Eve Extend review

Review: Eve Extend vergroot het Bluetooth-bereik van je Eve-accessoires

Eve heeft een behoorlijke reeks smart home-producten uitgebracht. Het grootste nadeel is dat ze via Bluetooth werken en daardoor niet altijd verbinding kunnen maken met je HomeKit-hub. De Eve Extend is een speciaal apparaatje om dat op te lossen, maar werkt het ook? Wij hebben het getest.

Waarom heb je de Eve Extend nodig?

Bluetooth-accessoires hebben wel eens last van verbindingsproblemen, vooral als je ze in een uithoek van je huis plaatst. Er moet een iPad of ander Apple-apparaat in de buurt zijn om ze op afstand te kunnen aansturen. En het bereik kan flink korter worden door muren en andere obstakels die het signaal blokkeren. De Eve Extend lost dat op. Deze hub maakt een Wi-Fi verbinding met je HomeKit-netwerk waardoor het bereik veel groter is. Je kunt tot acht Eve Bluetooth-accessoires ermee koppelen. Zo kun je in een afgelegen kamer zorgen dat alle Eve-accessoires goed werken.

Eve Extend in het kort

Dit zijn de belangrijkste eigenschappen van de Eve Extend:

 • Bedoeld voor het vergroten van het bereik van je Eve-accessoires
 • Afmetingen 75 x 23 x 78 mm
 • Werkt op dualband Wi-Fi 2,4GHz en 5GHz
 • Geschikt voor 8 Bluetooth-apparaten van Eve
 • Wit kastje met afgeronde hoeken
 • Wordt geleverd met micro-USB-kabel en adapters
 • Adviesprijs van €49,95

Tekst, review en foto’s: Gonny van der Zwaag (@gonny). De Eve Extend is voor deze review beschikbaar gesteld door Eve.

Eve Extend verpakking

Onze ervaringen met de Eve Extend

De Eve Extend is een roomwit kastje met afgeronde hoeken, die je aansluit met de meegeleverde USB-kabel. Zelf heeft de Extend een micro-USB-aansluiting. Op de achterkant van de hub staat de HomeKit-code waarmee je het accessoire kunt toevoegen aan je HomeKit-collectie.

Eve Extend set-up

Je legt de Eve Extend op een plek waar je extra bereik nodig hebt. In ons geval was dat het huisje op ons dakterras. Daar hebben we een Eve Aqua en een Eve Flare, die beide niet altijd goed verbinding konden maken met de HomeKit-hub, een Apple TV in de woonkamer. De set-up verliep in ons geval niet helemaal soepel. We kregen een paar keer een melding dat de toewijzing (‘Assignment’) van de Eve Flare was mislukt.

Eve Extend set-up

Graag hadden we ook ons Bluetooth deurslot met systeem gekoppeld, omdat die zich ook niet zo dicht bij de HomeKit-hub bevindt. Maar dat kan helaas niet. De Extend werkt namelijk alleen met accessoires van Eve zelf. Een twee vallen daarbij af: de Eve Thermo (2015) en de Eve Room (2015) zijn niet geschikt. Dit zijn twee al wat oudere accessoires, die ook niet op een latere datum ondersteuning krijgen.

Eve Extend set-up

Eve Extends set-up

Met deze accessoires werkt het wel:

 • Eve Aqua
 • Eve Button
 • Eve Degree
 • Eve Door & Window
 • Eve Energy
 • Eve Flare

Eve Extend achterzijde

Eve Extend in gebruik

De Eve Extend kan tot 8 apparaten ondersteunen. Door de Eve Extend in een afgelegen kamer of ruimte te leggen hebben ze in één klap weer een goed bereik. Het helpt je ook om je accessoires wat beter te ordenen. Je kunt ze namelijk allemaal onder één Eve Extend groeperen, zodat je wat meer overzicht hebt.

Eve Extend onderkant

In de Eve zelf zitten geen andere sensoren en dat is jammer. Het was waarschijnlijk eenvoudig geweest om nog een temperatuursensor of bewegingssensor in te bouwen, zodat je het apparaat voor nog iets meer kunt gebruiken. Nu doe je er feitelijk niets extra’s meer mee. Het zou de Eve Extend misschien wel een paar euro duurder hebben gemaakt, maar de gebruiksmogelijkheden zouden er flink door zijn vergroot. Het apparaatje biedt je ook geen extra mogelijkheden voor huisautomatisering. Het enige wat het doet is de verbinding maken. Daarbij gebruikt de Eve Extend gelukkig wel dual-band Wi-Fi.

Ook is het mooi dat Eve veel respect voor je privacy heeft. Het apparaatje werkt lokaal en heeft geen cloudtoegang nodig. Ook hoef je het apparaat niet te registreren. Alle data wordt lokaal opgeslagen en versleuteld en Eve verkoopt het ook niet aan marketingpartijen.

Eve Extend zijkant

Wat je nodig hebt zijn:

 • Een iPhone, iPad of iPod touch met iOS 12.3 of nieuwer
 • Een Wi-Fi-netwerk 2,4 of 5 GHz 802.11a/b/g/n

Voor bediening op afstand heb je uiteraard een HomeKit-hub nodig zoals een HomePod, Apple TV met tvOS 12.3 of iPad met iOS 12.3.

De grote vraag is natuurlijk: werkt het ook? Het blijkt inderdaad een prima oplossing, al hadden we natuurlijk liever gezien dat Eve de accessoires bij voorbaat al had voorzien van Wi-Fi. De Flare en de Eve Aqua hebben nu geen last meer van verbindingsproblemen. Wel is het vervelend dat je voor elke moeilijk bereikbare ruimte in huis een Extend moet aanschaffen. Heb je een tuinhuisje, een zolder en een kelder met Eve-spullen, dan heb je drie stuks nodig.

Score

7

Eve Extend

Eve Extend

€49,95

Voordelen +

 • Vergroot het bereik van je Eve Bluetooth-accessoires
 • Simpel design, is makkelijk weg te werken
 • Geschikt voor 8 Eve-apparaten
 • Werkt met dualband Wi-Fi

Nadelen -

 • Werkt alleen met Eve-accessoires
 • Werkt daarentegen niet met Eve Thermo en Eve Room
 • Moeizame set-up
 • Geen extra automatiseringsmogelijkheden

Conclusie Eve Extend review

Beschik je over heel veel Eve-producten die je gebruikt in een ruimte die wat afgelegen ligt, zoals een zolder of tuinhuisje, dan is de Eve Extend een uitkomst. Je kunt er bovendien je Eve-accessoires wat makkelijker mee groeperen. Maar het jammer dat het alleen met de Bluetooth-accessoires van het merk zelf werkt en niet met andere accessoires zoals een Bluetooth deurslot. Ook hadden we graag nog wat extra functionaliteit gezien, zoals een temperatuursensor.

Eve Extend in dakhuisje

Smart Home

Maak van je huis een smart home met allerlei slimme accessoires. Dit kunnen bijvoorbeeld slimme lampen, slimme deursloten, speakers, slimme stekkers, AirPlay-televisies en andere connected apparaten zijn. Door deze te automatiseren en met elkaar samen te laten werken, kun je je huis op een slimme manier inrichten, bijvoorbeeld met HomeKit. Nieuwe ontwikkelingen zoals Thread en Matter zorgen voor een beter bereik en beter samenwerken tussen de verschillende protocollen.

Smart Home