Eve Play AirPlay 2-apparaat

Eve Play nu te koop: een AirPlay 2-ontvanger voor je hifi-systeem

Eve Systems slaat een nieuwe richting in. Naast de smart home-producten brengt het bedrijf ook een AirPlay 2 audio-adapter op de markt. Hiermee kun je je bestaande stereosysteem geschikt maken om te streamen.

Update 30 november 2023: De Eve Play is nu officieel in de verkoop gegaan. De €149,- kostende AirPlay 2-speler zou volgens eerdere berichten in november in de verkoop gaan – en dat is gelukt. Met de Eve Play krijg je de mogelijkheid om audio te streamen van een iPhone, iPad of ander apparaat naar een hifi-systeem. Je configureert het apparaat in de Eve-app.


Je kunt de Eve Play bijvoorbeeld gebruiken om een bestaande versterker en actieve luidspreker aan te sturen. Ook kun je de muziek synchroniseren met andere AirPlay-speakers in huis, zoals HomePods. Zo kun je een multiroom-systeem bouwen, zonder dat je bijvoorbeeld Sonos nodig hebt. Intern is de Texas Instruments PCM5122A DAC aanwezig voor een audio-ervaring die ook de verwende muziekliefhebber moet aanspreken.

Eve Play achterkant

Het aluminium kastje meet 13 x 13 cm en maakt verbinding via wifi en Ethernet. Voor het aansluiten op de stereo-installatie heb je de keuze uit RCA analoog, coax digitaal of optisch digitaal. Een concurrent is de Belkin SoundForm Connect, die een stuk goedkoper is, maar ook minder luxe oogt. De behuizing daarvan is gemaakt van plastic.

De Eve Play is bij Amazon verkrijgbaar, maar heeft op het moment van schrijven in Nederland een opmerkelijk lange levertijd van 6 tot 7 maanden. Als je het apparaat via Duitsland bestelt heb je hem binnen een week in huis.

Hieronder lees je ons eerdere artikel van 31 augustus 2023.

Eerder dit jaar werd bekend dat Eve wordt overgenomen door ABB, een multinational die vooral actief is op het gebied van elektrotechniek. Daarmee krijgt ABB in één klap een reeks producten in handen die al voorzien zijn van Matter– en Thread-ondersteuning, terwijl ze de kennis van Eve op dat gebied ook goed kunnen gebruiken. Eve Systems heeft nu een uitbreiding voor het assortiment aangekondigd, nadat hij eerder al gelekt was: de Eve Play AirPlay 2-ontvanger. De Eve Play is een plug-and-play apparaatje voor AirPlay 2, waarmee je vrijwel alle audio kunt streamen.

Eve Play: een AirPlay 2-ontvanger

Een dergelijke audio-interface zou eigenlijk beter passen bij Elgato Systems, waar Eve uit is ontstaan. Elgato splitste zich af om zich volledig te richten op game- en streaming-accessoires, terwijl Eve uitsluitend smart home-producten ging maken. Eve Play is een audio-receiver waarmee je oudere audiosystemen slim kunt maken, zodat je ze via wifi (2,4GHz en 5GHz), Ethernet, coax-kabel, optische of analoge aansluiting kan aansturen. Hij werkt ook nog met HomeKit en met AirPlay 2. Hiermee moet het mogelijk worden om vrijwel alles te streamen, in een kwaliteit die ook voor audiofreaks acceptabel is. Je kunt ‘m koppelen met een versterker, soundbar of actieve luidspreker (eentje met eigen stroomvoorziening). Eve Play heeft drie audio-uitgangen.

Eve Play adapter AirPlay 2

De behuizing lijkt heel erg op andere recente Eve-accessoires, zoals de Eve Room. De zijkanten is van zilverkleurig aluminium, terwijl de bovenkant zwart is. Aan de voorkant zit nog een klein lampje die aangeeft dat hij actief is. Dankzij AirPlay 2 vind je hem gewoon via het AirPlay-menu van je iPhone en je kunt het ook combineren met bijvoorbeeld de HomePod of andere AirPlay 2-speakers, zodat je je muziek op alle speakers tegelijkertijd en synchroon kunt afspelen. De Eve-app laat je ook handmatig het geluid synchroniseren dankzij een nieuwe Audio Sync-functie. Je kunt hem ook automatiseren in HomeKit als je Apple Music-gebruiker bent. Dit werkt hetzelfde als het automatisch afspelen van muziek met andere AirPlay-speakers.

Eve Play opstelling met speakers en HomePod

Prijs en beschikbaarheid Eve Play

De Eve Play is vanaf 14 november verkrijgbaar voor een prijs van €149,95. Hij zal in ieder geval verkrijgbaar zijn via de eigen Eve Store, maar ook bij onder andere Amazon. Tijdens de IFA-beurs in Berlijn wordt de Eve Play aan het publiek gepresenteerd.

Al langer mogelijk met Sonos en meer
Wil je je bestaande speakers geschikt maken voor streaming, dan kon je ook al bij Sonos terecht. Je sluit het systeem aan op een Sonos Connect (2009), Connect:Amp (2009), Port (2019) of Amp (2019) en gebruikt hiervoor de analoge audiopoorten aan de achterkant van je apparaat met behulp van de bestaande speakerdraden. Na het aansluiten geef je je speakers een naam, wijst ze aan een kamer toe en kunt ze vanaf dat moment gebruiken alsof het een Sonos-speaker is. Je oude stereosysteem is nu geschikt voor Spotify, Apple Music, Deezer, je lokale muziekcollectie en uiteraard ook Sonos Radio. Je kunt ze samenvoegen tot een groep voor multiroom audio en kunt via de line-in input nog meer apparaten aansluiten zoals een cd-speler of platenspeler. De Sonos Amp heeft bovendien een HDMI-poort om op je tv aan te sluiten.

Een aantal jaar geleden kwam Belkin ook met een soortgelijk apparaatje, de Belkin Soundform Connect met AirPlay 2. En mocht je nog een AirPort Express hebben, dan kun je ook die gebruiken om een speaker op aan te sluiten en muziek via AirPlay af te spelen.

Revisiegeschiedenis:

  • 2023 - 30 november: Artikel bijgewerkt, nu de Eve Play in de verkoop is gegaan.
  • 2023 - 31 augustus: Artikel bijgewerkt na officiële aankondiging, met details over prijs en beschikbaarheid.
  • 2023 - 14 augustus: Eve Play duikt weer op, waardoor aankondiging binnenkort verwacht wordt.

Reacties: 11 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.