Huis met verlichting

Maak je verlichting slim met deze accessoires

Wil je de verlichting in je huis slimmer maken? Er zijn tal van oplossingen om de lampen in huis te automatiseren en met je iPhone of iPad te bedienen. Wij zetten enkele mogelijkheden voor je op een rijtje, omdat het automatiseren van je verlichting een makkelijk en laagdrempelige manier is om met een smart home te beginnen.

Huis met verlichting

Als je je huis slimmer wil maken, is de verlichting een goede eerste stap om mee te beginnen. Lampen zijn eenvoudig te installeren, zonder dat je hoeft te schroeven en boren. Bovendien zijn lampen gemakkelijk te automatiseren en is het aanbod groot, van losse lampen tot starterspakketten. Wat zijn de opties voor intelligente verlichting en hoe pak je het aan? In deze gids zetten we enkele opties op een rijtje.

Slimme verlichting: dit zijn de mogelijkheden

Als je je huis wil uitbreiden met lampen die via je iPhone te bedienen zijn, dan kun je kiezen voor slimme lampen óf slimme stekkers. Er zijn mogelijkheden in elke prijsklasse.

Philips Hue
De meest bekende oplossing voor slimme verlichting is zonder twijfel Philips Hue. Het bekende Nederlandse merk heeft een groot assortiment aan producten en lampen. Van starterpakketten tot complete armaturen. Behalve witte en gekleurde lampen met verschillende fittingen, heeft Philips ook meerdere schakelaars om je lampen mee te bedienen. Je kunt natuurlijk ook gebruikmaken van de Philips Hue-app of koppelen aan HomeKit. Met deze twee laatste opties kun je je verlichting ook automatiseren, zodat het licht aan gaat als je thuiskomt of uit gaat als je de deur uit stapt. Je woning is met uitbreidingslampen makkelijk uit te breiden, zodat je uiteindelijk zelf geen lichtknopje meer aan hoeft te raken. De starterpakketten zijn beschikbaar bij een gespecialiseerde partij als Beautmotica (vanaf €75,-) voor de witte variant. De gekleurde variant kost ongeveer €190.

Philips Hue Beta

Voordelen:

 • Stabiel en goed werkend systeem
 • Werkt met Apple’s HomeKit
 • Aparte schakelaars en dimmers

Nadelen:

 • Initiële aanschaf wat prijziger
 • Bridge moet via netwerkkabel verbonden zijn met thuisnetwerk.

Belkin WeMo

Belkin WeMo is een andere oplossing voor slimme verlichting. Belkin is bekend van de vele accessoires, maar heeft ook haar WeMo-lijn om je huis te automatiseren. Het starterspakket voor de verlichting bevat de WeMo Link, een blok voor in je stopcontact om de lampen via je Wi-Fi-netwerk of buitenshuis met je telefoon te kunnen bedienen. Daarnaast vind je in het pakket twee witte dimbare lampen die je naar eigen smaak kunt aanpassen. Het pakket is uit te breiden met in totaal maximaal 50 lampen. Je kunt ook schema’s instellen, zodat de lampen aan gaan bij zonsondergang. Het nadeel is wel dat WeMo geen gekleurde lampen in het assortiment heeft, waardoor je dus alleen voor wittinten kunt kiezen. Het starterspakket kost €89,99 bij CoolBlue en een losse lamp kost €29,99.

Voordelen:

 • Relatief goedkoop
 • Bridge overal in een stopcontact te plaatsen

Nadelen:

 • Alleen witte lampen
 • Geen aparte schakelaars

Luxxus

Luxxus is vergelijkbaar met Philips Hue. Ook dit systeem heeft zowel witte als gekleurde lampen, zodat je je huis naar eigen smaak kunt laten kleuren. De Luxxus-lampen bedien je met een app, ook buitenshuis. Je kunt timers instellen voor de lampen die meer dan 16 miljoen kleuren hebben. Een nadeel is dat de lampen niet werken met een aparte dimmer, waardoor je dus altijd de app bij de hand moet hebben. Bovendien is de app wat verouderd en ziet de interface er minder mooi uit dan bij andere systemen. Voor €89,95 haal je en starterspakket met drie lampen in huis en een losse lamp kost €25,95.

Luxxus lampen met appbediening.

Voordelen:

 • Relatief goedkoop
 • Gekleurde lampen met 16 miljoen kleuren

Nadelen:

 • Verouderde app
 • Geen aparte schakelaars

OSRAM Lightify

OSRAM Lightify is een wat minder bekend systeem, maar laat je net als de bovenstaande systemen je lampen bedienen vanaf je iPhone. OSRAM heeft zowel witte als gekleurde lampen in het assortiment, zodat je je huis zelf kunt aanpassen naar je huidige stemming. Net als bij Belkin kun je de bridge gewoon in een stopcontact steken, zodat deze niet op een vaste plek bij een modem hoeft te staan. Behalve verlichting voor in huis, heeft OSRAM ook kleine spotjes voor in de tuin. Zo kun je dus niet alleen je eigen huis voorzien van slimme verlichting, maar ook alles rondom je huis in je eigen tuin. De gekleurde lampen bevatten net als die van Luxxus 16 miljoen kleuren. Een starterspakket met gateway en één gekleurde lamp kost €64,99. Voor een losse lamp betaal je €29,99 voor de warmwitte versie.

Osram Lightify met iPad.

Voordelen:

 • Bridge overal in een stopcontact te plaatsen
 • Ook buitenverlichting beschikbaar

Nadelen:

 • Geen aparte schakelaars
 • Niet overal even goed verkrijgbaar

KlikAanKlikUit

Het Nederlandse systeem KlikAanKlikUit werkt net even anders dan de andere oplossingen. Met KlikAanKlikUit kun je allerlei apparaten bedienen met je iPhone of iPad. Lampen, stekkers, deurbellen, camera’s en sensoren: het assortiment is nogal breed. De lampen zijn eenvoudig in te stellen en te bedienen met aparte schakelaars. Standaard werken de lampen echter niet met je iPhone en iPad, want hiervoor is een apart Internet Control Station vereist. De (slimmere) oplossing die de meeste mensen daarom kiezen is het aansturen via de HomeWizard-hub, die behalve voor KlikAanKlikUit ook geschikt is voor Homewares, Philips Hue en enkele andere oplossingen.

De basis van KlikAanKlikUit is redelijk betaalbaar, maar als je het wil uitbreiden ben je wel meer geld kwijt. Bovendien is het jammer dat er geen gekleurde lampen beschikbaar zijn. Een losse KlikAanKlikUit-lamp kost €24,95, maar een losse afstandsbediening kost weer €27,79. Een Control Station voor appbediening kost ruim €100. In plaats van speciale KlikAanKlikUit-lampen kun je echter ook normale lampen gebruiken en de boel aansturen via slimme schakelaars van KlikAanKlikUit die je in het lichtknopje of bij het ophangpunt in het plafond aanbrengt.

KlikAanKlikUit met een lamp en iPhone-bediening.

Voordelen:

 • Eenvoudig in te stellen
 • Goedkoopste oplossing voor basisbediening

Nadelen:

 • Geen gekleurde lampen
 • Appbediening vereist Control Station of HomeWizard

Slimme stekkers zoals Elgato Eve
Zijn al die starterspakketten teveel gedoe, dan kun je ook voor een nog simpelere oplossing kiezen. Er zijn slimme stekkers die werken met een app, zodat je elk denkbaar apparaat met je iPhone of iPad kunt bedienen. Op deze manier kun je bestaande lampen slimmer maken. Het voordeel hiervan is dat je geen nieuwe lampen of armaturen hoeft te kopen en dat het werkt met elke lamp waar een stekker aan zit. Voor relatief weinig geld kun je op deze manier een begin maken met het slimmer maken van je woning, zonder dat je complete systemen in hoeft te stellen.

elgato-eve-1

De slimme stekker van Elgato genaamd Eve Energy is een handige oplossing. Deze kost €49,95 bij de Apple Store en werkt met HomeKit, zodat je eenvoudig de Woning-app van Apple kunt gebruiken. Om de slimme stekker buitenshuis te bedienen, heb je echter wel een Apple TV of iPad die constant thuis is nodig. KlikAanKlikUit heeft ook slimme stekkers die je kunt gebruiken op lampen. Een starterspakket wordt geleverd met afstandsbediening, zodat je ze op afstand kunt bedienen. Zo’n pakket kost €26,95. Net als bij het andere systeem van KlikAanKlikUit, heb je voor appbediening wel een apart Control Station nodig.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt december 2016
Categorie Accessoires
Onderwerpen domotica, philips hue, smart home, wemo