Logitech Circle 2 muurstekker

HomeKit Secure Video: veiliger opslaan van je camerabeelden

Apple heeft tijdens WWDC 2019 de nieuwe functie HomeKit Secure Video aangekondigd. Hiermee kun je videobeelden van je beveiligingscamera beveiligd opslaan in de cloud. Wat moet je weten over HomeKit Secure Video en hoe verhoudt het zich tot andere aanbieders? We zochten het voor je uit!

HomeKit Secure Video: wat is het?

De beelden van je beveiligingscamera zijn erg privacygevoelig. Sommige mensen hebben een dergelijke camera in de woonkamer of in de slaapkamer staan en je wilt niet dat anderen kunnen meekijken. Met HomeKit Secure Video worden alle beelden van je camera lokaal geanalyseerd om te kijken of er mensen, huisdieren, auto’s en andere voorwerpen in beeld zijn. De beelden worden daarna lokaal versleuteld en met end-to-end encryptie naar een beveiligde opslagplaats op iCloud verstuurd. Alleen jij en de mensen die je hebt uitgenodigd kunnen de beelden zien. Apple beschikt niet over een sleutel. Via de privacy-instellingen bepaal je wanneer de HomeKit-camera mag streamen, opnemen of volledig uitgeschakeld moet zijn. Bij Google’s Nest was er nog wel eens onduidelijkheid of een uitgeschakelde camera misschien toch iets registreerde. Die twijfel zal er bij Apple minder snel zijn omdat het bedrijf geen business heeft gemaakt van het exploiteren van je gegevens.

HomeKit Secure Video: wat kost het?

HomeKit Secure Video is gratis te gebruiken als je een betaald iCloud-account van 200GB of 2TB hebt:

 • 200GB iCloud-account (€2,99 per maand): 10 dagen historie, 1 camera
 • 2TB iCloud-account (€9,99 per maand): 10 dagen historie, 5 camera’s

Ook fijn: de opslag van camerabeelden gaat niet ten koste van je iCloud-opslag. Het maakt dus niet uit hoeveel ruimte de videobeelden in beslag nemen. Dat er toch onderscheid wordt gemaakt tussen de twee varianten heeft ermee te maken dat Apple mensen die meer betalen ook iets meer wil bieden.

iPadOS Woning-app met beveiligingsbeelden

HomeKit Secure Video: met welke camera’s?

Apple heeft al bevestigd dat drie fabrikanten ondersteuning voor deze functie gaan aanbieden. Mogelijk volgen er in de toekomst nog meer camerafabrikanten.

 • Logitech biedt momenteel al de Circle 2 (€165) met HomeKit-ondersteuning
 • Netatmo heeft de Welcome (€199) en Presence-camera’s (€299)
 • Eufy is een relatief nieuwe aanbieder van HomeKit-camera’s

Eufy biedt ook al allerlei andere slimme apparaten zoals stofzuigers, die ook al met andere platformen werken. Hopelijk betekent het dat die andere apparaten ook ondersteuning voor HomeKit gaan bieden.

Mogelijkheden voor HomeKit Secure Video

Heb je een geschikte camera, dan is er een aantal mogelijkheden die je kan gebruiken. Je kan instellingen aanpassen voor zowel als je thuis bent als wanneer je weg bent. Je hebt in beide gevallen de keuze tussen meerdere opties voor zowel streamen als opnemen:

 • Uit: niemand kan streams en opnames bekijken. De camera detecteert geen beweging en kan ook niet meegenomen in de automatiseringen.
 • Detecteer activiteit: de camera detecteert beweging, kan automatiseringen activeren en stuurt meldingen, maar niemand kan streams of opnames bekijken.
 • Stream: iedere bewoner van het huis kan de livestream bekijken, maar er wordt niets opgenomen. De camera detecteert beweging, kan geautomatiseerd worden en stuurt meldingen.
 • Stream en sta opnames toe: Beelden worden zowel gestreamd als opgenomen. Alle activiteiten worden opgeslagen en kunnen teruggekeken worden. Ook automatiseren en notificaties zijn mogelijk.

Wat maakt HomeKit Secure Video uniek?

Het is bij veel meer aanbieders mogelijk om videobeelden in de cloud op te slaan. Dat Apple deze nieuwe functie nu aanbiedt in samenwerking met camerafabrikanten is vrij bijzonder. Normaal zijn dergelijke functies, zoals het herkennen van personen en huisdieren en het langer opslaan van je camerabeelden een premium-functie, waar ze extra aan verdienen. Apple belooft dit lokaal te gaan doen en met respect voor je privacy. Ook bijzonder is dat de beelden in iCloud worden opgeslagen, terwijl er normaal gesproken gebruik wordt gemaakt van de servers van de fabrikant.

Apple’s beschrijving van de nieuwe functies noemt specifiek het detecteren van ‘mensen, huisdieren of auto’s’. Het wekt de indruk dat het analyseren van de videobeelden door Apple zelf plaatsvindt, mogelijk door gebruik te maken van in eigen huis ontwikkelde functies op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie.

HomeKit camera's

Andere unieke functies en verbeteringen:

 • Apple geeft aan dat er in iOS 13 nieuwe knoppen komen voor HomeKit-camera’s, zodat je meer controle hebt wanneer ze streamen en opnames maken.
 • De batterijstatus van de HomeKit-camera is voortaan te vinden in de Woning-app.
 • De Woning-app krijgt nieuwe interface-elementen voor gebeurtenissen die op beweging zijn gebaseerd

Dit laatste houdt bijvoorbeeld in dat je bij een camera-notificatie knoppen hebt om bepaalde apparaten in dezelfde kamer in en uit te schakelen. Zo kun je bijvoorbeeld de lampen aan doen op het moment dat er beweging is gedetecteerd.

Wat heb je nodig voor HomeKit Secure Video?

Om HomeKit Secure Video te kunnen gebruiken heb je het volgende nodig:

 • Een geschikte HomeKit-camera (modellen worden nog bekendgemaakt)
 • iOS 13 (definitieve versie of beta)
 • Een iCloud-account met 200GB of 2TB opslag
 • Een Woning-hub zoals een Apple TV, HomePod of thuisliggende iPad

Netatmo Welcome Camera

Waarom biedt Apple HomeKit Secure Video aan?

Apple vraagt geen vergoeding voor HomeKit Secure Video, terwijl andere aanbieders vaak wel een vast maandbedrag vragen voor het analyseren en opslaan van videobeelden en het raadplegen van een historie. Toch zit er wel degelijk een gedachte achter. Met deze dienst kan Apple de inkomsten uit diensten verhogen. Mensen zullen immers sneller geneigd zijn om hun iCloud-account te upgraden en een account met 200GB opslag is daarvoor een minimale vereiste.

Er komt ook ondersteuning voor HomeKit-routers. Dit houdt in dat je accessoires kunt afschermen van het netwerk met een firewall. De merken die hieraan meedoen zijn Linksys, Eero en Spectrum. Ook hier verwachten we dat er nog wel meer fabrikanten zullen volgen.

Wil je weten welke HomeKit-camera’s er op dit moment in Nederland verkrijgbaar zijn? Kijk dan eens naar onderstaande round-up!

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt juni 2019