Logitech Circle 2 muurstekker

HomeKit Secure Video: veiliger opslaan van je camerabeelden

Met HomeKit Secure Video kun je videobeelden van je camera's beveiligd opslaan via iCloud. Wat moet je weten over HomeKit Secure Video, wat heb je nodig om het te gebruiken en welke camera's ondersteunen het? We zochten het voor je uit!

HomeKit Secure Video: wat is het?

De beelden van je beveiligingscamera zijn erg privacygevoelig. Sommige mensen hebben een dergelijke camera in de woonkamer of in de slaapkamer staan en je wilt niet dat anderen kunnen meekijken. Daarom heeft Apple HomeKit Secure Video ontwikkeld, als een beter beveiligd alternatief voor online opslag van camerabeelden.


Met HomeKit Secure Video worden alle beelden lokaal versleuteld en met end-to-end encryptie naar een beveiligde opslagplaats op iCloud verstuurd. Alleen jij en de mensen die je hebt uitgenodigd kunnen de beelden zien. Apple beschikt niet over een sleutel. Via de privacy-instellingen bepaal je wanneer de HomeKit-camera mag streamen, opnemen of volledig uitgeschakeld moet zijn. Verder biedt HomeKit Secure Video nog wat andere extra’s, zoals het analyseren van de beelden of er mensen, huisdieren, auto’s en andere voorwerpen in beeld zijn. In iOS 15 komt daar het herkennen van pakketten bij.

HomeKit Secure Video: met welke camera’s?

Meerdere fabrikanten bieden ondertussen ondersteuning voor HomeKit Secure Video. Mogelijk komen er nog meer merken bij.

Deze merken hebben camera’s met HomeKit Secure Video:

Bekijk ons uitgebreidere overzicht van HomeKit-camera om te kijken welke camera’s deze functie ondersteunen.

Bekijk ook

Deze HomeKit-camera's zijn in Nederland verkrijgbaar (met en zonder HomeKit Secure Video)

Zoek je een camera met HomeKit-ondersteuning, dan kun je bij meerdere fabrikanten terecht. Dit zijn de HomeKit-camera's waar je uit kunt kiezen en we geven je de beste keuze voor een beveiligingscamera met HomeKit.

Let op dat sommige merken 2K-beeldkwaliteit aanbieden, maar dat HomeKit Secure Video maximaal 1080p aankan. Dit levert een klein verschil op:

 • 2K-resolutie: 2.048 x 1.080 pixels
 • 1080p-resolutie: 1.920 x 1.080 pixels

Aqara G2H HomeKit Secure Video

Eufy biedt ook al allerlei andere slimme apparaten zoals stofzuigers, die ook al met andere platformen werken. Hopelijk betekent het dat die andere apparaten ook ondersteuning voor HomeKit gaan bieden.

HomeKit Secure Video: wat kost het?

HomeKit Secure Video is gratis te gebruiken, maar er zitten wel bijkomende kosten aan. Om de beelden op iCloud op te slaan heb je namelijk een betaald iCloud-account nodig. Deze accounts zijn geschikt voor HomeKit Secure Video:

 • 200GB iCloud-account (€2,99 per maand): 10 dagen historie, 1 camera
 • 2TB iCloud-account (€9,99 per maand): 10 dagen historie, 5 camera’s

Vanaf najaar 2021 gelden deze limieten:

 • 50GB iCloud-account (€0,99 per maand): 10 dagen historie, 1 camera
 • 200GB iCloud-account (€2,99 per maand): 10 dagen historie, 5 camera
 • 2TB iCloud-account (€9,99 per maand): 10 dagen historie, onbeperkt aantal camera’s

Deze ruimere limieten zullen met de komst van iOS 15 worden ingevoerd. Het wordt dan ook mogelijk om pakketten te herkennen. Voorheen herkende de dienst al mensen en huisdieren.

Prettig is dat de opslag van camerabeelden niet ten koste gaat van je iCloud-opslag. Het maakt dus niet uit hoeveel ruimte de videobeelden in beslag nemen. Dat er toch onderscheid wordt gemaakt tussen de twee varianten heeft ermee te maken dat Apple mensen die meer betalen ook iets meer wil bieden.

iCloud opslag HomeKit Secure Video
Met dank aan Bas van der Ploeg.

Mogelijkheden voor HomeKit Secure Video

Heb je een geschikte camera, dan is er een aantal mogelijkheden die je kan gebruiken. Je kan instellingen aanpassen voor zowel als je thuis bent als wanneer je weg bent. Je hebt in beide gevallen de keuze tussen meerdere opties voor zowel streamen als opnemen:

 • Uit: niemand kan streams en opnames bekijken. De camera detecteert geen beweging en kan ook niet meegenomen in de automatiseringen.
 • Detecteer activiteit: de camera detecteert beweging, kan automatiseringen activeren en stuurt meldingen, maar niemand kan streams of opnames bekijken.
 • Stream: iedere bewoner van het huis kan de livestream bekijken, maar er wordt niets opgenomen. De camera detecteert beweging, kan geautomatiseerd worden en stuurt meldingen.
 • Stream en sta opnames toe: Beelden worden zowel gestreamd als opgenomen. Alle activiteiten worden opgeslagen en kunnen teruggekeken worden. Ook automatiseren en notificaties zijn mogelijk.

Opnameopties Logi Circle HomeKit Secure Video
Met dank aan Bas van der Ploeg.

Wat maakt HomeKit Secure Video uniek?

Het is bij veel meer aanbieders mogelijk om videobeelden in de cloud op te slaan. Dat Apple deze nieuwe functie nu aanbiedt in samenwerking met camerafabrikanten is vrij bijzonder. Normaal zijn dergelijke functies, zoals het herkennen van personen en huisdieren en het langer opslaan van je camerabeelden een premium-functie, waar ze extra aan verdienen. Apple belooft dit lokaal te gaan doen en met respect voor je privacy. Ook bijzonder is dat de beelden in iCloud worden opgeslagen, terwijl er normaal gesproken gebruik wordt gemaakt van de servers van de fabrikant.

Apple’s beschrijving van de nieuwe functies noemt specifiek het detecteren van ‘mensen, huisdieren of auto’s’. Het wekt de indruk dat het analyseren van de videobeelden door Apple zelf plaatsvindt, mogelijk door gebruik te maken van in eigen huis ontwikkelde functies op het gebied van machine learning en kunstmatige intelligentie.

HomeKit camera's

Handig is dat de batterijstatus van de camera te controleren is vanuit de Woning-app. Je hebt hiervoor dus geen ander stukje software nodig. De Woning-app heeft overigens ook speciale knoppen voor interactie met de camera.

Wat heb je nodig voor HomeKit Secure Video?

Om HomeKit Secure Video te kunnen gebruiken heb je het volgende nodig:

Logi Circle 2 HomeKit

Bekijk ook

HomeKit hub: gebruik je Apple TV of HomePod (of iPad) als woninghub voor HomeKit

Je hebt een HomeKit hub nodig om apparaten of afstand te kunnen bedienen. Hiervoor kun je een HomePod, Apple TV of eventueel een iPad als woninghub gebruiken. In deze tip lees je hoe je dit instelt, zodat je een hub hebt voor je HomeKit-apparaten.

Waarom biedt Apple HomeKit Secure Video aan?

Apple vraagt geen vergoeding voor HomeKit Secure Video, terwijl andere aanbieders vaak wel een vast maandbedrag vragen voor het analyseren en opslaan van videobeelden en het raadplegen van een historie. Toch zit er wel degelijk een gedachte achter. Met deze dienst kan Apple de inkomsten uit diensten verhogen. Mensen zullen immers sneller geneigd zijn om hun iCloud-account te upgraden en een account met 50GB opslag is daarvoor een minimale vereiste.

Er is ook ondersteuning voor HomeKit-routers. Dit houdt in dat je accessoires kunt afschermen van het netwerk met een firewall. De merken die hieraan meedoen zijn Linksys, Eero en Spectrum. Ook hier verwachten we dat er nog wel meer fabrikanten zullen volgen.

Wil je weten welke HomeKit-camera’s er op dit moment in Nederland verkrijgbaar zijn? Kijk dan eens naar onderstaande round-up!

Bekijk ook

Deze HomeKit-camera's zijn in Nederland verkrijgbaar (met en zonder HomeKit Secure Video)

Zoek je een camera met HomeKit-ondersteuning, dan kun je bij meerdere fabrikanten terecht. Dit zijn de HomeKit-camera's waar je uit kunt kiezen en we geven je de beste keuze voor een beveiligingscamera met HomeKit.