De beste HomeKit-apps voor het indelen van kamers en bedienen van apparaten

Wil je alles uit je HomeKit-huis halen, dan zijn er verschillende HomeKit-apps beschikbaar die dat mogelijk maken. Stel kamers in, activeer triggers en bedien je verschillende HomeKit-accessoires met deze apps.

HomeKit Homebridge
Dankzij HomeKit is er een hele hoop mogelijk. De voornaamste functie is het bedienen van je apparaten via Siri, maar het is voor Siri wel van belang om zowel je producten als je thuissituatie te begrijpen. Er zijn verschillende apps die dat klusje voor je opknappen en in dit artikel kijken we naar vijf van deze apps.

HomeKit-apparaten bedienen met Siri

Om alles uit je HomeKit-apparaten te halen, is het van belang dat je alles goed instelt. Zo kun je zones en kamers instellen, zodat Siri precies weet wat je bedoelt als je zegt dat je bijvoorbeeld de verlichting in de keuken aan wil hebben. Apple heeft een eigen Woning-app voor iPhone, iPad en Apple Watch, maar je kunt ook gebruikmaken van apps van externe ontwikkelaars. In dit artikel nemen we er vijf onder de loep.

iCulture adviseert: Home – Smart Home Automation

Deze app met de doodeenvoudige titel Home is veruit de duurste app, maar is wel vrij compleet in zijn functies. De app importeert standaard je HomeKit-huis, maar laat je wel heel eenvoudig kamers en zones aanmaken. De app heeft een vrij saai uiterlijk, waardoor hij veel weg heeft van een standaard iOS-app. Qua functies is hij echter erg uitgebreid, want je kunt er niet alleen je kamers mee indelen, zones toevoegen en triggers instellen, maar ook direct je apparaten mee bedienen. Heb je bijvoorbeeld een Philips Hue-set met de nieuwste HomeKit-bridge, dan kun je je lampen aanzetten en de kleuren aanpassen tot op de waarde nauwkeurig. Het voordeel van een app als Home ten opzichte van de standaard Philips Hue-app, is dat je ook andere HomeKit-apparaten kunt bedienen, zoals de Elgato Eve-producten. Heb je meerdere HomeKit-huizen, dan kun je die ook toevoegen in deze app. Home werkt ook op de Apple Watch, zodat je vanuit die app bijvoorbeeld scenes kunt activeren of losse apparaten aan en uit kunt zetten.

Alternatieve Home-app voor HomeKit.

Hesperus

De kleurrijkste app in dit rijtje is Hesperus. Ook deze is gratis te downloaden, maar ziet er een stuk vrolijker uit dan Insteon+ en Home. Hesperus geeft direct een goed overzicht van al je apparaten en laat ze allemaal bedienen met eenvoudige en grote knoppen. Net als Home kunt je in Hesperus scenes activeren en triggers activeren via een zogenaamd if this then that-principe. Dit kan bijvoorbeeld op basis van je locatie. Je kunt zelfs meerdere ‘ifs’ toevoegen aan een enkele trigger, waardoor je vrij specifiek je huis kunt automatiseren. Het fijne aan deze app is dat hij gratis te gebruiken is en alle HomeKit-functies heeft die je van een soortgelijke app verwacht. Je kunt via een in-app aankoop echter de ontwikkelaar steunen. In ruil daarvoor ontvang je punten, die je in kunt zetten om te stemmen op toekomstige functies. De app werkt ook op de iPad en Apple Watch.

Hesperus is een vrolijke HomeKit-app.

Elgato Eve

We bespraken deze app al even in onze uitgebreide review van de Elgato Eve-producten en de bijbehorende app laat je ook allerlei andere HomeKit-producten bedienen. Het nadeel van deze app is dat hij soms nogal hapert, waardoor je sneller geneigd bent om een andere app te gebruiken. In het begin was de app niet al te overzichtelijk, maar dankzij een update is het uiterlijk op de schop gegaan en is Elgato Eve een stuk eenvoudiger in gebruik. Je ziet al je kamers in een handig overzicht en ook scènes en timers zijn eenvoudig in te stellen. Het nadeel is dat je bij bijvoorbeeld lampen niet zo nauwkeurig de kleur in kunt stellen als bij de Home-app die we eerder bespraken. Ook is de Elgato Eve-app niet beschikbaar voor de Apple Watch.

Elgato Eve-app voor HomeKit.

myHome Plus

De meest basic app in dit rijtje is zonder twijfel de app myHome Plus. Onderaan de app vind je drie knoppen voor een overzicht van je huis, scenes en triggers. Hoewel je er scenes mee kunt activeren en triggers kunt bekijken, kun je ze niet vanuit de app zelf instellen. Dit maakt van myHome Plus meer een bedieningspaneel voor je apparaten dan een app om je huis helemaal in te stellen. De uitstraling is ook vrij standaard en door de afgeronde hoeken lijkt het net alsof je naar een kaartje aan het kijken bent die bovenop je iPhone ligt. Het voordeel is wel dat er een widget in het Berichtencentrum is en je ook vanaf je Apple Watch je apparaten kunt bedienen. De app is gratis, maar met een in-app aankoop krijg je ook de mogelijkheid om je Nest te bedienen.

MyHome Plus is een aparte HomeKit-app.

Ezzi Home

Ezzi Home heeft een iets andere indeling. Via het zijmenu kun je je eigen woning selecteren en andere mensen uitnodigen om je HomeKit-spullen te bedienen. In het hoofdscherm zie je direct een overzicht van alle kamers, maar je kunt daar ook wisselen naar je bestaande scenes of er eentje toevoegen. Je stelt per apparaat ook eenvoudig allerlei instellingen in. Voor lampen kies je bijvoorbeeld de kleur. Pas bij deze app wel op, want in onze test ging hij accessoires automatisch bij elkaar groeperen, waardoor ze niet meer makkelijk als losse apparaten te bedienen zijn. Ook is het jammer dat de app geen iPad-versie heeft, waardoor je dus alles per se met je iPhone moet doen.

Ezzi Home is een alternatieve HomeKit-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt oktober 2017
Categorie Apps
Onderwerp homekit