Rookmelders met HomeKit

De beste slimme rookmelders met HomeKit

Vervang je oude rookmelder

Wil je graag een slimme rookmelder, liefst met HomeKit? Er is tegenwoordig al behoorlijk wat keuze en in deze gids zetten we de beste rookmelder voor je op een rij.

Slimme rookmelders met en zonder HomeKit

Iedereen heeft wel één of meer rookmelders in huis, maar nu er steeds meer ‘connected’ rookmelders op de markt komen kan het zin hebben om ze eens te vervangen. Met zo’n rookmelder krijg je pushmeldingen op je iPhone als er thuis iets aan de hand is en kun je actie ondernemen. Je hoeft dus niet bang te zijn dat bij thuiskomst opeens blijkt dat je huis is afgebrand. Als je het combineert met een slimme camera (met HomeKit eventueel) kun je bovendien bij een alarm even kijken wat er loos is.

Sinds iOS 11 ondersteunt HomeKit ook sprinklers, dus met een geschikt accessoire zou je zelf op afstand al kunnen beginnen met het blussen van de brand, voordat de brandweer arriveert.

Let bij de keuze van je rookmelder op of deze alleen rook detecteert en/of koolmonoxide. Ook moet je opletten waar je de rookmelder het beste kunt plaatsen. In de handleiding staat vermeld wat de optimale bevestiging is, al zal dat ook afhankelijk zijn van kenmerken van jouw woning, zoals schuine wanden. Informeer bij de brandweer of een installatiebedrijf als je hier persoonlijk advies over wilt.

Rookmelders met HomeKit

Zoek je een rookmelder met HomeKit, dan heb je keuze uit:

Een rookmelder met HomeKit heeft als voordeel dat je het kunt meenemen in je Woning-scenes. Je kunt dus regels opstellen wat er moet gebeuren als er rook wordt gedetecteerd: het inschakelen van de lampen op 100%, het uitschakelen van bepaalde elektrische apparaten, enzovoort. Natuurlijk kun je ook een rookmelder gebruiken die met Alexa, Google Assistent of een eigen protocol werkt, maar als Apple-gebruiker geef je waarschijnlijk voorkeur aan HomeKit.

Netatmo rookmelder met HomeKit

De Netatmo rookmelder met HomeKit is gloednieuw en heeft een batterijduur van 10 jaar. Met een duidelijk alarm van 85dB word je gewaarschuwd voor rook. Er is geen hub nodig om deze rookmelder te gebruiken. De verbinding wordt gelegd met Bluetooth Low Energy, dus zorg ervoor dat je Woning-hub in de buurt staat als je buitenshuis de boel wilt aansturen. Alleen verkrijgbaar in wit en makkelijk te installeren. Via updates blijf je automatisch op de hoogte.

Bekijken: Netatmo rookmelder, ca. 100 euro (ook bij Bol.com)

Netatmo Smart Smoke Alarm.

Eve Smoke rookmelder met HomeKit

De Eve Smoke is al wat langer op de markt en doet qua uiterlijk denken aan die van Netatmo. De functies zijn ook grotendeels hetzelfde. Eve (voorheen Elgato) heeft ervoor gekozen om alleen HomeKit te ondersteunen en dat heeft als voordeel dat de fabrikant zich helemaal daarop kan concentreren en netjes met je privacy omgaat. In een interview dat we met de makers hadden, vertelden ze dat ze geen data van gebruikers verzamelen en daar ook geen behoefte aan hebben. Heb je al meer Eve-producten, dan kan het prettig zijn om voor deze te kiezen in plaats van Netatmo, omdat je dan alles via HomeKit en de Eve-app kunt regelen.

Bekijken: Eve Smoke, ca. 100 euro (ook bij Coolblue)

Eve Smoke

Fibaro koolmonoxide-detector met HomeKit

De meeste rookmelders meten geen koolmonoxide. Dit gevaarlijke gas blijft namelijk op een heel andere hoogte hangen, waardoor je extra goed moet opletten waar je de sensor installeert. Fibaro raadt aan om de sensor op een hoogte van 1,5 meter te monteren, liefst niet te dicht in een hoek van de kamer. Deze koolmonoxidedetector meet ook de temperatuur en eventuele inbraakpogingen. Hij werkt samen met HomeKit en is dus met Siri te bedienen en uit te lezen. Bij gevaar worden er drie meldingen verstuurd: een rood knipperlichtje op het apparaat zelf, een luide sirene en een melding op je iPhone. Bedoeld als aanvulling op je bestaande rookmelders. Fibaro heeft ook een rookmelder (65 euro) maar die werkt alleen met Z-Wave en niet met HomeKit.

Bekijken: Fibaro koolmonoxidedetector, ca. 100 euro (ook bij Bol.com)

Fibaro koolmonoxide-sensor

Rookmelders zonder HomeKit

Er zijn ook rookmelders zonder HomeKit, die vaak alleen met een eigen protocol werken of met andere platformen zoals Alexa en Google Assistent. Of dit iets voor jou is, is vooral afhankelijk van de andere spullen die je al in je smart home hebt.

Somfy IO rookmelder

Heb je je huis geautomatiseerd met Somfy, dan is deze rookmelder een optie. Hij werkt los of in combinatie met je TaHoma-systeem. Een sirene van 85dB waarschuwt bij brandalarm. Heb je meerdere identieke Somfy-rookmelders, dan kunnen ze onderling communiceren en automatisch in werking gesteld als één ervan afgaat. Deze rookmelder werkt met een eigen protocol.

Bekijken: Somfy IO rookmelder, ca. 80 euro (ook bij Bol.com)

Somfy IO rookmelder

Nest Protect rook- en koolmonoxidemelder

Nest is onderdeel van Google en zal nooit HomeKit-ondersteuning krijgen. Als je een Nest-thermostaat thuis hebt hangen kan dit een mooie aanvulling zijn. Hij is verkrijgbaar in twee uitvoeringen, met netvoeding of op batterij. Wie echt los wil gaan kan ook een grootverpakking van 4 stuks kopen. Nest Protect combineert een rookmelder en een koolmonoxide-sensor, wat speciale eisen stelt aan de plaatsing. Bevat handige extra’s zoals een bewegingssensor met nachtlichtje als je ‘s nachts even uit bed moet.

Bekijken: Nest Protect, ca. 125 euro (ook bij Coolblue en bij Bol.com)

nest-protect-installatie

Honeywell Evo rook- en koolmonoxide-detector

Honeywell ken je waarschijnlijk vooral van de thermostaten, die ook slim zijn. Wil je rook en koolmonoxide in de gaten houden dan heb je daarvoor twee apparaten nodig: een rookdetector (ca. 80 euro) en een CO-detector (ca. 160 euro). Ze werken samen met het Evohome-systeem en geven met lampjes de status aan. De sirene reageert afhankelijk van de ernst van de situatie. Werkt op een batterij en met een eigen protocol.

Bekijken: Honeywell Evo, respectievelijk ca. 80 euro en ca. 160 euro (ook bij Bol.com).

Honeywell Evohome

Wil je meer weten over HomeKit-producten in Nederland? We hebben hiervoor een uitgebreide round-up gemaakt!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt november 2018
Categorie Accessoires
Onderwerpen homekit, rookmelder