Uitgelicht
WWDC 2023: alle highlights
Toon of verberg de lijst met posts
Elgato Eve Button met HomeKit

Review: Eve Button, een slimme knop voor HomeKit

De Eve Button is een knop voor HomeKit, zodat je je iPhone niet uit je zak hoeft te halen om je accessoires te bedienen. Hoe prettig is deze knop in het gebruik? Je leest het in deze review van de Eve Button.

Met slimme accessoires in huis kun je alles vanaf je iPhone of met Siri bedienen. Toch kan het soms handig zijn om een gewone fysieke knop te hebben waarmee je een lamp aanzet of de verwarming hoger doet. De Eve Button is een knop die samenwerkt met HomeKit, zodat je alle andere HomeKit-accessoires ermee kan bedienen. Hoe handig is zo’n knop en hoe goed werkt de Eve Button in vergelijking met andere knoppen?

Eve Button in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Eve Button:

  • Fysieke knop met HomeKit-ondersteuning.
  • Enkele knop met drie verschillende acties.
  • Werkt op knoopcelbatterij.

Tekst en review: Benjamin Kuijten (@benjaminrk). Deze review is geschreven in september 2018 en beschrijft de situatie op dat moment. De knop is op eigen kosten aangeschaft.

De Eve Button is beschikbaar gesteld door Elgato.

Eve Button: knop voor je HomeKit-accessoires

De Button behoort net als alle andere Elgato-accessoires tot de Eve-reeks. De Elgato Eve Button is zoals de naam al zegt een knop voor HomeKit. Op zichzelf heb je niets aan de Button, omdat je dus altijd andere HomeKit-accessoires nodig hebt die je via deze knop aan- of uitzet. Wil je je woning voor het eerst voorzien van HomeKit, dan kun je beter ergens anders beginnen. Met de Eve Button kan je je lampen inschakelen, maar het werkt ook met reeds ingestelde scènes.

De Eve Button is gemaakt van aluminium met een zwarte voorkant. Het is een klein vierkant kastje dat op het eerste gezicht niet echt lijkt op een knop of afstandsbediening. De Button ligt als afstandsbediening dan ook niet zo heel erg fijn in de hand, waardoor je hem beter plat op tafel kan gebruiken. De Button wordt dan ook geleverd met vier nopjes, zodat je je meubels niet beschadigd. Helaas zijn er geen plakstrips meegeleverd om hem aan de muur te bevestigen. Bovendien is er geen gaatje aan de achterkant, waarmee je hem kan ophangen als een soort muurschakelaar.

Elgato Eve Button met HomeKit

De Button bestaat uit één knop waar je drie verschillende acties mee kunt uitvoeren: een enkele keer drukken, twee keer drukken of ingedrukt houden. Aan elke actie kun je een afzonderlijk accessoire of scène koppelen. Er is helaas geen aparte Uit-knop, waarmee je bijvoorbeeld een lamp meteen uitschakelt. Als je de Button wil gebruiken voor je verlichting, dan ben je in eerste instantie meteen twee plekken kwijt: één om de lamp aan te zetten en één om dezelfde verlichting weer uit te doen.

Gelukkig is dit alsnog anders in te stellen via de Eve-app. Sinds iOS 11.3 kun je aan een enkele knop meerdere acties koppelen, afhankelijk van de status van het gekoppelde apparaat. Een enkele druk op de knop kan een lamp uitschakelen als deze al aan staat, en andersom. Hierdoor heb je dus twee keer zoveel mogelijkheden, maar het instellen hiervan vereist wel een aantal ingewikkelde stappen. In de blog van Elgato wordt stap voor stap uitgelegd hoe je dit moet doen. Dit kan alleen via de Eve-app (link), die helaas nog alleen Engelstalig is.

Elgato Eve Button met HomeKit

Vergelijking met andere knoppen
Je kan op deze manier dus extra veel uit de Eve Button halen. Toch zijn er ook andere afstandsbedieningen met meer knoppen die op dezelfde manier uitgebreid kunnen worden. De Dimmer Switch van Philips Hue heeft in totaal vier knoppen en is bovendien een stuk voordeliger. Het voordeel van de Dimmer Switch is dat je deze kan gebruiken als afstandsbediening, maar je kan hem ook gewoon aan de muur bevestigen. Dat is met de Elgato Eve standaard niet mogelijk. De Hue Tap is een andere vergelijkbare afstandsbediening die ook vier knoppen heeft en zonder batterijen werkt. Daarnaast is er nog Logitech Pop. Logitech Pop vereist een starterskit die qua prijs wel hoger ligt dan de Eve Button, maar is met individuele knoppen eenvoudig uit te breiden. Als je je HomeKit-huis dan vol wil hangen met knoppen, is Logitech Pop een goedkopere keuze. Bovendien werkt Logitech Pop ook nog met andere spullen, waaronder Sonos. Dat is zonder tussenkomst van een slimme HomeKit-stekker niet mogelijk met de Eve Button.

Eve Button met doosje.

Ben je benieuw naar de verschillen tussen de Hue Tap en de Dimmer Switch? In onze aparte vergelijking lees je daar meer over. Een overzicht van de beschikbare HomeKit-knoppen lees je in onze aparte gids.

https://www.iculture.nl/tips/philips-hue-tap-vs-dimmer-switch/

De prijs van de Eve Button ligt een flink stuk hoger dan bijvoorbeeld de Dimmer Switch. De Dimmer Switch kost zo’n €25, terwijl je voor de Eve Button €50 betaalt. De Eve Button ziet er wel stijlvoller uit, maar door het mindere aantal fysieke knoppen geven wij de voorkeur aan de Hue Dimmer Switch. Net als alle andere Eve-accessoires werkt de Eve Button met Bluetooth. Hierdoor is het bereik beperkter, maar daar merk je in het geval van de Eve Button niet zo gek veel van. Wel reageren accessoires wat langzamer dan bij andere knoppen, zoals die van Philips Hue.

Score

7.2

Eve Button

Eve Button

€49,95

Voordelen +

  • Stijlvolle knop die overal past
  • HomeKit-accessoires bedienen zonder iPhone is altijd handig

Nadelen -

  • Vereist geavanceerde instellingen om er alles uit te halen
  • Niet standaard aan de muur te bevestigen
  • Accessoires reageren niet heel snel

Conclusie Eve Button

De Eve Button is een handige knop die samenwerkt met HomeKit. De afstandsbediening heeft maar één knop, maar daar kan je wel drie verschillende acties mee uitvoeren. Wie een beetje handig is, kan dit ook nog uitbreiden met de Eve-app, zodat de knop een stuk geavanceerder is dan hij op het eerste gezicht lijkt. De knop ziet er verder mooi uit en past in elk huis. Het is geen goedkoop ogend wit plastic, maar stijlvol grijs aluminium met zwart. Wel vinden we het jammer dat je de knop niet makkelijk aan de muur kan bevestigen, maar als afstandsbediening op tafel voldoet hij ook. Zoek je een knop voor met name je verlichting, dan is een goedkopere Hue Dimmer Switch waarschijnlijk een betere keuze. Ben je op zoek naar een knop die zowel met HomeKit als met andere systemen werkt, dan kun je weer beter terecht bij Logitech Pop. Desalniettemin kan de Eve Button goed van pas komen als je liever niet telkens je iPhone uit je zak wil halen of Siri wil gebruiken.

Bekijk ook

Eve: alles over de slimme HomeKit-accessoires van Eve Systems

Lees hier alles over (Elgato) Eve, een reeks accessoires van Eve Systems die samenwerken met HomeKit. Denk aan slimme stekkers, bewegingssensoren en temperatuursensors. Wat kosten de Eve-producten en welke zijn verkrijgbaar?

Eve Button kopen

Wil je de Eve Button kopen? De Eve Button is beschikbaar bij meerdere winkels:

Bekijk ook

Slimme knoppen voor HomeKit: dit zijn je opties voor schakelaars

Met HomeKit-knoppen en dimmers wordt het bedienen van je slimme accessoires een stuk makkelijker. Je hebt dan geen iPhone meer nodig en kunt apparaten gemakkelijk inschakelen door op een knop te drukken. Soms is dat gemakkelijker dan aan Siri vragen. In deze gids zie je welke slimme knoppen voor HomeKit verkrijgbaar zijn en wat je ermee kunt doen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!