuis is, dan kun je daar de Eve Degree voor gebruiken. Dit kleine kastje plaats je ergens buiten, zodat je van het scherm kunt aflezen wat de temperatuur is. Behalve temperatuur meet deze ook luchtvochtigheid, vergelijkbaar met de Eve Room. Behalve buitenshuis kun je hem ook gewoon voor binnen in huis gebruiken en automatiseren met je andere slimme accessoires. De Eve Degree is gemaakt van aluminium en werkt op vervangbare batterijen.

Bekijken: Eve Degree (voor ca. 70 euro)

Elgato Eve Degree in de woonkamer.

Elgato Eve Button: handige schakelaar

De Eve Button is een handige schakelaar, vergelijkbaar met de schakelaars van Philips Hue. De Eve Room heeft een grote knop waar je drie verschillende handelingen aan kan koppelen: één keer drukken, twee keer drukken en ingedrukt houden. Net als andere recente Eve-producten is de Eve Button gemaakt van aluminium met een zwarte voorkant. De Eve Button is beschikbaar vanaf midden januari 2018 en zal dan te koop zijn bij de Apple Stores.

Bekijken: Elgato Eve Button (voor €50)

Elgato Eve Button met HomeKit

Overige Elgato Eve-producten

Naast bovenstaande verkrijgbare Elgato-producten werkt het bedrijf aan nog een aantal andere producten. Zo komt Elgato ook nog met de Eve Smoke, een rookmelder die werkt met HomeKit. Ook de Eve Aqua komt er nog aan, een HomeKit-kraan voor in de tuin. Hierdoor kun je je plantjes met Siri water geven, waardoor je zelf niet meer naar buiten hoeft. In de VS is er ook nog de Eve Light Switch, een ingebouwde lichtschakelaar. De Light Switch bestaat uit een aanraakgevoelig deel waarmee je je lampen in huis kunt bedienen. Omdat je deze schakelaar moet inbouwen in je muur en moet verbinden met de bestaande bedrading, werkt hij niet met Europese systemen.

Elgato Eve-app

Om alle accessoires te kunnen bedienen kun je daar de Woning-app voor gebruiken, maar Eve heeft ook een eigen app. Met de Elgato Eve-app bedien je niet alleen de producten van Elgato, maar ook andere HomeKit-producten zoals Philips Hue. De Elgato Eve-app is een stuk uitgebreider dan Apple’s eigen Woning-app, maar is daardoor wel wat minder gebruiksvriendelijk. Bovendien is de app alleen in het Engels beschikbaar. Mocht je hele ingewikkelde automatiseringen willen instellen, dan kun je dit dus wel met de Eve-app doen.

Elgato Eve-app voor HomeKit.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt maart 2018
Categorie Accessoires
Onderwerpen elgato, homekit
Devices iPad, iPhone
Software iOS