De beste HomeKit-apps om meer uit je slimme huis te halen

Wil je alles uit je HomeKit-huis halen, dan zijn er verschillende HomeKit-apps om je te helpen. Kamers instellen, triggers activeren en HomeKit-accessoires bedienen, het kan allemaal met deze apps voor HomeKit.

Dit vinden wij de beste HomeKit-apps van derden:

HomeKit-apps voor instellen en indelen

Dankzij HomeKit kun je apparaten in huis bedienen. Standaard gebruik je daarvoor de Woning-app van Apple, maar met HomeKit-apps van derden is veel meer mogelijk. Daarmee wordt het indelen van kamers en zones veel gemakkelijker, heb je meer automatiseringen tot je beschikking en kun je bijvoorbeeld meerdere backups maken van je instellingen – iets wat in de Woning-app niet mogelijk is. Deze apps zijn een goede aanvulling op of vervanger van de standaard HomeKit-app.

Je hebt nog meer mogelijkheden met HomeKit. Zo kun je met speciale HomeKit-apps voor de Apple Watch je slimme huis ook vanaf je pols bedienen. Ben je op zoek naar HomeKit-producten die in Nederland verkrijgbaar zijn, dan hebben we daarvan een handig overzicht gemaakt waarbij je per productcategorie kunt zien wat er te krijgen is. Ben je nog zoekende, dan hebben we een handleiding voor HomeKit gemaakt.

iCulture adviseert: Eve (Elgato)

De Eve-app kun je gebruiken voor het instellen van je Eve-producten, maar het is ook een zeer uitgebreide HomeKit-app voor al je andere apparaten. In het begin was de app niet al te overzichtelijk, maar dankzij meerdere updates is het uiterlijk op de schop gegaan en is Eve een stuk eenvoudiger in gebruik. Je ziet al je kamers in een handig overzicht en ook scènes en timers zijn eenvoudig in te stellen. Als je een echte HomeKit-pro wil worden, haal je met de Eve-app dankzij regels meer uit je accessoires. Het nadeel is dat je bij bijvoorbeeld lampen niet zo nauwkeurig de kleur in kunt stellen. Ook is de Eve-app niet beschikbaar voor de Apple Watch. Desalniettemin kunnen we Eve van harte aanbevelen als je meer uit HomeKit wil halen.

Home – Smart Home Automation

Deze app met de eenvoudige naam Home is veruit de duurste app, maar is wel vrij compleet in zijn functies. De app importeert standaard je HomeKit-huis, maar laat je wel heel eenvoudig kamers en zones aanmaken. De app heeft een vrij saai uiterlijk, waardoor hij veel weg heeft van een standaard iOS-app. Qua functies is hij echter erg uitgebreid, want je kunt er niet alleen je kamers mee indelen, zones toevoegen en triggers instellen, maar ook direct je apparaten mee bedienen. Heb je bijvoorbeeld een Philips Hue-set met de nieuwste HomeKit-bridge, dan kun je je lampen aanzetten en de kleuren aanpassen tot op de waarde nauwkeurig. Het voordeel van een app als Home ten opzichte van de standaard Philips Hue-app, is dat je ook andere HomeKit-apparaten kunt bedienen. Heb je meerdere HomeKit-huizen, dan kun je die ook toevoegen in deze app. Home werkt ook op de Apple Watch, zodat je vanuit die app bijvoorbeeld scenes kunt activeren of losse apparaten aan en uit kunt zetten.

Controller for HomeKit

Controller for HomeKit is een app waarmee je je smart home tot in detail kunt regelen. Je kunt er niet alleen kamers mee indelen en scenes mee maken, maar het bijzondere is dat je ook de instellingen afhankelijk van het seizoen kunt maken. Zo automatiseer je de lampen, verwarming, airco en andere HomeKit-apparaten op basis van je behoeften in de winter en de zomer. Ook bijzonder is dat je met Controller for HomeKit backups kunt maken van je instellingen, zodat je altijd kunt teruggaan naar een eerdere situatie als er iets mis gaat. Je kunt meerdere backups maken, die je op elk gewenst moment kunt terugzetten.

Hesperus

De kleurrijkste app in dit rijtje is Hesperus. Ook deze is gratis te downloaden, maar ziet er een stuk vrolijker uit dan Home. Hesperus geeft direct een goed overzicht van al je apparaten en laat ze allemaal bedienen met eenvoudige en grote knoppen. Net als Home kunt je in Hesperus scenes en triggers activeren via een zogenaamd if this then that-principe. Dit kan bijvoorbeeld op basis van je locatie. Je kunt zelfs meerdere ‘ifs’ toevoegen aan een enkele trigger, waardoor je vrij specifiek je huis kunt automatiseren. Het fijne aan deze app is dat hij gratis te gebruiken is en alle HomeKit-functies heeft die je van een soortgelijke app verwacht. Je kunt via een in-app aankoop de ontwikkelaar steunen. In ruil daarvoor ontvang je punten, die je in kunt zetten om te stemmen op toekomstige functies. De app werkt ook op de iPad en Apple Watch.

Devices

Devices heeft qua vormgeving wat weg van de standaard Woning-app. De app is ingedeeld in vier secties: apparaten, groepen, scenes en triggers. Groepen in HomeKit gebruik je voornamelijk om meerdere accessoires tegelijk te bedienen. Denk bijvoorbeeld aan een set lampen die eigenlijk bij elkaar horen. Gebruik je dit niet, dan is Devices voor jou wat minder geschikt. Bij het Triggers-overzicht worden al je ingestelde triggers op een duidelijke manier weergegeven, zodat je in één overzicht ziet wat er gaat gebeuren in bepaalde condities. Verder kun je kamers en nieuwe accessoires toevoegen.

Overige HomeKit-apps

Er zijn nog veel meer HomeKit-apps die je kan gebruiken voor je slimme huis:

  • HomePass for HomeKit (€2,99, iPhone/iPad/ Watch, iOS 14.1+) - HomePass bedient niet je woning, maar is wel handig om al je HomeKit-codes in te bewaren.
  • HomeCam for HomeKit (€4,99, iPhone/iPad/ Watch/ TV, iOS 14.0+) - Deze HomeKit-app is gespecialiseerd in camera’s. Deze app is er ook voor de Apple TV.
  • Wij kunnen op dit moment helaas niet de juiste gegevens tonen, Download - Vrij basic app met een overzicht van je huis, scenes en triggers. Via een in-app aankoop kun je ook je Nest bedienen.
  • Ezzi Home: Control for HomeKit connected devices (gratis, iPhone, iOS 9.0+) - Ezzi Home heeft een andere indeling dan je van de andere HomeKit-apps gewend bent. Er is een zijmenu met grote knoppen, zonder teveel afleiding.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
augustus 2018
Onderwerp
Categorie
Apps